TERBONGKAR! COKLAT JENAMA DAIM & TOBLERONE TIADA SIJIL HALAL JAKIM

23.12.16 Suria Lekatlekit 2 Comments

TERBONGKAR! COKLAT JENAMA DAIM & TOBLERONE TIADA SIJIL HALAL JAKIM. Ni antara jenama coklat yang orang suka beli kalau pergi melancong ke Langkawi. Tapi aku ni tak berapa taste sangat dengan coklat ni.. So tak berapa excited la nak membeli belah coklat kalau pergi langkawi. Lagipun konsep aku pergi holiday adalah jalan2 bukan shopping sangat. Tak larat nak hangkut bila nak balik katanya. Hehehehe..


Tadi terbaca perkongsian dari seorang pengacara TV3 Ahmad Fedtri Pasal dua jenama coklat yang tiada sijil Halal Jakim ni. Maka untuk kepastikan aku google la. Rupanya ada keluar kat sinar harian online berita ni. Boleh baca screenshot kat bawah..

Sumber Sinar Harian

Status kehalalan Jenama Coklat tu memang la kita tak pasti.. Mesti ada pertikai tak ada pengesahan halal JAKIM tak semestinya tak halal. Makcik Jumainah jual nasi lemak pun takde apply sijil halal ok je orang makan. Memang la.. Belum tentu bahan2 yang di gunakan dalam coklat tu haram tapi kalau produk2 macam tu kita sendiri tak tahu samada ramuan yang di gunakan halal atau tidak. Pengesahan JAKIM je kita boleh merujuk samada halal atau tidak. Kalau tak ada boleh timbul was was. Kau jangan nak samakan dengan nasi lemak makcik Jumainah pulak.. Kalau kau was was dengan Nasi lemak Makcik Jumainah pun jadi haram jugak untuk kau makan walau makcik Jumainah guna semua bahan2 & cara pembuatan nasi lemak tu halal...

Kalau rasa yakin.. Nak makan tu terpulang pada pendirian masing - masing la. Info ini cuma secebis khidmat masyarakat blog lekatlekit.com untuk semua. Kalau tak makan coklat tu pun rasa masih banyak pilihan makan. Kalau rasa lapar sangat ni Domino' pizza dok buat gila jual murah tak masuk akal >> Biar Betul Domino;s Pizza. RM1,RM2 & RM3 untuk pizza regullar size & extra large size << Kat malaysia ni tak sampai tahap darurat. Dok gigih sangat nak makan benda yang tiada status halal tu nak buat apa.

Moral of the story..Tepuk dada tanya selera.

2 comments:

  1. rasa dah banyak kali dah isu ni timbul... tapi macam tak ada apa2 tindakan dari mana2 pihak kan?

    ReplyDelete
  2. Bagi saya kalau korang yakin bahan-bahan yang digunakan adalah daripada sumber halal, makan ler. Kalau tak yakin cuba elakkan.

    Boleh baca pasal isu tu kat link bawah ni..

    Coklat Toblerone & Daim haram ?

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

Kongsi Kisah Seram Anda Disini

Name

Email *

Message *