PARKING KENDERAAN DEKAT DENGAN PINTU MASUK JUGA BOLEH MEMBAHAYAKAN KESIHATAN

30.8.16 Suria Lekatlekit 1 Comments

PARKING KENDERAAN DEKAT DENGAN PINTU MASUK JUGA BOLEH MEMBAHAYAKAN KESIHATAN. Kita sedia maklum apa perkara atau perbuatan yang kita buat hari ni takkan memberi kesan sampingan secara drastik tapi ia seolah olah meracun tubuh kita secara perlahan lahan & akan nampak kesan dalam di masa akan datang. Sebab tu banyak di antara kita walaupun orang bagitau jangan buat tu.. jangan buat ni.. Nanti esok2 badan kau yang menanggung azab. Contoh macam orang berpantang la. Masa berpantang konon nak jadi urban taknak ikut pantang larang orang tua tua.. Alih2 umur baru masuk 30an sakit sana sini sebab tak jag betul betul masa pantang.


Sebab tu penting ambil apa yang baik dalam pantang larang orang dulu dulu. Jangan nak asyik nak mengkunokan cara orang tua tua je. Sebab selagi hidup kita berharap la dapat hidup dengan sihat sampai masa di jemput pulang kerahmatullah. Ni baru pulang kerumah dua tiga hari selepas discharge dari hospital dah kena admit balik... Alih2 mati dalam perjalanan ke hospital jer.

Ada beberapa perkara yang kita memang selalu buat.. contoh mengelak dari terkena matahari. Takut hitam katanya. Baru je consistent vitamin C + Collagen nak bagi kulit putih & sentiasa muda. Dalam satu kajian yang di buat orang yang mempunyai masalah radang sendi (sakit lutut) & mempunyai masalah tekanan darah rendah adalah mempunyai 3 kali ganda risiko di jangkiti penyakit. Kerana badan manusia kebanyakkan mempunyai Vitamin D yang memerlukan tindakbalas dari cahaya matahari. Jadi jangan jadi macam ice cream sangat sampai tak nak langsung terdedah dengan cahaya matari sebab cahaya matahari jugak penting untuk tubuh manusia. Sekarang memang kita tak rasa sakit lutut sebab muda lagi... Dah tua2 esok baru benda tu kita akan rasa

Sampai parking kenderaan terlalu dekat dengan pintu masuk.. tak kira la pintu masuk mall ke, supermarket ke, pejabat ke hapa pun boleh bagi kesan pada masa akan datang pada tubuh kita. Benda tu jugak kalau selalu buat akan memberi kesan kemudaratan kepada kesihatan kita. Tapi benda ni memang antara kita semua suka buat sebab malas nak jalan jauh, betul tak? Nak tahu kenapa perkara tu jugak boleh memberi kesan pada kesihatan kita untuk jangka masa panjang meh baca kat sini >> 9 Perkara Yang Anda Buat Setiap Hari Yang Bakal Memberi Kesan Kesihatan Badan Anda Di Masa Akan Datang << Penting sangat kita tahu sebab kadang2 kita rasa apa kita buat untuk untuk kesihatan badan kita untuk masa sekarang & masa depan tapi sebenarnya tidak. Contoh bersenam pun sebenarnya boleh memudaratkan kesihatan. Nak tahu kenapa baca la kat artikel 9 perkara yang selalu kita buat yang memberi kesan buruk pada kesihatan kita di masa akan datang tu.

Moral of the story.. Apa yang baik boleh memudaratkan kalau di lakukan secara melampau & extreme. Sebab tu Islam menggalakkan melakukan apa juga perkara secara sederhana agar tidak memudaratkan diri atau orang lain.

1 comment:

  1. Berlatih untuk parking jauh untuk kesihatan masa hadapan.

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!