ESSENCE EYEBROW SHADOW BUAT SOLEKKAN PADA KENING LEBIH KEMAS

21.12.16 Suria Lekatlekit 2 Comments

ESSENCE EYEBROW SHADOW BUAT SOLEKKAN PADA KENING LEBIH KEMAS. Tetiba je mula berjinak jinak dengan niche beauty blogger.. Bukan la baru minat makeup cuma baru serius dalam arena solekkan. hahahaha.. Dari dulu pun aku sejenis perempuan yang suka makeup tapi tak pandai makeup.. sekarang ni pun bukan pandai sangat tapi boleh la takat nak tenyeh tenyeh muka sendiri ni kan? Kalau muka orang tak berani la.. Tapi muka adik beradik aku tu confident ok! Sebab mereka antara yang pernah jadi mangsa menggunakan khidmat jejari sakti aku men touch up muka depa dulu. Tapi masa zaman duduk serumah dulu la. Sekarang almaklum la aku dah kahwin.. adik aku pun ada yang dah kahwin so masing2 membawa diri bersama suami masing2. hehehehe...

essence eyebrow stylist set. Ada 2 warna eyebrow, 1 berus kecik & 3 template kening untuk 3 size

Baru - baru ni aku tertengok satu live video kat facebook.. seorang cik Akak ni. Tak silap aku dia ni pun spesis mak andam jugak ni. Dia tunjuk tutorial nak makeup dari A to Z. Yang paling aku tertarik nampak senang je dia lukis kening dengan eyebrow shadow/powder. Alah yang jenis macam eyeshadow tu. Kewujudan eyebrow shadow ni memang dah lama aku tahu cuma sebelum ni aku tak reti nak guna je. Lagipun aku bukan reti sangat dok lukis kening.. Baru je sejak dua menjak ni belajar lukis kening. Lepas tengok video tu rasa macam best jer guna eyebrow shadow.. Apa lagi ahad lepas.. tergedik la singgah watsons cari stok. Memula ambil yang brand maybeline. Ada 3 warna. Harga dalam RM31++... Sebab tengok tu je yang ada. Tapi bila masuk ke dalam sikit ternampak eyebrow shadow jenama essence. Jenama pun aku tak pernah dengar tapi sebab murah.. RM14.90 ada 2 warna & dia bagi sekali template untuk lukis kening 3 bentuk & size. Terlajak murah kot.. Beli mahal2 pun kalau tak pandai makeup buruk juga hasilnya. Jadi elok la aku beli yang murah2 dulu.. practice sampai pandai...

Ni peralatan yang di gunakan untuk aktiviti menconteng arang ke muka.. ops.. melukis & membentuk kening

3 hari ok aku cuba lukis kening guna essence eyebrow shadow tu.. Siap guna template. Haram tak menjadinya kening aku. Tak jadi bentuk langsung. Rasa dah fed up memula.. Hari ke 3 aku taknak guna template. Guna kaedah biasa aku guna sebelum ni. Lukis je ikut gerak tangan. Aku lukis bentuk dulu guna eyebrow pensil jenama IN2IT. Tu pun murah jer.. Harga dalam 19++ dapat sekali dengan eyeliner. bila dah lukis bentuk kening tu.. kemudian baru warnakan dengan essence eyebrow shadow. Aku guna warna yang dark brown. Memang hasilnya buat aku rasa 'Wow' dah bagi aku yang baru belajar lukis kening sendiri. Kalau sebelum ni guna eyebrow pencil..kadang2 jadi macam berketul2 kat kening atau warna terlalu pekat & terang. Bila guna jenis eyebrow shadow ni.. warna dia sekata & nampak lite2 jer.. Takde la nampak macam opera cina sangat kan? hehehehehe

Selepas dah siap lukis melukis kat kening.. Bohong la kalau cakap kening kat cukur ni akan terus nampak kemas. Kena la jugak tutup bulu - bulu kening yang tak di ingini dengan concealer. Bawah & atas kening ok kena letak concealer agar nampak bentuk kening yang cantik. Aku guna concealer pun yang murah je. Jenama pun tak terkenal. Beli kat guardian je. Tapi lupa berapa harga dia hehehe.. Lepas tu touch la sikit bawah kening dengan eyeshadow warna putih yang ada glitter2 sikit tu.. Gitu la cara aku rias kening katanya. hehehe

Jangan kecam saya budak baru belajar makeup. Ni la yang termampu di hasilkan oleh jari jemari lekatlekit katanya.Fokus kat kening sudah la. Sebelum ada yang buat spekulasi.. Kening tidak di cukur ok! Cuma guna teknik solekkan jer.

Apapun.. Ok la essence eyebrow shadow tu.. Selain mudah.. kening lebih nampak kemas. Jadi tak rasa menyesal sangat la beli kan.. So bagi mereka yang baru berjinak jinak dalam menconteng muka agar cantik macam retis boleh try essence eyebrow shadow ni..

Kesimpulannya... Bukan je buat benda ni je >> Siapa pemuda-pemuda yang buat lukisan epik muka Neelofa, Harley Quinn & Song Ji Hyo ni? << di kategorikan orang berjiwa seni. Makeup ni pun satu seni jugak ok! Selagi ia perlu guna kreativiti ia tetap di panggil seni. Jadi orang yang minat makeup juga orang berjiwa seni.. hehehehe

2 comments:

  1. wah..lepas ni boleh asah skill lagi ni...tp sy memang tak pandai nak buat kening...kelakar pulak rasanya..

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com