GAMBAR KANAK KANAK MENIRU GAYA DS NAJIB & DS ROSMAH SEMPENA SAMBUTAN HARI KEMERDEKAAN

8/30/2016 04:52:00 PM Suria Lekatlekit 2 Comments

GAMBAR KANAK KANAK MENIRU GAYA DS NAJIB & DS ROSMAH SEMPENA SAMBUTAN HARI KEMERDEKAAN. Hari ni nampaknya ramai dah mula on 'mood holiday' katanya. Kat news feed pun nampak traffic tenang jer. Mak bapak & guru2 pulak mula menayang costume anak2 untuk sambutan hari kemerdekaan. Semua comel2 belaka dengan baju menggunakan corak jalur gemilang. Almaklum la budak2 sarung apapun tetap kecomelan mereka tidak terhakis katanya hehehe. Tapi beza dengan sepasang kanak kanak ni. Depa lari dari costume tipikal dengan corak jalur gemilang tu.. Depa meniru gaya Perdana Menteri Malaysia & isteri sebagai costume untuk sambutan hari kemerdekaan..


Tadi dok scroll news feed kat Instagram terjumpa satu post yang share gambar kanak kanak lelaki & perempuan bergaya ala2 Dato Seri Najib & Datin Seri Rosmah. Siap Nametag tu.. Alahai.. comel pulak depa. Aku cakap bebudak tu yang comel, hokay. Alahai.. Idea sapa gamaknya yer... Lagi comel kalau tiru gaya bapak kemerdekaan sebenar bukan bapa kemeranaan rakyat malaysia sekarang. hikhikhik...

Esok adalah hari sambutan ulang tahun kemerdekaan Malaysia yang ke...?? cer teka.. cer teka.. Mesti ada yang tak tau & tak ingat kan? Alah apa susah .. 2016 -  1957 dapat la jawapan dah berapa tahun Malaysia merdeka dari penjajah. Tapi kalau tahun bila merdeka pun tak tau memang tak dapat la jawapan kan.

Klon Dato Seri Najibb & Datin Seri Rosmah Paling Comel Tahun ni hehehe. Kalau kat Facebook guna application ni >> 10 Anugerah Yang Anda Boleh Bagi Kepada Kawan Anda Di Facebook << Maybe dapat award icon fashion la kot hehehe

Apapun sekarang ni nampaknya semangat patriotik tu dah semakin kurang di kalangan rakyat Malaysia. Kalau dulu nak sambut merdeka kat kampung pun boleh nampak kemeriahan bendera malaysia di pasang sekarang ni memang suasana tak macam dulu lagi. Mungkin sebab kerajaan pemerintahan sekarang yang buat rakyat rasa macam hidup di zaman jajahan dengan kos sara hidup tinggi, cukai sana sini.. Maka semangat patriotik tu dah semakin kurang.

Walaupun kita tak setuju dengan pemerintah sekarang tetap kita kena sayang negara kita. Jangan marahkan pemimpin bendera Malaysia di bakar sebagai protes. Jalur gemilang adalah maruah negara Malaysia. jangan di pijak2 atau di aibkan.. Tak suka pemerintah sekarang nanti PRU kau gunakan kuasa kau sebagai rakyat. Jangan kena umpan dengan Berim kau dah jadi longlai. hehehe

Selamat Hari Kemerdekaan Buat Semua Rakyat Malaysia. Semoga Kita Memerdekaan hati & diri kita dari di jajah budaya & bahasa. Hehehe

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

PARKING KENDERAAN DEKAT DENGAN PINTU MASUK JUGA BOLEH MEMBAHAYAKAN KESIHATAN

8/30/2016 12:29:00 PM Suria Lekatlekit 1 Comments

PARKING KENDERAAN DEKAT DENGAN PINTU MASUK JUGA BOLEH MEMBAHAYAKAN KESIHATAN. Kita sedia maklum apa perkara atau perbuatan yang kita buat hari ni takkan memberi kesan sampingan secara drastik tapi ia seolah olah meracun tubuh kita secara perlahan lahan & akan nampak kesan dalam di masa akan datang. Sebab tu banyak di antara kita walaupun orang bagitau jangan buat tu.. jangan buat ni.. Nanti esok2 badan kau yang menanggung azab. Contoh macam orang berpantang la. Masa berpantang konon nak jadi urban taknak ikut pantang larang orang tua tua.. Alih2 umur baru masuk 30an sakit sana sini sebab tak jag betul betul masa pantang.


Sebab tu penting ambil apa yang baik dalam pantang larang orang dulu dulu. Jangan nak asyik nak mengkunokan cara orang tua tua je. Sebab selagi hidup kita berharap la dapat hidup dengan sihat sampai masa di jemput pulang kerahmatullah. Ni baru pulang kerumah dua tiga hari selepas discharge dari hospital dah kena admit balik... Alih2 mati dalam perjalanan ke hospital jer.

Ada beberapa perkara yang kita memang selalu buat.. contoh mengelak dari terkena matahari. Takut hitam katanya. Baru je consistent vitamin C + Collagen nak bagi kulit putih & sentiasa muda. Dalam satu kajian yang di buat orang yang mempunyai masalah radang sendi (sakit lutut) & mempunyai masalah tekanan darah rendah adalah mempunyai 3 kali ganda risiko di jangkiti penyakit. Kerana badan manusia kebanyakkan mempunyai Vitamin D yang memerlukan tindakbalas dari cahaya matahari. Jadi jangan jadi macam ice cream sangat sampai tak nak langsung terdedah dengan cahaya matari sebab cahaya matahari jugak penting untuk tubuh manusia. Sekarang memang kita tak rasa sakit lutut sebab muda lagi... Dah tua2 esok baru benda tu kita akan rasa

Sampai parking kenderaan terlalu dekat dengan pintu masuk.. tak kira la pintu masuk mall ke, supermarket ke, pejabat ke hapa pun boleh bagi kesan pada masa akan datang pada tubuh kita. Benda tu jugak kalau selalu buat akan memberi kesan kemudaratan kepada kesihatan kita. Tapi benda ni memang antara kita semua suka buat sebab malas nak jalan jauh, betul tak? Nak tahu kenapa perkara tu jugak boleh memberi kesan pada kesihatan kita untuk jangka masa panjang meh baca kat sini >> 9 Perkara Yang Anda Buat Setiap Hari Yang Bakal Memberi Kesan Kesihatan Badan Anda Di Masa Akan Datang << Penting sangat kita tahu sebab kadang2 kita rasa apa kita buat untuk untuk kesihatan badan kita untuk masa sekarang & masa depan tapi sebenarnya tidak. Contoh bersenam pun sebenarnya boleh memudaratkan kesihatan. Nak tahu kenapa baca la kat artikel 9 perkara yang selalu kita buat yang memberi kesan buruk pada kesihatan kita di masa akan datang tu.

Moral of the story.. Apa yang baik boleh memudaratkan kalau di lakukan secara melampau & extreme. Sebab tu Islam menggalakkan melakukan apa juga perkara secara sederhana agar tidak memudaratkan diri atau orang lain.

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

AWAS! MALAYSIA KEMBALI BERASAP

8/29/2016 03:24:00 PM Suria Lekatlekit 1 Comments

AWAS! MALAYSIA KEMBALI BERASAP. Sekarang ni jangan tak tahu kat Malaysia dah tambah 1 musim. Kalau sebelum ni kita ada musim panas, musim hujan, musim kemarau, musim tengkujuh.. Sekarang dah ada musim berasap. Bukan kabus macam kat Camera highland tu yer.. Nampak sama tapi sangat berbeza.

Hari ni agak sibuk.. sampai dah menjelang tenghari baru sempat nak menjenguk ke luar tingkap. Amboi hangpa.. Asal jenguk luar tingkap je hangpa ingat aku nak skodeng warga asing kat tapak pembinaan & rumah kongsi tu kan? Sebelum tapak pembinaan ada kat situ pun aku memang hari2 jenguk keluar tingkap. Satu2 lubang yang menghubungkan aku dengan dunia luar kalau kat rumah ni. Tingkap je mengadap keluar kalau buka pintu mengadap pintu rumah orang jer. Almaklum la rumah atas kayangan ni kan.. hehehe

Bila jenguk je ke tingkap terus rasa silau & pedih mata. Terasa sungguh menusup terus ke otak tu.. Ya Allah Asap Jerebu tebalnya. Bau asap pun dah kuat sangat. Mata macam kabur je sebab terlampau berasap katanya. Setiap tahun sekarang ni memang itulah yang rakyat Malaysia perlu hadap atas sikap tidak bertanggungjawab negara jiran. Kerajaan depa ni dok lena kot sedap sangat sedup asap dari pembakaran hutan secara terbuka.  Sampai setiap tahun perkara yang sama berlaku tapi tak ada sebarang tindakkan membenteraskan di jalankan. Geram pulak aku.

Ni views dari rumah aku. Maaf la tetap nampak projek kat tapak pembinaan tu. Memang tingkap rumah aku bertentangan dengan tapak pembinaan tu.

Punca jerebu Berdasarkan laporan oleh ASEAN Specialised Meteorological Centre (ASMC) yang berpusat di Singapura pada 26 Ogos 2016, bilangan titik panas (hotspot) yang dikesan di Sumatera, Indonesia adalah sebanyak 11, manakala sebanyak 3 titik panas (hotspot) dikesan di Kalimantan. Dalam negara pula, hanya 1 titik panas (hotspot) dikesan iaitu di 1 Bahagian Sibu, Sarawak. Lokasi titik panas (hotspot) dalam negara sedang disiasat dan diambil tindakan penguatkuasaan yang sewajarnya. Peta Jerebu Serantau yang dikeluarkan oleh pihak ASMC pada 26 Ogos 2016 menunjukkan terdapat lingkaran asap jerebu sederhana dari kawasan-kawasan kebakaran tanah dan hutan di kawasan tengah Sumatera menyelubungi bahagian selatan negeri Johor dan negara Singapura.

Kabur terus pandangan mataku

Jadi kita dah kena start kurangkan aktiviti outdoor sebab udara dah tak berapa bersih nak di sedut. Time ni kena kuarantin anak anak dalam rumah dulu. Bagi yang terpaksa keluar bekerja tu silalah pakai topeng untuk mengelakkan berlaku gangguan kesihatan. Pada Jiran sebelah (Negera seberang) tu bila la nak ambil tindakkan supaya tak menyusahkan jiran2 ni. Tak kesian kat rakyat kau ke?

Moral of the story.. time2 jerebu macam ni tak payah nak pergi holiday sangat la nak2 lagi tempat yang terkesan dengan jerebu.. nanti benda benda macam ni pun tak enjoy dah nak buat  >> Anak Malaysia Pasti Ada Kaitan dengan 27 Perkara ni Ketika Pergi Bercuti << So, kita manafaat kan musim jerebu ni dengan buat aktiviti dalam rumah je la. Mengeratkan hubungan kekeluargaan katanya hehehe

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

UQASHA SENROSE RASA MUNAFIK & MEMPERMAINKAN AGAMA BILA BERTUDUNG PUNCA DIA KEMBALI FREE HAIR

8/29/2016 10:58:00 AM Suria Lekatlekit 0 Comments

UQASHA SENROSE RASA MUNAFIK & MEMPERMAINKAN AGAMA BILA BERTUDUNG PUNCA DIA KEMBALI FREE HAIR. Uqasha sensore dah memilih berpenampilan bertudung sejak tiga tahun lalu sekarang mengumumkan dirinya tidak lagi bertudung katanya. Rela di kecam nitezen dengan keputusan yang di ambil sebab dia dah tak sanggup nak hidup dalam kepura puraan. Alang2 biar kena kecam sekali lepas tu orang dah lupa isu tu ye dak. Jadi dengan pengumuman tu lepas ni orang dah tak boleh pertikai kalau nampak dia atau gambar dia free hair sebab dia dah bukan retis yang berhijab katanya.


Katanya dulu dia memilih bertudung sebab masa tu dia kecewa, keliru & selepas putus cinta. Dia rasa mungkin berubah imej kepada bertudung dapat beri ketenangan kepadanya tapi rupanya tidak. Sebab ramai mempertikai penampilan Muslimah tu dengan perangai dia yang tak menampilkan ciri ciri muslimah jadi dia ambil keputusan untuk tidak lagi bertudung sebab katanya dia rasa macam orang munafik & mempermainkan agama bila dia bertudung tapi perangai dia tak berapa bertudung katanya.

Keputusan yang dia buat memang tak ada sapa2 boleh halang.. Dia pun katanya bersedia menerima kecaman & tak nak di bayangi lagi dengan kisah bertudung dalam hidup dia. Nak cakap lebih2 pun aku sendiri pun tak berapa layak. Apapun kita doakan yang terbaik je la kat Uqasha... Mungkin hidayah belum betul2 meresap dalam hati buat Iman dia masih terumbang ambing. Macam aku pun sama jugak.. Iman sinipis kulit bawang.. Masih perlu belajar untuk mantaplan iman di dada sehingga mampu buat perubahan besar dalam diri & istiqomah melakukannya.

Sumber Rotikaya

Moral of the story.. Tepuk dada tanya iman memasing je la kalau nak buat apapun. Apapun Uqasha masih cantik masa bertudung dulu... cuma mungkin dia rasa gaya hidup dia tak sesuai dengan imej bertudung kot dia memilih untuk kembali free hair.

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERPURDAH TAPI MATA TETAP DI SOLEK SEKSI & MENGGODA

8/28/2016 10:29:00 AM Suria Lekatlekit 2 Comments

BERPURDAH TAPI MATA TETAP DI SOLEK SEKSI & MENGGODA. Sekarang nampak berniqab atau berpurdah dah macam jadi satu fesyen pulak. Ramai dah orang pilih berniqab tapi tak ramai yang berniqab dengan niat yang betul. Maaf la aku memang tak layak nak cakap pasal aurat sebab aku pun belum sempurna cuma aku tertanya tanya je apa fungsi niqab kalau seorang perempuan itu masih nampak menggoda kaum yang berlawanan jantina?


Sebabnya aku tengok ada antara mereka berniqab ni walau tutup sampai nampak biji mata & kening jer.. Dia punya berhias kening & mata dia kemain cantik & menggoda sampai aku pun tergoda. Yelah.. even dia berniqab tapi dia masih nampak fashionista & seksi gitu. Serius nampak cantik sangat solekkan yang menyerlahkan mata dia tu. Tak perlu kau nak pakai gincu merah ang ang bak kata orang kedah.. dia tunjuk biji mata tu dah seribu kali lebih cantik dari muka aku ni hahahaha. Tapi aku tak tujukan pada mereka yang berniqab untuk photoshoot atau selfie yer... Aku tujukan buat mereka yang memilih berniqab secara kekal tapi masih menyerlahkan kecantikkan mata dengan kaedah solekkan.

Bila tengok fenomena macam tu tetiba tertanya.. Apa motif dia berniqab & apa motif dia solekkan mata dia sampai nampak menggoda & mungkin mengundang nafsu seksual orang lain? Berniqab ni rasanya tak wajib sebab muka bukan aurat. Tapi sebolehnya aku tak nak la sentuh bab aurat sebab aku sendiri pun belum sempurna. Kang jadi kecaman pulak. Cuma aku tertanya tanya golongan yang berniqab ni.. Walaupun bukan semua tapi boleh nampak semakin ramai yang berniqab macam satu trend fashion jer.. Tak ke nampak hipokrit macam tu. Kau nak menutup kecantikkan dari pandangan lelaki yang mungkin berimaginasi nakal & bernafsu buas tapi kau berhias sakan kat mata sampai menyerlahkan kecantikkan & nampak menggoda orang yang tengok kau berniqab pun jadi confuse jugak.

Sebagai perkongsian dengan semua. Selebihnya baca kat sini DRMAZA.com

Bukan apa kesian golongan yang berniqab yang betul2 nak menutup kecantikkan dari pandangan mereka yang bukan mahram tapi bila muncul golongan yang menjadikan niqab sebagai fashion seolah olah mempalit tahi kepada mereka2 yang berniqab dengan ikhlas & cara yang betul. Tak salah pun berniqab.. Yang jadi salah cara anda gunakan niqab tu. Kalau rasa tak bersedia untuk berniqab dengan niat betul.. Rasanya tak perlu la pakai kot. Buat golongan yang masih mencari hidayah macam aku ni confuse je. Niqab di Malaysia satu fesyen atau untuk menutup kecantikkan dari pandangan lelaki yang tak sepatutnya?

Moral of the story.. Dugaan zaman sekarang bagi golongan berniqab adalah selfie & upload gambar. Nak2 kalau ada smartphone ni >> Smartphone Photography Ni Buat Anda Sentiasa Rasa Nak Ambil Gambar << Jadi mungkin sebab teknologi smartphone dengan fungsi camera yang semakin canggih masing2 berlumba nak tunjuk kecantikkan dari gambar membuat Iman seorang wanita berniqab ni jugak tergugat. Tu yang jadi walau berniqab tetap pandangan mata dia nampak seksi dengan solekkan yang menggoda. hehehe

P/S : tetiba teringat iklan produk D'herbs terlajak laris yang menampilkan seorang wanita berniqab dengan solekkan mata menggoda sehingga menawan hati ramai lelaki.. Tetiba bila dia bukan niqab gigi dia agak berserabut & mancung. Ramai orang marah iklan tu seolah2 mempersendakan golongan berniqab tapi apa yang di tonjol memang segelintir mereka berniqab masih nak nampak menggoda walau hanya dengan solekkan mata. Betul la apa yang iklan tu tonjolkan dengan apa yang berlaku sekarang. hehehe

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

RESEPI KURMA AYAM LUAR BIASA SEDAP GUNA REMPAH RATUS MAK SITI

8/27/2016 11:30:00 PM Suria Lekatlekit 3 Comments

RESEPI KURMA AYAM LUAR BIASA SEDAP GUNA REMPAH RATUS MAK SITI. Aku berkenalan dengan rempah mak siti secara tak sengaja bila aku terjumpa 1 paket rempah kurma yang mungkin suami aku kot beli buat stok masak. Sebab time tu tinggal satu satunya rempah kurma yang ada walau memula cuak jugak sebab sebelum ni aku guna rempah kurma jenama lain. Takut rasa dia tak sedap je. Tapi tawakal je la sebab nak memasak kan. Maka aku pun memasak la guna rempah kurma tu...


Mula2 pelik jugak sebab rempah kurma yang aku guna sebelum ni warna dia putih tapi rempah kurma mak siti dia dia jadi kekuningan sikit. Masa tu aku tak tau lagi itulah keistimewaan & kelainan rempah kurma mak siti ni. Sampai dah siap makan.. Tengok selera suami pun luar biasa jer.. Macam sedap sangat makan aku pun merasa jugak. Ya Allah.. tak pernah aku rasa kurma ayam sesedap ni katanya. Memang sedap.. Nak2 aku yang masak kan. Haruslah sedap katanya hahahaha...

Lepas peristiwa tu.. Minta jugak suami aku belikan rempah ratus mak siti ni.. Tapi biasa la laki aku tu lupa nak beli sampai aku pun lupa dah nak suruh dia beli. Tapi dah rezeki & jodoh dengan rempah ratus mak siti ni aku dapat rezeki sebeban berbagai jenis rempah ratus mak siti ni untuk di jadikan eksperimen memasak katanya. Sebab rindukan Ayam Masak Kurma guna rempah kurma mak siti.. Menu pertama aku selepas dapat rempah ratus mak siti haruslah kurma Ayam, kan.

Tak susah nak masak kurma Ayam nak2 lagi guna rempah ratus mak siti ni.. Simple2 pun sedap ok.. Bahan bahan di perlukan

Rempah kurma mak siti
Ayam
Lobak Merah
Ubi kentang
Kobis
Bawang besar
Bawang putih
Santan
Jintan manis
halia
bunga lawang
kulit kayu manis
buah pelaga
daun kari
kiub pati ayam

Bahan kisar
Serbuk Rempah Kurma Mak siti
Bawang merah
Bawang putih
Halia
Jintan manis

Bahan tumis
Bawang
Kulit kayu manis
Buah pelaga
Bunga lawang.
Daun kari

Cara memasak
Kisar bahan bahan kisar tadi. Panaskan minyak tumis bahan tumis dah naik bau masukkan bahan kisar. Masak sekejab sehingga naik bau. Masukkan ayam. Biar sampai mendidih kemudian masukkan kentang & lobak merah. Biar masak sekejab kemudian masukkan santan. Lepas dah masukkan santan biar masak sekejab masukkan Bawang besar yang di belah empat & kobis yang telah di potong. Masak sekejab lagi kemudian masukkan serbuk perasa (garam & Kiub pati ayam) Biar semua sebati tutup api & hidangkan.

Maka Siaplah Kurma Ayam Luar Biasa Sedap Dengan Menggunakan rempah kurma mak siti 

Cara masak memang simple tapi bila makan memang terangkat kening tau! Sebab rempah kurma mak siti ni pun dah cukup menyedapkan masakan sebab rempah ratusnya dah cukup rasa apatah lagi di tambah dengan bakat chef yang ada ni. Hahahaha

Kalau bosan nak makan ayam.. Boleh try masak Udang Sesame Masak Kurma ni. Tak reti nak masak? Jangan risau meh tengok cara nak masak Udang Sesame Masak Kurma Dari Video kat bawah ni..


Rempah ratus mak siti ni bukan ada rempah kurma je tau. Ada macam2 jenis rempah untuk masakan. Boleh rujuk kat gambar bawah ni.

Sebahagian rempah ratus keluaran mak siti. Sebenarnya banyak lagi nanti korang boleh check di Facebook & website nak tahu produk keluaran mak siti ni.

Ada orang tanya mana boleh beli rempah ratus mak siti ni?  Rempah ratus mak siti ni boleh di dapati tesco, jusco, aeon jusco, aeon big, sogo, hero,cs brother, supermarket2 & kat kedai2 runcit pun kadang kadang ada. Kalau tak jumpa jugak boleh beli secara online di Facebook Rempah Ratus Mak Siti atau rasa nak lebih keterangan boleh layari http://www.maksiti.com/ atau boleh tengok di instagram @restoranrempahkarimaksitiUntuk pengetahuan semua dekat website rempah ratus mak siti jugak di sediakan resepi resepi masakan menggunakan rempah ratus mak siti ni. Kalau tak ada idea nak masak, boleh la cedok2 resepi kat situ. hehehe


kenapa korang mesti cuba Rempah ratus mak siti ni.. Serius! Sangat sedap. Memang di akui mereka2 yang dah merasai kelazatannya.

3 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BILA RETIS NASYID SUAM SUAM KUKU CERITA PASAL BELI SELUAR DALAM BINI

8/27/2016 11:31:00 AM Suria Lekatlekit 4 Comments

BILA RETIS NASYID SUAM SUAM KUKU CERITA PASAL BELI SELUAR DALAM BINI. Aku syak dia ni sengaja nak buat kontroversi demi nak menaikkan kembali nama dia dalam industri hiburan. Lepas satu.. satu kontroversi dia cetuskan kat media sosial. Aku tak pasti apa tujuan dia nak bercerita benda yang boleh mengundang perbalahan di kalangan peminat & mengundang salah faham jugak persepsi negatif orang. Bagi aku benda yang boleh mencetuskan kontroversi macam tu tak perlu kot kau nak cerita.


Dah tu gambar pun seolah2 mengejek orang yang bakal mengecam dia. Bermakna dia tahu status dia cerita pasal beli seluar dalam bini dia bakal di kecam nitezen sengaja dia buat untuk cetuskan kontroversi. Dia ni membawa nama seorang artis nasyid yang berpenampilan macam orang alim.. Yang konon sedang berdakwah tapi bila dok baca status2 dia di facebook memang tak berapa Islamik. Macam sengaja nak provok orang supaya mengumpat & bergaduh dengan dia jer. Artis2 macam ni serius menconteng arang kepada artis2 nasyid yang lain.

Caption dia jelas sangat nak provok orang. Nampak sangat dia sengaja nak ajak orang bergaduh dengan dia. hahaha

Macam dia sorang kot beli seluar dalam untuk bini dia.. Aku rasa ramai lagi suami2 lain pun beli seluar dalam untuk bini dia tapi tak ada keperluan nak cerita kat orang. Dah la kau tu di kenali.. Bini kau pun orang kenal. Siap attach gambar seluar dalam yang mungkin dia beli untuk bini dia.. Tak kesian ke kat bini kau. Dah la minah tu jenis lurus bendul.. Bukan bermakna boleh di perlakukan macam dia tak ada rasa malu. Bab benda dalam ni.. Aku sendiri pun tak suka nak bercerita apatah nak tunjuk pakaian dalam aku kat orang walau hakikatnya semua orang pakai tapi tak bermakna kita tak perlu rasa malu. Ia di ciptakan di dalam sebab bukan untuk di tonton semua orang. Di pakai untuk keperluan seorang wanita yang kalau tak pakai mungkin menampakkan bentuk2 yang tak sepatutnya.

Sudah sudah la jadi Attention Seeker kat media sosial. Pergi la hasilkan produk yang boleh buat hang kembali menyerlah dalam bidang seni. hentikan la cari publisiti murahan kat media sosial & berhenti buat orang mengumpat hang. Kalau hang nak ajak orang buat kebaikkan bukan dengan cara buat orang dapat dosa sebab menyampah tengok perangai hang kat media sosial ni. Tak pasal2 aku pun dah berdosa mengumpat hang ni hahahha

Bila kena kecam gini la status dia. Mengata orang sampah.. 

Moral of the story pada retis nasyid tu kalau dah tak ada sangat benda nak buat pi jawapan kuiz ni. Tengok sejauh mana hang tahu fakta2 pasal ni >> Yang Berjaya Jawab Je Betul Betul Mengenali Malaysia << Ntah2 soalan2 ni pun hang failed. Tu yang dok merapu je kat media sosial.

4 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

YANG BETUL ITU MENGATA, YANG TAK BETUL ITU FITNAH

8/26/2016 09:31:00 PM Suria Lekatlekit 0 Comments

YANG BETUL ITU MENGATA, YANG TAK BETUL ITU FITNAH. Kalau sesapa masih ingat ayat tu mesti ingat ayat tu dari filem apa. Kalau susah sangat nak ingat biar la aku ingatkan senang sikit. Ayat tu di petik dalam filem anak mami the movie.. Dialog yang di ucapkan oleh Allahyarham Pak Pie kepada Mami mulut longkang lakonan sapa ntah pelakon yang jadi mami tu lupa pulak aku. Almaklum la memory dah berkarat susah sikit nak ingat banyak benda katanya. Tak penting pun nak ingat nak pelakon tapi apa kisah di sebalik ayat tu?

Gambar sekadar hiasan. Sumber Google

Kisahnya.. pasal kita2 manusia ni la. Kadang2 aku tengok kat Facebook.. Ramai yang menampilkan imej2 positif ni kadang2 takde la positif mana. Macam aku ni lain la.. Semua kata aku lantang & suka bergaduh padahal aku tak anggap perbezaan pendapat tu satu permusuhan. Memang masa ber diskusi tu macam gaduh tapi lepas tu aku jenis lupakan jer. Pun tetap orang labelkan aku ni negatif tapi ada aku kesah sangat dengan persepsi manusia yang jenis berat sebelah & kaki mengampu tu? Asal kau ada nama sikit maka apa kau cakap semua jadi betul..

Tengok orang yang di labelkan positif pun kerap jugak dok menulis status mengumpat walaupun apa yang dia cerita tu bukan rekaan tetap la mengumpat. Atau yang buat status ala2 ustaz & ustazah pun kebanyakkan ada unsur mengumpat jugak. Tu baru cerita pasal mengumpat belum bab menyindir. Cuma mungkin banyak pengaruh sikit maka nampak la dia macam sedang memberi moral of the story pada orang lain padahal hujung2 cerita tetap la mencerca gaya berhemah sipolan yang menjadi tajuk cerita dia tu.

Kita ni kadang2.. rasa macam apa kita buat betul sebab ramai yang menyokong tapi sebenarnya cara kita tu pun salah jugak. Aku pun sama jugak la.. Sebab kita ni manusia. Asal kita rasa kita cakap benda yang betul je kita rasa tak salah.. sedangkan kadang2 yang betul itu mengata. Yang tak betul dah terang terang fitnah. Jadi dua2 perkara tu tetap salah & berdosa cuma tu la berat kerat sangat di antara kita mampu control dari tak melakukan perkara tu.. hehehehe

Moral of the story.. Kita manusia kebanyakkan kesilapan & kesalahan yang kita buat sama je cuma yang berbeza mungkin cara kita buat kesilapan & kekerapan kita melakukan kesalahan tu. So, tak perlu kita budget mulia sangat.. sebab kita cuma manusia. hehehe

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

AMEZ CARE BIO HERBAL SANITARY PAD MELEGAKAN SENGUGUT & KEKEJANGAN KETIKA HAID

8/26/2016 10:46:00 AM Suria Lekatlekit 0 Comments

AMEZ CARE BIO HERBAL SANITARY PAD MELEGAKAN SENGUGUT & KEKEJANGAN KETIKA HAID. Kalau dah di lahirkan sebagai perempuan sampai masa dia akan ada hari di mana di gelar ABC (Allah Bagi Cuti). Bila tiba hari ABC tu para perempuan memerlukan benda ni. Kalau tak ada benda ni confirm la meleleh2.. melekat kat pakaian. Jadi benda ni di ciptakan untuk menampung keperluan wanita ketika ABC.


Satgi dok cakap ABC ada jugak yang tak paham. ABC tu ketika haid atau period timela. Time tu kan Allah bagi cuti dari melakukan beberapa kewajiban sebagai orang Islam. Masa period ni kita sedia maklum la.. Ia berdarah. Kadang2 boleh menyebabkan bau yang kurang menyenangkan kalau aliran darah tu keluar banyak. Sampai orang duduk sebelah pun boleh bau. Kalau pakai pad (tuala wanita) yang tak memenuhi ciri2 keperluan seorang wanita ketika datang haid.. bukan saja boleh menyebabkan berbau malah boleh mengalami kebocoran sehingga melekat kat tempat kita duduk. Jijik jugak la kalau benda tu berlaku, kan.

Kat sini aku nak perkenalkan satu produk tuala wanita yang mungkin boleh menyelesaikan masalah berbau & bocor ketika haid. Amez care Bio Herbal Sanitary Pad namanya. Nama pun betapa nak bagitau dia melindungi wanita semasa haid. Amez care Tuala wanita berasaskan herba. Aku dah cuba dia berbau macam green tea & bila pakai akan dapat rasa dingin & sangat selesa di dalam. Kesan dingin & bau wangi  tu bertahan jugak la sampai kita cuci. So, di sebabkan dia berbau Green tea yang menyegarkan jadi dia dapat menyahkan bau bau hanyir darah haid tu. So masa period tak payah risau sangat nak duduk dekat orang kalau pakai amez care pad ni..


Tuala wanita ni di hasilkan dengan bahan bahan seperti lavender, pudina, ekstrak tumbuhan teh, minyak chamomile bukan sahaja memberi kesegaran & keselesaan semasa haid malah membantu melegakan sakit (senggugut), mengurangkan kembung, dan membendung kekejangan semasa haid jadi sekaligus dapat membendung mood tak baik yang selalu di kaitkan bila perempuan datang haid. Yang jadi stress & nak marah2 tu bukan apa.. Bila rasa sengugut & kekejangan terutama di bahagian bawah perut masa haid mempengaruhi mood kita orang perempuan ni. Bila simtom2 tu tak ada masa datang bulan, Insya Allah mengurangkan stress so takde la rasa nak marah semua orang. Aku ni nak kata sengugut sangat tak la.. Tapi masa nak period tu ada jugak la kejang bahagian bawah perut tapi lepas guna pad ni terasa jugak perbezaan sebab period bulan ni tak ada rasa apa2 pun sampai habis. Jadi aku akui keberkesanannya dalam perkara tersebut. hehehehe


Di datangkan dalam 3 bentuk iatu overnight sesuai untuk ketika aliran haid banyak, day sesuai untuk ketika aliran haid dah nak habis & pantyliner ni untuk kegunaan harian la. Memastikan bahagian sulit wanita sentiasa selesa, segar & bersih. Dalam Amez care sanitary pad ni jugak mempunyai Nano Silver, Ion Negatif dan Inframerah di mana benda2 ni untuk memastikan bakteria tidak menghingapi bahagian sulit anda. Jugak berfungsi memastikan kitaran haid anda stabil. Dengan penggunaan Amez Care Herbal Sanitary Pad ni mampu menghindarkan bahagian sensitif anda di jangkiti bakteria atau virus.

Pantyliner dia pun lebar. Cukup tutup keseluruhan underwear tu. Ada pantyliner jenama lain dia punya memang tak lebar. Bila bergerak dia lari2 dari posisi. Yang ni tak payah risau di muat tutup kat celah tu. Boleh guna bila dah hujung2 period masa aliran dah setitik dua tu.

Dari pengalaman aku sendiri guna Amez Care Bio Herbal Sanitary Pad ni.. Memang sangat selesa sebab ia tak tebal. Takde la rasa macam pakai pampers kan. Ada pad yang jenis tebal tu.. Serius cakap rasa macam tampal roti jer kat situ. Tak best langsung. Amez Care Pad ni pun ada wing tau untuk overnight & day pad. So tak payah risau kalau bergerak pad tu lari dari posisi asal. Jenis yang suka pakai pakaian ketat melekat tu takde la nampak berbonjol sangat bila pakai pad ni. Dia memang nipis & mampu menampung aliran haid yang keluar.

Jadi pada anda yang rasa nak cuba Amz care Bio Herba Sanitary Pad ni boleh beli kat sini Amez Care Bio Herba Sanitary Pad. Jangan risau harga dia tak mahal.. lebih kurang harga tuala wanita yang di jual kat pasaran je. Serius! aku tak tipu ok!

So kaum wanita.. hapuskan persepsi masyarakat perempuan period selalu moody. Lepas guna Amez Care Bio Herbal Sanitary Pad ni Insya Allah perkara2 yang buat anda moody setiap kali period akan beransur hilang. Anda akan ceria setiap kali datang bulan katanya. hehehehe

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

KISAH TENTANG ATLIT SUKAN OLIMPIK YANG TAK RAMAI ORANG TAHU

8/25/2016 08:07:00 PM Suria Lekatlekit 0 Comments

KISAH TENTANG ATLIT SUKAN OLIMPIK YANG TAK RAMAI ORANG TAHU. Bila dengar Atlit Malaysia yang berjaya membawa pulang pingat dapat ganjaran beratus ribu rasa menyesal jugak masa sekolah tu tak aktif bersukan. Last aku masuk acara masa hari sukan masa sukan sekolah rendah je tu pun sukaneka je. Almaklum la nak masuk sukan berat2.. aku ni kurang berat & tinggi. Nak lari laju kaki pendek, nak lompat tinggi tak sampai, nak angkat berat tak mampu. Yang aku mampu masuk acara isi air dalam botol je hehehe.


Tapi nasib baik Allah kurniakan skill membebel dalam blog ni.. Tak dapat ratus ribu merasa jugak dapat ribu dari income sampingan di blog ni katanya. Setiap manusia ada kelebihan dia tersendiri.. Tak semestinya tak ada talent dalam pelajaran dia akan gagal dalam hidup. Aku dulu ada kawan, tengok dia belajar bagai nak rak.. alih2 result exam dia selalu tidak berjaya mengatasi result aku yang belajar sambil bermain ni sampai dia tanya aku.. Time bila aku belajar. Entah la. Masa sekolah menengah serius aku jadi hilang arah sekejab. Terhayut dalam jiwa remaja katanya... nasib baik sedar diri sebelum umur di pinggir kubur. hehehehe

Jadi zaman sekarang aku rasa tak berapa relevan sangat kita nak push anak yang kita nampak tak berkebolehan dalam akademi. Yang terbaik bila masuk sekolah menengah pun dia still tak nampak berbakat dalam pelajaran dah kena start cari kelebihan & skill dia yang boleh dia guna untuk berjaya di masa depan. supaya dia tahu arah tuju dia selepas habis sekolah. Supaya dia tak rasa dia seorang yang gagal bila tak mampu jadi pelajar cemerlang. Kalau nampak dia berbakat dalam bidang sukan.. dah kena start highlight bakat dia agar boleh pergi ke peringkat lebih tinggi. Sebab bukan yang berjaya menjadi atlit negara malah dunia tu memang datang dari keluarga yang kaya atau berdarah atlit katanya. Kadang2 mereka dari seseorang yang 'Zero' yang siapa tak pernah sangka akan menempa kejayaan dalam bidang sukan hingga mampu mewakili negara di peringkat Asia malah sampai ke peringkat dunia macam kisah seorang Atlit ni

Atlit yang di lahirkan dengan masalah paru2 lebih kecil yang keluarganya jugak tak menyangka samada ia boleh berfungsi dengan normal sebab dia selalu mengalami sesak nafas. Selain tu dia jugak mempunyai masalah saluran darah tersumbat di bahagian kaki. Akibat pembedahan kakinya menjadi lemah & pendek sebelah. Dia di lahirkan dari keluarga yang susah & pernah pakai sepasang kasut sukan tidak berjenama selama 3 tahun sehingga hancur. Pernah tinggal di rumah tidak bertingkap. Tapi semua tu bukan alasan untuk dia tidak berusaha sehingga menjadi Atlit mewakili negara. Kalau korang nak tahu siapa Atlit tersebut & banyak lagi kisah tentang Atlit2 sukan olimpik yang mungkin ada tidak pernah tahu sebelum ni meh baca kat sini >> Realiti Disebalik Kejayaan 7 Hero Olimpik SEA Ini Yang Mungkin Anda Tidak Pernah Tahu < Moga kisah mereka memberi inspirasi kepada kita ni yang susah sikit dah putus asa. Dah nak toreh2 tangan.. dah mula gantung tali buai kat pokok taugeh. hehehe

Moral of the story.. Semua orang boleh berjaya mengikut kemampuan dia sendiri. Cuma usaha & kesungguhan tu je menentukan samada kita akan berjaya atau tidak.

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

ASTAGFIRULLAH.. APA YANG AWAL ASHAARI PAKAI TU?

8/25/2016 02:14:00 PM Suria Lekatlekit 5 Comments

ASTAGFIRULLAH.. APA YANG AWAL ASHAARI PAKAI TU? Awal Ashaari antara retis yang suka mengutuk & mengondem blogger kalau nak tahu. Dia ni macam Anti sangat dengan blogger.. Padahal dia tak tau dia masih bertahan dalam dunia seni hiburan kerana adanya blogger yang masih menulis pasal dia tak kira la benda baik atau buruk. At least orang sentiasa kenal dia melalu penulisan di blog.


Awal ashaari antara artis yang tak habis2 dengan kontroversi.. Kontroversi melibatkan anak dia la.. bini dia la.. Antara retis yang agak emosional jugak la. Tadi tengok orang mula Viral fesyen yang dia pakai dalam satu showcase fashion katanya. Nak gelak ke tidak tak tau la. Ni ke di namakan fesyen zaman sekarang. Rasanya ni bukan fashion terkini tapi fashion ni nampak macam uniform sekolah di convert menjadi fashion lelaki metroseksual yang hipster katanya. Sebab kat Malaysia memang uniform sekolah budak perempuan macam ni hahaha

Apa keburuk sangat fesyen kau pakai ni awal?? Kau ni memang main sarung je asal orang bayar. Macam dah tak ada ego & harga diri. Kalau orang sarung kau dengan guni beras then bayar kau pun aku rasa dia ni pakai jugak.  Pandangan mata masyarakat Malaysia confirm majoriti tak rasa fesyen ni fashionable pun. hehehehe

Katanya ni pakaian tradisi Scotland.. tapi nampak janggal kot dalam budaya & masyarakat melayu kat malaysia ni. Tak payah nak jadi orang Scotland sangat la kan.. hahaha

Hope selepas di kritik nitezen awal kembali ke pangkal jalan. Kembali berpakaian lelaki yang macho bukan pakai kemeja dengan skrit macam ni walaupun sekadar mengayakan fesyen tu hanya satu hari. Sebab kesannya orang akan kritik kau berhari hari. Dari kau pakai skrit kau pakai kain pelekat lagi nampak jantan. lelaki melayu lebih nampak jantan dalam pakaian tradisi melayu bukan dalam pakaian tradisi Scotland katanya.. Ni nampak alahai macam pondan tak pondan je aku tengok.

Kesimpulannya.. Lelaki jangan ingat apa yang perempuan pakai je boleh menyebabkan fitnah kalau lelaki yang pakai macam ni kat Malaysia pun boleh mengundang fitnah jugak tau. Jadi elakkan buat perkara yang boleh menjadi salah faham & fitnah. Ingat semua orang tahu ke pakaian orang Scotland jadi jangan marah la kalau kau kena gelak hehehe

Moral of the story.. Kalau nak bagi award melalui Facebook rasanya awal dapat award yang mana satu yer guna application ni >> 10 Anugerah Yang Boleh Anda Bagi Kepada Rakan Di Facebook << Sebab dalam 10 anugerah ni ada anuegerah The Good Fashion Guru Award.. rasanya bagi je la kat awal ashaari kan. hahahaha

5 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

ORANG ASING MASUK KAWASAN SEKOLAH CABUL MURID TAHUN DUA

8/25/2016 10:04:00 AM Suria Lekatlekit 0 Comments

ORANG ASING MASUK KAWASAN SEKOLAH CABUL MURID TAHUN DUA. Aku bila baca berita atau cerita2 macam ni memang terus berderau darah. Ya Allah kat malaysia ni memang betul betul tiada kawasan yang terjamin selamat dah. Kat mana2 saja orang jahat ada sampai kat tempat2 yang kita rasa selamat pun boleh jadi tak selamat. Kalaupun tempat tu secure di lengkapi dengan ciri2 keselamatan tapi belum tentu orang didalamnya itu selamat buat kita & anak anak kita.


Dua tiga hari ni Viral pasal pencabulan yang berlaku kat Sebuah Sekolah Tahfiz. Sebab masih dalam siasatan samada betul atau tak so.. Aku tak mau buat spekulasi apa - apa tapi bila pagi ni terbaca berita pasal budak darjah dua yang di cabul orang yang tak kenali yang masuk ke dalam kawasan sekolah..Hati seorang mak ni memang sangat sangat risau. Memang la anak aku masih kat tadika.. Tapi satu hari dia pun nak kena masuk sekolah rendah jugak. Bila berlaku benda - benda macam ni sedikit sebanyak buat aku rasa fobia & trauma.

Kejadian cabul tu katanya berlaku kat salah sebuah sekolah kat Sekolah Kebangsaan Batu 48, Dungun. Dari rakaman cctv seorang lelaki berusia dalam lingkungan 20an berlenggar kat dalam kawasan sekolah. Nampak mula2 di dok ikut budak perempuan tu.. kemudian nampak budak perempuan tu pulak ikut dia. Ending video tu nampak budak perempuan tu berlari.

Menurut berita yang aku baca dari laporan polis katanya dia mengumpan budak tu dengan cerita ada kawan dia terperangkap dalam stor tapi bila sampai depan pintu bilik stor budak tu tengok tak ada sesiapa. Lepas tu dia dukung budak tu masuk bilik stor tapi sebab budak tu menjerit dia panik so dia lepaskan budak tu & budak tu pun terus lari la. Lepas kejadian tu katanya budak tu tak lagi menghadiri kelas fardu ain, hanya datang untuk sekolah di sesi pagi sahaja.

Sekarang ni polis dah kenalpasti identiti lelaki tersebut & sedang giat memburu suspek. Katanya ada mak suspek datang jumpa dengan ibu kepada kanak kanak tersebut merayu menarik balik laporan polis tapi gila la mak budak tu nak tarik balik laporan polis bila berlaku benda macam tu kat anak dia. Ni soal keselamatan bukan sahaja budak yang jadi mangsa tu malah pada semua kanak kanak lain jugak kalau orang2 macam tu di lepas bebas tanpa apa2 tindakkan undang undang di kenakan.

Nasib baik la dia tak sempat apa2kan budak tu.. Dalam kawasan sekolah tu macam mana la dia boleh seludup masuk & berani cuba buat benda tak baik kepada murid sekolah tu. Ni la berlaku bila nafsu dah susah nak kawan. Banyak lagi porno ke hapa tak tau la.

Sebab tu la kadang2 yang ada anak ramai terutamanya malas nak bawa anak anak keluar. Selain sebab perkara ni >> Ini Sebab Orang Rasa Duduk Di Rumah 100% Lebih Baik Dari Keluar Sebab Tak Sanggup hadap Azab Macam ni Bila Keluar << Sebab Faktor keselamatan jugak. Aku yang anak sorang ni pun kalau kat luar memang tak lepas anak. Nak kerdip mata pun kadang2 tak berani katanya takut terlalai seminit, seumur hidup menyesal. Kita boleh nampak sekarang tak ada tempat yang selamat walaupun kat sekolah yang dulunya kita rasa anak2 bebas dalam kawasan sekolah sekarang bila ada kes2 macam ni rasa di sekolah pun dah jadi tempat bahaya jugak

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

NYRA SKINWORKS PEARL FOUNDATION MEMBERI KESAN FLAWLESS & NAMPAK NATURAL SAMBIL MERAWAT KULIT BERMASALAH

8/24/2016 11:30:00 PM Suria Lekatlekit 1 Comments

NYRA SKINWORKS PEARL FOUNDATION MEMBERI KESAN FLAWLESS &  NAMPAK NATURAL SAMBIL MERAWAT KULIT BERMASALAH. Sekarang ni lambakkan produk kosmetik yang berkongsi testimoni2 yang gempak. Muka jadi gebu,licin,glowing bagai setelah pakai foundation. Tapi dalam banyak banyak foundation yang selalunya di gunakan untuk menutup cela di wajah & membuatkan makeup terutama bedak lebih nampak sekata.. Tak semua ada fungsi merawat kulit. Sekadar pakai untuk cantik sementara sahaja.


Foundation @ bedas asas ni kita tak boleh main pakai je. Kena tahu jugak kandungan produk tu. Sebab kalau tersilap pakai foundation pun boleh merosakkan kulit. Dari nak cantik tetiba muka kau jadi macam pelesit. Aku pun pernah tersilap pakai foundation & menyebabkan jerawat membiak bagai di baja katanya. Memang la masa pakai dia cover baik. Muka nampak cantik tapi lepas tu.. berketul ketul jerawat yang sado2 belaka kat muka.

Lihat isi dalamnya.. menawan tak? hehehe

Jadi penting pemilihan foundation yang sesuai supaya tidak menyebabkan kesan buruk pada kulit. Jadi kat sini aku nak perkenalkan satu foundation yang aku dah cuba & tidak menyebabkan kesan sampingan kepada kulit aku yang sensitif & mudah berjerawat ni.

Pearl Foundation ni tahan 24 jam, berfungsi sebagai anti regangan, anti penuaan, mempunyai UV Protection (SPF 30), Memberi kesan Glowing selepas pakai.  Di datangkan dalam 1 warna yang sesuai untuk semua jenis kulit

Nyra skinworks pearl foundation bukan sekadar foundation @ bedas asas ia juga berfungsi merawat kulit. 2 in 1 katanya.. Senang kojo katanya kalau pakai foundation ni. Sebab foundation ni mengandungi bahan bahan berkualiti tinggi & baik untuk kulit, bukan sahaja memberi hasil yang cantik kepada si pemakai malah merawat kulit dalam satu masa. Setakat cakap je konon guna bahan berkualiti.. mesti nak tau jugak kan kandungan bahan bahan yang di gunakan untuk hasilkan Nyra skinworks pearl foundation ni...

Ok bahan bahanya adalah... erkk macam nak bagi resepi masakan pulak...

# Serbuk Mutiara
Serbuk mutiara ni berfungsi untuk melembutkan & mencerahkan kulit. Ia jugak mempercepatkan pertumbuhan kulit baru. Selain tu menyembuhkan jerawat, membaiki kulit rosak akibat terkena sinar UV, mengecilkan liang roma.

#Minyak kelapa dara
Kita tak perlu risau minyak kelapa dara ni tidak memudaratkan & sesuai untuk semua jenis kulit. Ia juga bebas bahan kimia & alkohol. Ia mengandungi vitamin A,A,E yang memberi manafaat pada kulit. Mampu mengelakkan kulit dari jadi kering & mengelupas. Juga mampu melewatkan proses penuaan awal & penyakit degeneratif kerana mempunyai sifat antioksidan semulajadi.

#Beeswax
Kelebihan Beeswax ni adalah mampu merawat masalah jerawat, kulit kering. Ia mengandungi vitamin A

#Shea Butter
Shea Butter ni tujuan dia untuk melembabkan kulit, mengelakkan dari berlaku radang kulit & melembutkan kulit

#SPF 30
Kalau dengar SPF ni semua orang sedia maklum mengandung pelindung dari sinar UV @  sinar matahari yang boleh merosakkan kulit. SPF 30 memang sesuai untuk wanita asia macam kita sebab kalau tinggi sangat SPF risau benda tu tak sesuai dengan sesetengah jenis kulit & boleh menyebabkan kulit jadi berminyak & gelap dari warna asal kulit.


Tu serba serbuk tentang pengenalan produk Nyra skinworks pearl foundation. Ni nak cerita pengalaman aku pulak guna.. Pertama kali apply aku rasa macam pelik. Apsal la foundation ni macam tak ada warna langsung. Memang rasa macam tak ada apa2 effect. Biasa la kita pakai foundation lepas tu kita akan pakai bedak kat atas dia. Lepas pakai bedak tu baru nampak kesan yang kebabom. Even aku tenyeh biasa2 je.. bedak nampak sekata & semakin lama kita pakai semakin dia memberi effect glowing, flawless & cantik pada kesan solekkan kita. Jadi cempeqa sikit bila tengok makin lama makin cantik pulak muka. Macam magik katanya. hehehe.. Bila pakai Nyra skinworks pearl foundation ni tak nampak bercapuk bedak yang kita pakai atau kontra sangat dengan warna kulit tapi nampak natural. Try pakai dalam 1 hari tapi tak sampai 24 jam.. Alhamdulillah tak menyebabkan apa2 kesan negatif pada kulit. Aku memang pakai setiap hari walaupun surirumah sebabnya foundation ni ada fungsi merawat. Memang rasa kulit lebih anjal & licin selepas guna lebih kurang 2 minggu. Tak menyebabkan kesan sampingan apa2. Sebab kulit aku jenis sensitif mudah berjerawat kalau salah pakai foundation ni. Jadi sangat rekemen pada mereka yang berkulit sensitif, mudah berjerawat untuk guna Nyra skinworks pearl foundation ni. Bau dia pun harum sangat selain.Yang paling penting ia selamat & lulus ujian clinical. Sebab jenis kulit pernah berjerawat, atau masih berjerawat & sensitif memang sangat rekemen guna produk yang clinical approve ni.

Kulit makcik ni bukan jenis putih gebu macam salji ok! Kena touch up baru nampak sinar di wajah katanya. Tapi dengan penggunaan Nyra skinworks pearl Foundation memang kesan cerah tapi takde la sampai kontra dengan warna kulit asal. Masih nampak natural & tak bercampuk bila di alas bedak atas foundation ni. Kesimpulannya memang puas hati.

Nyra skinworks pearl foundation ni di datangkan dalam 1 warna yang sesuai untuk semua jenis & warna kulit. Jangan risau.. sebab warna dia akan nampak natural bila di sapu ke kulit anda. Rujuk pada gambar den. Tak nampak la macam tempek tepung sangat kan? Kalau yang jenis bekerja & perlu bersolek setiap hari, elok la guna nyra skinworks pearl foundation ni sebab dia tak menyebabkan kulit anda rosak. Kalau korang rasa nak try jugak Foundation ni boleh ke Facebook Nazatul Nazira

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

DRAMA KAHWIN MUDA, KISAH BUDAK LEPAS SPM GATAL NAK KAHWIN

8/24/2016 08:09:00 PM Suria Lekatlekit 1 Comments

DRAMA KAHWIN MUDA, KISAH BUDAK LEPAS SPM GATAL NAK KAHWIN. Aku happy sikit sebab stesen tv3 sekarang dah banyak tayang drama2 tempatan berbanding dulu asyik cerita dari seberang je. Sampai naik muak nak buka TV. Bagus mengutamakan produk tempatan sebab siapa lagi nak tayang drama melayu kalau bukan stesen TV kat Malaysia. Stesen TV luar tak pandang pun drama melayu. Sebabnya.. sendiri mau ingat la kan..


Tapi yang bestnya bila yang banyak tu drama tak ada motif & tak ada kualiti. Drama bosan2 je melambak berbanding drama best best. Drama yang buat orang nak mengkritik je dari memuji. Contoh macam drama pukul 7 Sayangku Kapetn Mukhriz tu. Drama tak ada motif, tak ada moral of the story, tak menampilkan realiti sebenar kehidupan golongan bekerjaya seperti Doktor & anggota tentera. Memang la drama tapi jangan la nampak membohong sangat kan.

Sekarang ni tengah di tayangkan Drama Kahwin Muda pukul 6.30 petang di TV3. Mengisahkan pasangan yang bercinta dari zaman kanak kanak hingga remaja yang merancang untuk kahwin selepas SPM. Dah tak menyempat sangat dah nak tunggu besar sikit katanya. Gatal nak kahwin jugak lepas SPM. hehehe. Setakat ni baru episod depa baru habis SPM & dok plan macam mana nak realisasikan impian depa nak kahwin tu sebab kedua belah keluarga memang tak setuju. Tengok satu dua episod pun rasa macam macam tak berapa menepati citarasa aku je nak follow.. Mungkin faktor usia kot dah tak boleh terima drama2 ringan macam ni. Dia nak kena tengok cerita2 berat, penuh suspend, aksi, seram,ganas, menakutkan bagai hehehe.

Hero & heroin dalam drama ni memang dari jenis pelakon yang bukan taste aku memberatkan lagi diri ini nak follow drama tu. Mungkin remaja2 baru akil baligh enjoy la kot tengok. Cuma jangan jadi ikutan sudah. Bukan kata kahwin muda tu tak bagus.. Tapi kalau tak cukup ilmu di dada jangan mencuba nak jadi laki atau bini orang dalam usia yang muda. Takut tak habis zaman remaja kau dah dapat title duda & janda.. Nak lebih trajidis masa tu dah keluar sorang pewaris yang kena kau bela. Kalau dua2 ada tanggungjawab ok la.. Takut sebab tak berapa matang.. anak hidup tunggang langgang.

Apapun aku tak nak judge atau komen apa2.. Sebab drama ni baru 3 episod di tayangkan. Kot2 pertengahan cerita dia tetiba jadi best ke sapa tahu. Biasa la.. drama atau filem kekadang starting tu bosan tapi pertengahan cerita dia persepsi orang menonton mungkin akan berubah. Tapi tak jamin la aku follow.. sebab aku kalau drama2 macam tu kadang2 aku  pasang je TV.. tengok tu 5 - 10 minit pun tak sampai. hahaha. Almaklum la aku ni kadang memang high demand dalam memilih cerita yang aku nak tonton. Best bagi orang kadang2 masih tak best bagi aku. Taste korang tak tau la macam mana kan. Tapi kalau nak tau anda mempunyai citarasa besar dalam menonton sesebuah movie boleh check kat sini >> Disini Untuk Menguji Tahap Citarasa Anda Dalam Memilih Movie <<

Moral of the story.. Walaupun pepatah mat saleh kata dont judget the book by its cover tapi drama2 melayu sekarang kadang2 boleh teka jalan cerita dari tajuk. Sebab semua agak tipikal cerita dia. heheehe

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

PROTON PERSONA BARU MEMENUHI CITARASA ORANG MUDA

8/23/2016 08:38:00 PM Suria Lekatlekit 1 Comments

PROTON PERSONA BARU MEMENUHI CITARASA ORANG MUDA. Proton dah keluar model baru untuk proton persona katanya. Dulu masa kerja dengan proton Dealer tak pulak aku rasa nak update kereta2 proton baru ni. Malah aku jarang ambil tahu pun pasal kereta sebab aku kerja bahagian admin so aku cuma tahu kerja aku je. Pasal spec kereta ke, harga kereta ke aku memang jarang ambil tahu. Yang aku tahu kerja aku key in semua benda yang perlu aku key in.


Tapi bila dah lama berhenti kerja tetiba rajin pulak dok ambil tahu kereta keluaran proton yang terbaru. Kadang2 kereta2 baru ni buruk jugak rupanya.. Kadang2 nampak eklusif walau harga mampu milik. Proton persona ni tak tau la macam mana komen dari rakyat Malaysia. Katanya memenuhi citarasa anak muda zaman sekarang & kereta ni nampak eklusif. Harga pun dari serendah RM46K+++


Proton Persona ditawarkan dalam tiga varian iaitu Standard, Executive dan Premium serta didatangkan dengan ciri keselamatan terbaik. Katanya di jangka mendapat sambutan hangat. Hangat ke hangit meh la kita baca ciri2 yang best katanya ada pada Proton Persona baru ni..

Proton Persona 2016 menggunakan enjin 1.6 Liter VVT untuk semua varian, Persona yang menerima pengiktirafan 5-bintang daripada ASEAN NCAP, mampu memecut 0-100 kilometer sejam (km/j) dalam masa 10.9 saat, prestasi lebih baik berbanding 12 saat untuk model terdahulu. ‎Dari sudut keselamatan, Proton Persona 2016 didatangkan dengan enam beg udara bagi varian Premium dan dua beg udara bagi varian lain, serta ciri lain termasuk Kawalan Kestabilan Elektronik (ESC), Bantuan Brek (BA), Sistem Kawalan Cengkaman (TCS), Sistem Brek Anti-kunci (ABS) dan Agihan Brek Elektronik (EBD) Sementara, ruang but juga dipertingkatkan dengan kapasiti 510 liter berbanding 430 liter bagi model terdahulu, dan lebih menarik adalah sistem penjimatan bahan api yang mengagumkan iaitu kurang 13 peratus bagi transmisi manual dan 10 peratus (automatik) berbanding Persona yang dilancarkan pada 2007. Selain sistem keselamatan dipertingkatkan, PROTON juga menerapkan inovasi terkininya untuk struktur badan dengan menggunakan teknologi Hot Press Forming, yang mana kekuatannya lima kali ganda dari besi biasa Untuk varian Stan­dard, terdapat dua pilihan transmisi gear iaitu manual dan auto manakala varian Premium ialah pilihan bodykit dan tanpa bodykit Proton Persona ditawarkan dalam enam pilihan warna iaitu Car­nelian Brown, Quartz Black, Cotton White, Ruby Red, Sterling Silver dan Graphite Grey
Pautan Sumber Asal » mysumber.com


Jadi yang rasa nak beli kereta baru tu mungkin menepati citarasa & keperluan anda boleh la survey Proton Persona ni kan. Apa salahnya support buatan tempatan. Siapa lagi nak pakai kereta proton kalau bukan rakyat Malaysia. hehehe

Proton adalah satu lambang kejayaan Malaysia.. Kalau orang Malaysia tak kenal kereta proton tu memang pelik la. Kalau kereta proton pun tak kenal.. Apatah lagi perkara perkara lain pasal malaysia macam perkara ni >> Sejauh Mana Anda Mengenali Malaysia Hanya Terjawab Lepas Anda Jawab Kuiz ni << Confirm dia tak tahu & tak boleh jawab punya. Jadi kalau orang Malaysia mesti tahu kereta buatan Malaysia paling popular di Malaysia ye dak. hehehe

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

TERKINI! FACEBOOK DAH ADA NOTIFICATION BILA RAKAN SEDANG MENAIP KOMEN

8/23/2016 02:35:00 PM Suria Lekatlekit 0 Comments

TERKINI! FACEBOOK DAH ADA NOTIFICATION BILA RAKAN SEDANG MENAIP KOMEN. Tak tau la bila facebook upgrade benda ni tapi aku baru perasan tadi. Tengah syok dok menyembangkan kat komen status kat wall aku terpandang benda ni. Mungkin orang lain dah lama tahu kot.. Cuma aku ni kan Blogger yang busy sikit dengan blog sejak dua menjak ni. Kalau dok merapu kat FB pun jarang nak tengok semua benda tu. Cuma hari ni jer terpandang secara tak sengaja.


Kalau sebelum ni biasanya dalam applikasi berbual macam Whatsapp & apa2 aplikasi yang berunsur chat je kita nampak benda ni. Tak sangka pulak Facebook pun tak nak kalah katanya. Dia nak jugak kita tahu samada status kita sedang mendapat respond atau tak katanya. Mungkin sebab dia nak kita tunggu kat status tu kot untuk tidak terlepas pandang komen2 orang lain.

Nak tahu benda apa yang baru kat Facebook.. meh la tengok kat bawah ni

Kita dah boleh tahu samada orang sedang taip komen kat status kita atau tak hehehe

Wah.. Boleh tahu tu ada orang sedang menaip komen kat status kita. Hebat hebat.. bak kata anak aku shahila. So, bila nampak macam tu boleh la kita tunggu sekejab sampai komen tu di post ye dak. Jarang kot orang nak menaip komen lebih dari 10 minit apatah lagi menaip komen berejam lamanya.

Tapi kalau internet slow memang lambat la nak tunggu kawan kita siap menaip & post kan. Almaklum la internet sekarang masa promosi je kemain dia punya cerita berdesup perginya bila kita langgan alahai.. siput babi pun kadang2 lebih pantas dari kelajuan internet tu. Tapi katanya yang ni laju betul ke tidak tengok sendiri >> Bukti Rakyat Malaysia Suka Menonton Di Smartphone Berbanding Di TV, di sebabkan itu syarikat telekomunikasi ini menawarkan pada anda Access Internet terbaik untuk anda menonton video << Kalau betul laju maka cepat la sikit komen tu di post so tak perlu la kita dok melukut tengok notification A friend is typing a comment tu lama2 ye dak. hehehe

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

SAYANGKU KAPTEN MUKHRIZ MEMAPARKAN KERJAYA DOKTOR WANITA MEMANG BANYAK MASA TERLUANG

8/23/2016 10:31:00 AM Suria Lekatlekit 5 Comments

SAYANGKU KAPTEN MUKHRIZ MEMAPARKAN KERJAYA DOKTOR WANITA MEMANG BANYAK MASA TERLUANG. Nak kata tak tengok langsung.. tengok jugak kadang2 hujung2 mata. Nak kata follow sampai tak skip episod tu tak jugak. Jadi nak kata tak tahu langsung pasal drama tu.. tahu la juga pasal kisah cinta antara seorang doktor perempuan yang dulu agak tergedik gedik dengan seorang Kapten bergelar ustaz.


semalam terbaca satu status komen pasal Drama Sayangku Kapten Mukriz tu. Katanya kerja Doktor wanita ni gamaknya terlampau banyak masa terluang sampai kerjanya asyik merajuk dengan laki & tunggu laki pujuk macam dah tak ada kerja nak buat kat hospital. Sungguh tak real drama kehidupan seorang doktor walhal semua orang sedia maklum kerjaya sebagai seorang Doktor ni kadang2 nak tengok muka laki sendiri pun tak sempat. Jangankan nak tengok muka laki.. Tidur pun jarang cukup. Tapi dalam drama sayangku Kapten Mukhriz.. Tengok memang santai sungguh Doktor pompuan tu.

Yelah.. yelah.. satgi ada yang kata nama pun drama cinta mesti la highlight kisah cinta depa. Takkan nak tunjuk kehidupan dia kat hospital jer kan. Tapi rasanya benda tu memberi gambaran tidak betul kepada kerjaya seorang doktor mungkin akan menyebabkan orang membuat persepsi yang salah terhadap kerjaya seorang doktor. Lepas ni kalau doktor silap sikit mula la aku kata.. Macam la banyak sangat kerja doktor tu.. Tengok drama sayangku kapten Mukhriz rilex je dia. Boleh selalu je ber 'romen' tika dengan laki dia selalu. Konon la sampai tak cukup tidur.

Sepanjang aku tengok drama Sayangku Kapten Mukhriz ni aku tak jumpa apa moral of the story dia nak sampaikan. Dok highlight kisah cinta, jeles tak tentu pasal, orang dengki dengan kebahagiaan rumahtangga, perempuan lain nak take over laki dia, kapten mukhriz kena pujuk bini dia.. bla.. bla.. Kata nak highligt kehidupan seorang angkatan tentera tak nampak pun.. nak kata highlight kehidupan seorang doktor memang langsung tak ada jadi kat sini aku boleh simpulkan semata mata cerita cinta yang tak ada motif & membosankan. Kot2 la ada babak dia tengah sibuk nak merawat patient yang cedera parah tetiba laki dia pun accident teruk masa tu dia terpaksa bersikap profesional & fokus menyelamatkan patient yang tengah parah sehingga berjaya. Ataupun bini tengah sakit tapi laki terpaksa menjalankan satu misi penting waktu tu berlaku satu peperangan dalam perasaan antara tanggungjawab kepada negara & kasih sayang kepada seorang isteri. Kat situ nampak jugak la erti pengorbanan demi cinta cuba di tonjolkan. Bagaimana mereka mengawal perasaan dalam situasi penuh dilema untuk berkhidmat pada masyarakat. Tu pun ada tema cinta jugak tu. Ni sepanjang cerita dari gedik gedik nak ngorat ustaz mukhriz sampai dah kahwin tak ada apa yang mencabar pun dalam kisah cinta Kapten Mukriz & Doktor apa ntah namanya perempuan tu. Aku lupa... hahaha

Gamaknya penulis cerita ni pun dia tak study kehidupan seorang anggota tentera & seorang doktor sebab tu tak banyak dia highlight tugasan sebenar dalam kerjaya tersebut. Jalan cerita dia cuma kisah cinta semata mata.. Kalau nak highlight kisah cinta tak ada motif tukar je tajuk sayangku Mukhriz sudah. Tak payah letak kapten tu.. Sebab kerjaya dia sebagai kapten memang tak nampak langsung dalam drama ni selain pakai uniform.

Tak tau slot drama pukul 7 ni bila la nak ada anjakkan paradigma.. Bukan tak ada langsung drama best yang di tayangkan kat slot tu di TV3 tapi sikit sangat yang best dari yang sampah. Katanya permintaan stesen tv nak drama drama macam tu.. Elok la sangat TV3 kena kecam secara berjemaah dengan rakyat malaysia. Memang stesen TV takde taste. Selera sampah. hehehehe

Orang yang maybe taste dia tak berapa high demand mungkin rasa cerita macam tu dah cukup menyentuh hati & membuat dia rasa terbang ke awan biru walaupun cerita tu sebenarnya cerita yang tak ada motif sangat nak di sampaikan. Macam cerita budak sekolah bercinta je.. kejab ok kejab merajuk. Bukan semua orang bukan citarasa yang tinggi dalam menonton sesebuah drama atau filem. Nak tau adakah korang ni memang ada taste yang high demand dalam sesebuah cerita untuk di tonton meh la try test kat sini >> adakah anda mempunya citarasa Tinggi Dalam Menonton Filem << Kalau taste anda tahap biasa biasa.. tak pelik la korang rasa enjoy dengan drama Sayangku Kapten Mukhriz ni. hehehe

Moral of the story.. sebab tu aku suka dengan cerita seram. Dah tentu memang tindakkan di luar jangkaan. Nak2 lagi filem seram Thailand ni.. Kadang2 termencarut jugak la kalau tengok hahaha. Apapun aku doakan industri perfileman & drama Melayu ni berlaku satu perubahan. Indonesia pun boleh masuk pasaran Malaysia.. drama kita masih di tonton oleh golongan2 kuat berangan je. hehehe

5 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

ISTERI PEMBUNUH ADIK NOOR AMILA EDRUS, 5 TAHUN BONGKAR PERANGAI SEBENAR SUAMI

8/22/2016 08:32:00 PM Suria Lekatlekit 5 Comments

ISTERI PEMBUNUH ADIK NOOR AMILA EDRUS, 5 TAHUN BONGKAR PERANGAI SEBENAR SUAMI. Rasanya ramai yang masih belum sempat lupa kes kanak kanak 5 tahun, Nor Amila Edrus Bin Norsyam yang di bunuh abang ipar tiri dengan kejam. Macam2 cerita aku baca.. Katanya berkaitan dengan perasaan cemburu sebab budak tu sangat di sayangi keluarga & ibu mertua dia & ada kaitan dengan hutang so dia terpaksa terpaksa menculik kanak kanak tersebut & berpura2 seperti penculik minta wang tebusan. Tapi dari orang kampung mertua aku kata.. Dia nak duit sebab nak buka bengkel. Mertua aku ni berjiran jugak dengan bapak Adik edrus ni tapi bukan dengan keluarga isteri nombor dua la di mana keluarga yang menjaga adik edrus walaupun adik edrus anak kepada isteri nombor 4.


Apapun alasan bagi aku tak ada satu pun aku rasa boleh terima sebab dia di bunuh kejam oleh abang ipar sendiri. Dia cuma berusia 5 tahun kot... Kalau sebab terlampau di sayangi itu bukan salah dia. Tapi bila baca satu artikel berita yang katanya isteri dia sendiri membongkar perangai sebenar suami dia yang suka dera & pukul dia sampai lebam lebam jadi tak pelik jugak la manusia macam tu boleh bertindak di luar perikemanusiaan pada seorang kanak kanak. Katanya dia memang dendam sebab pernah kena maki dengan mak mertua dia sebab berkasar dengan adik edrus. Memang orang macam tu layak kena maki pun. Malang betul la bertemu jodoh dengan manusia macam tu. Sampai anak dua pun still tak berubah & tak sedar diri.

Tapi yang kesian sebab perangai laki macam syaiton nirrojim, sekali dengan bini kena tempias kejahatan tu bila orang gelar dia bini pembunuh. Ni la susah bila ada hubungan kekeluargaan dengan setan kan.. sekali dengan kita kita orang ibliskan.Kesian jugak la aku dengan bini & anak anak dia. Nitezen sekarang memang kurang perikemanusiaan.. Asal dapat sumber yang boleh di sebarkan tak fikir dah orang2 yang tak bersalah tu. Kau viral gambar dia sudah kot.. sekali bini & anak2 dia pun kau viral dah kenapa. Beragak la nak dapat traffic pun.

Pembunuh adik Nor Amila Edrus ni seorang warga myamar yang dapat Status Penduduk Tetap kat sini. Umur baru 25 tahun tapi sangat merbahaya. Jadi elok la ke tali gantung. Memang terlalu kejam apa yang dia buat. Orang2 macam ni tak payah menyemak dalam Malaysia. Malah kat mana2 pun patut tak wujud. Orang macam ni patut mati kena bunuh dengan Kat myamar je. Memang geram & sakit hati sangat aku dengan manusia macam ni. Nak2 lagi kanak kanak yang di bunuh tu sebaya anak aku. Ya Allah, betapa trauma & takut nya aku bila terfikir keselamatan anak aku bila pergi sekolah. Semoga Allah lindungi anak2 kita dari manusia2 berhati durjana macam tu.

Moral of the story.. Kita dah merdeka jadi berperangai la seperti manusia merdeka jangan berperangai kejam macam zaman jajahan jepun dulu. Kalau rasa stress & marah sangat dengan seseorang cuba buat aktiviti ni >> 7 Aktiviti Yang Perlu Anda Buat Sebelum 2016 Berakhir. Serius.. Mampu Hilangkan Stress << At least bila ada aktiviti kita akan lebih bertenang & lupa benda2 yang menyakitkan hati. Jangan terlalu fikirkan perkara yang buat kita sakit hati sebab time tu la syaiton mula nak main peranan hasut kita buat bukan bukan. Alih2 syaiton tak kena dakwa, kita yang berdepan dengan tindakkan undang undang.

5 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

ADA KE ORANG BELI KALAU REVIEW DI BLOG?

8/22/2016 05:31:00 PM Suria Lekatlekit 2 Comments

ADA KE ORANG BELI KALAU REVIEW DI BLOG? Soalan tu antara soalan biasa blogger akan dapat dari sesetengah client yang merisik untuk menggunakan khidmat blogger. Ramai blogger macam tak puas hati bila di tanya soalan macam tu.. Aku pun mula2 rasa macam tu. Sebab kita budget macam semua orang faham fungsi blog. Yang dok review kat blog tu bukan semua blogger... Kebanyakkan memang bukan blogger malah ada yang masih baru kenal dunia online & baru berjinak jinak dalam aktiviti perniagaan secara online maka target depa apapun budget depa nak keluar pasti depa nak ada pulangan keuntungan.


Jangan marah wahai blogger bila di tanya soalan macam tu. Kita kadang2 kena duduk dalam situasi orang yang berniaga jugak. Orang berniaga bukan semua faham fungsi blog macam aku cakap awal tadi la. Depa cuma faham apa yang depa sedang buat jer... Memang agak annoying soalan macam tu bagi kita. Seolah olah depa anggap blogger ni macam jurujual online produk atau jurunding perkhidmatan depa je. Takpe kalau ada yang tanya macam tu.. Tarik nafas, senyum, lapangkan hati & jawab.

Nak jawab macam mana.. Aku bagi tips secara santai je la yer. Sebab aku ni bukan reti sangat nak formal2 dalam penulisan ni. Jawab je.. blog adalah salah satu sumber rujukan orang zaman sekarang. Sebab orang zaman sekarang dah tak berpandukan iklan TV, radio, suratkhabar sangat bila nak mencuba sesuatu produk atau perkhidmatan. Orang sekarang lebih selesa google baca review & pengalaman seseorang guna produk atau perkhidmatan tu. Sebab orang sekarang memang hidup dengan smartphone,gadget elektronik & internet kat mana2 saja. Apa je depa nak cari semua kat internet. Jadi dengan menjadikan blog sebagai medium memperkenalkan & mengiklankan produk atau perkhidmatan mereka boleh jadi satu kelebihan bila orang lain google. Sebab bila ada yang review produk & perkhidmatan anda, maka ia dah tersenarai dalam carian google. Lagi banyak blogger review tentang sesuatu produk & perkhidmatan tu lagi menambah keyakinan kepada pelanggan untuk mencuba jadi membuka peluang anda menjana keuntungan. Tapi blogger bukan menjanjikan selepas produk atau perkhidmatan anda sudah berada di sesatu blog sales anda akan melonjak sampai juta juta lemon. Ia bergantung kepada kebaikkan, keberkesanan & keperluan sesuatu produk atau perkhidmatan tu. Bergantung dengan budget korang jugak la.. kalau nak jadi viral ambil la ramai blogger untuk tulis pasal produk & perkhidmatan korang tu. Bila ramai blogger bercerita pasal sesuatu produk & perkhidmatan ia boleh menarik minat orang untuk mengenali seterusnya mungkin mencuba.

Sebab tu penting kalau nak minta blogger review terutama produk.. bagi free produk untuk blogger cuba sebab nanti dalam review blogger akan bagi sekali testimoni & pengalaman menggunakan produk tu. Kalau memang berkesan.. Ia menjadi salah satu bukti untuk menyakinkan pembeli. Tapi blogger ni memang kebanyakkan tak letak syarat wajib bagi free produk. Yang wajib bayar upah dia menulis review jer. Yelah.. kami pun bekerja. Ingat kerja menulis blog ni tak perlu modal hanya perlu kreativiti je ke? Modal masa, tenaga, bil eletrik, internet bagai semua bukan free. Lain la kerajaan sponsor semua tu kat blogger. hehehe

Moral of the story.. Buat blogger semua terutama yang berjiwa muda, cepat sentap & marah tu. Kadang2 memang ada client yang sangat annoying tanya soalan bukan2. Biasa la manusia ada macam macam perangai. Dalam family kita sendiri pun ada yang perangai annoying macam ni >> Perangai Pelik & Menjengkelkan Yang selalu kita jumpa di kalangan Ahli Keluarga << Inikan pulak client/customer.. Selagi kita rasa boleh jawab, jawab je. Kalau tak boleh matikan perbincangan & bagitahu setakat tu je kita mampu beri penjelasan. Kita chill sudah katanya. hahaha... konon macam aku ni sentiasa cool sangat kan? wakakakaka

P/S : Sepanjang aku membuat review berbayar ni, Alhamdulillah ada jugak feedback dari client yang kata ada jualan selepas aku review. Kebanyakkan pelanggan dia dapat tahu dari review blog aku. Kalau nak try test boleh la email lekatlekitgurl@yahoo.com

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

DIA PIJAK PIJAK KOTAK MERCUN POP POP ANAK AKU

8/22/2016 11:27:00 AM Suria Lekatlekit 3 Comments

DIA PIJAK PIJAK KOTAK MERCUN POP POP ANAK AKU. Tadi terpandang satu post yang di share kat FB video seorang pelanggan secret recipe yang bertindak biadap dengan salah seorang pekerja kat situ. Tak tau la apa kes dia mengamuk sangat sampai curah air kat budak pelayan kat situ. lepas tu tolak semua makanan sampai jatuh atas lantai. Alih2 budak tu fed up baling dulang atas lantai dia pun blah. Ok la dia baling dulang atas lantai.. kalau kena yang kepala angin.. dia baling dulang atas kepala orang yang dok tunjuk berlagak dia kat situ baru kau tahu langit tu tinggi ke rendah.

Mak tengah belajar guna setting expert kat galaxy s4 zoom. hahaha

Tetiba aku teringat pulak kisah petang semalam kat playground taman metropilitan yang tak jauh dari rumah in law aku. Tapi bukan kepong hehehe.. Biasa la bawak budak shahila melempiaskan nafsu bermain dia kat situ. Ada la sekumpulan budak.. tak tau la adik beradik ke. Ada 3 orang dalam 3 size & umur yang berbeza. Yang paling tua & paling besar badannya. Agak peramah tapi agak tidak sopan. Tak tau la kenapa aku tak berapa gemar budak perangai macam tu. Anak aku ni walau komunikasi tahap merangkak2 lagi. Tapi suka sangat nak berkawan dengan orang. Dia pergi la kat budak 3 orang. Yang lelaki tu agak garang & kerek asyik menghalau yang perempuan paling besar gamaknya dalam darjah 2 ke 3 macam tu.. peramah sikit tapi suka dok mengejek anak aku cakap. Anak aku pegang 1 kotak mercun pop pop tapi dah habis dia main. cuma kotak tu mungkin dia sayang nak buang so dia usung la. Budak perempuan paling besar tu rampas dari tangan dia nak tengok. lepas dia tengok kotak tu dah kosong dia buang kotak tu.. bila anak aku berlari nak pergi ambil cepat2 dia pergi pijak2 kotak tu. Meruap jugak kita yang dok tengok tapi aku diam je. Takkan la aku nak pergi bergaduh dengan budak kecik walaupun badan aku kecik kan... hehehe

Budak lelaki ni bukan budak yang dalam cerita ni. Cuma gambar ni nak tunjuk ni la cara bila shahila cuba nak berkawan dengan budak lain. Dia akan pergi mengadap budak tu depan muka macam ni. Dah gaya macam nak ngorat anak teruna orang pulak hahaha

Kat sini soal biadap. Aku tak nak salahkan mak bapak atau sapa2. Tapi dari usia macam tu dah tunjuk perangai biadap macam tu memang mengugat kesabaran orang dewasa tapi sebab kita dah dewasa lebih matang lebih berfikir sebelum bertindak so takde la sampai nak pergi sound anak orang kan. Nak sekolahkan pun rasanya kang mak dia pulak datang bergaduh dengan kita. Yelah.. ingat mak bapak zaman moden ni terbuka sangat ke nak terima teguran. Silap2 dia viralkan muka aku & anak aku dengan tajuk orang tua gaduh dengan budak2 belum akil baligh. Dah tak jadi misteri lagi lepas tu semua dok kecam aku gaduh dengan budak budak hahaha. Jadi zaman sekarang apa yang boleh buat jauhkan la anak kita dari budak2 macam tu. Memang kalau ikut nampak macam remeh. Alah.. kotak kosong yang dah layak jadi sampah pun kau nak touching. Bukan soal kotak tapi soal perangai budak tu yang tak semena sema nak khianat anak aku tak tentu pasal. Aku pun tak cakap apa.. ajak anak aku main tempat lain walau tetap dok terserempak dengan kumpulan budak2 tu.

Apa punya turrr la itu budak. Pasrah je la kan shahila hahahha

Bila tulis entri ni pun aku macam masih ternampak nampak muka budak tu. Rasa geram je nak picit2 sampai keluar kencing katanya. Nasib baik kau budak... Kalau level2 layak jadi mak budak memang aku sekolahkan jugak ehehehe. Kadang2 sebab benda2 macam ni la orang pilih berkurung dalam rumah dari keluar hadap benda2 yang menggugat kesabaran. lebih2 lagi kalau berlaku perkara macam ni >> Ini Sebab Orang Lebih Suka Duduk Kat Rumah Dari Keluar Sebab Tak Sanggup Hadap Azab Perkara Perkara Macam ni <<. Kat mana2 pun ada je manusia yang akan menguji keimanan kita yang senipis kulit bawang ni. Tak kira la budak kecik atau orang tua yang umur di pinggir kubur. Cuma yang membataskan tindakkan kita adalah kewarasan. Kalau hilang kewarasan sekejab mungkin tindakkan kita pun macam orang gila jugak.

Akhirnya layan main sorang2 je senang. hehehe

Moral of the story.. Apa nak pelik budak jadi kurang ajar macam dalam kisah ni.. Kalau orang dewasa dalam kes kat secret recipe tu menunjuk contoh tak baik depan anak anak. Tak pelik kalau anak dia nanti pun akan jadi perangai macam mak dia mengamuk macam orang gila baling makanan bagai.

3 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

UCAPAN DATO SITI NURHALIZA SEMPENA ULANGTAHUN PERKAHWINAN KE 10 TAHUN

8/21/2016 11:30:00 AM Suria Lekatlekit 1 Comments

UCAPAN DATO SITI NURHALIZA SEMPENA ULANGTAHUN PERKAHWINAN KE 10 TAHUN. Diam tak diam dah sepuluh tahun Dato Siti yang maintain comel mendirikan rumahtangga dengan Dato K yang maintain misai tebal tu. Masa awal perkahwinan tu kontroversi la sikit sebab Dato siti jugak antara artis yang di label sebagai perampas suami orang. Tu persepsi orang.. Yang lebih mengetahui segalanya mereka2 yang ada dalam situasi tu je dulu. Tapi tu dulu la.. Sekarang nampakna Siti & anak2 tiri dia nampak ok jer. Tak ada masalah apa apa. Dato Siti pun tak banyak kontroversi sangat dah. Almaklum la dia naik bukan sebab kontroversi & gosip Murahan tapi bakat yang luar biasa di miliknya.


Tadi dok scroll Instagram terserempak dengan post Dato Siti kita yang manja lagi romatik ni. Panjang lebar ucapan beliau sempena hari ulangahun perkahwinan yang ke 10 bersama Dato K. Matang sangat ucapan dia. Takde gedik2.. manja2.. tak tentu pasal macam geng2 kawen muda zaman sekarang. Almaklum la orang dah berusia & matang ni memang berbeza. Matang bukan sebab umur dah banyak tapi cara berfikir, bertindak & berkata kata jugak. Rasanya nak sweet2 depan laki sendiri sudah la tak payah nak tulis bagi 1 dunia baca ye dak. Orang tak jeles sebab ada orang lebih sweet dari hangpa tapi tak tunjuk pun sebab bukan satu keperluan atau kewajiban pun nak buat macam tu. Kot2 tak buat jatuh talak aku pun risau jugak, hehehe


Apapun selamat hari ulangtahun perkahwinan yang ke 10 Dato Siti & Dato K.. Moga tahun ke 10 ni Allah kurniakan zuriat. Sama2 kita doakan buat mereka yer.. Doa yang baik untuk orang lain kita pun dapat kebaikkan bersama, ye dak. Jadi jangan kedekut sangat nak berdoa kebaikkan untuk orang lain. Kita doakan orang dapat anak mana tau kita yang ada anak banyak tak cukup budget nak beli smartphone canggih2 tetiba sebab doa kita pada orang lain tu Allah kurniakan rezeki kita dapat hadiah smartphone ni >>  Jenama Smartphone Ini Dikatakan Jadi Ancaman Besar Buat Apple Tak Lama Lagi << Boleh la kerek sikit masa selfie ye dak. hahaha... Ops kerek boleh menjeremus kepada riak. Jadi jauhkan amalan kerek tu. hehehe

Moral of the story.. Sebuah perkahwinan itu tidak semestinya anak ramai akan bahagia, tiada anak kita kurang kasih sayang. Kebahagian sesebuah rumahtangga tu terletak kepada bagaimana kita mensyukuri nikmat yang Allah bagi dalam sesebuah perkahwinan, redha & terima qada & qadar. Insya Allah tiada isu zuriat yang boleh menyebabkan kemusnahan sesebuah rumahtangga. Tak semua orang berkahwin tu akan ada anak & tak semua orang tak kahwin tak ada ada anak. ops... hehehe

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com