PETUA RAWAT KENCING MALAM GUNA GIGITAN PEPATUNG PADA PUSAT

10.12.16 Suria Lekatlekit 1 Comments

PETUA RAWAT KENCING MALAM GUNA GIGITAN PEPATUNG PADA PUSAT. Sapa pernah dengar petua ni? Aku?? Sebagai anak kampung.. petua ni bukan rare sangat malah dari kecik lagi aku dah tahu pasal petua ni. Malah masa kecik2 dulu aku & the geng memang selalu buat aktiviti ni. Tangkap pepatung kemudian letak kat pusat bagi dia gigit. Kadang2 rasa macam gatal2.. masa pepatung tu nak gigit & kadang2 rasa sakit bila dia gigit. Tapi tak ada la sampai mendatangkan kecederaan atau kesan alergik atau apa2 penyakit kulit. Masa kecik kami just anggap salah satu aktiviti bermain je. Almaklum la budak kampung

Petua Orang dulu dulu nak hentikan tabiat kencing malam di kalangan kanak kanak

Semalam kat group Autisme Malaysia ada seorang ibu berkongsi petua ni katanya berkesan untuk anak dia yang kencing malam tu. Lepas buat petua ni anak dia dah tak kencing masa tidur walau dia tak terbangun untuk kencing di tengah malam. Tak tahu la samada benda tu memang ada kaitan dengan gigitan pepatung kat pusat kanak kanak yang kencing malam atau kebetulan sahaja. Maka aku try jugak google pasal petua ni sebab semalam ada yang macam tak puas hati bila si ibu ni berkongsi petua lama ni. Ada yang anggap benda ni boleh mendatangkan kesan samping & ada yang berpendapat ia mengarut. Tapi bagi pendapat aku ia sekadar ikhtiar. Selagi tidak bercanggah dengan ajaran agama kita, tak salah nak mencuba. Tapi kalau memudaratkan tu tak perlu la nak buat. Manalah tau boleh bagi kesan trauma ke.. Nama pun petua. So, benda ni sapa rasa mampu ikut, ikut la. Tak mampu tak payah gigih sangat sebab risiko anda yang tanggung.

Dari apa yang aku baca memang tiada bukti kaedah tu mampu memulihkan tabiat kencing malam ni malah belum ada mana2 pihak membuat kajian tentang gigitan pepatung mampu merawat kencing malam ni. Aku sendiri tak tahu macam mana orang dulu dulu boleh guna kaedah ni yang pasti setiap perkara yang orang dulu buat ni pasti ada alasan & sebab yang mengaitkan dengan perkara tu. Kadang2 cuma psychology jer..

Inilah jenis pepatung yang selalu masa kecik2 aku & kawan2 guna bagi gigit pusat. Kami panggil patung harimau. Sakit jugak ok dia gigit

Apapun tabiat kencing malam ni kadang kadang ada kaitan dengan penyakit seperti jangkitan kuman dalam kencing, masalah sembelit & struktur buah pinggang yang tidak normal atau mungkin di sebabkan ketidakmatangan sistem perkembangan kanak kanak & faktor genetik. (keturunan).

Ada macam2 rawatan & latihan boleh di pratikkan untuk mengurangkan tabiat kencing malam di kalangan kanak kanak ni.. Antaranya biasakan anak anak kencing sebelum tidur yang biasa kita buat pada anak anak kita. Bila di latih Insya Allah benda ni membantu anak anak tidak terkencing waktu tidur. Atau dulu ada sejenis minyak angin yang mampu membantu masalah kencing malam. Di sapu di bawa perut ketika anak tidur.

Moral of the story.. benda ni cuma petua sekadar ikhtiar yang menyembuhkan adalah Allah SWT. tak salah nak cuba. Tak perlu beremosi pun dengan perkongsian petua macam ni sampai yang semalam aku baca minta yang berkongsi petua ni bertanggungjawab kalau ada yang cuba & memudaratkan. Punya tak puas hati tu.. Apapun petua atau tips yang di kongsikan kena ingat tidak semua sesuai untuk semua orang sebab penerimaan setiap orang terutama kanak kanak ni berbeza. Rasa mampu boleh cuba.. rasa benda akan memberi tekanan emosi pada anak anak korang jangan buat. Simple jer..

1 comment:

  1. tula.. smpai ada yang bergaduh pasal benda ni je.. aduhai...

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com