MISTERI TEMBOK BESAR CHINA.. DI BINA MENGGUNAKAN RANGKA MANUSIA

17.12.16 Suria Lekatlekit 2 Comments

MISTERI TEMBOK BESAR CHINA.. DI BINA MENGGUNAKAN RANGKA MANUSIA. Bagi yang tak pernah tahu tentang Tembok Besar China ni meh la nak intro sikit.. Tembok besar China adalah salah satu monumen tinggalan sejarah yang menjadi lambang kemegahan negara China. Memang sinonim negara china & tembok besar china tu. Ia Di bina bagi melindungi tahan jajahannya daripada pihak musuh dan pertama kali mewujudkan pembangunan dinding pertahanan itu menjadi Tembok Besar China sepanjang 2.414 km.


Di sebalik cerita mitos tentang pembinaan Tembok besar China ada yang mengatakan tembok besar china di bina menggunakan rangka manusia yang di campur bersama bahan binaan yang lain. Biar betul? Aku rasa maybe ramai di antara mereka mereka yang membaca mitos ni akan respond macam tu termasuk la aku masa terbaca salah satu fakta tentang tembok besar cina ni. Yelah.. selama ni tak pernah pulak aku tahu pasal tu. Tapi takde pulak yer kisah2 mistik yang berlaku kat sepanjang tembok besar china tu kan? Erkk.. ke aku yang tak pernah cuba membongkarnya.. Harus ni.. memburu kisah2 misteri & misteri di tembok besar cina nanti... Tapi ada jugak cerita mulut ke mulut yang mengatakan mereka menggunakan beras pulut & telur putih sebagai pelekat. Mak Aaii.. gamaknya berapa kilo beras pulut & berapa biji telur depa guna kalau betul kan.


Kalau dah nama mitos tu ia kategori dogeng la kot tapi sejarahwan berpendapat masyarakat pada waktu tu hanya menggunakan bahan yang ada pada zaman tu jadi tak mustahil semua yang di ceritakan di sebalik pembinaan Tembok besar china tu mungkin betul. Kalau betul la.. Wah!! Agak menarik kalau geng2 paranormal nak try buat aktiviti kat situ. hehehehe. Kena suruh KRU Rancangan The Unbelievable pergi siasat la sebab depa orang hongkong. hehehehe

Tu salah satu fakta yang agak menarik di sebalik pembinaan Tembok Besar China tapi banyak lagi fakta yang mengejutkan korang boleh baca kat sini >> 6 Fakta & Misteri Yang Anda Mungkin Tak Tahu Tentang Tembok Besar China << jangan kejung sudah lepas baca fakta fakta yang tersembunyi selama ni tentang pembinaan tembok besar china.

Moral of the story...Apa yang di klasifikasikan sebagai mitos di zaman sekarang tak semua adalah mitos rekaan orang dulu dulu. Sebenarnya apa yang kita nampak mustahil berlaku sekarang kadang2 benda tu pernah berlaku di zaman dahulu dimana manusia waktu tu amat jahil menggunakan isi alam untuk sesuatu tujuan termasuklah sesuatu yang kadang2 di luar logik akal manusia zaman sekarang.

2 comments:

  1. panjang gila tembok besar cina ni.. macam mana tah diorg bina tanpa teknologi dulu

    ReplyDelete
  2. yg tahu hari tu kami p..guide tu kata mmg ramai yg mati sbb nk buat tembok ni...

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com