RESEPI AYAM GORENG KICAP YANG MUDAH & SEDAP

13.9.16 Suria Lekatlekit 1 Comments

RESEPI AYAM GORENG KICAP YANG MUDAH & SEDAP. Hari raya korban makan ayam goreng kicap je ke cik Akak Ooi.. Orang lain meriah dok up menu2 dari daging korban. Sup gear box la, sup turpedo, gulai kawah bagai.. Kau dok makan ayam goreng kicap je. Kesian...


Yer I makan Ayam goreng kicap je katanya. Suami I bukan jenis manusia pemakan daging tak kira daging lembu ke kambing ke harimau ke gajah ke hapa.. Dia cuma makan daging ayam tu pun bahagian dada jer. Jadi I takde la menu dari daging korban melainkan ada orang buat korban guna ayam. Tapi mustahil la kan.. Mana ada ibadah korban guna ayam.

Walaupun masih raya tapi kami makan biasa biasa je. Nak merendang rendang ayam suami ku pantang pedas. Kang aku masak aku sengsorang je hadap sampai muntah pulak. Sebab kat sini memang tak ada istilah raya. Raya bagi aku kalau aku balik kampung aku nun di kedah jer.. Jadi tak perlu beriya sangat nak memasak. Sebab tu la terhasilah menu ayam goreng kicap ni.

Ayam goreng kicap ni pun antara menu simple & senang nak membuatnya.. Tapi kalau makan confirm la bertambah tambah nasi tu. Jadi tak payah membebel sampai jadi bebal maka meh kita tengok apa bahan bahan nak membuat Ayam goreng kicap ni..

Ayam (di potong ikut size korang suka)
Garam
Kunyit
Bawang besar
Bawang Putih
Jintan manis
Kicap (suka hati nak guna kicap manis ke masin tapi aku guna kicap masin)
halia.
Serbuk rempah masak kicap mak siti (Kalau takde pun takpe tapi better ada lagi sedap)

Cara nak memasak
Mula2 gaulkan ayam yang dah siap di potong & di basuh dengan garam & kunyit kemudian goreng sampai garing atau masak ikut selera korang la.
Bila ayam dah siap goreng letak tepi dulu.
Panaskan minyak kemudian tumis bawang besar, bawang putih, halia & jintan manis sampai naik bau.
Lepas tu masukkan serbuk rempah masak kicap mak siti. Goreng biar naik bau sekejab.
Lepas semua bahan2 berbau harum semerbak baru masukkan kicap & ayam yang dah goreng tadi.
Gaul sebati ayam dengan bahan2 tadi kemudian masukkan bawang besar yang di potong bulat.
Dah siap di hidang...

Senang & sedap ayam goreng kicap

Susah ke? Kalau rasa ayam masak kicap ni susah sangat nak masak better kau makan kat kedai mamak je la. Tu bukan soal tak reti tapi kau memang pemalas. hahaha. Jadi selamat mencuba buat semua manusia2 yang baru nak belajar memasak.

1 comment:

  1. Maisara dengan ayah dia suka la berkicap gini..buat ayam masak kicap biasa tu pun bertambah2..ni kan pulak ayam goreng.

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!