MIMPI MALAM JUMAAT

4.11.16 Suria Lekatlekit 1 Comments

MIMPI MALAM JUMAAT. Pendek pulak tajuk entri hari ni kan.. Jarang2 berlaku di blog lekatlekit ni. Kalau lekatlekit.com ni bukan je entri dia panjang2.. tajuk entri pun kalau boleh nak buat sama panjang dengan entri katanya. Baru la senang orang tak judge cerita dari tajuk je. Kau baca entri terus kat tajuk tu sebab manusia zaman sekarang suka baca tajuk kemudian komen tu yang kena letak tajuk panjang panjang...


Entri ni bukan la nak cerita pasal tajuk entri. Sebenarnya nak cerita pasa mimpi. Mimpi malam jumaat pulak tu. Mimpi apa gamaknya. Mimpi basah ke, mimpi kering ke, mimpi sedih ke?? Tak tau nak klasifikasikan mimpi ni kering ke basah ke sedih ke tapi mimpi yang sangat menyentuh hati jugak la. Bukan mimpi akil baligh la.. Orang perempuan dia akil baligh takde mimpi2 ok! Lagipun aku dah lama akil baligh.. dah beranak pun. Jadi takde kena mengena mimpi akil baligh ke hapa..

Mimpi yang buat satu perasaan rindu yang rasa macam sakit sangat. Rindu yang tak mungkin sampai pada yang di rindui.. tetiba semalam mimpi arwah ayah yang dah 6 tahun pulang kerahmatullah. Dalam mimpi tu nampak arwah ayah senyum lebar & manis sangat macam sedang berbual dengan sedara mara. Cuma tak dengar la suara ayah bercakap ke apa.. Cuma nampak dia senyum jer... Senyum nampak deretan gigi. ramai berkumpul kat rumah arwah tokwan sebelah mak. Tak sure kenapa tapi memang ramai kat situ..

Mimpi ini memang buat aku rindu sangat kat arwah ayah.. Akhir - akhir hayat dia memang aku agak rapat dengan arwah ayah & mak. Kalau ikut masa aku masuk je sekolah menengah.. memang aku tak berapa rapat dengan ayah. Sebab masa tu kan nakal.. Ayah macam menyekat aku yang masa tu nak bebas. Bukan la salah ayah.. Cuma masa tu awal remaja memang fasa fasa memberontak je la. aku pernah terkilan sebab ayah koyak poster2 artis yang aku tampal dalam bilik. Sebab kebanyakkan poster2 tu ada tandatangan artis. Aku dapat masa tengok road artis yang datang kat tempat aku... termasuk la poster amy mastura. Amy mastura kan artis paling aku suka waktu tu. Aku pernah tengok road show dia & dapat poster & hadiah dari amy mastura. Kira lama jugak rasa terkilan tu aku simpan sampai hilang sendiri. Ayah buat macam tu sebab aku dah buat 1 kesalahan kat sekolah sampai kena tindakkan disiplin. Bukan salah ayah pun.. Memang aku nakal masa tu.

Bila aku berhijrah semuanya semakin berubah.. Mula nampak kasih sayang ayah yang selama ni mungkin dia tak tahu nak tunjuk sebab hari2 ada depan mata. Excited sangat dia kalau aku nak balik kampung. Dia akan plan macam2.. Aku memang rajin melayan mak ayah pergi berjalan. Sebab aku tahu mak ayah rindu nak pergi berjalan dengan semua anak anak dia macam masa anak anak dia masa kecik. Tapi tak berkesempatan bila semua dah mula besar & bekerja. Dekat2 aku nak nikah Ayah kerap call.. Cuma aku tak pernah sangka semua tu petanda dia akan pergi buat selamanya...

Mimpi semalam.. Buat aku rindu sangat. Mimpi malam jumaat jumpa dengan ayah. Ayah nampak lebih muda dalam mimpi tu. wajah ayah dalam mimpi tu adalah wajah yang aku tengok masa aku kecik kecik. Kurus & ramping. Gigi pun penuh lagi. Tak buncit & boroi macam sebelum dia meninggal. Ya Allah.. berat rasa hati menanggung rindu pada orang yang dah tiada ni.. Moga Allah mengampuni segala dosa ayah & meletakkan dia di tempat yang terbaik. Hanya doa yang mampu di utus.. Alfatihah untuk Ayah.. Moga terus berbahagia di sisi yang esa. Amin...

1 comment:

  1. Al-Fatihah buat arwah ayah surialekatlekit... Moga beliau sentiasa dalam rahmat Allah...

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!