BIAR BETUL! MEMASAK JUGAK ANTARA AKTIVITI YANG BOLEH MEMBAKAR KALORI

15.12.16 Suria Lekatlekit 0 Comments

BIAR BETUL! MEMASAK JUGAK ANTARA AKTIVITI YANG BOLEH MEMBAKAR KALORI. Semua orang tak nak gemuk.. Semua nak selim melim macam slim river katanya. Termasuk la aku.. walau aku pernah melalui fasa hidup seorang yang kurus keding.. Sehingga rasa hilang keyakinan diri. Even tak dalam kategori gemuk.. Kalau guna mesin penimpang yang pesen baru tu.. siap tinggi bagai dia ukur berada di tahap ok berbanding dulu result dia slim manjang.. Tapi kadang2 tak tau la cermin tu saja nak pedajal ke hapa.. bila tengok diri sendiri apasal nampak penguin sangat aku ni. Hahahaha

Gambar sekadar hiasan. Sumber Google

Jadi ada jugak niat nak membakar kalori berlebihan dalam badan supaya berat badan tak naik tanpa had laju di tetapkan. Tapi selalunya hanya niat je la jarang di sertakan dengan perbuatan. Tapi sebab aku jenis selera yang on off tu gamaknya berat tak naik tahap menyeramkan sangat. Nak2 aku bukan jenis pemakan nasi yang tegar. Dalam seminggu tu aku tak boleh makan nasi 7 hari.. paling2 3 hari je lepas tu aku rasa nak muntah tengok nasi.

Ramai yang nak kurus tapi satu perkara yang paling ramai susah & malas nak buat adalah bersenam. Tak payah cakap orang lain la.. Aku pun sama. Tapi kadang2 pelik jugak ada yang memang jenis makan jer semua.. Bersenam jauh sekali tapi tetap badan dia maintain. Jangan tak tau tak semestinya dengan bersenam je boleh membakar kalori tapi memasak jugak boleh menyebabkan anda kehilangan 102 - 130 kalori setiap jam. Lagi lama memasak lagi banyak kalori anda di bakar ok. Ini kerana kita selalu memasak sambil berdiri lepas tu bila memasak ni mesti ada aksi2 memotong, mencincang & bergerak kesan sini walau di tempat yang sama. So, benda tu sebenarnya membantu pembakaran kalori dalam badan. Jadi rajin2 la memasak je kalau malas bersenam. Tapi Lepas masak makan tak ingat masa depan.. maka kalori kembali kepangkuan anda hehehehe

Selain memasak boleh ada banyak cara secara kita tak sedar sebenarnya membantu membakar kalori tanpa bersenam yang sebenarnya kita buat hari hari. Kalau nak tahu boleh baca kat sini >> 8 Perkara Yang Membakar Kalori Tanpa Bersenam. Confirm Benda Ni Korang Ada buat kan? << Aku rasa yang paling perempuan akan gunakan sebagai alasan nanti adalah shopping. Sebab shopping antara 8 perkara yang di katakan boleh membakar kalori jugak. hahahaha

Moral of the story.. Apapun kalau nak sihat memang kena banyakkan pergerakkan. Kalau asyik duduk & baring bukan saja anda berisiko terkena penyakit merbahaya malah anda jugak akan mengidap penyakit malas yang bakal di benci ramai orang. hehehehe

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

Kongsi Kisah Seram Anda Disini

Name

Email *

Message *