SALAH SATU CIRI EJEN INSURAN YANG BANGANG PERLU ANDA TAHU

30.11.16 Suria Lekatlekit 4 Comments

SALAH SATU CIRI EJEN INSURAN YANG BANGANG PERLU ANDA TAHU. Aku dulu pernah jugak kerja sebagai telemarketer ni. Dengan basic RM450 masa tu.. Baru sampai dari kampung nak mencuba nasib di bandar. Dengan 0 pengalaman tentang marketing.. Aku terima jugak kerja tu & belajar buat marketing melalui panggilan telefon. Alhamdulillah bulan pertama pun aku dah dapat customer & lama2 aku berjaya menjadi top marketing kat situ atas keramahan & kepetahan aku mengayat. Tengok dari Zero To Heroin katanya..


Jadi kadang2 aku rasa alergik jugak dengan agent2 insuran yang bangang ni. Contoh tadi aku dapat call dari seorang agent insuran BSN apa ntah aku tak record sangat greeting dia tu.. Aku terus potong cakap dia.. Aku Tanya ni pasal Insuran ke? Bila dia jawab yer je aku terus cakap aku tak berminat sebab aku mampu nak ambil insuran, banyak komitmen. Aku cakap macam tu sebenarnya aku nak matikan perbualan je. Aku tengah sibuk menguruskan baju bajan dalam rumah ni. Almaklum la.. setengah hari tadi habis masa dengan urusan anak aku. Pagi2 dah meredah KL untuk sesi speech therapy.. balik dari terapi berdesup urusan hal tadika dia tahun depan. Tup tup sampai rumah pun dah pukul dua. Jadi lambat sikit menguruskan hal rumah tangga tu. Tengah dok sibuk dengan kerja rumah dapat pulak call dari agent insuran, Memang takde masa la nak beramah mesra sangat.

Yang buat aku meruap tu bukan apa.. Bila orang cakap tak mampu.. takde duit nak bayar insuran tiap2 bulan.. Terus dia cakap. Kalau berlaku kemalangan ke sakit ke macam mana nak bayar kalau takde insuran cover? Aku cakap la balik kalau takde duit nak bayar tiap2 bulan ada ke insuran nak cover aku. Kalau ada aku nak register sekarang. Dia dok ulang cakap benda yang sama.. kalau berlaku kemalangan bla.. bla.. dot com dot mai. Apa ke bangang agent insuran macam ni. Terus aku cakap kalau dia nak tolong bayar ok aku register pandai pulak bagi salam & end call.

Aku tahu la kerja kau kena menyakinkan orang lain untuk mendaftar insuran supaya kau boleh dapat komisyen tapi jangan bangang sangat. Bila orang cakap takde duit.. Kau boleh je cakap macam ni. Takpe cik.. ni saya just nak bagitau. Mungkin akan datang cik berkemampuan & berminat nak ambil insuran jadi saya nak bagitau la apa kelebihan insuran ni bla.. bla.. dot com dot my. Tak register sekarang pun takpe.. saya just nak bagitau cik jer kebaikkan insuran ni. Ok la jugak macam tu.. Ni dok ugut orang dengan 'kalau berlaku kemalangan bla.. bla.. takde duit macam mana nak bayar.' Ingat bayar insuran pakai duit monopoly ke hapa..

Agent Insuran kau kena bijak & belajar memahami orang lain jugak. Orang yang tak apply insuran ni bukan semua tak sayang family tak sayang anak bini.. Memang ada orang tak berkemampuan nak bayar tiap2 bulan. Mungkin pendapatan dia sekarang cukup2 makan je. Kalau ada insuran boleh cover tanpa perlu bayar tiap2 bulan mungkin ramai orang ambil. Jadi kau jangan nak mendesak sangat sampai macam nak mewajibkan orang ambil insuran pulak walau tak mampu. Takkan nak berpuasa 365 hari setahun semata mata nak bayar insuran kot. Kau yang jadi agent Insuran tu pun belum tentu ada cover insuran jugak... Alah tak payah nak tipu la semua agent insuran ada ambil insuran untuk cover diri dia. Ada yang tak apply pun... Dengan orang pandai pulak dia nak sekolahkan pasal insuran bagai.

Moral of the story.. sebagai bekas telemarketing walau aku tak pernah jual insuran aku faham pendapatan korang bergantung pada komisyen di mana memerlukan pelanggan menyertai apa yang anda tawarkan tu.. Tapi tolong la study la sikit. Belajar mengayat secara kreatif yang menampakkan anda seorang telemarketer yang bijak,peramah, menyenangkan hati jugak baik budi pekertinya. Kena pandai pikat hati pelanggan bukan buat pelanggan takut atau meluat dengan cara bodoh anda memaksa pelanggan.

Stress pulak aku terkenang agent insuran bangang tu.. Ok nak release tension dengar haiwan haiwan ni menyanyi jab kat sini >> Pernah tak tengok gorilla, gajah, buaya dan haiwan-haiwan lain menyanyi? Kelakar habis ni! <<

4 comments:

  1. Betul...kadang rasa rimas sebab dipaksa...

    ReplyDelete
  2. hehee... akak pun sama ada pengalaman sama sis... dia sebut "kalau itu, kalau ini....." akak diam sj bg dia ckp.... last akak cakap tak apa la akak ada Allah Ya Wahhab boleh tolong akak.... dan Allah Ya Somad tempat akak bergantung..... keke...

    ReplyDelete
  3. Selamat sy ejen takaful, bkn telemarketer... Hehe sabar ye kak

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!