PENGAWAS PEPERIKSAAN TERTIDUR SEMASA KERTAS MATEMATIK PMR

10.10.16 Suria Lekatlekit 1 Comments

PENGAWAS PEPERIKSAAN TERTIDUR SEMASA KERTAS MATEMATIK PMR. Hari ni katanya adik adik yang belajar dalam tingkatan 3 sedang berjuang di dewan peperiksaan untuk PT3. Macam biasa ada yang berdebar debar, ada yang mak bapak terlebih debaran, ada yang rilex, ada yang tenang jer sebab dah bersedia dari segi mental & fizikal.. Selebihnya dia serahkan kepada Allah bila dia yang berusaha mengikut kemampuan dia.

Gambar sekadar hiasan. Sumber Google

Kalau dulu sebelum PT3... Tahun2 aku sekolah ia di panggil PMR. Penilaian Menengah Rendah. Tapi sama jer.. PMR pun berlaku semasa di tingkatan 3. Time umur2 macam tu memang tengah galak dok explore dunia. Zaman memberontak nak kebebasan.. Time2 umur macam tu la. Zaman mula lupa daratan pun yer jugak. hahahaha..

Time aku ambil PMR tu.. Ada satu kejadian yang sampai  sekarang aku tak boleh lupa & mesti tergelak bila teringat. Alkisahnya.. Masa PMR berlangsung. Yang mana tak muat nak sumbat dalam dewan peperiksaan terpaksa di campak ke kelas la. Kira aku yang tercampak dalam kelas. Rasa tenang sikit.. Tak duduk dalam 1 dewan besar yang ramai pelajar. tak tau la mungkin rasa tak selesa kot aku berada dalam tempat & suasana macam tu.

Nak di jadikan kisah yang paling mencuit hati masa kertas matematik tu.. Pengawas peperiksaan yang bertugas tu tertidur atas kerusi di depan kelas. Mula2 ok la.. Dia mundar mandir pantau calon2 yang sedang jawab exam tu. Bila dia kembali duduk kat tempat tu tetiba dia terlena. Apa lagi aku tengok memasing leher jadi panjang macam zirafah. Mula ambil kesempatan nak meniru. Aku ni memang jenis ego tinggi kot.. Aku sedaya upaya tak nak meniru pun. Time tu ntah kenapa aku rasa taknak pulak ambil kesempatan. Sumpah! memang aku tak ambil kesempatan meniru pun walau ada peluang. hehehe

Bila ingat balik macam kelakar pun ada. Nasib baik tak kantoi pengawas peperiksaan yang tertido masa peperiksaan berlangsung.. Kengkawan aku yang meniru tu pun selamat sampai sekarang ahahhaa... Aku Alhamdulillah lulus kertas Matematik walau tak meniru. kekekeke

Kalau zaman sekarang benda tu berlaku & ada yang nampak. Kebetulan pula dia ada smartphone confirm dia buat live  video kat FB & jadi viral macam 9 live Video ni >> 9 Facebook Live Video Yang Menjadi Viral Baru Baru ini >> Nasib baik zaman aku tu.. Cuma budak2 reti guna telefon rumah dengan public phone je. Handphone time tu memang dah wujud tapi bukan semua orang mampu milik lagi.

Moral of the story.. Kepada pengawas peperiksaan PT3 hope jangan berlaku perkara macam tu yer... Pastikan cukup tidur. kekekeke

1 comment:

  1. hamboii... haha... mengantuk oii jaga pereksa tau.. kena exam SPM lagilah.. berbakul kopiko telan sambil jenjalan tuh.. hehe

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!