MENCUBA FOUNDATION ATAS KULIT TANGAN ADALAH CARA YANG SALAH

21.12.16 Suria Lekatlekit 1 Comments

MENCUBA FOUNDATION ATAS KULIT TANGAN ADALAH CARA YANG SALAH. Di sebabkan entri pasal ni yang aku update tetiba hilang & ghaib dari blog. Tak tau la anak aku terdelete ke hapa.. Tapi memang untuk langkah keselamatan aku tukar la pasword blog. Manalah tau kan.. Ada orang yang dengkikan blog tak seberapa ni.. Jadi bagi yang tak sempat nak baca entri yang hilang dari radar tu maka aku tulis semula..

Gambar sekadar hiasan. Sumber Google

Kebiasaannya bila kita nak beli foundation (bedak asas) atau bedak compact pun kebanyakkan orang akan mencuba di atas tangan. Memang benda tu dah jadi macam satu amalan yang di pratikkan sejak turun temurun katanya. Tapi pernah tak kita terfikir kulit bahagian atas tangan tu memang berbeza dengan kulit muka kita kenapa kita tetap confident guna cara tu untuk memilih foundation yang bersesuaian dengan warna & tona kulit kita. Jangan salahkan produk tetiba kau dah beli kemudian balik rumah pakai baru nampak sebenarnya warna bedak asas (foundation) tu tak matching dengan kulit muka korang.

Cara yang selama ni orang amalkan tu memang salah.. Sebenarnya kalau nak beli apa2 jenis foundation (bedas asas) ni bukan test bahagian atas kulit tangan tu.. Tapi sepatutnya di cuba bahagian rahang wajah. Kat situ paling sesuai kalau nak tentukan samada warna foundation tu sesuai atau tak dengan warna kulit kita. Paham la.. kalau nak tenyeh kat satu muka.. Macam aku ni selangkah keluar rumah muka dah penuh warna warni di aidilfitri. Mustahil sangat aku nak mencacatkan solekkan nan cantik semata mata nak try foundation baru kan. Of course la test kat tempat2 yang tak terlibat dengan muka aku. So, di bahagian rahang wajah adalah tempat yang takkan kacau makeup kat muka korang. hehehehe

Pemilihan foundation jugak penting.. sebab foundation ni ada jenis creamy & mineral (cecair). Dari pengalaman aku la.. Kalau jenis kulit sensitif berjerawat atau mudah berjerawat lebih sesuai guna produk jenis mineral tak mengalakkan lagi jerawat tu tumbuh. Selain tu kena kenalpasti jugak jenis kulit korang samada berminyak atau kering. Kalau berminyak elakkan cari foundation yang terlampau lembab mungkin boleh menyebabkan kulit korang nampak lebih berminyak. Kalau kering samada apply moisturizer dulu sebelum alas dengan foundation atau cari foundation yang mempunyai pelembab.

Sebenarnya aku tengah survey foundation/moist cake powder yang baru.. Jadi sesiapa yang berminat nak berkolabrasi dengan blog aku untuk review produk ni boleh email ke lekatlekitgurl@yahoo.com. Untuk produk ni aku bagi free review cuma korang perlu bagi aku produk percuma untuk aku cuba & bagi testimoni nanti. Hanya untuk pengedar atau seller yang jual foundation/ moist cake powder atau perkara2 yang berkaitan dengannya sahaja offer ni di buka yer. Untuk produk lain.. Boleh je nak review di blog lekatlekit.com cuma macam biasa la ada bayaran di kenakan kecuali saya membuka tawaran review percuma untuk mana2 produk yang saya berminat ingin mencuba.

Moral of the story.. Foundation/bedak asas ni untuk menutup cela atau meratakan solekkan tapi kalau tersilap pilih mungkin anda akan kelihata seperti pelakon opera cina.. hehehehe

1 comment:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

Kongsi Kisah Seram Anda Disini

Name

Email *

Message *