TAK BOLEH MAKAN KUIH SAMBIL PANGKU BALANG UNTUK RAYA 2016

4.7.16 Suria Lekatlekit 0 Comments

TAK BOLEH MAKAN KUIH SAMBIL PANGKU BALANG UNTUK RAYA 2016. Hari ni dah hari ke 29 hari umat Islam berpuasa. Insya Allah.. tinggal lagi 1 hari untuk umat Islam menunaikan ibadah puasa. Sepanjang 29 Hari berpuasa moga yang berkurang kilo kat badan & yang bertambah pahala & amalan. Kalau yang bertambah kilo tu maka ketahuilah mungkin anda antara yang menjadikan bulan puasa sebagai pesta makan. Kalau makan ala kadar, Insya Allah boleh buang kilo kilo yang berlebihan katanya.

Gambar sekadar hiasan

Hari ni pun dah ramai balik kampung. Aku Insya Allah esok baru nak memulakan perjalanan balik kedah. Allah.. Rasa tak sabar nak balik kampung katanya. Dok tengok ada kawan kawan dok cakap.. teringin nak rasa balik kampung bila raya. Almaklum la depa duduk tak jauh dari rumah keluarga & adik beradik. Ada yang perjalanan 5 - 10 je dah sampai rumah mak ayah. Tak macam aku.. kalau tak hadap jam maybe 4 - 5 jam baru sampai. Tapi pernah jugak aku balik dari kampung ambil masa dekat 12 jam atas jalan. Tu sebab kami melencong sana sini nak elak jam. hahahaa

10 Tahun jadi anak rantauan.. Perasaan excited nak balik kampung tu memang tak dapat nak gambarkan dengan kata kata. Nak2 sejak anak aku sekolah ni, balik kampung pun dah jarang sangat. Raya la semua dapat bercuti serentak maka boleh la balik kampung.

Dekat dekat nak raya seperti tahun2 lepas.. Banyak la dok share rules nak beraya kat rumah orang. Jangan pangku balang kuih la, jangan sibuk tanya kuih homemade ke tunjuk tunjuk, jangan habiskan kuih dalam balang.. Kalau datang beraya rumah aku kat kampung benda2 macam tu tak jadi rules cuma jangan complaint pasal kucing atau suruh kami kurang populasi kucing dalam rumah je. Kalau kau berani nak sentuh bab kucing untuk raya akan datang kau akan hilang layanan mesra dari adik beradik aku.

Kadang2 aku rasa tak berapa bagus sangat dok share rules nak beraya rumah orang bagai.. Kita yang share kang ada yang berniat nak datang raya terbaca macam rasa tak best terus tak jadi datang. Macam bab makan kuih pangku balang pun kau nak jadikan benda tu perkara besar sangat pada hari raya memang aku rasa tak patut sangat. Tetamu tu kan pembawa rezeki.. biarlah dia nak makan pangku balang. Bukan dia nak bawa balik balang pun.

Cukuplah kita ingatkan orang lain adab beraya rumah orang. Orang yang jaga adab Insya Allah dia tak buat benda tak senonoh semasa bertandang rumah orang. Tak payah nak ketatkan sangat undang2 nak pergi beraya tu. Kang semua yang datang beraya rumah kita duduk tegak macam tiang tak berani nak sentuh hatta balang kuih sekalipun. Alih2 kau hadap sendiri kuih raya kau yang melambak tu.

Sampai tanya kuih raya buat atau beli pun jadi salah ke? Alahai.. sentapnya korang. Kalau kat rumah aku.. Tak pernah aku dengar adik beradik aku merungut orang tanya kuih buat ke beli sebab bagi kami tak rasa jadi satu masalah pun. Perkara biasa kalau sedap orang akan tanya kuih ni buat atau beli. Kalau buat maybe dorang nak minta resepi kalau beli mungkin dorang nak tanya beli kat mana. Remeh sangat perkara tu sampai kau nak list sebagai rules hari raya.

Orang nak datang beraya pun sekarang susah kan.. Banyak sangat rules sedangkan kadang2 tetamu yang datang rumah kita tu setahun sekali je masa raya. Jangan la kita spoil kan mood orang nak datang beraya dengan rules yang tak perlu.

Sesungguhnya raya dulu & sekarang sangat berbeza. Boleh baca perbezaan raya dulu & sekarang kat sini >> 6 Perbezaan Paling Ketara Raya Dulu & sekarang, harap takde sapa datang beraya macam nombor 4 takut ada warga emas kena serangan jantung pulak << Raya dulu sebelum wujud media sosial tak ada rules2 sangat tapi sejak wujud media sosial banyak pulak rules dia.

Apapun berpada pada la kan nak buat rules untuk orang datang beraya. Hari yang sepatutnya kita bermaaf maafan & mengeratkan silaturrahim jangan sampai jadi hari bermasam muka pulak di sebabkan orang datang raya langgar rules beraya rumah korang. Lebih kurang tu pejam mata & senyum je la.


Walau macam mana pun di kesempatan ni tetap den nak ucapkan selamat hari raya maaf zahir & batin andai penulisan di blog ni menyakiti mana2 pihak. Sesungguhnya den hanya manusia yang kadang2 menulis ikut nafsu.

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com