DI SEBALIK MISTERI VOLKSWAGEN KUNING & KISAH SERAM LEBUHRAYA KARAK

14.9.16 Suria Lekatlekit 4 Comments

DI SEBALIK MISTERI VOLKSWAGEN KUNING & KISAH SERAM LEBUHRAYA KARAK. tak nak kalah katanya. Aku kan terkenal dengan blogger kisah seram bila tengok blogger lain tetiba dok up kisah seram aku pun mula pelik. Dah kenapa pulak tak pernah2 depa ni tulis cerita seram kat blog tetiba je memasing cari idea nak siapkan entri kisah seram. Rupanya Bro Framestone & MiG Production bergabung mengadakan contest cerita seram yang untuk promosi Filem seram terbaru MiG Volkswagen kuning.

Gambar sekadar hiasan. Sumber Google

Barulah aku tau.. Rupanya memasing dok sibuk pasal entri cerita seram semua yang nak mencuba nasib untuk contest tu. Aku pun nak try jugak ke? Tak la.. Aku rasa tak layak pulak sebab aku kan suka kutuk filem2 seram terbitan MiG. tetiba aku nak join contest dia kan pelik bunyinya, Tapi tetap taknak kalah. Aku tetap nak ambil kesempatan Up kisah seram paling legend kat Malaysia ni berkaitan gangguan Volkswagen kuning misteri di lebuhraya karak.

Cerita pasal Volkswagen kuning misteri tanpa pemandu di lebuhraya karak ni dari kecik aku dah dengar & banyak jugak cerita2 pasal Volkswagen kuning ni di kongsi di laman2 blog & media sosial. Mungkin ramai yang tak pernah tahu kisah misteri Volkswagen kuning ni sebenarnya berlaku sejak tahun 1956 lagi cuma waktu tu dia tak extreme sangat memomokkan orang. Faktor orang dulu pun mungkin kurang menggunakan jalan raya waktu malam & tak ramai yang ada kenderaan sendiri kot buat Volkswagen ni masa tu tak menjadi kisah seram yang popular.

Tapi selepas lebuhraya utara selatan di bina yang merentasi kawasan Jelapang sejak tu cerita momokkan Volkswagen kuning ni semakin popular. Menjadi jadi pulak dia menyakat orang kat lebuhraya. Katanya sejarah Volkswagen Kuning menghantui pengguna lebuhraya tu bermula dengan kisah seorang isteri yang curang membunuh suaminya & merampas Volkswagen kuning milik suaminya. Akibat dendam & ingin memilik kembali Volkswagen kuning dia menjadi hantu volkswagen. Agak merepek jugak cerita dia tu.. Sebab orang dah mati mana boleh kembali ke dunia dalam apa bentuk jelmaan apatah lagi nak memandu Volkswagen kuning kat highway. Semua tu jelmaan jin & syaitan untuk menakutkan & menyesatkan manusia.

Kisah Volkswagen kuning ni selalunya berlaku bila katanya ada kereta memotong kereta dia. tetiba dia akan muncul semula kat hadapan kereta yang memotong tadi. Kalau di potong lagi.. perkara yang sama akan berlaku. Menurut pengalaman seorang penunggang motorsikal.. Katanya dia pernah terserempak dengan Volkswagen kuning di jalan yang memang terkenal dengan kisah tu.. Apa dia buat jangan potong Volkswagen tu. Biar lambat asal selamat katanya. Biar la dia terkemut2 kat situ sampai dia hilang sendiri. Dia bukan nak buat apapun.. cuma nak pastikan anda memandu mematuhi hat laju yang di benarkan je. hehehe... Aku syak Volkswagen kuning ni dulu bekas anggota polis traffic hahahaha

tapi kisah Volkswagen kuning sebenarnya tak berapa seram sangat kalau kita membaca dalam bentuk texts sebab cerita dia kebanyakkan terserempak dengan Volkswagen kuning tanpa pemandu yang kalau hangpa potong dia hangpa akan jumpa balik dia kat depan kereta atau kenderaan hangpa. Berbanding kisah2 seram lain melibatkan lebuhraya karak.

Lebuhraya karak memang terkenal dengan macam2 kisah seram bukan sekadar kisah Volkswagen kuning je. Kalau korang rajin membaca kisah2 seram yang berlaku kat lebuhraya karak maka korang tahu la. Cuma ada satu kisah yang aku dengar masa sekolah rendah dulu berlaku kat lebuhraya karak.. Kisah ni betul tak betul memang aku tak sure tapi popular masa aku kecik2 dulu. Kisahnya ada sebuah keluarga dalam perjalanan pulang dari kampung pulang ke kotaraya. Nak di jadikan cerita dalam pertengahan jalan.. kereta dia rosak kat situ. Bila check temperature naik sebab terlampau panas. So terpaksa la cari air. dia suruh bini dia tunggu dalam kereta sementara dia nak cari air. Agak lama jugak dia pergi.. Lepas tu tiba2 lalu seorang polis peronda berhenti kat kereta depa ni suruh la si isteri keluar dari kereta tapi jangan pandang belakang. Bila polis cakap macam tu terus dia rasa nak tahu apa berlaku dia pandang jugak ke belakang.. Bila dia toleh kat belakang.. dia nampak suami dia dalam keadaan ngeri perut terburai terbaring atas bumbung kereta. Memang agak macam dalam filem fantasi seram kisahnya..

Tu la kisah paling popular kat lebuhraya karak masa aku kecik2 dulu. Walaupun aku syak cuma cerita momokkan untuk budak2 tapi time tu serius aku percaya ada kejadian macam tu berlaku & memang cerita tu bagi aku sangat menyeramkan. heheheh

antara kisah kisah lain yang pernah aku baca pasal lebuhraya karak ni.. Adalah kisah pemandu bas yang membawa penumpang.. Kira bas dia tu trip terakhir la bawa penumpang dari KL ke bentong. Time tu dalam pukul 9 malam. Dia ambil penumpang kat situ yang biasanya tempat tu agak sunyi. Lepas konduktor bagi tiket kat semua yang naik bas kat situ.. suasana dalam bas jadi riuh rendah. Bila hampir sampai ke bentong.. semua penumpang yang naik tadi turun kat satu kawasan hutan yang ada perkampung. Bila sampai di stesen bas dia nak kira duit2 hasil collection dia tadi, terkejut dia bila mendapati duit2 tu semua bertukar jadi daun. Dia pun pelik mana ghaibnya duit2 yang di collect tadi. Korang tau ke duit tu pergi mana? Kalau tahu tolong rungkaikan misteri pakcik konduktor bas tu kejab.. mungkin sampai hari ni dia bingung bila fikir kemana semua duit tu hilang. hehehehe

Tak tau la bila jadi Filem terbitan MiG ni kisah Volkswagen kuning tu jadi lebih seram atau suram macam cerita dari mulut ke mulut yang selama ni kita baca & dengar. Tapi apapun pada mereka yang menyahut cabaran untuk contest Volkswagen kuning tu aku ucapankan semoga berjaya. Aku biasa la masih memburu filem2 seram yang mampu buat aku sampai tak berani pergi toilet sorang2 selepas menonton. Setakat ni filem seram MiG memang tak menepati standard keseraman yang aku harap. Almaklum la aku ni high taste sikit kalau nak tengok apa2 filem seram. Kadang2 orang lain dah rasa seram aku belum lagi. Masih rilex je tengok tengah2 malam tanpa ada apa2 perasaan cuak atau takut. hahahaha

Apapun.. jadilah pemandu berhemah kalau taknak kereta anda di kaitkan dengan kisah seram macam Volkswagen kuning tu. Jaga maintenance kereta tu elok elok. Bawa kereta tu baik baik. Jangan berlagak macam pelumba kereta profesional padahal baru lesen P. Ingat senang ke nak bergelar Pelumba Kereta ni. Tak semudah boleh memandu dengan baik je. tak caya tengok sendiri kat sini >> Jika anda fikir dengan hanya tahu memandu dengan baik mampu menjadi pelumba kereta, tengok artikel ni & fikir semula << Kadang2 bukan sebab hantu Volkswagen kuning ke hapa yang ganggu pemanduan kita tapi sebab cara kita memandu & jaga kereta jugak punca berlakunya kemalangan. Skill memandu baru lesen P ada hati nak bawak macam Pelumba Pro. Jangan nanti kereta kita pulak jadi lagenda kisah seram di jalanraya katanya heheheh

Moral of the story.. dalam kehidupan kita ni alam ghaib, makhluk ghaib memang wujud. Kita wajib percaya tapi bukan taksub sehingga menyekutukan Allah.Mereka ada di keliling kita & mereka jugak makhluk Allah. Mereka memang boleh menganggu manusia dengan Izin Allah.. Apa yang Allah Izinkan berlaku sesungguhnya tiada satu pun perkara sia sia. Pasti ada sesuatu yang Allah nak ajar atau nak kita belajar daripadanya.

4 comments:

  1. Tengok iklan kat wayang macam seram je

    ReplyDelete

  2. Tak seram pun..ke laut hehe

    ReplyDelete
  3. Rasanya volkswagen kuning ni eksperimen pihak tentera bagi memajukan teknologi jentera tanpa pemandu pada masa tu.

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!