ORANG BUKAN ISLAM BOLEH MEMANDIKAN JENAZAH ORANG ISLAM

2.12.16 Suria Lekatlekit 2 Comments

ORANG BUKAN ISLAM BOLEH MEMANDIKAN JENAZAH ORANG ISLAM. Hari Jumaat ni kita mulakan dengan entri berkonsepkan ilmu keagamaan sikit yer. Mengambil berkat hari Jumaat yang mulia yang menjadi penghulu segala hari. Apa ingat lekatlekit ni reti melazer je ke? Aku pun manusia kot.. Ada la sudut baik & buruknya.. ye dak? hehehehe


Sebenarnya benda ni aku sendiri pun tak pernah tahu, Almaklum la Ilmu aku tak setinggi mana. Masih belajar & terus belajar.. Tadi ternampak Blogger share info pasal ni cuma dia just buat status ringkas je. Tak penjelasan secara terperinci pasal di bolehkan orang bukan Islam memandikan jenazah orang Islam selagi dia tahu cara yang betul melakukan..

Jadi aku try la goggle.. Yer yer aku tahu jangan mengaji dengan google. Sebaiknya cari guru. Sekadar info ringan.. Selebihnya kena merujuk dengan guru guru agama yang lebih tinggi ilmunya. Tapi aku share jugak la hasil dari menggoogle ni untuk kita sama2 dapat point seterusnya mencari ilmu itu dengan mereka yang lebih berkelayakkan...

Dari youtube ceramah Agama dari seorang ustaz ni menjelaskan memang sah jenazah di mandikan oleh orang bukan islam sebab memandikan jenazah tidak wajib membaca niat. Niat cuma sunat.. Jenazah tu memang la dah lepas.. Tapi kita yang sesama islam ni fardu kifayah tu tak lepas la kalau membiarkan orang bukan Islam memandikan jenazah sedangkan masih ramai orang Islam boleh melakukannya. Kita akan di persoalkan & di pertanggungjawab atas perkara tu. Yang dah mati tu memang dia tak ada apa2 dah. Dia dah lulus walau yang memandikan dia orang bukan Islam. Kecuali memang itu sahaja pilihan yang ada.. Maka tidak menjadi masalah untuk orang bukan Islam memandikan jenazah orang Islam..

Boleh dengar penjelasan dari video ni

Ingat tu walau Islam ni mudah jangan di permudahkan.. Kita nak sampaikan ilmu biar lengkap dengan penjelasannya supaya tidak menjadi salah faham kepada orang yang kita sampaikan. Sesetengah orang dia ambil point penting jer.. Macam bila kita kata orang bukan Islam boleh memandikan jenazah orang Islam.. Dia rasa dalam semua situasi pun boleh la. Benda ni kewajiban sesama Islam.. Cuma islam mudahkan umatnya jika berada dalam situasi dimana tiada orang Islam untuk melakukan perkara tersebut maka di bolehkan orang bukan Islam melakukan terhadap orang islam yang memerlukan. Malah dari pembacaan aku di bolehkan orang bukan Islam mengkafankan & mengembumikan jenazah orang Islam jika dalam situasi memang tak ada orang Islam di situ boleh melakukan sebab memandikan, mengkafankan & mengebumikan jenazah lebih bersifat teknikal. Tu kalau betul2 kau tinggal kat tempat yang memang kau saja orang Islam yang lain semua orang bukan Islam la.. Kalau kat Malaysia ni.. Rasa tak sampai kita memerlukan bantuan orang bukan Islam untuk melakukan semua tu kot.

Hope dengan perkongsian yang sedikit ni menjadi jalan untuk anda mengali ilmu tentangnya lebih mendalam. Boleh pakat pergi merujuk kepada guru agama masing masing yer nanti. Kalau ada kesilapan dalam penyampaian ilmu tak seberapa ni.. Mohon teguran secara berhemah memperbetulkan saya yang masih jahil ni..

2 comments:

  1. moga2 org2 Islam dan kita sendiri tak akan lepas tangan dalam hal memandikan jenazah..

    "Tapi kita yang sesama islam ni fardu kifayah tu tak lepas la kalau membiarkan orang Islam memandikan jenazah" rasa Suria ada typo tu..

    ReplyDelete
  2. Betul tu.. Islam tu mudah... Cuma bab kita orang Islam wajib ada ilmu tentang pengurusan jenazah kerana itu satu fardhu kifayah bagi kita..

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!