YANG BERLAKU BILA ANDA TERBELI BARANG YANG HABIS STOK DI LAZADA

12.11.16 Suria Lekatlekit 1 Comments

YANG BERLAKU BILA ANDA TERBELI BARANG YANG HABIS STOK DI LAZADA. Sejak bulan lepas aku rasa aku kurang bernasib baik lepas buat pembelian online. Paling teruk aku kena dengan ezbuy. Kau bayangkan berganti ganti barang aku kena reject lepas buat payment sebab tak ada stok. Yang terbaru alasan depa cancel order aku sebab item yang aku order hilang kat gudang depa. Menjadikan dalam tempoh sebulan 4 barang aku order reject. Sampai sekarang semua barang yang aku order belum sampai. Aku pun dah malas nak tanya progress.. Tapi aku akan sentiasa bagitau semua orang yang service ezbuy memang teruk supaya orang lain tak terkena. Bukan aku sorang je terkena, ramai yang terkena. Tapi semua komen2 kat Fb page ezbuy malaysia yang tak puas hati dengan service mereka di delete admin page tersebut. Nampak sangat mereka cukup menutup kelemahan mereka tu.


Bukan je kat ezbuy item yang aku order kena reject kebetulan waktu yang sama aku ada order sepasang baju kat lazada. sebab murah sangat. Stock pun limited sebab nak habiskan stok aku rasa. Sementara masih available tu aku pun proceed payment. Lepas beberapa hari dapat email dari lazada baju tu dah tak ada stok. So, mereka terpaksa cancel order aku. Kecewa aku.. Apsal la malang sangat nasib aku sejak bulan lepas ni. Tapi takde la sampai meroyan macam dengan ezbuy. ezbuy teruk sangat berganti ganti order aku kena reject sebab masalah tak ada stock.


Tapi di lazada even kau terbeli item yang out of stock.. dia tak macam ezbuy ok! Ezbuy dia akan refund ke account prepay... bermakna duit refund tu nak tak nak kau kena jugak membeli kat ezbuy kalau tak rugi la. Tu yang jadi lepas order, reject.. lepas order reject bagai. Sebab nak habiskan duit dalam account prepay & tak rasa macam dah tak nak membeli apa2 di ezbuy sebab website depa ni.. banyak barang yang dah tak ada stock tapi masih di jual & service penghantaran memang sangat teruk!!

Berbanding lazada.. Selepas dorang dapat detect barang tu dah out of the stock dorang akan email & minta detail account bank.. selepas 3 - 4 hari tu dorang akan transfer refund tu dalam account. Jadi kita ada pilihan samada nak buat pembelian atau tidak. Sebab duit tu dah masuk account bank kita. Kelebihan lazada.. dia akan refund amount yang anda bayar.. sebab lazada ni banyak barang yang free shipping. Dia cuma letak 1 harga.. iatu harga item yang kita beli. Kita sedia maklum shipping + delivery memang dah include dalam harga barang tu. Aku rasa better buat macam lazada sebab in case berlaku benda macam tu kita dapat refund semua sekali. So, kita tak rasa rugi sangat. Berbanding ezbuy dia dia separate harga barang + shipping + Delivery. Ada 3 perkara kau kena bayar dalam i order. Delivery dia pulak kau beli banyak pun dia kira 1 harga. So, kalau dalam banyak2 kau beli satu atau dua item yang reject dia tak refund dah delivery. Sekali ok la kan.. sampai 3 ke 4 kali kau order kemudian kena reject berturut turut macam aku kena.. dah berapa banyak kau rugi kos delivery semata mata nak habiskan duit dalam prepay account tu.

Bila aku buat survey kat facebook pun ramai yang lebih berpuas hati membeli di lazada berbanding website lain. Aku pun sebelum ni memang pernah jugak membeli di lazada.. so far memang tak ada apa yang aku rasa tak puas hati la. Mereka lebih sistematik & konsep mereka tu menguntungkan kedua dua belah pihak walau kadang2 aku dok tengok barang2 dia jual tu macam takde diskaun walau kat situ letak ada diskaun. Tu biasa la strategi marketing. Kau sendiri kena pandai2 survey la.

Tindakkan lazada juga lebih pantas berbanding ezbuy. Kadang2 sampai seminggu baru bagitau barang tak ada stock. Macam kes hilang kat warehouse tu.. dekat 2 minggu baru dorang bagitau. Kau bayangkan kau ambil shipping yang sepatutnya selepas seminggu kau dah patut dapat barang.. bila kau tunggu tak sampai sampai.. yang sampai cuma khabar yang buat kau naik angin.

Jadi.. jika nak buat pembelian secara online.. antara ezbuy & lazada. Better beli di lazada. Lebih terjamin & lebih memuaskan hati. Better jangan terjebak dengan ezbuy ni.. takut hangpa pun terkena macam aku. Lepas order kena cancel, order lagi, cancel lagi sampai kiamat duit dalam prepay account kau ada balance & kau terpaksa membeli lagi & kena bayar kos delivery lagi dan lagi. hehehehe

1 comment:

  1. Tak pernah sopim kat ezbuy....biasa kat lazada ja :-)

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!