DIA PIJAK PIJAK KOTAK MERCUN POP POP ANAK AKU

22.8.16 Suria Lekatlekit 3 Comments

DIA PIJAK PIJAK KOTAK MERCUN POP POP ANAK AKU. Tadi terpandang satu post yang di share kat FB video seorang pelanggan secret recipe yang bertindak biadap dengan salah seorang pekerja kat situ. Tak tau la apa kes dia mengamuk sangat sampai curah air kat budak pelayan kat situ. lepas tu tolak semua makanan sampai jatuh atas lantai. Alih2 budak tu fed up baling dulang atas lantai dia pun blah. Ok la dia baling dulang atas lantai.. kalau kena yang kepala angin.. dia baling dulang atas kepala orang yang dok tunjuk berlagak dia kat situ baru kau tahu langit tu tinggi ke rendah.

Mak tengah belajar guna setting expert kat galaxy s4 zoom. hahaha

Tetiba aku teringat pulak kisah petang semalam kat playground taman metropilitan yang tak jauh dari rumah in law aku. Tapi bukan kepong hehehe.. Biasa la bawak budak shahila melempiaskan nafsu bermain dia kat situ. Ada la sekumpulan budak.. tak tau la adik beradik ke. Ada 3 orang dalam 3 size & umur yang berbeza. Yang paling tua & paling besar badannya. Agak peramah tapi agak tidak sopan. Tak tau la kenapa aku tak berapa gemar budak perangai macam tu. Anak aku ni walau komunikasi tahap merangkak2 lagi. Tapi suka sangat nak berkawan dengan orang. Dia pergi la kat budak 3 orang. Yang lelaki tu agak garang & kerek asyik menghalau yang perempuan paling besar gamaknya dalam darjah 2 ke 3 macam tu.. peramah sikit tapi suka dok mengejek anak aku cakap. Anak aku pegang 1 kotak mercun pop pop tapi dah habis dia main. cuma kotak tu mungkin dia sayang nak buang so dia usung la. Budak perempuan paling besar tu rampas dari tangan dia nak tengok. lepas dia tengok kotak tu dah kosong dia buang kotak tu.. bila anak aku berlari nak pergi ambil cepat2 dia pergi pijak2 kotak tu. Meruap jugak kita yang dok tengok tapi aku diam je. Takkan la aku nak pergi bergaduh dengan budak kecik walaupun badan aku kecik kan... hehehe

Budak lelaki ni bukan budak yang dalam cerita ni. Cuma gambar ni nak tunjuk ni la cara bila shahila cuba nak berkawan dengan budak lain. Dia akan pergi mengadap budak tu depan muka macam ni. Dah gaya macam nak ngorat anak teruna orang pulak hahaha

Kat sini soal biadap. Aku tak nak salahkan mak bapak atau sapa2. Tapi dari usia macam tu dah tunjuk perangai biadap macam tu memang mengugat kesabaran orang dewasa tapi sebab kita dah dewasa lebih matang lebih berfikir sebelum bertindak so takde la sampai nak pergi sound anak orang kan. Nak sekolahkan pun rasanya kang mak dia pulak datang bergaduh dengan kita. Yelah.. ingat mak bapak zaman moden ni terbuka sangat ke nak terima teguran. Silap2 dia viralkan muka aku & anak aku dengan tajuk orang tua gaduh dengan budak2 belum akil baligh. Dah tak jadi misteri lagi lepas tu semua dok kecam aku gaduh dengan budak budak hahaha. Jadi zaman sekarang apa yang boleh buat jauhkan la anak kita dari budak2 macam tu. Memang kalau ikut nampak macam remeh. Alah.. kotak kosong yang dah layak jadi sampah pun kau nak touching. Bukan soal kotak tapi soal perangai budak tu yang tak semena sema nak khianat anak aku tak tentu pasal. Aku pun tak cakap apa.. ajak anak aku main tempat lain walau tetap dok terserempak dengan kumpulan budak2 tu.

Apa punya turrr la itu budak. Pasrah je la kan shahila hahahha

Bila tulis entri ni pun aku macam masih ternampak nampak muka budak tu. Rasa geram je nak picit2 sampai keluar kencing katanya. Nasib baik kau budak... Kalau level2 layak jadi mak budak memang aku sekolahkan jugak ehehehe. Kadang2 sebab benda2 macam ni la orang pilih berkurung dalam rumah dari keluar hadap benda2 yang menggugat kesabaran. lebih2 lagi kalau berlaku perkara macam ni >> Ini Sebab Orang Lebih Suka Duduk Kat Rumah Dari Keluar Sebab Tak Sanggup Hadap Azab Perkara Perkara Macam ni <<. Kat mana2 pun ada je manusia yang akan menguji keimanan kita yang senipis kulit bawang ni. Tak kira la budak kecik atau orang tua yang umur di pinggir kubur. Cuma yang membataskan tindakkan kita adalah kewarasan. Kalau hilang kewarasan sekejab mungkin tindakkan kita pun macam orang gila jugak.

Akhirnya layan main sorang2 je senang. hehehe

Moral of the story.. Apa nak pelik budak jadi kurang ajar macam dalam kisah ni.. Kalau orang dewasa dalam kes kat secret recipe tu menunjuk contoh tak baik depan anak anak. Tak pelik kalau anak dia nanti pun akan jadi perangai macam mak dia mengamuk macam orang gila baling makanan bagai.

3 comments:

  1. mmg kena pantaulah budak2 sekarang..kdg2 risau gak kalau kat blkg dia wat camtu kan..xnmpk..

    ReplyDelete
  2. alah tegur jer, kasi takut sikit, cuma x perlu nak marah

    ReplyDelete
  3. aku baca citer ni pun dah geram..tp biasalah, budak2. kita perhatikan dari jauh..tp kalau ada budak lain touch anak kita, mahu bergaduh gk ngn budak kan..

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!