KALI KETIGA SHOPPING DI EZBUY, MAKIN LAMBAT SERVIS PENGHANTARAN

8.10.16 Suria Lekatlekit 0 Comments

KALI KETIGA SHOPPING DI EZBUY, MAKIN LAMBAT SERVIS PENGHANTARAN. Nampaknya Ezbuy ni macam saja je bagi gambaran indah masa aku baru2 berkenalan & baru2 nak jatuh cinta dengan dia. Kali pertama shopping kat ezbuy.. Memang tip top servis penghantaran dia. Aku ambil economy air.. Lebih kurang seminggu tu dapat la barang yang aku order.


Kali kedua pun sama.. Tempoh penghantaran tu lebih sama je macam kali pertama. Tapi kali ketiga ni aku order 10 item. Aku buat bayaran pada 29.09.2016.. sepatutnya dalam minggu ni dah dapat la order aku tu tapi.. check status barang yang aku order tu depa dah separate jadi 3 parcel. Dua parcel tu baru je berstatus "Arrive In Malaysia". Maybe dalam next week kalau tak ada aral melintang pukang sampai la kot tapi yang satu lagi tu status apapun tak ada. Dok je kat 'Prepare Shipment' sejak 9 hari lalu. Tak terbang2 lagi dari china ke Malaysia. Dah hantar ticket tanya apa kes yang parcel yang satu tu diam tanpa khabar. Kenapa tak terbang2 lagi. Kapal terbang habis minyak ke camna? Atau ghaib dari radar ke? Manalah tau.. kapal terbang tengah terbang tetiba di culik alien ke kan?

Kalau nak kena tunggu sampai 2 - 3 minggu baik aku bayar shipping guna kapal air je murah. Kalau ikut ETA date dia memang 16 oct 2016.. Memang kat situ pun nampak dia letak date lebih lama dari pembelian aku sebelum ni. Sebelum ni ETA date dia letak dalam 11 hari tapi dalam masa 7 hari tu dah dapat barang. Kali ni dia letak tempoh penghantaran dalam 17 hari maka tunggu je la. Yang dua dah sampai Malaysia katanya... maybe sampai minggu depan.. satu masih sangkut kat china tu tak tau la bila nak dapat.

Kronologi membeli belah di ezbuy katanya. Kena tunjuk bukti aku tak tipu. Bukan tuduh ezbuy tipu tapi aku detect pembelian kali ketiga ni semakin panjang pula masa untuk penghantaraan berbanding masa kali pertama & kedua bershopping di ezbuy walau aku guna shipping yang sama (economy air).

Alah.. tak best tau macam ni Ezbuy.. Memula kemain cepat kau hantar barang. Baru je kali ke 3 kot membeli belah dengan ezbuy dah tunjuk service delivery kau yang macam siput. At least kekalkan la service kau yang tip top baru la orang rasa sentiasa puas hati dengan service kau yang maintain bagus tu so next month mesti la aku bershopping lagi hahaha

Macam ni la orang meniaga kan.. Dah ramai pelanggan sikit mula la jadi hilang arah. Dah makin lembab buat kerja. Aku shopping kat ezbuy salah satu faktor dia selain murah, delivery dia bagi aku cepat. Tapi kalau delivery dah kategori siput babi, no point sangat la nak rasa best shopping kat situ lagi kan. Depa tak tau ke menunggu barang yang di beli secara online debaran umpama menunggu di ijabkabul tau. Hahahaha

Apapun bila berlaku perkara macam ni kita kena cool & pandai handle emosi agar tak keluar perkataan perkataan tak sepatutnya di media sosial sebab tak puas hati kepada sesuatu perkara contoh macam perkara ni la. Bukan senang tau nak control amarah ni.. Tapi sebab belajar dari mamat ni macam mana dia hadapi situasi yang kalau kita hadap pun kita rasa panas membara tapi dia boleh hadap dengan cool jer >> VIDEO] Pernah tak jumpa orang yang poyo macam 4 budak ni? << Jadi kesimpulannya kat sini walau rasa macam 'geremmm' je tapi aku tetap menggunakan perkataan berhemah menyatakan ketidak puasan hati kepada service ezbuy. hahahaha

Moral of the story.. Rasanya aku nak kembali melukut kat Mall je bershopping. Aku jenis tak berapa penyabar tunggu saat2 bertemu jodoh dengan barang yang aku order. Jenis aku hanya layak cash & carry je baru tak komplen banyak hahahaha

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!