ASAL USUL LAKSA YANG MUNGKIN ANDA TAK PERNAH TAHU

14.12.16 Suria Lekatlekit 3 Comments

ASAL USUL LAKSA YANG MUNGKIN ANDA TAK PERNAH TAHU. Kat Malaysia ni memang ramai penggemar laksa lebih2 lagi orang utara macam aku. Bukan saja orang utara pandai masak laksa (statement yang minta kena pijak ramai ramai).. malah orang utara antara pemakan laksa yang tegar terutama di kalangan orang orang melayu la.. Hari ni aku pun masak laksa. Sebab nak buat entri resepi laksa dah pernah tulis dulu. Resepi tak ada berubah apa - apa so takkan nak tulis resepi yang sama ye dak..

Maaf kalau menggugat keimanan penggemar laksa sekalian. Ni air tangan lekatlekit katanya. hahaha

Jadi aku google la nak tahu laksa ni sebenarnya berasal dari mana. Bukan apa.. benda ni pun sekarang boleh jadi perebutan. Dulu pasal makanan pun negara seberang tu nak jugak di iktiraf makanan tu adalah hak milik depa.. Beriya sungguh tu. hehehehehe. Jadi penting jugak untuk kita tahu asal usul sesuatu makanan tu..

Dari apa yang aku baca.. Laksa ni bukan la makanan orang melayu. So orang melayu jangan nak claim laksa ni berasal dari Tanah melayu ok! Ia sebenarnya berasal dari orang cina yang berhijrah ke Tanah Melayu (Cina Peranakan). Perkataan laksa tu berasal dari bahasa sunskrit, Laksha yang membawa maksud banyak merujuk kepada bahan/rempah yang di gunakan tu banyak.

Ada macam macam jenis laksa & rasanya mengikut negeri.. Antaranya

Laksa Penang (asam Laksa)
Laksa Johor
Laksa Kuala Perlis
Laksa Kedah
Laksa Kelantan
Laksa Sarawak
Laksa Terengganu
Laksa Ipoh
Kari Laksa
Laksam

Laksa kedah & kuala perlis ni tak jauh beza tapi laksa lain lain tu memang berbeza cara masak jugak rasanya. Aku dulu masa baru2 nak cuba laksa johor dok bayangkan macam laksa kedah jugak. Tapi sekali order yang sampai depan mata aku jauh beza dari laksa kedah. dia guna mee terus kena kejutan budaya & tak habis makan. Al maklum la tekak orang utara katakan.. Bukan pasal tak sedap cuma tak kena dengan selera je. hehehehe

Walaupun kat Malaysia ni ramai penggemar laksa tapi bukan semua orang suka makan laksa. Yelah.. tekak dia tak taste sangat dengan local food ni.. Dia punya taste semua western gitu. Orang macam ni confirm suka kalau tengok offer ni >> Biar betul Domino;s Pizza Hanya RM1, RM2 & RM3 untuk regullar size & extra large pizza. Tak caya tengok sendiri kat sini << Confirm menitik air liur punya tengok offer pizza ni berbanding tengok laksa. hehehehe

3 comments:

  1. Laksa Johor sebenarnya guna spagetti dan kena makan dengan tangan. Memang lain dari Laksa Utara. haha! Auni kira beruntung sikit la sebab bapak orang Johor & mak orang perak utara. So tak pelik sangat. Tapi kalau dapat Laksa Sarawak jadi pelik gak.

    ReplyDelete
  2. SUKA MAKAN LAKSAN , TERUTAMANYA LAKSAM...

    ReplyDelete
  3. aku dpt komen blog ko dah .. opis aku dah unblock ke ape ni ....

    laksa my fav ..saedap tu wei ..kadang tu tak tertahan tgk ko asek uodate pasal laksa je ... aku dulu ...segala laksa selain laksa utra ni tak leh msk tp skrg sejak hidup merantau dah pandai makan dah

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

Kongsi Kisah Seram Anda Disini

Name

Email *

Message *