TAHU MEMBACA & MENGENAL NOMBOR DI AWAL USIA, ANAK ANDA MUNGKIN HYPERLEXIA & HYPERNUMERIC

22.11.16 Suria Lekatlekit 1 Comments

TAHU MEMBACA & MENGENAL NOMBOR DI AWAL USIA, ANAK ANDA MUNGKIN HYPERLEXIA & HYPERNUMERIC. Zaman sekarang mak bapak memang obses nak anak - anak kalau boleh.. start boleh cakap tu nak terus boleh membaca. Konon nak anak dia nanti bijak & cemerlang dalam pelajaran. Aku pun mengajar anak aku di peringkat awal. Dalam 3++ shahila dah kenal huruf,number,warna, bentuk & beberapa perkara yang lain. Sebab aku tahu anak aku ada masalah dalam perkembangan dia terutama speech.. So, aku ajar la apa yang patut. At least dia boleh menyebut sesuatu untuk terapi dia bercakap juga.

Pun macam tu tetap aku lebihkan dia bermain walau aku selalu pupuk minat dia dengan buku. Tapi aku tahu dengan belajar akademi tak mampu untuk improve masalah low attention & behavior dia. So, aku kena juga ajar dia bersosial.. bermain dengan betul, menghormati, menunggu giliran & banyak lagi la. Tak mudah sebab kanak kanak macam shahila ambil masa yang agak panjang untuk belajar memahami keadaan & situasi.. Dalam usia 5 tahun pun tahap pemahaman dia kadang2 nampak tak berapa matang. Aku cuba tanya pendapat pakar dia.. Katanya kadang2 bukan dia tak matang mengikut umur tapi dia tak suka nak ikut arahan so apa kita minta atau suruh dia buat dia tak nak bagi kerjasama atau ikut. Sebab tu kadang2 nampak macam dia tak memahami sebenarnya dia nak orang sentiasa ikut dia bukan dia akan ikut orang lain. Tu yang berlaku bila permintaan dia kena reject dia tantrum atau menjerit. Sebab dia tahu dengan cara protes macam tu orang akan memenuhi permintaan dia dengan mudah. Tu cara dia manipulasikan keadaan. hehehehe. Tu pendapat pakar therapist dia la.


Belajar dari seawal usia. Dulu aku pun rasa dengan cara tu buat anak aku at least ada kelebihan dalam pelajaran tapi sebenarnya tidak.. Selagi masalah kelakuan/behavior dia tak di ubah, selagi tu dia susah sikit untuk ikut aktiviti belajar di sekolah jadi kebolehan dia dalam pelajaran mungkin tak menyerlah bila dia taknak menjawab exam. Dia suka menconteng buku bila dia bosan.. Kat situ aku belajar. Mengajar akademi di peringkat awal bukan perkara yang terbaik. Sepatutnya aku lebihkan aktiviti sosial & bermain dengan dia supaya dia memahami setiap perkara perlu di buat mengikut arahan. So, sekarang memang aku cuba lebihkan dia dengan bermain sambil belajar & terapi di rumah. Sebab tu aku pilih sekolah yang ada playschool & minta cikgu letakkan dia di kelas yang lebih muda tahun depan.

Itulah serba sedikit tentang anak aku.. Mungkin anak korang yang nampak normal & bijak.. Boleh membaca seawal 2 - 3 tahun. Mengenal hurul & number seawal setahun.. atau lebih senang faham anak ada mengenal semua tu seawal umur bawah 4 tahun.. Anda anggap dia seorang anak yang bijak.. Tapi mungkin jugak tidak. Sebab berkemungkinan anak anda adalah seorang Hyperlexia & Hypernumeric.

Apa itu hyperlexia & hypernumeric? Ia adalah satu 'disorder' (masalah) di mana kanak kanak tersebut jadi ketagih atau obses  membaca,huruf & nombor di bawah usia 5 tahun. Perkara ni mungkin menyebabkan masalah ini berlaku...

* mereka sukar untuk memahami arahan 
* mereka mempunyai kesukaran untuk bercakap
* mereka jarang dapat respond dengan soalan yg mudah apabila ditanya oleh ibu bapa seperti 'adik nak makan ke?' 'Adik nak ni?' soalan mudah,yang mana anak usia 2 tahun pun boleh faham tetapi mereka tidak faham dan tidak respond langsung
* mereka banyak 'echolalia'-meniru balik percakapan kita tetapi tidak faham pun apa yang dicakapkan
* kurang memulakan perbualan
* tiada komunikasi 2 hala
* tidak dapat bersosial dengan baik dengan rakan sebaya
* sangat obses dengan huruf dan nombor sehingga menunjukkan tingkah laku yang tidak dapat dikawal
* boleh membaca,mengenal huruf dan nombor tetapi sukar untuk mengaitkan apa yang diketahui dalam kehidupan harian
* kekuatan boleh dilihat dalam memori yang melibatkan deria penglihatan (visual) dan pendengaran (auditory) tetapi deria lain tidak menunjukkan tindak balas yang sewajarnya
sering dikaitkan dengan masalah Sensory Processing Disorder

Ada 3 karektor kanak kanak yang mempunyai hyperlexia & hypernumeric

1. Kanak2 yang kelihatan bijak apabila boleh membaca awal tetapi kurang interaksi sosial dan mempunyai masalah tingkah laku yang sukar untuk dikawal

2. Kanak2 Autism yang mempunyai hyperlexia yang ada 'splinter skills', keadaan di mana dia tahu banyak benda tapi benda yang dia tahu tu tak boleh digunakan di dunia nyata. Contoh macam ni.. terjadi dalam cerita Rainman yang dibintangi oleh Dustin Hoffman dan Tom Cruise. Dustin yang memegang watak seorang insan Autism tak nak naik flight sebab beliau sudah menghafal dalam kotak memorinya mengenai kejadian2 kemalangan kapal terbang yang pernah terjadi di seluruh dunia. Ini menunjukkan yang beliau mempunyai kebolehan mengingati banyak benda tetapi tidak boleh digunakan dengan baik di dunia nyata.

4. Kanak2 yang boleh membaca di awal usia tetapi mempunyai symptoms Autism tertentu tetapi hakikatnya bukan Autism.

Perkara begini berlaku di sebabkan keghairahan ibu bapa/pendidik yang mahukan pembelajaran akademi di mulakan dari peringkat awal untuk anak anak mereka. Kaedah belajar guna gadget & flashcard yang menjadi trend masakini pun sebenarnya ada risikonya. Yang ni aku pun buat sebab anak aku ada masalah low attention so kena attract dia dengan audio & visual yang menarik kalau nak suruh dia belajar.

Hyperlexia tidak hanya tertumpu kepada belajar huruf2 ABC tetap juga merangkumi huruf2 Hijahiyah. Alif ba ta bagai tu.. Islam pun dah bagi garis panduan dalam mendidik. Anak di bawah umur 7 tahun harus di beri didikan akhlak terlebih dahulu sebelum belajar mengaji al Quran bagai.

Tidak perlu untuk memastikan anak anda boleh membawa seawal usia di bawah 5 tahun. Kalau anak - anak yang dalam usia 5 tahun belum boleh membaca bukan di sebabkan mereka ada masalah 'masalah pembelajaran'. 'Masalah Pembelajaran' hanya boleh di kenalpasti bila kanak kanak itu berumur 6 tahun. Sekiranya kanak kanak yang dah memasuki usia 6 tahun mempunya masalah membaca & mengenal huruf & nombor berkemungkinan mereka ada masalah disleksia & dyscalculia

Jadi jangan obses untuk memaksa anak anda belajar membaca seawal usia 4 tahun kebawah. Perkara ni mungkin merbahaya kepada perkembangan anak - anak anda sebab kita tak tahu kemampuan & keupayaan otak anak kita setakat mana. Dalam usia tu sememangnya kanak kanak perlu lebih bermain bukan bukan belajar kerana waktu itu masa mereka meneroka dunia biarpun comot sebab bermain.

Credit Liyana Raya,
Occupational Therapist

Moral of the story.. Jangan obses nak anak nampak bijak & boleh tayang slip peperiksaan tadika kelas 4 tahun yang cemerlang tanpa sedar kita dah mencuri zaman kanak kanak anak anak kita. Ye.. bukan kita tak peruntukkan masa bermain tapi peruntukkan masa bermain tu terlalu sikit berbanding masa belajar. Dah la 3 - 4 tahun dah hantar sekolah.. kat sekolah belajar, balik rumah belajar lagi. Sedangkan kita dulu kebanyakkan mula belajar bila masuk darjah 1. Betul tak? Jadi sempena cuti sekolah ni elok la bawa anak anda enjoy bermain sambil belajar kat sini >> Ini Tempat Yang pasti menyeronokkan untuk anak anda sempena cuti sekolah. Bukan sahaja mereka boleh have fun malah dalam pada masa yang sama mereka belajar tanpa tekanan <<

1 comment:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!