REUNION MUNGKIN JADI PUNCA MASALAH PADA ORANG LAIN

31.1.16 Suria Lekatlekit 5 Comments

REUNION MUNGKIN JADI PUNCA MASALAH PADA ORANG LAIN. Semalam aku ada up status kat FB pasal reunion ni.. Pada pandangan aku yang bukan pakar motivasi jauh sekali ahli ilmuan bijaksana, Dah berkahwin ni aktiviti reunion ni tak join pun tak apa sangat la. Bukan apa bila dah berlaki bini & beranak pinak ni banyak perkara kena jaga demi ke harmonian rumahtangga.
Sumber Google
Reunion melibatkan kawan2 lama.. Mungkin juga kat situ ada bekas boyfriend & girlfriend lama. Nak2 lagi reunion dengan bekas2 kawan sekolah ni. Almaklum la.. budaya cinta monyet ni bukan zaman sekarang je baru wujud malah dari zaman mak bapak kita sekolah pun dah ada cuma tak berleluasa sangat la. Paling ketara masuk zaman 90an.. Time tu mak bapak pun ramai dah sporting. alah.. takat cinta monyet kat sekolah tak ada hal la katanya. Biarlah katanya.

Cinta monyet ni tak semua berakhir atas pelamin sambil di renjis renjis di pilis.. Ada yang belum SPM dah clash katanya. Ada yang habis sekolah masing2 lost contact. Bila berjumpa kat reunion.. Topik paling popular adalah 'Flashback' la. Habis semua memori daun pisang di ungkit cerita. Yang mana aa memori berkasih tu.. confirm la terimbau kenangan semusim lalu.. Tetiba perasaan konon berbunga cinta kembali maka tak mustahil cinta yang ada sekarang mula layu di pusara.

Sebab benda macam ni berlaku.. Bukan sikit dah semakin banyak. Terbaru Isteri kedua kepada Salih Yaakob yang di katakan punca bercerai selepas join reunion dengan kawan2 sekolah. Ada yang kata.. Aku selalu je join reunion.. Ok je. Takde rasa nak curang pun even jumpa bekas awek masa sekolah. Yer betul.. Tak semua orang bila pergi reunion je terus berubah hati. Kalau asal pergi je terus bercerai berai rasanya Reunion pun di haramkan dah kat Malaysia ni sebab memudaratkan semua yang join. Benda semakin menjadi virus ni memang bukan semua orang kena tapi jumlahnya semakin meningkat.

Satu benda kena fikir.. Ia mungkin tak bawa masalah pada kita atau rumahtangga kita tapi tak mustahil ia memudaratkan orang lain. Level kesetiaan & keimanan manusia tu bukan sama. Mungkin dengan sebab penganjuran majlis perjumpaan macam tu membuka pintu2 kecurangan pada orang lain. Tak rasa bersalah ke? Lepas reunion tetiba dengar ada antara kawan2 kita sampai bercerai berai.. Kalau tak curang pun hati manusia ni kadang2 perasaan cemburu pun boleh menjadi pemusnah jugak. Dapat pasangan yang kuat cemburu elakkan la dari join reunion ni.. Sebabnya bila jumpa kawan2 lama faham faham je. Kita punya bercerita memang kadang2 lupa anak/laki/bini dah. Kot2 terlebih mesra tak sengaja orang sebelah mula ketap bibir. Balik rumah jadi perang dunia pulak.

Reunion bukan tak boleh di adakan.. Boleh je. Cuma jangan terlebih aktiviti santai sangat. Bila terlampau santai maka banyak la sembang benda tak berfaedah. Yang tu la mula nak jadi merapu. Apa kata majlis2 reunion kalau melibatkan kawan2 yang beragama Islam ni kita buat dalam bentuk islamik. Buat majlis ilmu ke, bacaan yassin ke hapa.. Jadi kurang la sikit nak merapu. So, syaitan nak mencelah pun ruang tak banyak. Tu cuma cadangan aku jer.. Aku bukan alim sangat. jangan sebab cadangan aku terus ada yang level aku ustazah segera pulak.

Aku ni serius memang tak berapa minat sangat reunion bagai. Kadang2 nak join group whatsapp dengan kawan2 sekolah pun aku malas.Ada la satu group aku join tapi tak rajin sangat la aku nak borak. Tapi bukan la aku nak putuskan silaturrahim dengan kawan2.. cuma aku tak berapa minat sangat dah nak hyper dalam berkawan ni. Zaman remaja & bujang aku dah banyak spent time dengan kawan2 so zaman berumahtangga ni masa untuk family. Salah satu cara mengelak fitnah. Dah berumahtangga ni bukan masa untuk enjoy dengan kawan kawan sangat dah. Sebab Bila berkumpul ramai ramai ni ada yang terbabas. Tepuk tampar & bergurau kadang2 over jugak. Masing2 nak tunjuk sporting & open minded katanya.

Moral of the story.. Aku tak kata reunion tu salah cuma sekarang ni kerana reunion banyak rumahtangga yang musnah. Jadi kalau rasa hati korang jenis tak berapa kuat untuk hadap orang2 yang tak sepatutnya, elakkan dari sertai majlis2 perjumpaan macam tu. Cegah itu lebih baik dari merawati.

5 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

CARA NAK DAPAT DUIT SAMBIL UPDATE STATUS KAT FB

30.1.16 Suria Lekatlekit 2 Comments

CARA NAK DAPAT DUIT SAMBIL UPDATE STATUS KAT FB. Sekarang ni orang yang rajin & kreatif susah untuk ada masalah tak ada jalan nak cari duit sebab peluang & jalan cukup banyak. Nak2 zaman internet..  Macam2 benda boleh buat dengan modal atau tanpa modal selagi korang ada access internet. Sambil dok online bergaduh sindir2 status pun boleh buat duit asalkan kreatif.


Betul.. Aku tak tipu. Sambil korang perang2 status kat FB pun boleh relate dengan benda2 yang boleh buat duit. Cuma selama ni sebab korang tak tahu cara & rahsia tu yang korang tak tau macam mana nak buat duit sambil menyindir orang kat media sosial hahahaa (Amaran!! Tak elok di pratikkan) Sebab benda ni dia banyak berkaitan dengan isu2 semasa & kehidupan seharian kita. Bukan sekadar iklan produk semata mata. Dia ada artikel berkenaan tips, tutorial, info & banyak lagi. Korang share sambil borak2 kosong kat facebook pun boleh.

Bukan je korang boleh dapat duit dengan berkongsi sesuatu yang bermanafaat kepada orang lain malah korang sendiri boleh manafaat info yang korang kongsikan. Nak daftar bukan kena bayar pun. Just sign up kemudian share je apa2 kempen yang di berikan.

Punyalah senang.. Korang yang sehari 48 status update setiap setengah jam sekali elok la sign up benda ni. Tak rugi pun. Nak tahu apa benda senang nak buat duit hanya sambil update status kat FB meh la usya2 kat sini >> Kalau anda ada account media sosial seperti FB & twitter Wajib Tengok <<

rezeki kalau tak di cari tak datang macam hujan turun dari langit. Cuba la.. Benda tak susah pun. Pokok pangkal nak dengan tak nak je. tak guna asyik merungut kos sara hidup semakin tinggi tapi tak ada usaha untuk pastikan keperluan kita sentiasa cukup pun tak mengubah apa apa.

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

TAK PEGANG TANGAN PUN JADI ISU MACAM MINTA BERPOLIGAMI

30.1.16 Suria Lekatlekit 1 Comments

TAK PEGANG TANGAN PUN JADI ISU MACAM MINTA BERPOLIGAMI. Dulu masa baru2 kahwin kemain sampai menitik peluh dia punya gengam tangan tak lepas lepas bila dah masuk tiga empat tahun kawen jangankan nak genggam tangan nak pegang hujung jari pun dah tak nak katanya. Bini mula makan hati.. Mula salahkan suami. Lelaki memang macam tu baru dapat sayang la.. Dah rasa semua mula la sayang pun macam bayang2. Nampak tak nampak je sayangnya. Bukan semua perkara tu salah suami. Bila dah tak seromantik dulu bukan semuanya salah lelaki.. Bila dia dah tak pegang tangan bini bukan semua salah suami. Kadang2 salah tu dari kita sendiri. Cuma kita perlu semak diri sendiri.. Kalau kita dah cukup menjaga semua perkara baru kita list salah suami.


Aku kalau jalan2 tengok orang masih berpegangan tangan suami isteri ni takde la terdetik apa2 perasaan tak puas hati ke. Apatah lagi nak jeling2 paku.. Kalau aku pegang lengan suami aku masa jalan tak jugak aku nak buat muka bangga & riak pada orang lain yang tak dapat buat macam aku buat. Aku tetap tak berapa peduli sangat pasal orang. Kalau ada orang jeling tajam sambil bisik2 mengumpat aku pun maybe aku tak perasan. Macam aku cakap la kadang2 aku tak peduli sangat. Nak2 lagi kalau masuk mall. Bukan salah laki aku tak romantik ke hapa. dah tak sudi pegang tangan ke.. Tapi aku cuma seorang wanita biasa yang kalau masuk mall tengok banyak perkataan sale mula kesetiaan aku tergugat katanya. Mula la aku serahkan anak pada suami aku & terus melempiaskan nafsu kearah perkataan2 sale. Tak dapat beli dapat tengok pun dah puas katanya. hahahaha

Kalau terlepas pegangan atau pandangan dengan suami & anak tu bukan pasal kami dah tak saling sayang menyanyang atau tak romantik macam dulu. Malah kami laki bini dari dulu sampai sekarang masih sama. Cuma kami ni jenis gila gila. Dalam rumah ni kadang2 macam pentas maharajalawak. Serius.. jenis lawak tanpa sempadan. Kalau nak buat aksi atau memek muka pelik2 tu memang tak rasa janggal dah. Sebab sejak kenal memang itulah perangai masing masing. Bila dah 6 tahun kawen.. lagi la tak ada apa nak malu sangat kan. Bagi aku macam tu pun dah romantik sangat la. Sebab aku bukan jenis romantik dengan ayat2 jiwang atau dengan bunga2 cinta layu di pusara.. Romantik aku asal aku enjoy je.

Sememangnya masa bercinta, baru kahwin & lepas dah lama kawen suasana tu akan berbeza. Kalau dulu jalan berdua sekarang mungkin jalan bertiga,berempat,berlima. Nak2 lagi anak masih kecik2 yang nak kena pantau. Kalau suami tak cukup tangan nak berpimpin tangan macam dulu jangan la jadikan benda tu isu bergaduh sangat. Mustahil sangat la fasa kehidupan kita statik macam tu jer tak berubah.. Kadang2 keadaan semasa mengubah segalanya. Dari pegang tangan bini sekarang mungkin ada tangan yang lebih penting dia nak kena pegang.. contoh tangan anak.

Aku bukan seseorang yang suka jadikan isu remeh sebagai masalah dalam rumahtangga aku sebab mungkin Allah terlalu sayangkan aku maka Dia dah training aku dari awal perkahwinan dengan Dugaan yang sangat2 mencabar maka hari ni aku rasa lebih menghargai segalanya. Berkat sabar & tabah.. aku memiliki bahagia hari ni. Jadi aku memang tak fikir sangat benda2 remeh ni.. Bahagia mungkin tak sama cara.. Ada orang rasa bahagia sangat suami sentiasa pegang erat tangan dia & ada orang rasa malu nak tunjuk kebahagian tu depan khalayak ramai walau dah halal. Asalkan kita buat benda yang kita suka & selesa.. dah cukup. Bahagia tu sama jer rasanya walau tak sama cara. Ada orang cara dia tunjukkan kasih sayang pada isteri dengan hadiah benda2 macam ni >> Barang Baik Yang Confirm Pasangan Anda Suka Nak2 Lagi Kalau Dapat Bawak Pergi Masa Honeymoon Atau Bercuti << walau dia jarang pegang tangan bini atau laki dia bila di luar. Mungkin dia rasa tak selesa macam semua orang pandang.. Ada orang macam tu tak kira lelaki atau perempuan. Nak buat macam mana dah perbuatan tu dia tak selesa bukan bermakna pasangan tu tak romantik. Bukan semua orang suka nak tunjuk atau cerita kisah romantik dia dengan pasangan.

Moral of the story.. Bila melangkah ke alam perkahwinan ada perkara kita dah tak boleh buat keputusan macam budak budak. Setakat suami terlupa nak pegang tangan masa berjalan kita paut je la tangan dia kalau nak sangat berkepit, settle. Ni tidak.. Suami makan tak habis masakan kita pun kita merajuk.. Suami terlepas tarikh hari lahir pun kita nak lari balik rumah mak.. Benda tu sangat remeh untuk kita jadikan masalah besar. Cukup la sekadar buat2 muncung lari nyorok belakang pintu tunggu laki datang pujuk tak payah la sampai nak up kat FB atau mengamuk macam laki minta sain borang poligami.

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

DISKAUN DI LAZADA SANGAT MENCURIGAKAN

29.1.16 Suria Lekatlekit 3 Comments

DISKAUN DI LAZADA SANGAT MENCURIGAKAN. Dua tiga hari ni aku suka dok window shopping Sunglasses kat lazada. Almaklum la.. Asyik pakai spek itam oversize je sebab muka aku ni terlampau awet muda size nya. Bukan size kaki ke kids size.. spek itam pun sebenarnya aku kena pakai kids size tapi selama ni aku pakai adult size tapi macam mata lebah sikit la. Belasah je la bukan aku pakai sangat pun. Kalau travel jauh & panas jer aku pakai. Melindungi mata dari sinar uv katanya.


Sebenarnya aku dah ter order Sunglasses kat Lazada cuma aku tak perasan delivery time hujung bulan depan. So, saja survey lagi kot2 jumpa yang murah & boleh deliver dalam masa yang terdekat. Hari ni aku meneruskan pencarian katanya.. Terkejut aku tengok harga spek kat lazada ni. Harga asal puluhan ribu ringgit tu diskaun sampai tinggal RM30++ jer.. Biar betul.

Gila beb harga asal puluh ribu tu.. diskaun tinggal tak sampai seratus. Ni kalau betul barang puluh ribu boleh masuk pajak gadai ni. Beli kemudian tolak kat pajak gadai pun koman2 dapat ribu ringgit jugak. Kalau betul la harga pasaran barang pun puluh ribu. Macam tak berapa nak logik jer

Lagi satu katanya diskaun 100%.. kalau 100% bermakna free la. Dah kenapa pulak kena charge. Ya Allah.. mencurigakan betul permainan harga kat lazada ni. Aku tak berani nak kata lazada ni menipu tapi beragak la nak memperbodohkan pembeli pun. Aku yang memang tak berapa tahu tentang harga pasaran setiap jenama Sunglasses ni pun rasa macam tak berapa logik sangat harga asal dengan harga diskaun.

Ramai jugak yang akui.. Lazada konon diskaun dengan harga yang sangat murah alih2 kualiti barang cap pasar malam je. Mungkin orang pun rasa tertipu dengan sale yang di gembar gembur.. Kalau setakat kualiti pasar malam tu bukan namanya diskaun. Tu memang dah harga pasaran dia. Ada yang harga lepas diskaun pun lebih mahal dari harga pasaran.

Moral of the story.. Sebagai pengguna walaupun kita nak jimat jangan sampai tertipu dengan taktik diskaun tak masuk akal macam tu. Kadang2 kita rasa macam berbaloi beli barang yang konon harga asalnya mahal, mesti kualiti dia juga bagus dengan harga diskaun yang murah gila alih2 dapat barang kualiti chow kit jer.. memang menangis. Nak sedih lagi tetiba jumpa kat Pasar Malam Jalan TAR harga lagi murah dari kita beli konon dengan harga diskaun tu. Menangis dalam handbag kau! hahahaha Nak berjimat ada cara lain contoh macam ni >> Tips Berjimat Paling Bijak & Berkesan Untuk Tahun 2016 << Tu cara jimat paling bijak. hehehe

3 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

PENTING! YANG RAKYAT MALAYSIA KENA BUAT SEPANJANG 2016

29.1.16 Suria Lekatlekit 0 Comments

PENTING! YANG RAKYAT MALAYSIA KENA BUAT SEPANJANG 2016. Ramai yang update dah dapat BR1M.. ada juga yang update status permohonan tak berjaya. Takpe yang mana dapat ucapkanlah Alhamdulillah. Yang tak dapat mungkin bukan rezeki korang tahun ni. Sila kemaskini borang BR1M yer.. Tahun ni maybe anda tak cukup syarat lagi nak jadi penerima BR1M manatau tahun depan tanggungan bertambah mencukupkan syarat jadi penerima BR1M.


Zaman serba mahal & gaji ciput ni masing2 mengeluh.. Dulu mungkin seminggu sekali je masak kat rumah sekarang seminggu sekali pun belum tentu dapat makan kat luar. Sebab nak cut budget punya pasal. sekarang ni pun kita boleh nampak ramai mak mak sediakn bento untuk anak ke sekolah sebab harga makanan kat kantin sekolah dah tahap tak masuk akal punya mahal. Budak sekolah kot.. Berapa ringgit sangat sehari dia bawak. Jadi untuk save budget maka terpaksa mak mak bangun lebih awal dari biasa untuk sediakan bekal.

Bukan je anak2 kena bawak bekal.. Malah mak bapak yang bekerja pun kena bawa bekal jugak. Memang kos sara hidup kat malaysia ni meningkat dengan jayanya. Dapat PM pun duit derma berbillion dah bagi balik kat penderma.. Kalau dah tak tau nak buat apa sangat gunakan la untuk mengurangkan bebanan rakyat ni. Dah elok2 orang derma.. Memang drama sungguh.

Di sebab kan Pemerintah sekarang ni degil tak mau lepaskan jawatan dia walaupun rasanya tak payah tunggu next PRU sekarang pun nampaknya dia makin kalah dari segi sokongan maka kita rakyat la kena bersabar sikit sampai PRU akan datang. Jadi untuk menjamin kita tak menjadi gelendangan atau terpaksa berkhemah tengah padang maka ini yang perlu kita buat mulai sekarang >> Penting! Rakyat Malaysia Kena Buat Sepanjang 2016 ni <<

Nak buat macam mana sekarang kita memang tak ada pilihan selain menerima jugak perdana menteri yang akan terus menerus membebankan kita sebagai Rakyat Malaysia. Merungut memang tak akan selesaikan masalah maka kita kena bermula dengan tindakkan untuk backup diri sendiri & keluarga.

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

REUNION SEKOLAH PUNCA SALIH YAAKOB BERCERAI DENGAN ISTERI KEDUA

29.1.16 Suria Lekatlekit 13 Comments

REUNION SEKOLAH PUNCA SALIH YAAKOB BERCERAI DENGAN ISTERI KEDUA. Sebelum ni ramai yang kagum dengan Otai kita sorang ni, Salih Yaakob yang mampu kahwin & handle 4 bini. Dia tak main la lari kawen kat siam.. Dia kahwin dengan izin semua isteri isteri dia. Dari segi kemampuan untuk menyara empat isteri nampak macam dia memang tak ada masalah. Boleh bawa semua pergi bercuti ke luar negara lagi. Tapi tup tup dengar cerita bercerai dengan isteri kedua ni apa kes pulak.


Katanya masalah rumahtangga dia & isteri keduanya bermula selepas isteri kedua salih yaakob menghadiri majlis perjumpaan dengan bekas rakan sekolah. Lepas tu dia mula cari alasan untuk di ceraikan. Antara alasan yang di beri katanya abang salih kita ni tak berlaku adil terhadap dia. Abang salih kita ni dah cuba pujuk tapi nak buat macam mana kalau hati dah tak ada rasa.. tak payah  buat apa la. Nak2 hati tu dah ada nama orang lain kan.

Sumber Harian Metro

Jadi bercerai la mereka secara baik. Katanya lepas edah nanti bekas isteri kedua dia akan berkahwin semula dengan lelaki pilihan dia. Bila dah jodoh sampai takat tu jer.. Kahwin berpuluh tahun & anak dah besar panjang pun tetap jugak bercerai berai.

Kadang2 manusia ni walau orang dah jaga dia dengan baik.. Sentiasa spent time bawa pergi bercuti kat tempat2 macam ni >> 11 Tempat Yang Boleh Anda Boleh Bawa Orang Tersayang Bercuti Dengan Kos rendah<< Tapi kalau hati dia dah berubah memang apapun kita buat dah tak berharga. Jadi kalau dia berkeras juga nak di lepaskan.. maka lepaskan la jalan yang terbaik untuk kedua belah pihak.

Tak salah nak bersosial dengan kawan kawan.. Nak ber reunion bagai.. Tapi sentiasa sedar & jaga status kita. Kalau laki atau bini orang buat la macam laki bini orang. Tak payah nak feeling remaja macam zaman sekolah sangat la kan. Sebab tu aku tak berapa minat nak join apa2 kalau suami tak dapat join sekali. Kita ni cuma manusia.. hati tak mustahil boleh berubah. Perbuatan mungkin jadi over bila tak ada suami kat sisi. Bergurau tepuk tampar bagai bila berkumpul..dari situ mungkin permulaan sebuah kecurangan. Jadi jagalah pergaulan.

Apapun.. semoga masing2 dapat menerima suratan takdir dengan redha & menemui kebahagian yang di cari. Sapa salah.. salah siapa.. Biarlah jadi pengajaran untuk kita & semua. Yang baik jadikan pengajaran yang buruk jadikan sempadan.

13 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

KISAH PENUNGGU MISTERI BILIK AIR DI KEM PLKN

28.1.16 Suria Lekatlekit 2 Comments

KISAH PENUNGGU MISTERI BILIK AIR DI KEM PLKN. Walaupun banyak kisah seram yang aku pernah baca pasal Kem PLKN ni tapi tak tau la kenapa selama ni aku tak pernah pulak tulis kat blog ni kan.. Bila belum sampai seru tu memang la tak terdetik di jari nak menaip. Nampaknya malam ni seruan dah sampai maka segmen seram serik lekat lekit malam ni akan berkongsi sebuah kisah benar yang berlaku di sebuah Kem PLKN.

Sumber Sharafie.net

Alkisahnya di sebuah kem PLKN yang tak di beritahu kat mana. Katanya ada sebuah bilik air yang berpenunggu. Peserta PLKN tidak di benarkan guna bilik air tu menjelang pukul 12 tengah malam ke atas. Lampu bilik air tu pun tak boleh tutup tapi lampu bilik air yang lain2 wajib kena tutup time tengah malam. Tiada siapa di benarkan guna bilik air tu sebab menurut Jurulatih bilik tu ada yang akan guna menjelang tengah malam. Senang paham bilik air tu ada penunggu la...

Nak di jadikan satu kisah seram penuh misteri lagi menakutkan... Pada satu malam yang sepi.. Time tu minta maaf takde babak babak pak mat jual topi ok! Semua peserta PLKN dah nyenyak tidur. Setiap malam akan bergilir peserta PLKN di arahkan meronda kawasan kem. 6 orang peserta di tugaskan meronda. 3 lelaki & 3 perempuan. Masing2 meronda di blok asrama masing2 la. Yang lelaki jaga blok lelaki, perempuan jaga blok perempuan.

Kisah seram selalunya berlaku sekitar pukul 2 - 4 pagi. Semasa peserta PLKN yang di tugaskan membuat rondaan time tu tetiba salah seorang tersuluh satu bayang yang mengadap betul2 depan mereka. Masa tu jantung dah siap irama lagu haiza la.. Dag Dig Dug. Yelah.. dah sedia maklum kem depa tu ada something, bila ternampak benda2 macam tu memang kecut habis segala urat saraf katanya. Yang nampak cuba bagi signal suruh kawan2 dia yang lain baca ayat kursi tapi budak2 lain mula pelik dok tanya jugak kenapa. Kalau tengah2 malam orang suruh baca ayat kursi mustahil la nampak sebuah hidangan lazat kan.. Sebab masing2 bendul tak paham kiasan, sipolan yang nampak bayang tadi cuba suluh kearah bayang hitam yang di nampak tadi untuk tunjuk sesuatu tapi dah takde la pulak. Hampeh sungguh! main aucak pulak. Maka dia buat kesimpulan mungkin mainan perasaan dia je tadi sebab di hantui cerita2 seram sebelum ni. Mereka pun teruskan rondaan.

Setibanya di kawasan bilik air berpenunggu yang penuh dengan seribu satu kisah seram tu.. Tetiba masing2 terbau harum semerbak sabun mandi padahal masa mula dorang masuk ke situ takde apa2 bau pun. Dalam celah2 masing2 rasa pelik dengan bau wangi ada pulak sang gedembai pergi tegur bau tu.. Padahal jurulatih dah pesan nampak atau bau apapun jangan tegur. Lepas di tegur pasal bau tu.. makin menjadi jadi pulak wanginya. Bukan tu jer siap ada bunyi orang mandi lagi. Amboi pantang kena puji.. lagi nak menunjuk nampak. Hantu pun jenis suka kena bodek jugak rupanya. hahaha

Sebab bau semakin wangi masing2 tekad nak masuk ke bilik air tersebut. Bila sampai area bilik air merangkap tandas kat situ semakin jelas dengar bunyi macam orang cedok air dalam kolah kemudian jirus. Dalam antara berani & takut depa masuk jugak ke dalam. Yang mula2 tegur pasal bau wangi tadi, buat hal lagi. Bila masuk ke perkarangan bilik air tu dia dengan selamba say "hello" pulak..  Dengan tak semena mena bunyi orang mandi tadi terus hilang cuma yang ada bau wangi jer. Mungkin dia tau orang tengah nak skodeng dia kot.. Apa ingat hantu tak tau malu ke orang tengok dia mandi. Depa pun check la satu persatu bilik air kat situ.. Ternyata tak jumpa sapa2 pun mandi yang ada cuma kesan basah macam orang lepas mandi & bau wangi.

Sebab keberanian masing2 pun dah turun ke level buku lali maka depa decide nak blah je dari situ tapi ada jugak yang level keberanian dia masih tinggi pergi tutup suis lampu bilik air yang di katakan berpenunggu tu. Lepas dia keluar tup tup lampu terbuka balik. Dia pergi tutup lagi.. buka balik sampai la sampai kali ke tiga dia pergi tutup suis lampu tu & tunggu sekejab tapi tak pulak terpasang balik. Bila dia melangkah keluar tup tup lampu nyala. Kali ketiga dah takde sapa ada level keberanian tahap extreme semua dah kecut macam pokok semalu kena sentuh. Maka seperti lirik lagu shida dangdut.. Segera angkat kaki la. Lagi mau tunggu ke?

Bukan kumpulan dorang je kena kacau tapi ramai lagi kumpulan lain yang di tugaskan meronda jugak melalui pengalaman seram yang sama. Tu la..  Bila orang kata jangan yang tu jugak depa nak buat. Sekali kena momok.. tau takut.

Tapi rasanya kena kacau macam tu tak takut lagi berbanding kalau tengok benda benda kat tandas awam >> Sesuatu Yang Seram Sering Di Jumpai Dalam Tandas Awam Di Malaysia << Yang ni mungkin pengalaman paling pahit & ngeri. Aku sendiri pun harap tiap kali nak guna tandas awam aku tak terserempak dengan benda2 tu.

Moral of the story.. Tandas ni tempat kotor. Bersih macam mana pun dia tetap kategori tempat kotor. Memang jin & syaitan suka. So, nak masuk tandas pastikan baca doa dulu. hehehe

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

DATO VIDA MINTA JARING GAWANG GOL TUKAR WARNA PINK

28.1.16 Suria Lekatlekit 2 Comments

DATO VIDA MINTA JARING GAWANG GOL TUKAR WARNA PINK. Hahahaha... kena gelak dulu sebab aku memang nak tergelak sangat. Aduhai.. pening kepala KAFA nak melawan kerenah pink Dato Seri Vida ni tau. tak habis2 dengan pink. Sebenarnya dia nak menaikkan reputasi Pasukan Bola Sepak The Red warrior ke dia nak jual produk dalam stadium ni?? Permintaan rasanya dah makin merepek.. Lebih kepada bisnes dia bukan untuk menaik taraf mutu Pasukan The Red Warrior.


Aku rasa kalau di layan kehendak Jutawan nan sorang ni.. Tak mustahil ada lagi benda merepek dia akan minta nak buat. Gamaknya masa baby dulu orang kena demam kuning dia kena demam pink kot. Kesian la kat lelaki lelaki gagah perkasa di tengah padang tu wei.. Semua pink depa pun dah nampak sweet sangat. Bagi la something yang menyerlahkan sikit 'warrior' tu. takkan semua pun nak pink. Jangan nanti tetiba bila dia tengok jaring gawang gol warna pink tak matching dengan rumput warna hijau.. Dengan rumput2 pun dia nak cat warna pink jugak.

Sumber Mstar

Aku rasa nanti dia akan sponsor kasut bola pink untuk the red warrior.. Sebab dia nak warna tema produk dia tu menyerlah di setiap pemain pasukan The Red warrior. Tapi takpe la.. kasut je kot katanya. Mesti penyokong dato seri vida akan cakap camtu. Stadium je kot.. jersi je kot.. jaring gawang gol je kot.. Alih2 sudahnya semua tukar warna pink. The Red Warrior hilang Red nya. hehehee. Yelah.. sapa je dia taja auto semua kena kerah jadi duta produk dia. Memang tak ada pilihan lain dah la..

Dato Vida.. Berpada pada dalam meletakkan syarat atau membuat permintaan. Sudah sudah la dengan kontroversi murahan.. tak berapa kena dengan imej jutawan tu. Tapi kalau dia nak sponsor sorang sebijik kereta ni kat pemain The Red Warrior ok la jugak kan. Bila depa bawak kereta dia sekaligus mempromosikan produk dia. Ada berani ke Dato taja kereta ni kat The red Warrior >> Trade In Kereta Lama & Dapatkan Mana2 Kereta Baru Ni <<

Dato alif syukri bakal taja pasukan kedah hope tiada syarat atau permintaan yang merepek & tak masuk akal. Jangan sesekali tukar tema hijau kuning tu yer.. Tu lambang negeri kami bukan sahaja lambang pasukan kedah. Identiti kami jangan di ubah tapi boleh di buat pembaharuan dari segi lain.

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

WANITA TERLALU BERDIKARI BUAT LELAKI JADI TAK BERTANGGUNGJAWAB

28.1.16 Suria Lekatlekit 6 Comments

WANITA TERLALU BERDIKARI BUAT LELAKI JADI TAK BERTANGGUNGJAWAB. Terbaca satu caption tengah viral sekarang. Tak tau la yang tulis tu lelaki ke perempuan. Dia komplen pasal perempuan yang berstatus bini ni nak pergi clinic untuk pregnancy check up kena laki teman. nak bawak anak pergi klinik sebab demam pun laki kena teman. Kalau perempuan soalan aku nak tanya.. Laki kau ke kena teman? Kalau belum kawen kau jeles ke sebab takde orang nak teman kau pergi klinik. Kalau dia lelaki.. Kau spesis tak berapa lelaki la persoalkan benda yang sememangnya tanggungjawab seorang lelaki bernama suami.


Aku dari pregnant sampai hari nak beranak.. Lepas beranak nak bawa anak pergi monthly checkup.. laki aku teman tanpa gagal. Yes.. Memang aku tak berdikari bab tu sebab aku ada laki. Kalau aku takde laki maybe aku boleh buat sendiri. sebab aku ada laki.. laki aku nak protect aku dari berlaku perkara2 tak di ingini sebab tu laki aku sentiasa temankan aku nak kemana mana pun. Sepanjang aku bergelar bini orang rasanya aku tak keluar rumah kalau bukan laki aku ada sekali. Salah ke? Sedangkan itulah yang terbaik.. Mengelak fitnah berbanding kita keluar sendiri atau dengan kawan kawan. Kalau tak ada pilihan sangat.. Macam laki aku tak sempat nak hantar & ambil anak aku dari tadika. So aku terpaksa pergi hantar & ambil.. baru la aku keluar sendirian.

Orang yang buat status ni aku syak dia rasa inilah status paling bijak dari dia

Takde istilah perempuan tak boleh berdikari bagai kalau semua yang menjadi tanggungjawab seorang lelaki tu suami yang buat. Dah memang tanggungjawab dia kot.. Kau nak pertikai apa. Yang pertikai tu aku syak dia masih tak jumpa jodoh atau baru kena cerai. Yelah.. nak pujuk hati sendiri yang tak ada orang temankan konon dia buat semua benda sendiri tu berdikari sangat la. Sebab kau dah tak ada pilihan beb! Cuba kau ada laki.. ntah2 kalau boleh transfer taik kat laki kau pun.. kau transfer sebab nak suruh laki kau tolong berak untuk kau.

Ni dari apa yang aku sendiri tengok la.. Kadang2 perempuan yang terlebih berdikari.. dari cari duit sampai uruskan anak2 & rumahtangga semua dia buat sendiri lelaki akan jadi malas & tak bertanggungjawab. Sebab semua tanggungjawab dia.. bini tolong settle. laki dia goyang loceng je la. Tak payah fikir apa2 sangat. Cukup bulan settle sikit2 bill yang ada.. makan pakai anak bini tak payah ambil kisah. Bini yang handle semua. Memang perempuan kena stanby sekiranya berlaku perkara tak di ingini tapi selagi ada ikatan suami isteri, tinggal sebumbung, tidur sebantal.. Jangan ajar laki selesa sangat. Biar dia pikul apa sepatutnya dia pikul supaya dia belajar untuk jadi orang yang lebih tahu tanggungjawab & reti nak bertanggungjawab. Kita tolong apa yang dia tak mampu sangat jer...

Pun macam tu kaum perempuan ni jenis tak berkira sangat dengan lelaki. Walaupun dalam agama tugasan macam ni bukan tanggungjawab seorang perempuan  Tapi seorang ibu tak kira dia bekerjaya atau tak tetap dia tolong suami dia buatkan semua ni. Sebab tu dia sanggup pratikkan benda2 macam ni>> Perempuan Bergelar Ibu Sanggup Buat Benda Ni Setiap Pagi Untuk Anak & Suami << supaya dia sempat settlekan semua benda sebelum anak2 kesekolah & suami pergi bekerja. Suami rilex je bangun siap2.. breakfast terus pergi kerja. Sedang seorang wanita,ibu & isteri kelam kabut nak pastikan semuanya siap dalam masa yang singkat.

Moral of the story... Orang bodoh je mempertikaikan perkara yang dah menjadi tanggungjawab seseorang. Lelaki @ Suami di cipta untuk seorang wanita adalah untuk melindungi &menyanyangi.. Jadi takde sebab kau nak kata perempuan tak boleh berdikari sebab asyik nak suami temankan. Ok la tu yang teman laki dia bukan laki orang. Kau sibuk sangat apahal???

6 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

INI BUKTINYA TANDAS AWAM DI MALAYSIA PALING SERAM

28.1.16 Suria Lekatlekit 5 Comments

INI BUKTINYA TANDAS AWAM DI MALAYSIA PALING SERAM. Tu dia.. Orang malaysia ni memang terkenal dengan kisah seram sana sini. Tapi kalau buat filem seram manjang failed. Mungkin deria seram pembikin filem2 seram ni dah hilang sebab banyak sangat hadap benda2 yang menyeramkan kat Malaysia ni sampai dah tak tahu apa yang seram & tidak untuk di garap dalam filem. Atau mungkin deria seram penonton macam aku yang dah cacat sebab banyak sangat tengok filem seram. hahahaha


Tapi ada satu benda yang rakyat Malaysia cuak & rasa seram setiap kali nak masuk. Iatu tandas awam kat Malaysia. Survey la mana2 pelancong asing.. Majoriti akan undi tandas awam kat malaysia la paling menyeramkan berbanding negara negara maju yang lain. Aku sendiri pun kalau masih ada pilihan kencing berak kat rumah sendiri aku takut nak masuk tandas awam. Kecuali la dalam perjalanan jauh.. Nak tak nak takkan nak patah balik rumah kot. So, bila tak ada pilihan maka aku terpaksa kuatkan semangat jugak la masuk tandas awam.

Sebab ramai rakyat malaysia yang guna tandas awam pernah melalui pengalaman yang menyeramkan macam ni >> Sesiapa Sahaja Guna Tandas Awam Kat Malaysia Mesti Pernah Melalui Pengalaman Yang Menyeramkan Macam Ni << Memang kalau terserempak benda2 macam ni dalam tandas awam confirm 7 hari 7 malam terbayang. Silap2 kena ambil air penawar pulihkan semangat. hahahaha

Aku setiap kali kalau terpaksa guna tandas awam selalu berdoa jangan la terserempak dengan entiti2 yang tak di ingini dalam tandas awam tu. Memang aku tak boleh nak hadap. Hope fenomena seram macam ni kat tandas awam di Malaysia akan pupus.

5 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

AKIBAT BUNUH BURUNG SEKOLAH TEKNIK DI GANGGU MAKHLUK BERKAFAN

27.1.16 Suria Lekatlekit 1 Comments

AKIBAT BUNUH BURUNG SEKOLAH TEKNIK DI GANGGU MAKHLUK BERKAFAN. Aku rasa sejak dua menjak ni idea mengarang entri tak kira seram,sensasi,kontroversi,lantang mahupun yang sopan santun agak merundum. Tapi sedaya upaya jugak aku cuba cari sesuatu yang boleh menarik mood aku mengarang entri agar tak ada yang demam rindu dengan entri2 terkini & terkitu aku katanya.. Maaf kan saya kalau statement 'Rindu' tu buat anda morning sickness seminggu.. hahaha

Gambar sekadar hiasan. Sumber Google

Bila kurang idea mengarang maka banyak la masa membaca. Bila dah banyak merantau serata alam google terjumpa pulak kisah manusia & makhluk ghaib ni. macam best pulak kalau momokkan pembaca blog lekatlekit ni dengan cerita ni. Maka dengan sukacitanya marilah kita mulakan ritual memomokkan pembaca.. hehehe

Alkisah berlaku satu kejadian seram di sebuah sekolah teknik di negeri pahang selepas seorang pelajar ni membunuh seekor burung yang di tiba2 masuk dalam dewan besar sekolah depa ketika satu majlis sedang berlangsung pada satu malam yang tak sepi sangat. Dalam dok celah2 event tu berlangsung tetiba seekor burung kecil sesat dalam dewan besar tu.. Tak tau la apa kesalahan burung sesat tu sampai seorang pengawas ni ambil selipar baling tepat kena burung tu maka meninggallah burung tu dengan pertanyaaan.. "Apa Salah Aku Kat Pengawas tu?" hehehe.. Amboi mentang2 dia pengawas dengan burung pun dia nak tunjuk kuasa.

Lepas burung tu mati, masing2 jadi macam tak pernah tengok bangkai burung pulak. Pakat dok kerumun usik2  mayat burung tu. tetiba.. Ada seorang pelajar perempuan menjerit jerit sambil tunding kearah atas stage. Lepas tu berjangkit jangkit pulak pada pelajar lain termasuk pelajar lelaki. Maka event malam tu bertukar menjadi aktiviti histeria beramai ramai.

Selepas malam kejadian tu.. bermula kisah seram kat sekolah tu. Ada jugak yang tanya budak perempuan yang mula2 kena histeria tu apa dia nampak & kenapa dia menjerit jerit.. Cerita dia masa budak2 lain dok jakun tengok bangkai burung tu tetiba dia nampak satu lembaga berkafan pakej dengan muka gelap & pucat dekat tempat berucap kat tepi stage tu. Ni confirm tak dapat tajaan Dato vida. Kalau Dato vida taja mesti muka tak gelap punya hahaha. Walau dia cuba paling kearah lain pun tetap dia nampak lembaga berkapan tu. Lepas tu dia jerit & tak sedar diri lagi

Sebab kejadian histeri semakin menjadi jadi kat sekolah tu.. Maka seorang ustaz di panggil untuk membantu menghalau makhluk yang membuat onar kat situ. Barulah terbongkar rupanya makhluk tu tak puas hati pasal pengawas bunuh burung tu. Katanya burung tu kawan dia. Jadi hantu tipikal spesis zaman pendekar katanya.. hutang darah mesti di bayar darah. Tak kira la kau budak sekolah ke sapa... Sapa suruh kejam sangat. Katanya dah lama dia tinggal kat situ, setiap tahun dia akan keluar untuk buat something yang tukang cerita pun tak ingat buat apa. Jadi aku tulis dia buat something je la yer.. ending ritual menghalau makhluk tu adalah 'Pen Merah' iatu gagal dengan jayanya.

Maka setiap malam masing2 terpaksa rapatkan saf.. erkk katil untuk tidur dekat2 sambil di alunkan dengan suara jeritan sahut menyahut dari asrama perempuan. Kejadian histeria katanya bukan berlaku malam hari je malah siang2 hari pun jadi jugak. Macam acara wajib la histeria berlaku kat sekolah tu. Tak tau bila berakhirnya histeria kat sekolah tu tapi akhirnya benda tu dapat jugak di pulihkan. Menurut cerita seorang pelajar katanya berkebolehan sikit2 la dalam rawatan berkaitan perkara mistik ni katanya tapak sekolah tu dulunya hutan apa penghuninya yang manusia tak nampak. Bila tapak tu di jadikan sekolah dia pindah pun tak jauh maka ada masanya dia akan keluar & menganggu ketenteraman manusia kat situ la. Yelah.. dia macam Pontianak harum sundal malam jugak.. Bila kau rampas tanah dia.. sampai cucu cicit kau pun dia berdendam. hehehe

Kita ni manusia bukan nak kata la kan.. Kadang2 manusia ni tahap tamak sampai merampas habitat & tempat tinggal makhluk lain. Demi pembangunan manusia jugak la yang banyak melakukan kerosakkan. Apapun selain Asrama sekolah menjadi port paling menyeramkan sebenarnya ada port lebih seram dari asrama sekolah kat Malaysia ni. Ramai yang kalau masuk kat sini berpengalaman terserempak dengan entiti yang tak di ingini. Nak tau apa tempat paling seram kat Malaysia meh tengok kat sini >> >> Ramai Guna Tandas Awam Kat Malaysia Mesti Pernah Melalui Pengalaman Yang Menyeramkan Macam Ni <<

Moral of the story.. Dalam kehidupan kita yang hidup bukan apa yang kita nampak jer.. Malah yang kita tak nampak pun menghuni bumi Allah ni jugak jadi adat berkongsi jangan la tamak. Ni semua kau nak bolot alih2 2.6b kena bagi balik.. erkk..hahaha

P/S : Pada adik2 yang masih bersekolah di sekolah teknik pahang tu jangan takut. kejadian ni berlaku pada tahun 2002 & dah lama berakhir.

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

AKSI SPONTAN PEMAIN BOLA SEPAK TERKENAL BUAT DENGAN CHEWING GUM

27.1.16 Suria Lekatlekit 1 Comments

AKSI SPONTAN PEMAIN BOLA SEPAK TERKENAL BUAT DENGAN CHEWING GUM. Amboi kalau dah nama pemain bola sepak ni apa je yang sepak dia nak sepak katanya. Ketagih gamaknya.. Yelah.. kalau sehari tak main bola maybe kaki dia jadi kejang ke.. menggigil ke apa sapa tahu kan. Kalau dah sebati dengan jiwa ni tak kira kat memana atau dengan apa benda sekalipun boleh di jadikan bola untuk beraksi.


Tapi aksi ni bukan aksi dari pemain bola sepak Pamoga Qu puteh the pink warrior, hokay... Depa maybe belum sampai tahap macam ni kot. Depa maybe tak reti nak timang2 chewing gum @ gula2 getah macam timang bola... Gila kau. Dah la benda alah tu jenis melekat.. Hanya orang yang pandai mengimbang tahap profesional je boleh buat macam tu.

Tapi Pemain bola Antarabangsa yang terkenal di kalangan peminat bola sepak ni walau dia terer pun timang2 chewing Gum kantoi jugak di minit akhir. Nak tengok aksi beliau meh tengok kat sini >> Aksi Yang Tak Di Jangka Pemain Bola Sepak Terkenal Ni Buat Dengan Chewing Gum Yang Di Kunyah <<

Kita2 yang tak profesional ni tak payah la tiru. Silap2 timang dia terpelanting melekat betul2 tengah2 kepala tak ke naya. Nak2 lelaki kan. Kalau chewing Park atas rambut memang Sebuah kisah sedih la. hahahaha

Teringat zaman budak2 dulu makan chewing Gum kalau kena pedajal dengan memberi melekat kat rambut alamatnya.. Rambut tu tinggal kenangan je. Memang tak ada cara selain potong rambut yang terlekat chewing gum.

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

BAHAYA GUNA TELEFON KETIKA MENGECAS HANYA MITOS

26.1.16 Suria Lekatlekit 5 Comments

BAHAYA GUNA TELEFON KETIKA MENGECAS HANYA MITOS. Selama ni mati mati kita percaya kalau guna telefon sambil cas sangat bahaya rupanya takde hal pun kalau nak guna telefon sambil cas. Tak menyebabkan bahaya pun. Macam mana aku tahu..


Biasa la aku kan suka membaca. Aku ada terbaca satu artikel bertajuk 6 Mitos Tentang  Mengecas telefon yang patut anda berhenti percaya.. salah satunya adalah mitos tentang bahaya guna telefon sedang di cas. Sebenarnya kalau kita guna charger & telefon original brand bukan low yat @ klon made in china punya tak jadi masalah besar. Peratus nak meletop macam berita berita yang kita pernah baca tu sangat kurang melainkan kita guna peranti yang cap ayam china bagai tu memang berisiko tinggi la.

Biasa la barang murah, tiruan memang la berisiko. benda2 cepat meletop ni elok modified buat bom jer bawak pergi ke negara yang berperang. Bunuh musuh2 yang menggugat keamanan. Tak elok simpan dalam rumah. Kalau tak meletop kadang boleh menyebabkan smartphone yang kita beli dengan harga ribu riban tu boleh rosak sebab guna charger cap ayam made in china. Nak berjimat beli barang murah alih2 rugi banyak. Sebab nak jimat pakai charger RM10 habis lingkup smartphone beribu ribu. Tak berbaloi & tak berjimat pun.

Tapi tu la.. Bukan kata orang lain aku sendiri pun kadang2 rasa gigil jugak nak keluar duit semata mata nak beli charger enpon yang original sebab mahal. Sebab selama ni kita dok guna charger tiruan pun ok jer.. Paling2 yang rosak charger tu je enpon masih selamat. Meletop sampai cacat muka pun tak pernah tu yang kita sentiasa confident benda tu selamat. Tu nasib baik jer.. bukan jaminan selamat pun.

Apapun bukan je pantang larang orang dulu kala je banyak yang mitos.. Zaman moden macam ni pun banyak mitos termasuk berkaitan dengan gadget2 elektronik. Kalau hangpa nak baca apa lagi 5 mitos pasal  mengecas telefon ni selain yang aku cerita di atas boleh baca kat sini >> 6 Mitos Tentang  Mengecas telefon yang patut anda berhenti percaya << Confirm hangpa pun tergolong dalam golongan yang pernah percaya mitos2 ni, kan?

Sebab tu setiap khabar atau berita yang di sampaikan kita kena selidik dulu supaya kita tak di perbodohkan seumur hidup sebab percaya perkara mitos yang tiada bukti sahih.

5 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

NAK BUAT ANAK PUN MINTA LIKE KAT FB

26.1.16 Suria Lekatlekit 10 Comments

NAK BUAT ANAK PUN MINTA LIKE KAT FB. Orang sekarang memang parah dah.. Semua nak jadi attention seeker. Semua jadi gila glemer. Gila like & share. Tagih perhatian tahap kronik. Ni dah bagi clue budaya macam ni bakal menjadi lebih parah dari apa yang kita tengok sekarang.. Ni nak tambah anak pun perlukan sokongan like. Gamaknya kalau tak dapat like yang banyak dia jadi tak subur ke camna?


Buat malu orang Melayu je wei!!! Ni spesis macam ni kalau dapat sokongan mesti nak bersetubuh dengan laki/bini dia pun nanti dia minta like jugak. Malam ni saya akan bersama suami/isteri saya sekiranya mendapat sejuta like dari makhluk alam maya. Bagi sokongan untuk kami menunaikan tanggungjawab laki bini agar banyak setan dapat di bunuh.

Dah la jual nama & muka anak.. Kalau dah rasa tak malu sangat jual la muka sendiri. Apa kes dok jaja muka anak kau pulak. Mentang2 anak tu tak cukup akal lagi nak buat keputusan sendiri.. suka suka hati je kau aibkan muka anak kau untuk kepuasan sendiri. Kesian budak tu.. padahal mungkin dia tak minta pun adik.. Mak/bapak dia je merenyam lebih.


Tolong la jangan jadi attention seeker yang bangang sangat.. Kau nak jadi macam Amran Fans ok boleh terima lagi.. Kau nak jadi macam Rashid.. Ok no problem tapi kalau kau jadi attention seeker terencat macam ni memang susah la orang nak hadam. Kemaruk like macam ni.. Jangan sedih la kalau kena keji sampai ke jantung. Kau yang bagi bahan untuk orang keji sapa suruh.

Kalau nak perhatian sangat banyak cara boleh buat yang tak mengundang cacian orang kat media sosial ni. Contoh buat benda ni yang boleh buat korang nampak macam superhero >> 8 Cara Paling Senang Nak Jadi Superhero Pada tahun 2016 Tanpa Perlu Jadi Attention Seeker banggang << Yang tu lagi gempak dari post minta like bagai. Yang ni korang buat tak payah minta Insya Allah ramai yang like tanda sokongan.

Moral of the story.. aku bukan nak mengumpat atau mengaibkan sesapa tapi sedih la dengan orang2 sekarang tak kira sesiapa.. sedara mara aku sendiri atau orang2 yang aku tak kenal. Kita tak tahu siapa bakal jadi mangsa viral yang mungkin jadi perkara yang paling memalukan dalam hidup.

10 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

NAK TAHU BILA IKAN PARI DATANG BULAN?

26.1.16 Suria Lekatlekit 7 Comments

NAK TAHU BILA IKAN PARI DATANG BULAN?. Masa kecik kecik dulu makcik aku pernah cerita ikan pari pun datang bulan. Aku pun percaya la sebab waktu tu selain cikgu kat sekolah, ustazah kat tempat mengaji Al Quran.. orang2 lebih dewasa dari kita tempat rujukan kita. Zaman aku mana ada google yang ada TV peti, 3 siaran je. TV1 Tv2 & TV3... Nak tau perkembangan semasa tengok berita, nak tau gosip tengok rancangan hiburan. Tapi zaman tu cukup enjoy la dengan hidup sebab kita hidup dalam alam realiti.. Maya.. maya ni memang tak ada.

Sumber Google

Sebenarnya.. selama ni aku tak pernah pulak rasa nak ambil tau pasal ikan pari ni walaupun aku suka jugak makan. Nak2 lagi masak asam pedas atau pari bakar.. Sedap sampai kekaki katanya. Cuma kalau terbeli ikan pari bau hancing memang spoil la. Memang buang macam tu je la. Masak pun bau hancing dia tak hilang beb! Gila kau nak makan kalau dah bau hancing kuat macam tu.

Nak tau kenapa ada ikan pari yang bau hancing.. Sebabnya ikan pari kalau datang bulan memang dia bau hancing. Satu lagi cara orang potong ikan pari tu jugak.. Katanya kalau terpotong kat pundi kecing dia confirm la.. hancing. Tapi ikan pari bukan macam manusia tiap2 bulan period. Setahun tu mungkin 2 3 kali je. Bukan ikan pari jer period ada haiwan lain jugak period macam kera.. Cuma period depa bukan macam manusia. Depa tak payah pakai pad.

Ikan pari sejenis ikan yang beranak bukan bertelur..  Jadi tak pelik la kalau dia ada period. Dah akil baligh baru boleh mengandung & beranak ye dak? Gamaknya ikan pari ada senggugut tak? hahahhaa... Kalau ada senggugut confirm bila period dia moody kan? Habis semua ikan2 lain dia belasah. hehehehe

Maybe ada yang tak pernah tahu ikan pari ni pun datang bulan, bila dah tahu jadi geli nak makan..

Moral of the story.. Orang perempuan ni kalau period tak payah la nak moody sangat la. Malu la sikit pada haiwan lain yang ada period tu.. elok jer dia. hahahaha

7 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

PORT BULAN MADU PALING SEMPOI PENGANTIN BARU KENA TAHU

25.1.16 Suria Lekatlekit 4 Comments

PORT BULAN MADU PALING SEMPOI PENGANTIN BARU KENA TAHU. Amboi tajuk entri hipster katanya. feeling style hadek hadek bila borak. Aku pun kategori hadek hadek jugak kan kalau di ukur dari segi size.. Apa salahnya sekali sekala jadi tak sedar diri dua tiga minit. Nak ambil mood rumaja katanya.. Mana tau boleh merembeskan collagen dalam badan seterusnya menjadikan aku awet muda tahap melampau. Hahahaha


Cuti2 sekolah ni memang ramai orang suka buat acara batal air sembahyang. Walaupun cuti sempena Thaipussam aku tengok ramai jer yang kawen termasuk seorang blogger yang menggelarkan dirinya Falling Angle. Tahniah Dik.. maaf walaupun kita tak jauh mana tapi sebab asben akak kerja jadi akak tak boleh nak attend kenduri kawen awak. Next time mana tau awak tetiba buat majlis bersanding sempena anniversary ada rezeki boleh la merasa merenjis renjis awak atas pelamin yer..

Macam tu nasib seorang bini mithali. Laki takde memang tak keluar rumah la. Yelah.. selangkah kita nak keluar perlu izin suami walaupun nak ke kedai beli belacan. Takpe.. Mana2 pengantin baru yang invite aku makan kenduri tapi aku tak dapat hadir.. Akak hadiah info port2 bulan madu paling sempoi punya untuk korang. Mana tau korang suka tempat2 ni.. Nak2 lagi tempat no.9 yang di cadangkan. Yang nombor 9 tu paling special.. Mungkin jugak bulan madu anda menjadi bulan madu paling rare & dapat mengumpul pahala. Nak tau port bulan madu paling sempoi ni kat mana meh tengok kat sini >> 9 Tempat Paling Sempoi Yang Mungkin Anda & Pasangan Boleh Anda Lawati Sebelum Mati <<

Tempat - tempat tipikal macam paris.. langkawi bagai orang dok pergi honeymoon dah tak rare. Sesekali kita perlu cipta kelainan untuk kita rasai pengalaman yang lebih menarik yang mungkin tak sama dengan orang lain. Tak salah kita pilih 9 tempat ni sebagai destinasi bulan madu atau percutian kita.

4 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

PERLUKAN BANTUAN CUMA HASHTAG ALIFF SYUKRI TERLAJAK LARIS

25.1.16 Suria Lekatlekit 35 Comments

PERLUKAN BANTUAN CUMA HASHTAG ALIFF SYUKRI TERLAJAK LARIS. Aku cuma buat post  khidmat masyarakat jer. Tolong mem war war kan benda baik. Manalah tau ada antara pembaca blog yang memerlukan pertolongan kewangan atau apa2 bantuan untuk hidup & belajar. Kita tak tahu zaman internet ni walau kita tengok dia ada account FB pun belum tentu dia cukup makan pakai.. Nak2 lagi student. Ada yang sampai usus terkoyak sebab terpaksa ikat perut tak cukup budget nak makan. Ada orang susah yang terpaksa bayar jugak bill internet sebab nak meniaga. Itu je yang termampu dia buat dalam kudrat dia yang tak sekuat kita yang sihat macam Kak Alia Haryani. ramai orang susah di sekeliling kita tak kira alam maya atau luar alam maya.


Jadi.. dengan cara Dato aliff Syukri cuba mencari orang susah untuk di bantu melalui media sosial bagi aku satu usaha yang bagus jugak. Kalau anda memerlukan bantuan atau mengetahui sesiapa sahaja yang memerlukan bantuan cuma perlu hashtag #abangterlajaktolong & aliffsyukriterlajaklaris. Kalau ada rezeki anda di pilih sebagai seseorang yang menerima bantuan dari Dato Aliff Syukri, Alhamdulillah. Kang ada yang pertikai pulak.. Nak tolong pun kena hashtag bagai.. Kita positif sudah la. Mungkin senang dia nak search denga hashtag tu nanti kat media sosial. Apa?? Ingat hashtag tu sesaja ke? Nak tahu fungsi hashtag sila search kat FB tengok..  Apa saja post yang ada hashtag tu akan keluar..


Kalau tak tau macam mana nak hashtag kat facebook.. sebagai contoh aku attach komen2 yang nak minta bantuan dari Dato terlajak laris ni...


Lebih kurang macam tu la cara nak minta pertolongan dari beliau. Bagitau apa masalah & pertolongan yang macam mana di perlukan kemudian hashtag la apa yang beliau suruh. Bukan susah sangat pun permintaan beliau. Dia tak suruh pun pakai serba pink buat posse dua jari tepi pipi dengan muka duck face. Cuma hashtag je kot.

Tu la kan.. sesiapa sahaja boleh jadi hero penyelamat tak kira orang kaya atau orang miskin yang penting dalam hati ada niat ikhlas untuk membantu sesama makhluk. Jadi tak semestinya kita perlu jadi jutawan dulu untuk melakukan kerja menyelamat bak superhero.

Moral of the story.. Biarlah apa niat sekalipun tangan yang memberi tu tapi apa yang penting tangan yang menerima dapat manafaat dari pertolongan tangan yang memberi. Niat & tujuan seseorang membantu tu biarlah Allah yang menilainya. Kita hanya manusia.. Mustahil mampu membaca niat di hati seseorang.

35 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

YANG MENJADI TREND PERCUTIAN RAKYAT MALAYSIA SEPANJANG 2015

24.1.16 Suria Lekatlekit 0 Comments

YANG MENJADI TREND PERCUTIAN RAKYAT MALAYSIA SEPANJANG 2015. Nak bercuti pun ada trend ke? Ada.. sapa kata tak ada. Sebab zaman mengubah cara percutian seseorang. Kalau dulu nak pergi bercuti kemana mana mungkin kita tak buat semua benda ni yang orang sekarang buat maka ia di namakan trend.. Sebab berubah ikut peredaran zaman. ye dak?


Contoh orang dulu mana ada buat live update bila pergi bercuti zaman sekarang dengan kecanggihan teknologi walau masih di tempat percutian dia dah boleh share semua tempat dia pergi sepanjang percutian dia. Dulu kalau nak share gambar pun kena tunggu balik rumah.. bawa pergi kedai gambar & cuci dulu. Lepas tu letak dalam album. Kalau orang datang rumah baru dapat tengok gambar tu.. Zaman sekarang takde snap & share jer kat media sosial. Semua orang boleh tau on the spot.

Tu termasuk dalam trend percutian zaman sekarang la jugak. Tapi masih ada orang yang dia rasa macam dia dah cukup trendy & ikut arus perederan zaman bila pergi bercuti tapi sebenarnya dia tak cukup up to date lagi. Kalau nak tahu tempat & trend rakyat malaysia bercuti sepanjang 2015 meh tengok kat sini >> Inilah Trend Percutian Rakyat Malaysia Sepanjang 2015 <<

Zaman sekarang kalau terlampau ikut trend & budaya bercuti orang2 zaman Internet ni kadang2 tak enjoy jugak sebab nikmat percutian tu macam kurang feel sebab masing2 sibuk dengan gadget berbanding dulu.. Paling2 kalau pergi bercuti pun 1 gadget jer bawak iatu camera. Zaman sekarang masing2 ada smartphone bercamera. Masing2 sibuk nak berselfie.. kalau dalam satu family ada 10 orang.. masa ambil gambar jer dah berapa minit so masa melawat tempat2 menarik pun jadi pendek.

Moral of the story.. Kadang2 trend boleh merosakkan suasana jugak. Bukan semua benda ikut trend tu stylo milo sangat kadang2 terlampau ikut trend sangat pun nampak jahiliah balik.

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

SERAM! PADAH MENGHIDUPKAN ORANG DAH MATI SELAMA 3 HARI

23.1.16 Suria Lekatlekit 1 Comments

SERAM! PADAH MENGHIDUPKAN ORANG DAH MATI SELAMA 3 HARI. Tengah mood menulis cerita seram ni elok la kita manafaatkan sebaik mungkin dalam segmen seram serik lekat lekit. Almaklum la tengah ada sumber seram lagi.. Nanti dah habis sumber inspirasi tulis cerita seram mungkin cerita seram kat blog lekatlekit.com ni berehat sekejab la macam selalu.

Sumber Google

hari ni.. Kisah seram terpilih adalah kisah di sebuah perkampungan yang ada sekumpulan penduduk ni yang boleh membuat ritual untuk menghidupkan orang yang dah mati selama 3 hari bagi memberi peluang kepada ahli keluarga mereka melepaskan rindu. Nak di jadikan kisah ni adalah sepasang suami isteri yang kematian anak akibat di gigit anjing. Hidup mereka jadi tak bahagia la selepas satu satunya anak depa ni mati. Sampai si isteri ni minta suami dia lepaskan sebab dia rasa macam tak boleh bersama lagi.

Bila kematian anak mereka menjadi punca kehidupan mereka jadi tak bahagia mereka berpindah ke sebuah daerah yang agak terpencil. Sebab mereka hidup dalam kesedihan seorang lelaki yang berasal dari tempat tersebut tawarkan satu upacara untuk menghidupkan kembali anak mereka yang dah mati tu selama 3 hari supaya mereka dapat melepaskan perasaan rindu. Bila dah bersetuju maka ritual tersebut di adakan. Maka bermula episod seram.. selepas 3 hari mula2 pasangan laki bini ni tak nak hantar balik anak mereka ke kubur & budak tu pun tak nak kembali ke alam kubur. Maka dia mula membunuh orang2 yang cuba mematikan dia semula.

Akibat dia jadi semakin ganas.. maka mak bapak dia pun rasa perlu kembalikan dia ke kubur. Setelah berusaha akhirnya berjaya juga ibu kepada budak tu berjaya bawa dia untuk di kuburkan semula. Selepas kanak kanak tersebut di tanam.. tiba2 tangannya menarik kaki si ibu lalu si ibu jugak ghaib ke dalam Tanah. Rupanya si ibu pun sebenarnya dah mati tapi di bangkitkan semula dengan ritual yang di jalankan oleh kumpulan penduduk kat situ atas permintaan suaminya. Tapi kerana terlalu sayang.. dia tak nak pulangkan isteri dia ke alam kubur sehinggalah anak mereka lahir & mati.

Cerita ni memang tak ada sangat la kelibat2 menyeramkan macam watak hantu.. Tapi jalan cerita dia sumpah aku suka. Ya Allah.. serius aku sampai menangis lepas tengok cerita ni sebab macam dapat feel perasaan seorang ibu tu rindu anak dia yang dah mati. Bila anak yang dah mati tu tiba2 dia dapat jumpa balik, memang la sapa2 pun akan rasa berat hati untuk lepaskan. Walaupun hanya cerita rekaan dalam filem.. Tapi sangat sampai ke hati la cerita ni pada aku. Cuma ada action2 yang ngeri sebab tu filem ni di klasifikasi 18.


Cerita ni yang aku google.. dia filem yang low budget. Tapi sebab kekuatan jalan cerita dia, filem ni jadi not bad untuk di tonton. Filem ni tahun 2011. Dah lama la.. Aku beli dvd dia pun sebab dah tak banyak dvd cerita seram yang best aku jumpa minggu lepas.

Jadi aku rasa tak menyesal membeli DVD filem Wake Wood walaupun cerita lama tapi sebab aku tak pernah tengok jadi cerita baru tengok bagi aku. Bukan nak kondem.. Kalau beli dvd filem melayu kebanyakkan jadi bahan mengumpat je kat blog aku berbanding filem luar ni. Bukan la aku taste western ke hapa.. Tapi dah memang filem luar lagi best nak buat macam mana, kan.

Moral of the story.. Seseram manapun sesebuah filem tapi tak mampu jadi seseram ni bila geng2 makcik berkumpul nak2 lagi hari perayaan.. Mereka ni ada satu watak yang menyeramkan anak anak buah nak2 lagi yang ada akil baligh sebab mereka ada perangai tipikal macam ni >> 19 Perangai Menakutkan Golongan Makcik Bila Berkumpul Di Hari Perayaan << Jadi.. kalau kata filem wake wood ni seram korang dah takut nak tonton rasanya makcik makcik macam ni mesti korang tak sanggup nak hadap. hahahaha

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

SESUATU SEDANG BERLAKU DI MALAYSIA BERKAITAN PANDA

23.1.16 Suria Lekatlekit 1 Comments

SESUATU SEDANG BERLAKU DI MALAYSIA BERKAITAN PANDA. Malaysia dah buktikan panda boleh hidup & beranak pinak kat Malaysia cuma tu la juta2 jugak la kena sediakan budget untuk spesis panda kalau kita nak dia membiak di Malaysia. Almaklum la Malaysia sangat bijak menjadikan panda sebagai simbol diplomatik antara china & malaysia alih2.. Zoo negara terpaksa jugak tutup setiap selasa kerana tak dapat menampung kos nak bayar pekerja zoo negara. Ingat panda dah ada kat Zoo negara ramai la orang datang ke zoo sebab dah keluar budget juta2 nak bawa masuk panda hope keuntungan dia mampu la menampung semua kos kat zoo tapi tak jugak. Dah la Panda tu pun sewa jer.. Sampai masa kena bagi balik kat tuan dia..


Sapa la nak pergi zoo negara selalu.. Tiket mahal nak mampus. Nak masuk dah kena tiket.. nak tengok panda kena beli tiket lagi. Tak masuk makan minum & naik train dalam tu.. Semuanya nak kena bayar. Setakat loving couple tengah bercinta atau baru kawen nak jenjalan kat Zoo negara ok lagi sebab berdua jer... Yang beranak pinak memang tercabut butang calculator kira budget nak masuk zoo negara ni. Yelah.. normally tempat2 macam tu memang yang beranak pinak la suka pergi. Tapi kalau dah mahal macam nak beli emas.. Sapa je yang mampu. Dah la sekarang dengan GST bagai.. haus poket seluar dok korek cari duit tak jumpa. hahaha

Cakap pasal panda ni.. kebetulan sekarang sedang berlaku sesuatu kat negara kita berkaitan panda jugak. Korang takkan sangka panda yang sekor ni boleh buat semua ni kat Malaysia >> Inilah Yang sedang Berlaku Di Malaysia Sekarang Melibatkan Seekor Panda << . Mungkin Panda ni Lebih attractive dari panda kat zoo negara & mungkin mampu memberi keuntungan besar pada negara. Sebab Panda ni tak payah kurung dia di bawa berkeliaran kat serata tempat.

Pemerintah sekarang aku pun tak faham.. Kenapa dia suka sangat menyusahkan rakyat & buat benda2 yang merugikan negara. Aku rasa dia patut berehat dah.. Tapi tu la orang yang over confident dia pandai ni susah nak ajar. Kita doakan dia dapat hidayah & dia sendiri letak jawatan dengan senyuman. hehehehe

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

QU PUTEH WHITENING PRO 9 DI SAHKAN BAHAYA OLEH KKM

22.1.16 Suria Lekatlekit 3 Comments

QU PUTEH WHITENING PRO 9 DI SAHKAN BAHAYA OLEH KKM. Tu dia.. Hot from Oven katanya. Tetiba terbaca satu artikel berita kat Berita Harian Online katanya Biro Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan (BPFK), Kementerian Kesihatan menerima laporan kesan advers daripada pengguna yang mengalami tinnitus (ringing in the ears) dan keguguran rambut setelah menggunakan produk Qu Puteh Whitening Pro 9 dan Qu Puteh Whitening UV Block (NOT151106645K) selama lebih kurang tiga bulan.


Lepas stop guna katanya baru pulih dari masalah yang di hadapi maka BPFK telah membuat ujian terhadap produk Qu Puteh Whitening Pro 9 dan Qu Puteh Whitening UV Block. Hasil ujian tersebut menunjukkan, satu produk iaitu produk Qu Puteh Whitening Pro 9 dikesan mengandungi merkuri pada paras tinggi yang tidak dibenarkan dalam produk kosmetik.. Ni la masalah produk tempatan atau produk Asia. Mesti masalah merkuri tinggi. Patut la adik aku kata pakai set Qu Puteh ni rasa belengas. Jadi dia tak suka.. dia tak pakai. Beli 1 set harga RM100++ jugak. Normally produk yang ada merkuri ni memang melekit, belengas & berminyak. Tu dari apa yang aku baca la. Aku pakai bio essence memang cream dia jenis tak berminyak & cepat meresap dalam kulit.
Akibat dari perkara tu maka notifikasi produk Qu Puteh Whitening Pro 9 telah dibatalkan dan syarikat yang bertanggungjawab ke atas notifikasi produk berkenaan telah diarahkan untuk memberhentikan penjualan/pembekalan dengan serta-merta. Selain itu, katanya, syarikat itu juga diarah menarik balik produk itu daripada pasaran dalam tempoh 72 jam.

Patuh la putih ye dak.. hehehe sebab produk yang ada merkuri ni kebiasaannya dipasarkan untuk tujuan mencerahkan kulit dan rawatan antipenuaan seperti masalah jeragat, kulit tidak sekata dan kedutan. Memang la berkesan tapi ada kesan sampingan. boleh memudaratkan kesihatan dan menyebabkan kerosakan pada buah pinggang dan sistem saraf. kesan mudarat akibat pendedahan kepada merkuri juga boleh dialami oleh orang sekeliling apabila produk kosmetik mengandungi merkuri yang disapu pada kulit meruap dan dihidu. Ia juga boleh menganggu perkembangan otak kanak-kanak, yang masih kecil atau yang belum dilahirkan. Bayi dan kanak-kanak kecil berisiko terdedah kepada merkuri apabila mereka menyentuh produk kosmetik yang mengandungi merkuri atau orang yang menggunakan produk kosmetik itu.

Ada yang komen KKM dengki orang melayu berniaga.. Kalau dah bahaya tak kira la produk melayu ke cina ke india ke tetap la bahaya. Dah KKM pulak di tuduh dengki

So berhati hati lah nak guna apa2 produk pun. Jangan sebab keluar masuk TV 24 jam sehari dari pagi sampai ke pagi kita confident produk tu selamat. Belum tentu... Bukan nak kondem produk tempatan tapi memang banyak produk tempatan yang ada merkuri yang tinggi. Bukan kata aku kaya guna produk Bio essence.. aku dulu pun pernah jadi mangsa produk zaman bodo bodo.. Baby face pun aku pernah try walau perit nak mampu masa kulit mengelupas. Cantik sekejab jer.. lepas tu kembali hodoh seperti sediakala. nasib baik tak kena kanser kulit jer. Sekarang sebab aku dah dapat hidayah.. aku memang tak berani sangat ber eksperimen dengan produk bukan bukan sangat kat muka aku. Jadi elakkan guna produk2 yang berisiko nak2 lagi produk2 ni >> AMARAN: Sesiapa pernah atau bakal beli benda-benda ni, korang wajib tahu perkara bahaya ni! << sebab tu pentingnya pengesahan dari KKM sebab kita tak boleh tahu ingredient sesuatu produk tu selamat ke tidak tanpa pengesahan KKM.

Moral of the story.. Bertabah la kepada pengasas produk ni. Anggap je cuma teguran kecil dari Allah. Mungkin dia rasa makcik dah macam terawang tak jejak kat bumi sekarang ni. Peace Yo!

P/S : Pelik jugak kan.. macam mana produk ni boleh lepas di pasaran.. Lepas pengguna buat aduan baru ujian di jalankan & mendapati mengandungi merkuri yang tinggi. Sebelum ni memang KKM tak pernah check ke cream tu atau memang tak pernah apply pengesahan KKM??

Sumber : Berita Harian

3 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

PASUKAN BOLA SEPAK KEDAH BAKAL DI TAJA DATO TERLAJAK LARIS

22.1.16 Suria Lekatlekit 0 Comments

PASUKAN BOLA SEPAK KEDAH BAKAL DI TAJA DATO TERLAJAK LARIS. Betoi ka ni? Tu dia berlumba2 Pengasas produk kesihatan & kecantikkan nak taja pasukan bola sepak. Gamaknya sebab pemain bola sepak sekarang pun dah macam selebriti kalau yang popular.. nak2 lagi yang hensem & banyak kontroversi jadi mungkin sebab tu kot pengasas produk kesihatan & kecantikkan rasa mereka ada publisiti yang boleh melariskan produk.


Tak salah pun sapa2 nak taja pasukan bola sepak cuma tu la kalau betul la Dato Terlajak Laris nak taja pasukan bola sepak hijau kuning jangan la buat syarat kena tukar dari jersi warna hijau kuning dengan warna pink atau warna bukan bukan pulak. Atau minta nak duduk dengan referee tengah padang ke atau nak tukar warna stadium jadi warna tema Dherbs. Hope syarat2 yang di berikan tak melampaui batas pasukan bola sepak la.

Tajalah dengan seikhlas hati & berhemah. Nawaitu menaja tu kena betul la.. Taja bola sepak ni bukan macam taja retis kahwin. Pasukan bola sepak melibatkan identiti, maruah & harga diri seorang lelaki sebab yang main bola sepak pun orang lelaki. Jangan la sebab dah keluar budget juta2 sampai memondankan mereka pulak yer.. Kalau nak buat sweet2, cute2 dengan teman romantika di tampoi tu better taja retis kawen je lah. Lagi senang nak jual produk. Sesuai sangat la kan... hahhahaa

Hijau kuning tu negeri kelahiran & tempat cheq membesar tau Dato Aliff.. Sebab Dato Aliff pun lelaki hope syarat tajaan pun bersifat kelakian jugak la. Jangan jadi gila glamour macam makcik sorang tu.. asal taja semua kena jadi duta produk dia. Yang tu biaq pi la kat dia.. Jangan tiru ok!


Tapi sejauh mana kebenaran Dato Aliff Syukri nak taja pasukan kedah ni belum ada kenyataan rasmi cuma status kat FB dia macam tak menidakkan cuma tak mengiyakan jer. Apapun.. Semoga Dato Aliff Syukri lebih Ong tahun ni.. Kalau kurang Ong kat sini ada cara macam mana nak buat jadi lebih Ong Tahun ni >> 8 Perkara Yang Boleh Anda Buat Untuk Lebih Ong Sempena tahun Baru Cina Tahun Ni << Moga yang menaja & di taja di murahkan rezeki. Amin...

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

DATO ALIFF SYUKRI TERLAJAK LARIS MENGAMUK BANGLO 7 JUTA BOCOR

22.1.16 Suria Lekatlekit 5 Comments

DATO ALIFF SYUKRI TERLAJAK LARIS MENGAMUK BANGLO 7 JUTA BOCOR. Rumah juta2 pun kalau bocor sana sini.. Pun tak guna jugak kan? Yelah sapa tak geram beli rumah mahal mahal.. alih2 banjir dalam rumah. Lain la aku menyewa rumah kos rendah katanya.. Kadang2 hujan lebat kalau angin kuat menghala ke rumah tempias jugak la tapi takde la bocor sebab rumah aku tak ada bumbung. Almaklum la duduk rumah mangkuk tingkat ni kan. Syiling rumah aku, atas lantai rumah orang.


Dari semalam lagi dok tengok Dato Aliff syukri membebel kat FB dia pasal rumah dia yang bocor. Dok marah kat kontraktor buat kerja tak betul. Dah banyak kali repair pun dok bocor jugak. Apakata try tampal pad kot2 tak bocor.. hehehehe...


Sapa tak marah ye dak.. Beli rumah juta2 alih2 dok kena tadah besen dalam rumah. Dah macam orang duduk rumah pondok atap berlubang sana sini. Jangankan 7 juta kalau kita beli rumah 70 ribu pun kalau bocor kita rasa nak menyumpah jugak kan. Yelah.. bukan beli pakai daun yang berguguran di pusara.. Beli pakai kertas ada gambar muka Agung gitu.


Sabarlah Dato terlajak laris Ooi.. Kalau dah rasa rumah 7 juta pun bocor try pindah apartment murah macam rumah den ni. Insya Allah tak bocor... Ni depan rumah den pun ada 2 lagi kosong. Nak ke? Boleh den rekemen kat owner dia.. Dapat jugak komisyen katanya. Hahahaha

Ha kau! Minta jutawan menyewa rumah buruk.. kau hado? hahaha.. Yelah.. dari kena tadah besen kan. adalah lebih baik duduk rumah murah tapi bila hujan boleh guling2 tanpa risau rumah banjir.

Orang kaya kaya ni sembang semua benda juta juta jer.. nak kongsi cerita happy pun pasal juta juta.. Nak marah pun kes juta juta.. Kita yang baca hanya terlopong je dengar harga banglo dia. Kita nak jadi kaya kena ada Ong bak kata orang cina jadi kalau korang nak lebih Ong sempena Tahun baru cina ni meh tengok apa yang korang perlu buat >> 8 Perkara Yang Anda Boleh Buat Untuk Jadi 'Ong' Sempena Tahun Baru Cina ni << kot2 jadi Ong ikut petua ni boleh beli banglo 7 juta yang tak bocor. hehehe

Takpe la Dato Aliff syukri mungkin Allah nak sentiasa ingatkan Dato begitulah orang2 susah yang rumah pun atap bocor bila musim hujan. Nak2 lagi yang rumah kecik.. situ la makan & situ jugak la tidur. Bertabahlah sambil cari penyelesaian terbaik.

5 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

PERHATIAN! ANDA KENA TAHU TENTANG 10 RESTORAN NASI BERIANI NI

22.1.16 Suria Lekatlekit 2 Comments

PERHATIAN! ANDA KENA TAHU TENTANG 10 RESTORAN NASI BERIANI NI. Kat sini sapa yang suka makan nasi beriani? Aku suka la jugak.. Kat sungai buloh ni ada satu restoran Nasi beriani Johor Belakang The Store memang sedap la bagi tekak aku. Tapi rasa macam lama pulak tak pergi makan nasi beriani kat situ. Portion dia pun cukup mengenyangkan perut aku yang nak kata kecik tak kecik.. besar pun tak la macam perigi buta. Setakat nak melantak macam saka tu kalau kena pada menunya boleh jugak la. Hahahaha


Tu restoran nasi beriani yang selalu aku makan.. Sebenarnya kat lembah klang banyak restoran nasi beriani ni. Dari beriani melayu, arab,india & segala bangsa la. Aku pun banyak jugak la try makan nasi beriani ni kat macam2 restoran cuma aku ni jenis kalau kat luar aku makan mesti tak pernah ingat nak snap pic jadi susah la sikit aku nak jadi food hunter atau food blogger. Even laki aku dah belikan camera yang senang aku usung dalam beg konon aku nak ambil gambar cecantik kat luar tetap aku masih lupa bila menu sampai. Nak harap otak aku ingat tempat2 aku makan.. hurmm.. susah sikit la.

Nak buat macam mana.. Benda kalau kita tak biasa ni memang nak jadi kebiasaan susah sikit. Tapi elok jugak la.. Kalau aku ketagih dok snap pic gambar menu2 yang aku makan kat luar habis semua niche blog aku sapu.. semua aku tulis. Ni baru betul2 perigi buta punya blog. Semua boleh masuk. hahahaha

Cerita pasal nasi beriani tadi tu.. Lupa pulak. Tadi aku terbaca satu artikel ni pasal restoran nasi beriani. Rasanya yang suka makan nasi beriani elok la jugak la tengok bukan apa takut nanti menyesal pulak kalau tak tahu. Jadi kalau korang nak tahu meh la tengok kat sini >> 10 Restoran Nasi Beriani Ni Mesti Korang Tahu Supaya Tak Menyesal Kalau Terlepas Pandang << Apapun pastikan nak makan kat mana2 terutama restoran yang eklusif ni ada sijil halal JAKIM. Jangan main sumbat jer.. Sebab yang haram bukan hanya daging babi, ok! Sematkan dalam otak benda tu. Jangan tunggu ada babi baru kita rasa haram untuk di makan sedangkan banyak perkara boleh jadi haram dalam penyediaan makanan ni.

Tetiba pulak rasa rindu Nasi beriani Gam Johor sungai buloh tu. Ok.. set time ahad ni Insya Allah kita terjah melempiaskan nafsu serakah kat situ. Hahahaha

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

FLAVOR VAPE MARIA OZAWA CONFIRM LELAKI SUKA

21.1.16 Suria Lekatlekit 3 Comments

FLAVOR VAPE MARIA OZAWA CONFIRM LELAKI SUKA. Hari mingu lepas jenjalan kat GM Kl.. Terjumpa flavor vape perisa cendol & ABC (air batu campur).. punya cempeqa la laki bini tak tau selama ni ada flavor vape perisa cendol, abc bagai.. Almaklum la laki aku ni memang tak hisap benda2 berasap tak kira la vape ke hapa. Dia bukan smoker.. Alhamdulillah jimat duit. Duit beli makanan jin tu boleh la buat budget bawak aku & anak2 pi jenjalan. Maka bergelak ketawalah kami laki bini sebab tengok flavor vape perisa cendol & ABC.


Tup tup hari ni ternampak kat fanpage Amran Fans review untuk Flavor vape perisa Maria Ozawa.. Mak Aiih.. apa rasa maria ozawa ni. Mesti ada yang tak tau siapa Maria Ozawa ni.. Aku ni pun tak berapa kenal jugak dia memula. Tapi orang asyik dok sebut pasal dia alih2 ter tahu jugak. Yang aku tau dia ni pelakon filem lucah jepun, kalau tak silap la. Apa tajuk filem dia.. Sumpah aku tak tau. Nak google pun tak berapa sedap perut sangat la kalau dah tau tema filem lakonan dia tu.


Awat la depa letak nama flavor tu Maria Ozawa.. Ni kalau orang hisap terus terangsang nafsu seks ke macam mana ni? Bahaya jugak.. ntah apa dia letak dalam flavor tu. Ubat kuat ke hapa sebab nama dia pun sangat2 mencurigakan. hahahaha

Aduhai.. macam2 la orang nak meniaga ni kan? Kena pandai memanipulasi nama produk tu padahal kadang2 tak ada apapun. Macam flavor vape ni.. Maybe nama jer kontroversi ntah2 flavor vape perasa strawberi je kot. Vapor dengar nama Maria Ozawa confirm la rasa nak beli sebab nak tahu macam mana rasa Maria Ozawa tu kan?

Apapun vape dah banyak negeri haramkan penjualannya.. Dan tak mustahil tak lama lagi vape akan tersenarai dalam kategori barang2 macam ni >> Awas! Jangan Jual Produk Ni Kalau Taknak di kenakan tindakan undang undang << Masa tu mungkin orang jual vape macam jual dvd/vcd/cd cetak rompak. Dah tak boleh buka kedai terang terangan apatah lagi nak jual flavor Maria Ozawa ni. hahahaha

Moral of the story.. Nama flavor pun ada unsur2 tak berapa nak sihat apatah lagi lepas menyedutnya. hahaha

3 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

MACAM NI RUPANYA KESAN LEPAS GUNA NIVEA IN-SHOWER BODY LOTION

21.1.16 Suria Lekatlekit 6 Comments

MACAM NI RUPANYA KESAN LEPAS GUNA NIVEA IN-SHOWER BODY LOTION. aku pun nak merasa berkulit putih gebu jugak katanya. Yelah.. dalam rumah aku ni.. antara kami 3 beranak (Asben,Aku & anak) aku la paling layak di umpamakan sebagai semut hitam di malam yang gelita katanya. Depa untung la memiliki kulit yang putih & cerah. Almaklum la.. menurut cerita orang2 yang sempat tengok aku masa lahir.. Aku lahir memang berkulit cerah & putih tapi membesar sebagai anak kampung yang sihat maka aku rentung bersama usia.


Akibat aktiviti ketika aku mengalami proses pembesaran menyebabkan aku terbakar dia bawah terik matahari maka dewasanya aku menjadi seorang yang bukan macam Emma Maembong. Tidak jugak la macam michael jackson sebelum melakukan pembedahan plastik keatas dirinya. Kira sawo matang melayu la. Tapi manusia ni memang jenis tidak pernah bersyukur dengan apa adanya. Nak jugak tu merasa kot2 boleh putih sikit lagi takde la terasing sangat bila bersama suami & anak katanya. hahahaha

Maka 20 hari yang lalu.. Aku ada membeli satu produk Nivea In-shower body lotion whitening. Terpengaruh dengan iklan Tv kekdahnya.. Sebab dia in-shower lotion tu yang aku paling tergoda. Sebab aku ni memang malas pakai lotion lepas mandi. Masa mandi tu aku rajin sikit la nak pakai apa2 pun. sebab senang nak sapu satu badan. Almaklum la mandi katanya.. hahahaha. Yang aku malas pakai lotion lepas mandi ni bukan apa. Lepas pakai lotion kang nak buat apa2 dengan air macam basuh pinggan ke hapa.. Mesti bekas2 lotion tu rasa belengas semacam. I tak suka tau rasa macam tu.. Rimas! Bila Nivie keluarkan in-shower body lotion ni.. Lepas syampo badan tu bilas sapu je in-shower body lotion ni kemudian  bilas lepas tu lap. Dah settle. takde melekat lekit bagai.. Tu salah satu kelebihan dia. Senang nak apply satu badan & tak melekit sebab kita dah bilas dengan air lepas sapu.


Memang puas hati dengan kesannya. Bukan setakat mencerahkan kulit aku malah memudarkan parut2 bekas garu akibat alergik kat tangan. takde la bertompok2 sangat. Ya Allah masalah alergik memang bukan setakat gatal malah lepas garu meninggalkan parut hodoh giler. Mencik tau. Tapi Alhamdulillah.. lepas guna In-Shower body lotion ni selama 20 hari, memang nampak jelas banyak parut2 alergik dah pudar. tak ketara sangat kat tangan. Selain tu kulit tak kering & tona kulit pun cerah sekata je.

Pada yang jenis kaki berangan macam aku yang nak putih macam emma maembong.. Boleh la try Nivea In-Shower body lotion ni. Harga dia pun mampu milik. 400ml RM21.20. aku beli kat tempat biasa la.. Guardian. Senang nak beli so tak payah nak online bagi. cash & carry jer kat mana2 pun ada jual.

Bila kulit dah cantik & cerah sikit ni mula la mood nak berselfie tu datang. Ni kalau ada barang baik punya macam ni >> Inilah Barang Baik Yang Kaki Travel & Selfie Kena Ada << Confirm makin jelita aku bila berselfie. Gamaknya kalau request dapat tak barang baik ni. hahahaha..

Moral of the story.. Kita sukakan kecantikkan bukan bermakna kita dahagakan perhatian. Kadang2 kecantikkan tu membuatkan keyakinan diri kita bertambah & kita rasa happy. cantik sesiapa pun boleh memiliki sebab kecantikkan itu tiada kriteria tertentu sebab cantik pada setiap pandangan mata orang adalah tidak sama. Asalkan kita rasa kita selesa dengan diri kita seadanya.. cantik la tu. Tapi jangan la sampai gigi pun kau tak pernah sental.. tapi sebab kau rasa ok je kau dah rasa cukup cantik. Tu bukan cantik tapi malas, hokay!

6 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

PADAH ARTIS MELAYU SIMPAN VIDEO BERSPENDER DALAM TELEFON

21.1.16 Suria Lekatlekit 3 Comments

PADAH ARTIS MELAYU SIMPAN VIDEO BERSPENDER DALAM TELEFON. Jangan ingat smartphone barang peribadi kita adalah tempat paling selamat nak simpan gambar2 yang mengaibkan. Kalau kita je tengok memang la tak ada apa yang mengaibkan tapi kalau terlepas ke tangan orang yang tak bertanggungjawab memang jadi satu malapetaka la. Sebab benda ni jadi kat seorang artis hensem.. Arja Lee.

Arja lee bersama salinan laporan polis yang di buat

Katanya dia tertinggal handphone kat tandas di sebuah pusat membeli belah.. Kalau dah tertinggal tu memang majoriti tinggal kenangan la kau dengan enpon tu. Peluang tipis sangat la nak jumpa balik. Seminit pun kita terleka.. boleh ghaib enpon. Inikan kau dah keluar dari tempat tu kemudian teringat enpon tertinggal kemudian patah balik.. Memang kalau ada lagi kat situ, satu keajaiban. Tapi malangnya tiada keajaiban untuk artis tersebut.

Bila dah jatuh ke tangan orang yang suka mendajalkan orang ni.. Nak2 lagi dalam tu katanya ada satu video berdurasi 12 saat yang merakam aksi arja lee menimang bola dengan hanya memakai spender & T-shirt. Hot & spicy kau..  main bola pakai spender. Sipolan ni dah dapat enpon si retis ni.. Segala account laman sosial dalam tu pun maybe tak logout atau save passwords.. Maka tumbuh tanduk la penyamun tu. Dah la curi enpon orang kemudian pi upload pulak video tu dalam instagram si arja lee ni.

Tak pepasal jadi isu besar & arja lee dah pun buat laporan polis. Ni memang betul2 kes penganiayaan. Dah la enpon kena kebas.. diri dia pulak kena aib. Walaupun smartphone sekarang dah boleh ambil gambar secantik kualiti DSLR macam ni >> Rahsia Macam Mana Nak Ambil Gambar Secantik Kualiti DSLR Menggunakan Smartphone << Tapi mohon ambil la gambar yang berisiko supaya orang lain tak boleh guna untuk menjatuhkan kita.

Moral of the story.. Smartphone bukan tempat paling selamat nak simpan apa2 gambar, video atau maklumat peribadi yang mungkin orang lain boleh gunakan untuk memalukan kita. Jadi tak payah nak ambil gambar bukan2 sangat la. Bukan lawa sangat pun ambil gambar atau video pakai spender tu. Spender tu pun dah di cipta untuk tersorok di dalam pakaian lain.. jadi sorokan la dia seperti mana fungsi dia yang sebenar. hehehe

3 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

Kongsi Kisah Seram Anda Disini

Name

Email *

Message *