RESEPI KURMA AYAM LUAR BIASA SEDAP GUNA REMPAH RATUS MAK SITI

27.8.16 Suria Lekatlekit 3 Comments

RESEPI KURMA AYAM LUAR BIASA SEDAP GUNA REMPAH RATUS MAK SITI. Aku berkenalan dengan rempah mak siti secara tak sengaja bila aku terjumpa 1 paket rempah kurma yang mungkin suami aku kot beli buat stok masak. Sebab time tu tinggal satu satunya rempah kurma yang ada walau memula cuak jugak sebab sebelum ni aku guna rempah kurma jenama lain. Takut rasa dia tak sedap je. Tapi tawakal je la sebab nak memasak kan. Maka aku pun memasak la guna rempah kurma tu...


Mula2 pelik jugak sebab rempah kurma yang aku guna sebelum ni warna dia putih tapi rempah kurma mak siti dia dia jadi kekuningan sikit. Masa tu aku tak tau lagi itulah keistimewaan & kelainan rempah kurma mak siti ni. Sampai dah siap makan.. Tengok selera suami pun luar biasa jer.. Macam sedap sangat makan aku pun merasa jugak. Ya Allah.. tak pernah aku rasa kurma ayam sesedap ni katanya. Memang sedap.. Nak2 aku yang masak kan. Haruslah sedap katanya hahahaha...

Lepas peristiwa tu.. Minta jugak suami aku belikan rempah ratus mak siti ni.. Tapi biasa la laki aku tu lupa nak beli sampai aku pun lupa dah nak suruh dia beli. Tapi dah rezeki & jodoh dengan rempah ratus mak siti ni aku dapat rezeki sebeban berbagai jenis rempah ratus mak siti ni untuk di jadikan eksperimen memasak katanya. Sebab rindukan Ayam Masak Kurma guna rempah kurma mak siti.. Menu pertama aku selepas dapat rempah ratus mak siti haruslah kurma Ayam, kan.

Tak susah nak masak kurma Ayam nak2 lagi guna rempah ratus mak siti ni.. Simple2 pun sedap ok.. Bahan bahan di perlukan

Rempah kurma mak siti
Ayam
Lobak Merah
Ubi kentang
Kobis
Bawang besar
Bawang putih
Santan
Jintan manis
halia
bunga lawang
kulit kayu manis
buah pelaga
daun kari
kiub pati ayam

Bahan kisar
Serbuk Rempah Kurma Mak siti
Bawang merah
Bawang putih
Halia
Jintan manis

Bahan tumis
Bawang
Kulit kayu manis
Buah pelaga
Bunga lawang.
Daun kari

Cara memasak
Kisar bahan bahan kisar tadi. Panaskan minyak tumis bahan tumis dah naik bau masukkan bahan kisar. Masak sekejab sehingga naik bau. Masukkan ayam. Biar sampai mendidih kemudian masukkan kentang & lobak merah. Biar masak sekejab kemudian masukkan santan. Lepas dah masukkan santan biar masak sekejab masukkan Bawang besar yang di belah empat & kobis yang telah di potong. Masak sekejab lagi kemudian masukkan serbuk perasa (garam & Kiub pati ayam) Biar semua sebati tutup api & hidangkan.

Maka Siaplah Kurma Ayam Luar Biasa Sedap Dengan Menggunakan rempah kurma mak siti 

Cara masak memang simple tapi bila makan memang terangkat kening tau! Sebab rempah kurma mak siti ni pun dah cukup menyedapkan masakan sebab rempah ratusnya dah cukup rasa apatah lagi di tambah dengan bakat chef yang ada ni. Hahahaha

Kalau bosan nak makan ayam.. Boleh try masak Udang Sesame Masak Kurma ni. Tak reti nak masak? Jangan risau meh tengok cara nak masak Udang Sesame Masak Kurma Dari Video kat bawah ni..


Rempah ratus mak siti ni bukan ada rempah kurma je tau. Ada macam2 jenis rempah untuk masakan. Boleh rujuk kat gambar bawah ni.

Sebahagian rempah ratus keluaran mak siti. Sebenarnya banyak lagi nanti korang boleh check di Facebook & website nak tahu produk keluaran mak siti ni.

Ada orang tanya mana boleh beli rempah ratus mak siti ni?  Rempah ratus mak siti ni boleh di dapati tesco, jusco, aeon jusco, aeon big, sogo, hero,cs brother, supermarket2 & kat kedai2 runcit pun kadang kadang ada. Kalau tak jumpa jugak boleh beli secara online di Facebook Rempah Ratus Mak Siti atau rasa nak lebih keterangan boleh layari http://www.maksiti.com/ atau boleh tengok di instagram @restoranrempahkarimaksitiUntuk pengetahuan semua dekat website rempah ratus mak siti jugak di sediakan resepi resepi masakan menggunakan rempah ratus mak siti ni. Kalau tak ada idea nak masak, boleh la cedok2 resepi kat situ. hehehe


kenapa korang mesti cuba Rempah ratus mak siti ni.. Serius! Sangat sedap. Memang di akui mereka2 yang dah merasai kelazatannya.

3 comments:

  1. Ramai dah orang ramai guna jenama Mak Siti tidak kira rempah ratus apa pun. Sup bunjutnya cow2 jgk.,,

    ReplyDelete
  2. perghhh sedap..kena try nih hihihi

    ReplyDelete
  3. amboi.. luar biasa tajuknya..

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!