RESEPI ASAM PEDAS AYAM PALING MUDAH & SEDAP

6.10.16 Suria Lekatlekit 2 Comments

RESEPI ASAM PEDAS AYAM PALING MUDAH & SEDAP. Bila masak untuk sorang - sorang2 makan ni rasa nak masak menu2 yang simple & cepat je. Tapi kalau nak makan telur goreng je pun jemu. Alang2 memang aku sorang je makan pedas dalam rumah ni sekarang.. Ayam pun tinggal 2 ketoi tu pun part yang laki aku tak makan.. Sebab laki aku makan bahagian dada ayam jer.. lain2 part dia tak makan.. Bila tengok daun kesom elok je dok hijau lagi. Lebih masak laksa haritu & serai pun ada lagi.. Tetiba teringin nak makan asam pedas ayam.


Maka ke dapurlah kita bagi menyempurnakan hajat di hati tu. Gitulah kalau hidup sendiri ni.. Kau nak makan.. pepandai la kau masak. Takde orang nak tolong masakkan. Malas ke rajin kena la jugak berketung ketang kat dapur.

Nak masak asam pedas ayam ni.. Bukan setakat kena ada daun kesom, serai bagai.. Nak tau apa bahan bahan yang perlu ada untuk masak asam pedas ayam ni.. Meh la tengok. Jangan risau kalau version lekatlekit ni memang mudah mudah belaka tapi Insya Allah sedap hingga menjilat pinggan..

Bahan bahannya adalah
Ayam
Cili kering
Bawang besar
Bawang Putih
Halia
Kunyit Hidup (Takde pun tak apa)
Belacan
Serai
Daun kesom
Minyak Masak
Air Asam Jawa

Bahan kisar
Cili kering (sebelum blend tu elok rendam dalam air panas sekejab)
Bawang besar (aku guna sebiji je sebab masak sikit)
Bawang putih
Halia
Kunyit hidup
Sedikit belacan


Cara memasak
Potong ayam ikut size yang korang suka. Cuci & letak tepi sekejab. Panaskan minyak & tumiskan bahan kisar & serai yang dah di di ketuk kemudian masak sehingga pecah minyak. Dah pecah minyak masukkan ayam & daun kesom biar masak sekejab. Masukkan air asam jawa. Masukkan garam atau serbuk perasa.. Biar masak sekejab lepas tu siap untuk di hidang.

Sila tadah baldi takut banjir dengan air liur lepas tengok asam pedas ayam den ni hahaha

Senang kan adik adik. Jadi takde alasan tak reti memasak lepas ni. Ni kira masakan asam pedas ayam paling basic la. Tu pun dah sedap.. Bayangkan guna resepi yang lebih pro. Mau terangkat meja makan katanya. hehehe

Lepas ambil makanan berat sedap jugak kan kalau dapat makan pencuci mulut yang manis2. nak2 lagi lepas makan menu pedas macam asam pedas ayam ni. Kalau korang penggemar green tea ni dessert yang perlu anda cuba >> 11 Desserts Yang Perlu Anda Cuba Kalau Anda Penggemar Green tea. Serius Meleleh Air liur beb <<

2 comments:

  1. Amboi, tu dia... Sekali dia berkentang-kelentung di dapur, tuptup keluar gambar asam pedas ayam gitu. Siap daun kesom bagai. Nanti balik ni nak check ada tak balance ayam yang tak dimasak lagi.

    Eh, takpalah! Takda ayam, kita guna daging korban ajelah!

    ReplyDelete
  2. Walaupun dah tengok kat FB tadi, masih terliur lagi kisah dia.. haha!

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!