MALAIKAT MEDIA SOSIAL SEMAKIN RAMAI

11.10.16 Suria Lekatlekit 3 Comments

MALAIKAT MEDIA SOSIAL SEMAKIN RAMAI. Zaman media sosial dengan trend viralnya kita boleh baca macam2 kisah dari perkongsian orang lain. Ada yang kisah benar.. ada jugak yang nak popular create kisah imaginasi yang seolah2 mengambarkan perkara tu benar benar berlaku. Kadang2 aku dok baca viral kat facebook ada yang aku rasa macam tak berapa logik walau ramai percaya. Sebab zaman orang semua berebut2 nak jadi popular di media sosial.. nak jadi hotstuff.. nak dapat ramai follower.. macam2 trick depa guna. So, apa yang kita baca.. tak semua boleh di ambil sebagai satu kebenaran.

Gambar sekadar hiasan. Sumber Google

Tadi terbaca satu viral kisah seorang 'Paklong' katanya pergi ke ATM mesin naik motor dengan seorang anak perempuan. Nak ambil duit sebab duit makan dah tak ada. Gas kat rumah pun dah habis.. tekan2 duit tak keluar. Bukan duit dalam mesin ATM tu habis tapi duit dalam account dia yang tak ada. Anak dia tak masukkan lagi walaupun anak dia dah janji nak masukkan. Bila call katanya anak dia sibuk... suruh call balik malam. Menurut cerita tu anak dia kerja kat KL..  Paklong tu tak tau la dari mana.. Tak tertulis dalam kisah yang di viralkan..


Aku hanya membaca & tak rasa aku perlu menghentam anak dia. Dia cuma cakap anak dia kat KL.. kita tak tau anak dia kerja apa, tinggal kat mana. Hangpa tau dak.. Kat KL tu berlambak golongan gelandangan yang bekerja cuma tak mampu nak sewa bilik atau rumah sebab sewa kat sana mahal sedangkan kos sara hidup tinggi. Sapa tahu anak paklong tu antara mereka tergolongan dalam golongan miskin bandar? Kita tak tau masalah orang.. Kita tak payah nak menghukum sangat. Pun macam tu aku tak kata la anak paklong tu pun susah kat KL sebab tu tak mampu nak hantar duit kat family dia kat kampung.. Yang aku nak bagitau kat sini. Tak ada sapa tahu apa kisah anak dia kat KL.. so tak payah nak jadi nujum pak belalang.. Nujum temberang sangat la dok menilik kehidupan orang seolah2 hangpa tau semua perkara yang jadi dalam keluarga depa. Samada betul ke anak dia mengabaikan dia atau sebenarnya anak dia kat sana pun kais pagi makan pagi, mereka je tahu.

Yer.. betul ada banyak kes anak anak abaikan mak bapak bila dah berjaya. Tapi yang korang tak tahu kadang2 bapak atau mak yang terabai masa tua tu ada sejarah masa mudanya. Mungkin depa mengabaikan anak anak masa kecik.. Banyak kes.. Ibu terpaksa membesarkan anak sendirian. Bapak ada pun macam bangkai. Tak guna sesen. Tak peduli anak anak. Bila dah tua.. anak dah membesar tanpa didikan agama yang cukup. Bapak pun perangai syaiton nirrojim.. Bila anak dah ada kehidupan sendiri benda tu jadi macam satu dendam lama yang tunggu masa nak membalas. Tu yang kadang2 berlaku kes mak bapak terabai di hari tua. Yer.. betul la walau macam mana pun.. Mak Ayah ni wajib kita jaga. Kalau kita derhaka tak cium bau syurga. Tapi tu la kesan dari membesar melihat perangai mak bapak tak bertanggungjawab.. anak anak pun rasa mereka pun tak perlu bertanggungjawab. Sebab manusia ni kita faham la.. Hati lebih menguasi akal. Nafsu lebih menguasi Iman.. Point dia tetap apa yang berlaku bukan dari kesalahan sebelah pihak je. Walau bukan semua kes mak bapak terabai tu tak jaga anak dengan baik. Tapi ada sesetengah kes.. kisah silam dia macam tu.

Yer.. aku dulu pun kadang2 suka judge juga dari cerita sebelah pihak.. tapi kalau dah lama hidup di media sosial patut dah faham permainan media sosial ni. Patut belajar banyak perkara bukan main share je tak tau hujung pangkal.

Kes Paklong tu.. Pada yang memviral kalau niat kau nak membantu, bantu je la. Perlu ke kau mengaibkan anak dia walau orang tak kenal anak dia pun. Yelah.. orang sekarang buat benda baik kena viralkan. Semua berlumba lumba nak jadi 'malaikat' media sosial kan. Tunjuk mereka dah melakukan satu kebaikkan tapi pada masa yang sama kebaikkan yang depa buat tu di sertakan dengan kisah yang mengaibkan orang lain. Itulah 'Malaikat' media sosial yang rasa mereka dah cukup baik.. spesis macam ni sama je poyo macam mamat2 ni >> VIDEO] Pernah tak jumpa orang yang poyo macam 4 budak ni? << hehehe

Apapun aku doakan buat Paklong, Family Paklong & anak paklong tu di limpahi rezeki yang berpanjangan supaya mereka dapat hidup dengan selesa. Semoga anak anak beliau akan sentiasa menjadi anak yang mengenang budi. Amin...

3 comments:

  1. akk setuju apa yang sis cakap pasal kurang didikan pada anak2 tuh...sbb benda ni pun berlaku depan mata akk pun ada...kesian...

    ReplyDelete
  2. ada baca juga kisah pakcik tu, kesian. semoga saya tak jadi camtu dan semoga anak2 saya tak camtu

    ReplyDelete
  3. setuju 200% dengan entry ni... kupasan yang bernas...

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!