BLOGGER SURIRUMAH BUKAN HANYA MENGANGKANG DEPAN SKRIN

4.8.16 Suria Lekatlekit 4 Comments

BLOGGER SURIRUMAH BUKAN HANYA MENGANGKANG DEPAN SKRIN. Hari ni macam tak ada idea nak update sebenarnya. So aku biar je la blog kosong tanpa sebarang entri baru sejak pagi tadi. Sesambil tu scroll FB jer la kot2 ada cerita best. Memang pun kat FB selalu memberi sumber idea untuk update blog.


Orang kata nak komen tu fikir juta kali pun tak apa.. Jangan main sembur tak kaji selidik langsung. Bukan apa takut kena sembur balik termalu celah keyboard smartphone tu. Bengang jugak la bila aku up satu status yang berbunyi macam luahan seorang isteri bergelar surirumah.. Bukan meluahkan perasaan kecewa ke apa. Saja jer.. tetiba benda tu tercetus bila tetiba rasa nak pergi bercuti je. Memang rasa nak ajak laki aku jenjalan & bermalam kat mana2 sempena cuti sekolah nanti kalau dia tak busy. Maka aku pun tulis la kenapa surirumah perlu jugak pergi bercuti sekali sekala. Sebab time pergi holiday tu je seorang surirumah bercuti dari masak,membasuh bagai.

Tetiba datang satu komen lebih kurang mempertikaikan blogger surirumah. Katanya "hari hari hang blogger ja.. bila masa buat kerja rumah?" maksud dia hari2 dok update blog bila masa aku buat kerja rumah. Ok.. menyirap sampai ke otak bila orang dok pertikai macam tu. Takkan setiap pekerjaan dalam rumah ni aku nak kena snap pic, upload video tunjuk yang aku buat kerja rumah. Ok ok.. jangan marah mai kita semua anggap sebagai dia tak tahu bagaimana kehidupan seorang blogger surirumah ni. Kita maafkan.

Blogger surirumah jugak macam bini2 hangpa yang lain. Bagi kaum lelaki yang mempertikaikan blogger surirumah buat ke tidak kerja rumah. Bangun pagi uruskan rumahtangga, uruskan anak, uruskan semua keperluan suami. Memasak, membasuh,mengelap,mengemop bagai.. Tak ada la bangun pagi.. mengangkang depan pc/laptop/smartphone tak bergerak sampai ke malam. Habis yang dok memasak tu saka hangpa ka dok mai masak rumah aku. Lepas masak.. hantu raya hangpa ka dok mai tolong kemas. Baju anak laki aku pelesik hangpa ka dok mai tolong cuci. Atau hangpa anggap semua laki kami yang buat? laki aku kadang2 malam baru nampak rupa.

Berblog ni selain mengisi masa kat rumah.. Almaklum la surirumah kami pun bekerja mencari pendapatan sampingan untuk duit poket sendiri. Tak ada la sampai nak beli tuala wanita pun kena tunggu laki dapat gaji. At least dapat cari duit sikit2 ringan la beban suami. Duduk rumah, tulis blog, jaga rumah,jaga anak boleh bekerja dalam satu masa.. Apa lagi hangpa nak cakap banyak. Selama blog aku dah boleh jadi sumber pendapatan memang kebanyakkan apa yang aku rasa nak beli aku beli duit aku sendiri. Laki aku pun tak kisah.. sebab dia tau apa aku buat ada jugak hasil. Dia pun support jer.. Tapi tak ada pulak laki aku pakai baju tak basuh pergi kerja sebab bini dia asyik tulis blog.

Memang orang nampak blogger macam aku aktif di media sosial.. Sebab kami bekerja pun guna media sosial takkan nak suruh aku pi aktif berforum depan pintu rumah orang pulak kan. Sekarang atas tapak tangan ja orang boleh access internet. sambil masak, sambil basuh baju pun boleh online. Nak2 lagi basuh baju guna washing machine. Tak payah dok buat cempeqa tahap amazon sangat nak pelik blogger surirumah ni buat kerja rumah bila masa.

Bila kau jadi surirumah tangan kau automatik fungsi dia jadi macam sotong walau hakikatnya masih dua tangan tapi kau boleh buat banyak kerja dalam 1 masa termasuk berblog. Nak update cerita santai2 kat blog bukan lama.. buktinya isu ni baru je berlaku aku dah boleh siap tulis entri. kau hado??? hahahaha

Moral of the story.. memang bukan semua orang mampu jadi surirumah apatah lagi nak jadi surirumah yang dalam pada masa yang sama membuat kerja2 mendatangkan pendapatan. Hanya orang yang sanggup je mampu buat semua ni. Jadi kalau yang mana rasa nak jadi surirumah & meninggalkan kerjaya yang gilang gemilang mohon test dulu samada diri anda layak atau tak kat sini >> Anda Mungkin Pekerja Hebat Di Pejabat, Tapi Mampu Tak Jadi Suri Rumah Sepenuh Masa? << Apa macam result layak ke tidak anda jadi surirumah. Kalau tak layak teruskan bekerja sampai pencen. Mungkin itu kepakaran anda tapi tidak pada menjadi seorang surirumah. heheheh

4 comments:

  1. Hahahaaaa.... tajuk win! habis!

    ReplyDelete
  2. betul...mesti kadang orang ingat blogger suri rumah nie jenis pemalas...tak buat kerja rumah semua kansss..bukan 24 jam ngadap blog...

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!