YANG BETUL ITU MENGATA, YANG TAK BETUL ITU FITNAH

26.8.16 Suria Lekatlekit 0 Comments

YANG BETUL ITU MENGATA, YANG TAK BETUL ITU FITNAH. Kalau sesapa masih ingat ayat tu mesti ingat ayat tu dari filem apa. Kalau susah sangat nak ingat biar la aku ingatkan senang sikit. Ayat tu di petik dalam filem anak mami the movie.. Dialog yang di ucapkan oleh Allahyarham Pak Pie kepada Mami mulut longkang lakonan sapa ntah pelakon yang jadi mami tu lupa pulak aku. Almaklum la memory dah berkarat susah sikit nak ingat banyak benda katanya. Tak penting pun nak ingat nak pelakon tapi apa kisah di sebalik ayat tu?

Gambar sekadar hiasan. Sumber Google

Kisahnya.. pasal kita2 manusia ni la. Kadang2 aku tengok kat Facebook.. Ramai yang menampilkan imej2 positif ni kadang2 takde la positif mana. Macam aku ni lain la.. Semua kata aku lantang & suka bergaduh padahal aku tak anggap perbezaan pendapat tu satu permusuhan. Memang masa ber diskusi tu macam gaduh tapi lepas tu aku jenis lupakan jer. Pun tetap orang labelkan aku ni negatif tapi ada aku kesah sangat dengan persepsi manusia yang jenis berat sebelah & kaki mengampu tu? Asal kau ada nama sikit maka apa kau cakap semua jadi betul..

Tengok orang yang di labelkan positif pun kerap jugak dok menulis status mengumpat walaupun apa yang dia cerita tu bukan rekaan tetap la mengumpat. Atau yang buat status ala2 ustaz & ustazah pun kebanyakkan ada unsur mengumpat jugak. Tu baru cerita pasal mengumpat belum bab menyindir. Cuma mungkin banyak pengaruh sikit maka nampak la dia macam sedang memberi moral of the story pada orang lain padahal hujung2 cerita tetap la mencerca gaya berhemah sipolan yang menjadi tajuk cerita dia tu.

Kita ni kadang2.. rasa macam apa kita buat betul sebab ramai yang menyokong tapi sebenarnya cara kita tu pun salah jugak. Aku pun sama jugak la.. Sebab kita ni manusia. Asal kita rasa kita cakap benda yang betul je kita rasa tak salah.. sedangkan kadang2 yang betul itu mengata. Yang tak betul dah terang terang fitnah. Jadi dua2 perkara tu tetap salah & berdosa cuma tu la berat kerat sangat di antara kita mampu control dari tak melakukan perkara tu.. hehehehe

Moral of the story.. Kita manusia kebanyakkan kesilapan & kesalahan yang kita buat sama je cuma yang berbeza mungkin cara kita buat kesilapan & kekerapan kita melakukan kesalahan tu. So, tak perlu kita budget mulia sangat.. sebab kita cuma manusia. hehehe

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com