RESEPI MASAK ASAM IKAN MASIN BERSAMA TERUNG

5.9.16 Suria Lekatlekit 0 Comments

RESEPI MASAK ASAM IKAN MASIN BERSAMA TERUNG. Maaf la blog aku ni kalau share resepi takde sangat la yang western berkeju bagai. Almaklum la aku bukan reti sangat masak masakan mat saleh ni. Menu2 kampung ni reti la aku. Almaklum la orang kampung katanya. Membesar dengan makanan kampung jadi aku share pun menu2 kampung je lah yer..


Macam biasa la aku suka share resepi yang mudah, cepat di masak & sedap di makan. Bukan masak mee segera ok! Sebab ada yang terliur dengan menu aku yang ala kadar je maka aku berhak untuk berkongsi resepinya dengan orang lain. Masak asam ni memang kalau orang biasa buat kerja2 dapur ni antara menu yang orang kata campak2 jer... Tapi kalau yang jenis yang baru nak mengenal sudip, senduk, kuali bagai aku rasa cakap masak asam pun dia tak terbayang macam mana nak masak.

Jangan stress yer.. Nak masak menu simple ni bahan bahan dia pun simple & murah je. Antara bahan yang aku guna adalah..

Ikan Duri Masin (sebab dia lebih murah dari ikan talang kering hahaha)
Bawang besar
Bawang putih
Halia
Serai
Air Asam Jawa (Perah je asam jawa tu buat jus)
Cili Merah
Halia
Terung

Bahan Kisar
Bawang besar
Bawang Putih
Halia.

Cara nak memasak
Mula2 kisar bahan2 kisar tadi. Letak tepi dulu. Goreng ikan masin dah siap ketepi kan sekejab. Panaskan minyak kemudian tumiskan bahan kisar. Masukkan serai yang dah di ketuk kepalanya sehingga pening. Hehhee... ketuk je. Kang pening pulak yang tak reti masak nak fikir macam mana nak ketuk serai sampai pening. Biar sampai naik bau. Masukkan air asam jawa. Biar mendidih baru masukkan terung yang telah di potong serong. Kemudian masukkan ikan masin yang dah di goreng tadi.. Masukkan bawang besar yang di potong bulat & cili merah yang di potong serong. Biar seminit dua tutup api & hidangkan.

Masak Asam Ikan Masin Bersama Terung

Dah siap Masak Asam ikan masin bersama terung katanya. Kalau tak suka terung tak payah letak pun takpe. Tapi kalau yang suka makan terung kalau letak memang lebih sedap rasanya. Makan bersama nasi panas, sambal belacan & ulam ulaman. Kat situ korang akan rasa betapa nikmat jadi orang melayu pemakan nasi. hehehe

Kalau korang rasa aku kategori pandai masak sudi sudikan la bagi aku award The Good Foo Die Award ni kat facebook guna application ni >> Cara Nak Bagi Award Kepada Rakan Di Facebook << hehehe

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!