RAMAI BLOGGER TERKESAN DENGAN KRITIKAN ALIA HAYATI

27.11.16 Suria Lekatlekit 8 Comments

RAMAI BLOGGER TERKESAN DENGAN KRITIKAN ALIA HAYATI. Kat wall aku tengok ada antara blogger yang mendapat jemputan menonton premier screening filem upin ipin jeng jeng jeng mula panas hati,panas jari,panas bontot bagai dengan kritikan salah seorang ibu yang mempunyai seorang anak berusia 2 tahun. Rasanya ramai tahu isu tu. Alah pasal dia kritik filem upin ipin jeng jeng jeng yang katanya tidak menepati citarasa kanak2 & menyifatkan filem tu macam sampah.


Dari awal aku dok baca respond dari news feed fb aku,kadang - kadang aku sampai tergelak. marah sangat depa bila orang kata filem yang depa war war kan best tu tak best & sampah. sampai mempertikai hak orang tu bagi komen sebab katanya dia dah 2 tahun tak tengok wayang jadi dia tak layak nak komen. 10 tahun sekali orang pergi tengok wayang pun,dia berhak memberi pendapat dari apa yang dia bayar untuk menonton. dia nak cakap best ke tak best ke itu hak dia. kenapa perlu pertikai hak dia hanya kerana dia tak tengok wayang selama 2 tahun.

Status yang menjadi viral tapi tadi aku check dia dah delete atau private status tu. Mungkin ramai yang serang dia kot. Kesian kan sapa yang tak boleh terima perbezaan pendapat ni. Lepas ni tengok filem tempatan wajib puji walau filem tahap jamban pun

lagi satu kenapa cuak sangat dengan kritikan Alia Hayati tu? kalau filem tu memang terbaik & mampu buat penonton terutama kanak kanak terhibur setakat kritikan Alia Hayati tu tak jejas pun penjualan tiket.malah sebab status dia tulis mungkin menjadi satu publisiti untuk filem tu. Tapi bila ramai tunjuk macam cuak, aku pun syak maybe betul la filem tu tak best. Aku pun ada niat nak bawa anak aku pergi tengok tapi biasa la minggu pertama di tayangkan mesti ramai orang tengok. Pengalaman sebelum ni nak tengok Boboiboy the movie 3 kali ke pawagam tiket habis. Sebab kami jenis mengamalkan 'walk in' malas nak book online. Sebab bagi kami.. lambat atau cepat tengok filem tu takde apa terjejas pun. Dah hujung2 tayangan nanti confirm dah tak ramai menonton. Lagi senang nak beli tiket. hehehe

Berbalik pada isu kritikan Alia haryati yang bukan sesiapa.. hanya seorang isteri & ibu kepada anak berusia 2 tahun.. Pun macam tu ramai yang cuak dengan kritikan dia terhadap filem upin ipin jeng jeng jeng terutama blogger yang dapat tiket free tengok premier screening tu la. Komen pada post dia pun ada yang bersetuju & tidak dengan pendapat dia.. Biasa la tu. Citarasa manusia berbeza.. ada yang rasa anak2 mereka enjoy & ada yang nampak reaksi anak mereka kurang terhibur dengan filem tu. Masing - masing memberi persepsi & pendapat sendiri.. Bagi aku normal la tu. Yang rasa best tak salah.. Yang rasa tak best pun tak salah. Tak perlu kot nak rasa marah bila filem yang kau dapat tiket free pergi menonton orang yang kena beli tiket cakap tak best.

Bukan soal support atau tak sesama blogger.. cuma aku rasa mentaliti blogger yang cepat melatah macam ni mengambarkan blogger tu jenis pemikiran bawah tempurung. Cuba positif sikit.. Sebab zaman sekarang kritikan juga boleh jadi satu publisiti pada sesuatu perkara tu sebab tu ada yang sanggup buat video konon kutuk produk dia jual semata mata nak viral untuk memperkenalkan produk tu. See.. kritikan tak semua membunuh ok!

Tak perlu risau karya atau produk yang bagus tak terkesan hanya dengan komen negatif seorang dua. Yang terbaik akan kekal terbaik & Insya Allah akan di iktiraf kehebatannya. Terima je perbezaan pendapat tu... Tak semestinya kau tonton best orang lain pun rasa best. Terima hakikat kau tak boleh paksa orang lain suka apa yang kau suka. Please la.. Aku faham blogger yang di jemput menonton tayangan perdana upin ipin jeng jeng jeng tu kerja depa menyampaikan informasi & mempromosikan filem tu. Tapi tak perlu terlalu taksub kot.. Biarlah orang yang rasa tak best nak bagi pendapat. Kau boleh bagi pendapat kau sendiri kenapa nak sekat orang lain bagi pendapat hanya kerana berbeza pendapat dengan kau, kan?

Apapun yang rasa filem Upin Ipin Jeng jeng jeng ni tak best korang boleh bawak anak anak korang kesini pulak >> Merancang Aktiviti Menarik Cuti Sekolah, Confirm anak korang suka benda ni << Mungkin anak anak lebih enjoy berbanding tengok wayang kan? Lagipun aktiviti yang melibatkan mental & fizikal macam ni lebih baik untuk kanak kanak..

Moral of the story.. aku tau aku bakal di benci oleh segelintir blogger sebab entri ni tapi macam biasa la.. Aku akan menulis apa yang aku rasa betul. Takut rezeki berblog tak ada sebab kena boikot dengan blogger.. Ingatlah rezeki tu Allah yang bagi tak perlu takut sangat sesama manusia sampai kau takut untuk menyampaikan kebenaran. Peace Yo!

8 comments:

  1. Smlm mmg ada plan nk bawak anak tgk upin ipin jeng3 tu..tapi lepas mbr share psl status alia hayati tu terus xjadi..hehehe..sbb nnti jenuh nak tenangkan anak dlm wayang tu..huhuhu..so tunggu la cd or astro 1st keluar nanti la baru tgk..😆

    ReplyDelete
  2. ontah.

    kalau tengok balik dari rakan blogger sendiri tak setuju dengan cerita mcm ni.

    yap, kita boleh jadi "blogger upahan" kalau cerita tu betul, tapi mereka nafikan.

    ReplyDelete
  3. Pada Reen.. Itu hak dia sebagai penontong untuk komen. Bada betul juga apa yang dia cakapkan tu.. Kalau Reen pun kecewa bila apanyang diharapkan, lambat tiba.

    Lagi2 nak layan kerenah anak-anak.. Hai manusia. Susah kalau ada yang tak boleh tengok komen tersebut dari side positif..

    ReplyDelete
  4. ari sabtu lepas dah planning nak bawa anak tengok jeng jeng ni kat wayang.Tapi lepas baca review Alia Hayati ni terus cancel haha ber jeng jeng jeng je kat umah

    ReplyDelete
  5. ari sabtu lepas dah planning nak bawa anak tengok jeng jeng ni kat wayang.Tapi lepas baca review Alia Hayati ni terus cancel haha ber jeng jeng jeng je kat umah

    ReplyDelete
  6. ari sabtu lepas dah planning nak bawa anak tengok jeng jeng ni kat wayang.Tapi lepas baca review Alia Hayati ni terus cancel haha ber jeng jeng jeng je kat umah

    ReplyDelete
  7. Adeh sentap makcik..makcik tak tonton semua nie..haha..tajuk filem tu kak..upin ipin jeng jeng..tapi watak tak muncul kan..mana tak angin..hihio

    ReplyDelete
  8. "Papa, mana Upin Ipin?"... Berkali-kali anak-anak aku tanya semalam. Upin Ipin cumalah 'penampilan khas' dalam filem Aqish Si Yatim Piatu ni. Kalau takde Upin Ipin, tak kemana filem ni.

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!