AWAS! JIKA ANDA ADA 5 CIRI INI JANGAN PERGI KE TEMPAT TIADA TALIAN INTERNET

8.9.16 Suria Lekatlekit 1 Comments

AWAS! JIKA ANDA ADA 5 CIRI INI JANGAN PERGI KE TEMPAT TIADA TALIAN INTERNET. Internet dengan kehidupan manusia zaman sekarang bagaikan aur dengan tebing, isi dengan kuku, adam dan hawa...bla. bla.. banyak lagi perumpamaan yang mengambarkan betapa manusia zaman sekarang tak boleh berpisah dengan internet. Nak2 lagi internet sekarang dah jadi salah satu keperluan bagi mereka yang bekerja secara online tak kira kerja dia tu jadi sumber pendapatan utama atau sampingan macam aku ni. Aku pun kalau tak ada internet pun susah jugak. kena resign la jadi blogger kalau tak ada internet. Tapi setakat bercuti seminggu dia dari internet rasanya boleh lagi kot.. hahahaha


Manusia & internet sentiasa connect tak kira masa & di mana saja berada.Sekarang ni kat kawasan kampung pun dah banyak tempat ada talian internet. Kampung aku pun tak ada masalah dengan talian internet. Cuma streamyx @ unifi je tak ada access kat sana.. Dah lama sejak trend orang curi kabel telekom tu. Asal pasang hilang.. terus TM merajuk sampai sekarang. Untuk maxis tu ada.. Yang lain2 tak sure sebab adik beradik aku kat kampung guna maxis. Kadang2 balik kampung pun aku belasah guna wifi depa jugak hahahaha.

Walaupun kawasan kampung dah di naik taraf.. dah ada access internet tapi bukan semua kampung. Kalau yang pendalaman tu memang kebanyakkan memang belum ada access internet. Kalau dapat pun sipi2 je line dia. Bayangkan la kalau korang jenis membesar di bandar. Nak dapat access internet semudah petik jari. Kalau data internet kat telefon habis.. boleh je lepak mana2 restoran & cafe yang ada free wifi.. Tapi bila balik kampung jangan berangan la nak dapat wifi free.. Data plan yang korang ambil pun jadi tak berguna lagi masa tu. Gamaknya korang boleh tak bertahan paling lama seminggu kat kampung???

Kebanyakkan manusia zaman sekarang dia boleh bertahan tak jumpa atuk nenek kat kampung tapi cannot tahan kalau tak dapat access internet walau sehari. Nak2 lagi yang jenis macam ni >> 5 Ciri Orang Yang Tak Boleh Hidup Di Tempat Yang Tiada Access Internet  << Silap haribulan boleh jadi stress yang melampau. Boleh menyebabkan tekanan emosi katanya hanya kerana tak dapat access internet je. Bahaya kan? Jadi kalau korang jenis gagal mengawal ketagihan melayari internet, better elakkan diri berada di tempat yang tiada access internet. Risau pulak aku tetiba mati bunuh diri pulak sebab tertekan tanpa internet katanya.

Moral of the story.. Memang la bagi sesetengah orang internet jadi satu keperluan tapi kena control jugak obsesi kita terhadap internet. Ada masa kita perlu berehat dari semua teknologi yang kadang2 membuatkan kita jadi semakin jauh dengan orang lain terutama keluarga. Jangan kerana internet buang emak buang saudara.. tak elok tu!!

1 comment:

  1. boleh je la 14 hari tanpa internet.. hehe.. pernah buat berjaya.. xde pun bosan buat aktiviti isi masa lapang ..

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!