ADA ARTIS WANITA TAK TAHU NAK MENUMIS KENA GUNA MINYAK MASAK

3.12.16 Suria Lekatlekit 2 Comments

ADA ARTIS WANITA TAK TAHU NAK MENUMIS KENA GUNA MINYAK MASAK. Sekarang ni majoriti yang nak belajar memasak memang tak merujuk dengan buku buku resepi dah.. Kalau ada pun sikit sangat la yang guna buku resepi kan. Orang sekarang berkembang bersama teknologi so depa google je kalau nak cari resepi atau apa - apa.

Bagi kita yang dah biasa dengan kerja kerja memasak even bukan la expert tapi setakat nak mengeyangkan perut2 yang kelaparan dalam rumah sendiri tu kira dah lulus la. Setakat nak dapat pujian anak & suami tu dah memang berjaya tapi bagi orang2 yang memang masuk dapur sekadar ambil pinggan cedok makanan & suap kemulut.. Yang ni memang kadang2 Zero pasal masak.

Tadi tertengok video yang di share kawan kat facebook.. sedutan rancangan ketuk ketuk ramadan yang di sebalik tabir punya. Ada retis tu sampai nak menumis pun dia tak tau kena letak minyak. Memang tak terjangkau dek akal kita2 yang dah biasa buat kerja2 kat dapur ni kan. Ya Allah.. sampai macam tu sekali orang yang tak tau masak bila masuk dapur nak memasak kan? Tapi tak payah la nak kutuk2 dia.. Perempuan tak reti memasak ni bukan satu dosa pun cuma akan di pandang 'Pemalas' je la.. Biasa la kita ni membesar dengan adat yang mewajibkan kaum perempuan buat kerja2 rumahtangga termasuk memasak. Kalau perempuan yang tak reti mula la orang sok sek sok sek pasal dia,

Kalau rajin korang tengok la video ni sampai habis nanti jumpa la babak artis menumis tak pakai minyak sebab dia tak tahu kena letak minyak.

Bila tengok perkara macam tu berlaku.. Benda ni bagi pengajaran jugak kat aku. Kalau nak share resepi kat blog make sure tulis semua step even step yang kita rasa tak bagitau pun orang dah tahu macam menumis guna minyak masak. Contoh kalau nak bagitau step menulis make sure tulis.. mula2 masukkan minyak dalam kuali (lagi bagus berapa liter/sudu minyak di perlukan sebab orang yang tak reti masak ni nak agak berapa banyak minyak nak guna pun boleh jadi satu masalah besar), kemudian tunggu minyak panas.. Baru masuk bahan menumis. Gitulah contoh dia.

Sebab tu dari dulu aku takkan kondem blogger yang share resepi2 simple macam goreng telur mata.. sebab aku tahu masih ada orang yang memang tak tahu even nak goreng telur mata sekalipun. Kena ingat remeh bagi kita belum tentu remeh bagi orang lain. Setiap orang ada kepakaran & kekurang pakaran mereka yang tersendiri. Kalau semua orang lahir2 pandai masak maybe tak ada orang nak makan kat luar so macam mana pengusaha makanan nak cari makan ye dak.

Tapi apapun dalam kehidupan kita tetap ada dua jenis manusia.. Satu memang betul2 tak reti & tak ada talent langsung bab memasak.. Satu yang memang dia malas & tak suka memasak tu selalu tersadai je kat tempat yang pernah jadi kontroversi dulu makan burger ni  >> Burger Yang Menjadi Kegilaan Ramai Sepanjang Tahun Kini Kembali << Bukan takat boleh makan.. Siap ada free wifi. Boleh online sampai lebam katanya. Hahahahaha

Ok la.. aku nak masuk dapur dulu. Perut dah dok raver ni.. Sampai kita berjumpa lagi di next isu. hehehehe

2 comments:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

Kongsi Kisah Seram Anda Disini

Name

Email *

Message *