ENTRI BUAT CASHIER GUARDIAN SRI DAMANSARA KUALA LUMPUR

8.9.16 Suria Lekatlekit 2 Comments

ENTRI BUAT CASHIER GUARDIAN SRI DAMANSARA KUALA LUMPUR. Aku ni memang suka membeli belah kosmetik & skincare kat guardian. Tak tau la aku rasa serasi sangat dengan guardian. Merata cawangan guardian area KL/Selangor ni aku dah singgah. Macam2 jenis pekerja/staff/salesgirl guardian aku jumpa. Bila berurusan dengan manusia ni kita sedia maklum la ada macam macam perangai.

Gambar Sekadar Hiasan

Ada kalau kat dalam Mall besar tempat orang ada - ada (orang kaya) shopping dia punya salesgirl kadang2 memang agak kerek muka depa. Tengok yang mana muka berkrim makeup ala2 retis atau nampak bawa handbag branded bayar pakai credit card maka layanan dia pun standard apa yang depa pakai la. Kalau kita ni pakai bawak handbag pun beli kat lazada.. brand pun tak nampak kadang2 dia tengok kita jeling2 je. Kita tanya pun kadang2 jawab nak tak nak. Kalau kat tempat terpencil sikit.. Dia tak mengkastakan pelanggan dia dia suka buat perangai macam amazon.. sembang kuat2.. Lepas tu malas nak layan customer. pepandai kau la nak cari barang even dia nampak kau tercari cari apa2 pun dia malas nak ambil tahu. Kau kena pergi hadap dia baru dia bagi pertolongan cemas katanya. hehehe

Tapi bukan semua.. Kebanyakkan staff2 guardian ok ok belaka. Semalam singgah kat guardian Sri Damansara lepas habis urusan kat hospital sungai buloh. Biasa la anak aku setiap 6 bulan ada check up perkembangan dia kat paedriatik. Topup barang2 keperluan seorang gadis cantik katanya.. Ok! Maaf kalau ada yang termuntah.Yang di beli shampoo si budak lala.. eyeliner untuk mak budak, foundation sponge yang dah rabak terpaksa tukar, hair serum yang dah kering terpaksa refill & lipgloss pink color seban macam tak serasi aku nak pakai lipstik merah ang ang. Pi mai pi mai aku cari lipgloss color jugak hahaha

Beli macam sikit jer rasa tu pun nak bayar dekat RM60. Tu pun aku skip beli mascara yang ada 2 fungsi untuk bulu mata & bulu kening sebab mascara aku banyak lagi. Kalau ambil RM100 jugak kena bayar. Tu baru singgah guardian belum singgah tempat lain. Oh duit! sesungguhnya nilai mu semakin kecil di zaman barang semakin mahal hahahaha

Perempuan tetap la perempuan nak2 lagi perempuan perasan cantik macam aku.. Dia punya membelek bermacam benda.. dia punya bertanya pasal produk tu ni lebih dari jumlah barang dia beli. Kejab aku tanya mascara la.. tanya tu tanya ni.. Sebab yang paling hampir dengan aku budak cashier tu.. so aku refer dengan dia la. Tapi aku kagum sangat dengan budak cashier Sri Damansara ni.. Orangnya free hair, kulit putih, muka berjerawat tapi dia punya PR memang bagus ok! Apa2 kita tanya kebanyakkan dia boleh jawab dengan baik. Pengetahuan dia pada setiap produk yang aku tanya pun not bad. Tone dia pun sangat jelas & sedap di dengar. Menusuk ke sanubari cara dia melayan & bercakap dengan customer. Bukan dengan aku je.. Malah aku tengok dengan customer lain pun sama jer. Orang nampak nampak memang sangat confident bila bercakap. Terkagum sekejab aku dengan cara & layanan dia. Apapun akak bagi 5 bintang kat awak tapi akak lupa nak tengok nametag awak nama apa hehehe.

Nak kerja kat tempat macam guardian ni bukan saja kena ramah, kena sentiasa senyum & kena sabar dengan kerenah pelanggan malah kena jugak tahu serba sedikit pasal barang2 yang di jual kat situ. At Least orang tak pandang rendah sangat dengan kerja salesgirl & cashier. Bila kau expert dalam kerja kau.. kau akan nampak macam educated ok walau kerja kau bagi sesetengah orang kerja biasa je.

Moral of the story... Zaman orang tak boleh hidup tanpa internet macam ni >> Kalau Anda Ada 5 Ciri ni, Awas! Jangan Berada Di Tempat Tiada Access Internet, mungkin anda akan jadi stress << Apapun yang kita buat berisiko jadi viral & orang perkatakan di media sosial. Jadi jagalah perangai.. Agar kalau jadi viral pun tentang perkara yang baik baik je. Manusia zaman sekarang bukan setakat internet je atas tapak tangan, dalam poket, dalam handbag tapi camera & video cam pun jugak sentiasa di usung sebab memang dah include dalam smartphone. hehehehe

2 comments:

  1. nak kena gi guardian sri damansara la gini..nk tgk nama awek tu hehe

    ReplyDelete
  2. jarang masuk guardian lah, selalu pi watson je

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!