KISAH MAK & ANAK LUPA DIRI DALAM DRAMA PATAHNYA SEBELAH SAYAP

22.9.16 Suria Lekatlekit 5 Comments

KISAH MAK & ANAK LUPA DIRI DALAM DRAMA PATAHNYA SEBELAH SAYAP. Aku tak ada astro jadi tak banyak siaran yang ada kalau tak langgan astro. TV1 memang la kelaut.. polkadot terus.. TV2 tu boleh la tengok lagi. Yang clear sikit Tv3,NTV7,8TV & TV9 jer... Jadi tak banyak pilihan rancangan TV yang aku boleh tengok kalau bosan mengadap skrin pc ni. Tertengok jugak la drama Patahnya sebelah sayap tu tapi macam biasa sebab aku pun sebenarnya tak follow drama ni. Time pukul 10 malam tu kadang2 ada cerita best2 kat channel lain..


Semalam ada tertengok sebab semalam rasanya tak ada rancangan tv yang menarik kat channel lain. Tengok pun gitu2 jer sebab sibuk dok windows shopping kat ezbuy.. amboi ketagih bebeno kan bershopping kat ezbuy. Geram aku sebab murah2 hahaha... Sambil dok mentelaah kat ezbuy jeling2 jugak la kat TV. Sebab TV & PC aku ni hidup berjiran je. Sebelah menyebelah aku letakkan depa. Sebab senang aku nak pantau 2 skrin ni dalam satu masa katanya.

Episod semalam tertengok babak yang terlebih excited anak dia baru dapat kerja lawyer katanya.. Membelah belah sakan barang2 yang orang jual. Sampai laki dia pun dia tak peduli lagi. Si Laki pulak balik kerja bungkus nasi. Ajak si bini makan bersama pun dah tak nak. Katanya kenyang dapat beli barang2 tu. Happy tak terkata la bila anak dia bagi green light nak beli apapun beli la nanti anak dia bayar.

Aiyoo... Kalau dapat mak lagu ni.. Gunung emas pun rata beb! Anak tu baru ja dapat kerja.. Mak dah belanja mengalahkan Bini Perdana Menteri Malaysia. Watak mak dia pun nampak macam menjurus kepada manusia bakal lupa diri jugak. Mula dah demand bila anak dia dapat kerja sebagai peguam. Kereta buruk sikit pun dah tak bagi anak dia bawa pergi kerja. Siap pesan dah kerja nanti beli kereta baru. Kereta tu laki dia beli untuk anak dia tak silap. Beli ikut kemampuan seorang ayah jer. Tengok dari uniform kerja laki dia tu macam security guard jer. almaklum la aku tak follow pun drama ni dari awal.. Tengok ikut sempat jer. So main agak agak je la hahahaha

Tak tau la best ke tidak.. Menurut sinopsi cerita yang aku baca drama ni mengisahkan tentang seorang gadis kampung yang bercinta dengan seorang lelaki yang baru habis belajar dok tengah cari kerja. Makwe dia la banyak tolong masa dia tengah mencari kerja. Bila dapat kerja.. makwe dia la bawak dia pi shopping beli baju2 dia nak pakai pergi kerja. Akhirnya cita2 lelaki ni nak jadi peguam tercapai bila dia dah dapat peluang bekerja sebagai peguam. Bukan lawyer buruk yer.. Ni jadi lawyer betul betul punya tapi dalam drama tu la. hehehee.

Makwe dia la paling seronok bila dia dapat jadi penguam. Sebab dia sangat komited dalam kerjayanya maka kes pertama dia handle, menang. Kejayaan pertama tu di raihkan bersama kekasihnya di sebuah kedai makan & di ambil kesempatan time ni nak lamar kekasih dia ni.Kalau dah suka ni takkan nak tolak pulak kan.. Mesti la terima. Akibat terlampau happy gamaknya, siap bergurau senda dalam perjalanan nak balik tu, kebetulan hujan lebat tiba2 boipren dia terlanggar sesuatu. Yang di pandu tu kereta makwe dia. Depa tak pasti pulak langgar apa. Bila boipren dia keluar check apa yang di langgar.. masuk balik dalam kereta bila makwe dia tanya dia langgar apa dia cuma jawab dia langgar tong besar walhal yang di langgar sebenarnya orang cuma dia tak bagitau makwe dia.

Lepas beberapa hari kejadian langgar tu.. makwe dia terbaca dalam surat khabar mengenai kemalangan tu & dia syak ada kaitan dengan kejadian langgar semasa dia dengan pakwe dia aritu. Tup tup datang sekumpulan polis kerumah si makwe ni menahan dia atas sebab suspek utama kes langgar lari. Mula2 di pakwe lawyer tu janji la nak bela kekasih dia tapi bila kes dah di bicarakan kat mahkamah dia mula mendiamkan diri. Memang tak guna punya boipren. Sampai la si makwe di jatuhkan hukuman penjara 2 tahun.

Keluar dari penjara tu dia takde la pergi balas dendam ke hapa kat pakwe lawyer tak guna tu tapi dia bekerja sebagai tukang cuci di sebuah pejabat yang dia tak tahu kepunyaan suami kepada mangsa kes langgar lari tu. Selebihnya kalau rasa macam best follow la drama tu kat TV3 pukul 10 malam setiap isnin hingga rabu. Apa jadi dengan di gadis yang teraniaya dengan kekasih sendiri tu.. Dia kembali berkasih dengan lawyer tu ke atau dia bercinta dengan suami mangsa langgar lari.. Aku sendiri pun tak tau. Apapun drama ni hint2 macam nak highlight pasal ketabahan seorang wanita dari watak gadis yang teraniaya tu. Walau dah di label sebagai bekas banduan dia tetap teruskan hidup.. Macam ni baru boleh di panggil wanita besi tak putus asa dalam hidup. Kalau korang layak ke di gelar wanita besi?? Nak tau layak ke tidak jawapan dia cuma ada kat sini. Pi la tengok >> 7 Soalan Mudah Ni Menentukan Samada Anda Layak Bergelar Wanita Besi Atau Tidak <<

Kalau rajin nanti aku tengok la sebab pelakon dia pun tak berapa kayu mati sangat la. Antara pelakon dia Izzue Islam (Yang pegang watak lawyer tak guna tu) Ummi Nazeera (Pegang watak kekasih teraniaya) Aeril Zafrel (watak suami mangsa langgar lari) & Wawa Zainal (Watak Mangsa Langgar Lari). Boleh la tahan pelakon2 drama ni. Yang watak mak lupa diri tu di lakonkan oleh Normah Damanhuri.

Walaupun aku ni bukan peminat setia drama melayu sangat tapi aku tengok jugak la. Macam drama Nek Mis kat TV9 banyak episod jugak aku follow walau pun banyak skip. Still support tapi dalam pada masa yang sama kalau drama yang terlampau bodoh sangat tetap la aku bagi kritikan membunuh. Drama2 tak ada kualiti macam tu memang patut di racun dalam industri seni malaysia. Menjatuhkan martabat drama melayu je jadi tak salah kita bagi kritikan membunuh agar drama2 & filem2 bodoh ni terbunuh dengan kritikan kita. hahahaha. Drama atau filem yang berpotensi kalau ada sikit cacat cela baru boleh bagi kritikan membina sebab drama & filem macam ni kalau di polish Insya Allah boleh menjadi kebanggan Negara katanya.

5 comments:

  1. drama patahnya sebelah sayap ni macam tiru drama korea tajuk Secret, mmg dekat 90 peratus jalan ceritanyer sama..diorang tukar sikit2 jer..

    ReplyDelete
  2. Ha ah.. Tiru drama Secret dari segi jalan cerita tu..

    ReplyDelete
  3. mmm.. siapa yg pernah tgk citer drama korea "secret" confirm tau citer drama patahnya sebelah sayap ditiru ikut taste n budaya org melayu... terjebak 5min sbb mama dok geram2 dpn tv last2. ingatkn mama citer ni tiru citer penjara yg pompuan tu asyik nangissss je.

    ReplyDelete
  4. Sebab kita ada asteruk, kita jarang pulak tengok TV9, TV3 dan sebagainya. Sebab kita tengok international drama gitu -drama Korea. Hahaha! Nak muntah ke dengar statement akak? ^_^

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!