BANGKOK 13, MEMBONGKAR 13 RAHSIA LOKASI SERAM & BERPUAKA

17.10.16 Suria Lekatlekit 2 Comments

BANGKOK 13, MEMBONGKAR 13 RAHSIA LOKASI SERAM & BERPUAKA. Walaupun tempat aku memburu hantu dah tutup.. Tinggal yang mahal2 jer still buka tu pun tak banyak dah premis dia serata tempat. Jadi agak susah sekarang nak dapatkan dvd filem seram yang original.. Cuba jugak la ikut trend tengok online. serius 10 minit pun aku rasa tak boleh nak teruskan. Memang tak feel langsung tengok online ni. Aku tetap kena kat skrin tv... kepuasan tu tak sama katanya.


Semalam sempat singgah kat satu malam di mana menjadi pusat penjualan dvd haram secara besar besaran. Siap pasang TV lagi tu. Kira kat pasar malam tu ada 2 3 penjual yang jual dvd bukan meja besar la. Sebab pilihan dah tak berapa nak ada.. Ku gagah juga kutip 4 dvd filem seram yang aku belum tonton. Nak dapat filem2 seram terkini ni kalau ah lang nun memang senang la dapat berbanding original. Musang berjanggut jugak la menunggu keluar dalam bentuk dvd. Ni bercakap dari pengalaman yer. Punya nak support yang original katanya tapi memang terpaksa tunggu lama la nak dapat dalam bentuk dvd. Takde selepas habis tayangan kat pawagam terus keluar dvd original kat pasaran. Habis tu macam mana la dvd cetak rompak tak dapat sambutan kan? hehehehe. Tak kisah la dari rakaman astro first pun janji gambar ok & subtitle pun tak tunggang langgang bahasa dia.

Semalam sampai lepak2 depan TV tu sempat jugak tengok 1 filem Thailand dari 4 koleksi yang aku beli. Bangkok 13 (city of the dead). Filem ni mengisahkan seorang gadis yang boleh melihat makhluk halus sejak kecil. Dengan kebolehan dia melihat makhluk ghaib tu menjadikan dia seorang yang mampu membongkar 13 rahsia tempat berhantu di bangkok. Dia menyertai satu team untuk rancangan paranormal yang akan menjelajah ke 13 tempat yang di katakan berhantu di sekitar Bangkok. Dalam team tu kira dia sorang je la boleh nampak hantu so mereka menggunakan dia untuk menjadi petunjuk semasa rakaman mencari hantu di jalankan. Dia yang terpaksa berhadapan dengan makhluk2 halus yang di temui sepanjang pengambaran di jalankan. Pada permulaanya memang dia agak takut tapi lama kelamaan dia mula biasa dengan situasi tu.Ada beberapa kejadian mereka di serang mahluk halus yang tidak suka dengan kehadiran mereka sehingga mencederakan crew terlibat. membuat seorang demi seorang menarik diri dari team tersebut. Pengacara &pengarah rancangan paranormal tu bersikap mementingkan diri sendiri sehingga memaksa semua crew terus menjalankan rakaman paranormal tersebut walau mereka dalam bahaya & telah di beri amaran oleh gadis yang mempunya kelebihan melihat makhluk halus. Gadis yang mempunyai deri keenam tersebut terpaksa menjadi perantaraan bila hantu yang di temui mula mengganas kerana hanya dia boleh nampak & berkomunikasi dengan makhluk tersebut.


Ending cerita ni.. habis macam tu je. Bila gadis ni menarik diri dari rancangan tu. Dia pergi membuat ritual penyembahan dia 13 lokasi berhantu & last dia dapat offer untuk satu rancangan yang berbentuk paranormal jugak tapi tak sure dia terima ke tidak. Ending dia.. dia berjumpa dengan seorang cameraman yang pernah terlibat dalam rancangan paranormal tu.. masuk kereta tetiba tangan yang nak menutup kereta tu tangan orang tua. Sebelum habis.. dalam cermin kelihatan seorang perempuan tua yang aku tak faham siapa & apa kaitannya. hahahaha

Filem ni serius tak ada apa yang menyeramkan. Watak2 hantu tu ada la di setiap pengambaran dalam babak filem ni cuma tak cukup menakutkan bagi aku. Perjalanan cerita tak berapa best. Mendatar jer.. Walaupun filem seram Thailand bagi aku antara filem seram terbaik tapi untuk filem ni aku rasa bukan taste aku sangat la kan. Aku ni memang demand kalau cerita seram. Kadang2 dah cukup seram bagi orang lain belum tentu aku rasa seram lagi jadi untuk tahu samada menepati taste seram korang.. korang boleh tengok sendiri filem Bangkok 13.

Filem ni di tayangkan di pawagam tak silap April lepas. Kalau korang nak tengok kat pawagam memang takde dah di tayangkan. Kalau nak cari dalam bentuk DVD insya Allah ada atau boleh tonton secara online ja.

Moral of the story..  Kalau korang rasa filem ni tak cukup menyeramkan korang.. Korang boleh try tengok filem ni pulak >> Apabila Pelawat Misteri datang, Satu Persatu nyawa penduduk kampung melayang. Jika anda peminat filem seram, Mesti berani tengok filem ni << Try test tengok betul2 berani ke atau acah2 berani ala2 kpop je. hikhikhik

2 comments:

  1. wah.. macam best je.. blh layan ni..

    ReplyDelete
  2. Ahaha, baru je belii semalam, tp tak tahu bila nak tengoknyaa, tak smepat lagi aihhh

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!