EXCHANGE BLOGLIST PUN BLOGGER NAK MENIPU

7.10.16 Suria Lekatlekit 5 Comments

EXCHANGE BLOGLIST PUN BLOGGER NAK MENIPU. Selama aku jadi blogger ni aku jarang nak ajak blogger lain exchange bloglist sebab aku suka letak je apa2 blog yang aku suka nak letak. Tapi baru2 ni bloglist aku tetiba ghaib penuh misteri & mistik. Tak tau macam mana boleh hilang.. Kena sorok bunian ke hapa tak tau la kan.. hahaha. Tu la suka tulis cerita pasal hantu sangat kat blog.. Bloglist pun dah kena culik dengan bunian.. Tak pepasal bunian pulak bersalah katanya. hahahaha

Sumber Google

Aku tengok macam sikit je blog2 kat bloglist aku.. Tetiba hari ni dapat hidayah nak exchange bloglist. Maka aku buat la pengumuman kat Facebook aku. Almaklum la kat Facebook banyak link dengan blogger. Ada la beberapa blog yang letak link.. Saja la nak tengok mana yang dah letak link blog aku kat blog depa. Yang letak cuma 1 2 blog jer.. Yang lain2 bagi link.. haram tak nampak tang mana exchange link nya. Sebab malas nak blogwalking satu persatu alih2 hampa je dapat.. aku private kan post tu malas dah nak exchange link. Kalau sesapa rasa nak exchange link dengan blog aku atau memang ada letak link blog aku kat blog hangpa nanti komen je kat bawah post ni. Sebab bloglist lama aku dah almarhum..

Exchange link pun nak menipu.. Jujur la. Kalau rasa post2 blog aku ni mengundang dosa ka hapa & memang tak sudi nak letak.. Tak payah la buat macam tu. Contest pun sama la.. Baru2 ni aku buat giveaway tapi bila dah umum pemenang ada seorang sponsor cakap follower dia tak naik pun. Rasa bersalah jugak.. Rasa macam nak tarik balik hadiah tu tapi tu la.. Satgi kecoh satu alam maya cakap lekatlekit buat Giveaway penipu pulak. Yang tu tak tau nak settle macam mana dengan penaja..

Itulah yang bernama manusia... Kadang2 bukan depa jenis kaki penipu tapi sebab depa anggap benda tu remeh & kecil jadi menipu pun tak apa sedangkan menipu tetap la menipu tak kira perkara besar atau kecil. Tak kira la kau menipu untuk exchange bloglist atau join apa2 contest/Giveaway ni. Tup2 kau menipu kau menang & kau guna hadiah tu.. Apa jadi? Renung - renungkanlah.. kau guna benda yang kau dapat hasil dari menipu. Hukum hakam pi tanya orang yang lebih berilmu tentang agama.

Menipu ni dia boleh boleh jadi ketagih tau kalau kita pratikkan selalu.. Mula2 menipu kecil kecilan.. Bila dah terbiasa menipu tak mustahil dia akan menipu perkara yang besar sikit lama2 dia dah mula expert dalam penipuan mula dia gunakan penipuan sebagai kerjaya dalam hidup.

Satgi ada pulak yang cakap.. Eleh benda macam ni pun nak buat isu. Tu bukan menipu tapi trick & startegi nak naikkan traffic blog jer. Yelah.. Trick kau tu bukan macam orang buat magic. Magic dia tak menipu tapi dia guna helah dengan pandangan mata orang. Macam permainan kat petrosains.. nampak macam magic tapi sebenarnya ia cuma satu tindakbalas semulajadi yang tak nampak dengan pandangan mata kasar jer.. Kalau tak caya korang boleh try ke petrosains. tahun ni katanya banyak permainan sains yang menakjubkan & di luar kotak pemikiran anda. Boleh tengok kat sini >> Permainan Di Petrosains Tahun Ini Lebih Menakjubkan Yang Anda Sendiri Tak Terfikir Macam Mana Ia Boleh Berlaku << Kalau macam kat petrosains tu boleh la di anggap trick bukan menipu. Kalau setakat kau letak link kat bawah post yang orang ajak exchange bloglist tapi kau tak buat mengikut syarat yang di persetujui tu nampanya 'Menipu'. Bila kau menipu kau layak di gelar Penipu!!

Sebenarnya bukan aku sorang yang pernah terkena macam ni.. Ramai lagi blogger pernah terkena cuma aku je suka buat isu sebab nak bagitau cara tu tak elok la. Dah macam satu penganiayaan kalau blogger tu tak check & percaya bulat2 hangpa memang dah buat exchange link tu.

Moral of the story.. Kalau benda kecil macam ni pun nak menipu macam mana la orang nak percaya kat hangpa pada perkara perkara yang lebih besar kan. Bukan la nak cari gaduh cuma mengingati sesama blogger jer..

5 comments:

  1. Cik akak.nie..sempat komen cik.akak komen..hihi....tu ada lak naik blog cik akak..hihi..makseh...nanti cik akak skondeng entri lagi ye

    ReplyDelete
  2. ish3..dose tauu ssh nk cri org yg jujur skrg ni..reflection

    chek it out sis..hee

    http://masturanasarudinbloglist.blogspot.com/

    ReplyDelete
  3. Baru2 tukar template pon, hilang bloglist, letak mana url yang selalu singgah. hehe ni masih proses menambah dalam blog list jugak. hehe

    ReplyDelete
  4. hah ??? benda tu pon ade yang menipu ? em..

    ReplyDelete
  5. Mummy nak tanya exchange bloglist ni cemana maksudnya x paham.. I follow u and u follow me ek camtu ke? Ibu lama dh follow mummy nih.. Hihi

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!