BERUS GIGI SYSTEMA PENYEBAB GUSI BENGKAK

19.9.16 Suria Lekatlekit 2 Comments

BERUS GIGI SYSTEMA PENYEBAB GUSI BENGKAK.  Tu dia ni satu lagi entri pendedahan berani mati kat blog lekatlekit.com katanya. Kau berani2 yer sebut jenama besar tu. Tak takut kena saman ke? Erkk.. perlu ke nak rasa takut? Kalau kita rasa kita tak salah tak perlu pun rasa takut. Kita cakap benda yang betul.. Jadi terpulang la pada mereka untuk ambil sebagai pengajaran atau nak ambil sebagai kritikan membunuh.

Berus gigi systema lion. Kole tu mahal ok! hahaha

Alkisah 2 minggu jugak aku derita gusi bengkak. Semuanya bermula bila aku tukar berus gigi dari Colgate Charcoal kepada berus gigi systema lion ni. Sebab aku dah mula rasa sakit gigi kat bahagian gigi geraham kanan yang aku dapat rasa dah mula goyang sikit. Berus gigi Colgate Charcoal ni berus dia halus & lembut. Aku rasa macam dia tak mencuci bersih celah2 gigi menyebabkan ada sisa makanan yang masih melekat. Jadi aku try la systema lion. Betul.. Systema lion ni dia mencuci bersih celah2 gigi sebab berus dia halus & agak keras jadi bila kita memberus tu dia memang betul2 sental. Sejak guna berus gigi systema lion ni memang aku tak pernah sakit gigi langsung.. even geraham sebelah kanan ni kalau dulu dah tak boleh mengunyah sebab asal kunyah guna geraham sebelah kanan je lepas tu mesti sakit bila ada sisa makanan melekat celah gigi tapi sejak guna systema lion ni memang tak pernah sakit gigi.

Cuma yang tak best sejak guna berus gigi systema ni.. datang pulak penyakit lain. Tak pernah2 jadi bengkak gusi.. Nah! Gedebuk dia bagi sebiji bengkak yang mula2 bahagian atas gigi geraham sebelah kiri. Seksa yarabbi bengkak gusi ni berbanding sakit gigi. Bila makan ubat bagai.. Dia sembuh la sekejab. Tapi aku ambil jugak paint killer kalau sakit sangat berdenyut. Makan ubat surut bengkak dia surut sekejab lepas tu dia bengkak lagi. Tak kat tempat yang sama dia bengkak yang gusi sebelah pulak. Dari bahagian atas sampai la bahagian bawah gigi geraham. Sampai dekat 2 minggu asyik on off je bengkak gusi aku ni.. Aku kembali la guna berus gigi colgate charcoal.. Alhamdulillah dah tak bengkak lagi gusi aku.

Berus gigi systema lion ni ni memang berus dia halus tapi agak keras. Maybe tu kot punca gusi tercedera ke hapa. Dia memang mampu membersih celah2 gigi cuma kalau gusi yang tak tahan boleh menyebabkan bengkak pulak. Dah jadi masalah. Mungkin masalah tu tak berlaku kat orang lain yang mungkin gusi dia agak sado berbanding gusi aku yang lemah lembut macam tuan dia jugak. Yang sangat soft & manja gitu.. ok ok.. sila muntah tepi skrin. hehehee...

Rasanya berus gigi systema memang tak sesuai untuk orang yang ada masalah gusi sensitif ni. Tapi kalau yang kerap sakit gigi memang elok guna berus gigi systema. Apapun ni cuma cerita dari pengalaman aku sendiri yang mungkin boleh jadi rujukan orang lain untuk memilih berus gigi yang sesuai. Ingat.. kesesuaian setiap berus gigi dengan setiap orang tak sama. Jadi mungkin berus gigi yang aku guna jugak tak sesuai untuk gigi & gusi korang.

Moral of the story.. Berus gigi juga main peranan besar tau untuk menjaga kebersihan & kesihatan dalam mulut kita termasuk gigi,gusi,lidah & sebagainya. Jadi penting untuk kita memilih berus gigi yang menetapi keperluan gigi & gusi kita.

2 comments:

  1. Pakai akar sugi la lepas ni..heheh..Kalau akak pakai berus gigi apa pun tak pe..yang cerewet nye jenis ubat gigi la pulak..Bukan boleh sebarang2..macam2 sakit datang..

    Berus gigi systema ni mahal sikit..akak pernah beli sekali je..lepas tu sekarang guna je yang colgate punya..heheh..

    ReplyDelete
  2. Banyak 2 sakit dalam mulut part sakit gigi ke atau apa2 berkaitan gigi.. Memang rasa tak boleh nak dok diam ...kenalah jaga kesihatan gigi elok elok

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!