TAWARAN PANAS! BOOK 1 MALAM DAPAT FREE 1 MALAM

27.2.16 Suria Lekatlekit 0 Comments

TAWARAN PANAS! BOOK 1 MALAM DAPAT FREE 1 MALAM. Tu dia offer sempena apa ni. Book 1 malam dapat free lagi 1 Malam. dah macam sale kat mall pulak. Hot & spicy tawaran macam ni kan? Bayar satu dapat dua sapa tak nak. Boleh la menikmati sepuas puasnya. 2 hari tu golek2 dalam bilik rasanya dah cukup puas kot. Dah tu kat Thailand pulak makin menjadi jadi la. Almaklum la Thailand kan? Apa yang tak ada.. hehehe


Cerita apa pulak puas tak puas dalam bilik ni. Hang biar betul lekatlekit OOi.. Sejak bila jadi ibu ayam pulak ni. Hahahha... Apa pulak ibu ayamnya. Dah ada promosi baik aku share je la dengan hangpa. Salah ke? Benda baik memang kena share ye dak?

Mesti ramai tertanya tanya apa benda yang book 1 Malam dapat free 1 malam lagi. Dah tu kat Thailand pulak. Ni cerita malam2 ni memang sensitif sikit katanya. Hangpa ni.. Asal malam ja mesti fikir projek 1 night stand jer. Cuba positifkan sikit kepala hotak hangpa tu. Tapi tawaran ni memang baik punya. Nak2 lagi yang memang ada plan nak pergi Thailand. Elok la grab terus offer ni.

Kalau hangpa ada niat nak one night stand tu aku tak campur la tapi memang offer ni Book 1 malam dapat 1 malam free. Berminat nak rebut tawaran hangat ni sila tengok kat sini >> Wajib Grab!Promo Beli 1 Malam, Percuma 1 Malam << Manatau nak Ber'Isteri'rehat ke? memang sangat sesuai untuk golongan yang jarang2 ber'isteri'rehat.

Apapun selamat ber'isteri'rehat buat anda semua di hari minggu ni. Aku hari2 pun isteri & rehat so takde beza sangat la dengan hari minggu & hari biasa hahaha. Cuma hari minggu kebiasaannya aku akan banyak bergerak sikit nak2 singgah kat Mall. Jadi istilah Isteri & rehat aku hari minggu ni kurang berbanding hari biasa hahahaha.

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

AWAS! PERANGAI SEBENAR LELAKI BOLEH LIHAT KETIKA DALAM KERETA

27.2.16 Suria Lekatlekit 1 Comments

AWAS! PERANGAI SEBENAR LELAKI BOLEH LIHAT KETIKA DALAM KERETA. jaga2 kaum lelaki nak2 lagi kalau ada pasangan yang korang baru je nak ngorat kat sebelah seat penumpang. Sebab sekarang dah terbongkar satu cara nak kenalpasti perangai lelaki ketika anda dalam kereta. Bahaya ni.. Nak2 lagi yang jenis perangai tak senonoh tapi depan awek kemain cover sampai pijak semut pun semut rasa macam kena urut.


Tapi bagi perempuan ini satu perkara yang sangat baik. Dapat kenalpasti mana lelaki yang elok di buat suami atau tak. Sebab masa bercinta ni normally 50% lelaki takkan tunjuk perangai sebenar. nak tengok perangai sebenar pasangan kita tunggu la tidur sebilik,sebantal,seselimut nanti. Kalau dia nak cover perangai buruk pun lepas kahwin paling2 3 bulan pertama jer... Time mood masih honeymoon. Lepas tu bersedia la anda menghadapi realiti sebenar siapa orang sebelah kita tu. Kalau dapat yang baik.. Alhamdulillah. Kena yang perangai macam taik.. Na'uzubillah.

Jadi supaya tak tersilap pilih atau tak terpedaya dengan sandiwara semasa masa bercinta paling mudah korang nak tahu perangai seorang lelaki tu adalah semasa korang dalam kereta. Kadang2 memandu bila ada awek sebelah pun depa suka cover konon sopan san'toing' sangat tapi ada part2 depa kadang2 lupa nak cover sebab benda2 macam ni selalu berlaku secara spontan maka time ni la korang boleh pasang jerat.

Lelaki bersedia perangai sebenar korang akan terbongkar dalam artikel ni >> 5 Cara Nak tahu Perangai Pasangan Anda Ketika Dalam Kereta << Jadi lelaki memang korang susah la nak control benda2 ni maka sila la berubah dari sekarang sebelum bertemu dengan seseorang yang korang berniat untuk di jadikan jodoh. Bukan apa kalau korang berlakon baik nanti tetiba kantoi kan malu sendiri. Harap jadi jodoh yang dapat cuma bodoh. hahahaha

Moral of the story.. Seseorang yang baik akan terlihat dari tindakkannya tapi seseorang yang cuba berlagak baik pulak selalunya akan kantoi bila dia panik & beremosi. hehehe

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

TELEFON PENYANYI NURUL WAHAB DICURI PENYELUK SAKU DI PARIS

26.2.16 Suria Lekatlekit 1 Comments

TELEFON PENYANYI NURUL WAHAB DICURI PENYELUK SAKU DI PARIS. Tempat2 tumpuan ramai macam tempat pelancongan ni memang la sasaran pencuri & penyeluk saku. Depa2 yang dah lama graduate dalam bidang menyeluk & menyapu harta benda dalam kocek & beg orang boleh buat perkara terkutuk dalam sepintas lalu. Sambil lalu kat sebelah pun depa boleh rembat tanpa kita sedar atau mencederakan mangsa macam peragut. Sebabnya mungkin depa dah follow mangsa & dah tahu target2 depa nak menyapu tu kan nampak lancar je aktiviti mencuri depa ni.


Sebab tu la kita perlu berhati hati.. Kadang2 kita rasa kita dah letak kat tempat paling selamat dah aset2 berharga kita macam gadget2 elektronik tapi sebenarnya dunia sekarang dah tak berapa selamat dari spesis2 jahat ni. Langkah paling selamat jangan menyimpan apa2 maklumat atau benda yang boleh membahayakan & mengaibkan kita dalam gadget2 elektronik. Takut kalau terlepas kat orang yang tak sepatutnya benda tu di jadikan bahan untuk memalukan atau mengugut kita.

Tadi terbaca satu post dari Kak Nurul kita ni.. Dia sekarang sedang bercuti di Paris bersama family dia. Katanya telefon dia kena curi oleh penyeluk saku di paris. Semua gambar & video dalam fon dia belum sempat dia buat backup.. Moga tak ada apa2 gambar atau video yang tak sepatutnya dalam tu. Memang la mat saleh bukan kenal sangat pun dengan retis Malaysia tapi kalau dia sesaja nak buat khianat pergi upload benda tak sepatutnya kat media sosial.. kalau ada Orang2 yang mengenali mangsa tu tengok tetap dapat malu besar jugak. Jadi mencegah itu sangat penting.


Nak2 lagi smartphone yang macam ni. Memang penyamun suka sangat la sebab masih baru di pasaran & harga tinggi kalau nak jual. Sebab smartphone ni Bukan je ada 3 slot untuk card malah ada teknologi cap jari untuk ambil gambar & membuat panggilan. Mana nak dapat smartphone dengan teknologi terkini macam ni dengan harga bawah RM1000. Nak tahu smartphone apa meh tengok kat sini >> Smartphone Canggih Ni berharga Tak Lebih Dari RM1000. Biar Betul?? << Ni kalau dapat sebijik nak selamat simpan celah pinggang bahagian depan. kalau orang nak seluk pun kita boleh nampak katanya. Sekian tips mengelak dari smartphone kena curi dengan penyeluk saku katanya... hahahaha

Moral of the story.. Dalam masjid pun orang tak takut mencuri apatah lagi di luar sana. Jadi berhati hati lah..

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

SESUATU YANG TERBARU DI FACEBOOK MESTI ANDA TAHU

26.2.16 Suria Lekatlekit 2 Comments

SESUATU YANG TERBARU DI FACEBOOK MESTI ANDA TAHU. facebook dah upgrade lagi satu fungsi yang memudahkan pengguna untuk menyatakan perasaan pada setiap status yang di update oleh rakan media sosial. Lepas ni lagi meriah la wall FB kan? Boleh tengok orang vote apa pada perkongsian kita di Facebook.


Benda baru la katanya.. Ramai la dok update pasal tu. Ramai jugak yang mula menggunakan fungsi baru kat FB ni. Aku pun tak lepaskan peluang jugak la. Harus la try test tengok walaupun bagi aku bukan ada apa yang best sangat pun cuma dah nama benda baru semua excited. Padahal sebelum ni benda2 tu ada je dalam icon kan. Cuma di permudahkan.. fungsi tu di buat dalam bentuk button.

Bagi yang tak tahu Button yang baru di release kat facebook sekarang meh sini tengok gambar kat bawah ni..

Yang guna mobile tak tau pulak macam mana nak guna fungsi baru FB ni hahaha

So lepas ni kalau korang suka pada perkongsian orang lain korang ada banyak pilihan sama ada nak tekan butang LIKE, LOVE atau beberapa emotion yang ada dalam fungsi baru FB. Bagi yang tak tahu macam mana nak guna.. letak cursor/mouse pada button like nanti dia keluar semua fungsi baru yang aku tunjuk kat atas. Just tekan je mana2 icon yang mewakili perasaan anda pada perkongsian rakan rakan di facebook. Senang kan? hehehe

Haritu punya kecoh facebook akan ada button unlike tapi sebab mungkin ia akan lebih menggugat keharmonian di alam maya maka button unlike tak jadi di adakan. Yelah.. benda tu kadang2 boleh menyebabkan pergaduhan jugak. Takde button unlike pun manusia sedia berperang di media sosial apatah lagi kalau di adakan.

Lepas ni kalau kita tak suka orang dok selfie & upload gambar muka itik macam ni  >> Asal Usul Selfie & Duckface Yang Ramai tak tahu >> walau takde button unlike kita boleh vote guna button angry hahahaha. Tips jahat sangat.

Selamat bersosial di media sosial Uolls. Jadilah pengguna media sosial yang bijak. Peace Yo!

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

HANYA YANG BERTUDUNG SAHAJA WAJIB CARI MAKANAN HALAL?

26.2.16 Suria Lekatlekit 5 Comments

HANYA YANG BERTUDUNG SAHAJA WAJIB CARI MAKANAN HALAL?. Sentap Hoi! Statement pendakwah2 online ni. Macam jadi satu dosa besar orang yang free hair ni cari makanan atau produk yang halal untuk dia. Macam yang free hair ni tak layak pulak nak ambil berat soal halal haram sesuatu yang dia nak guna atau makan.


Aku tak nafikan free hair tu kategori tidak menutup aurat & tidak menutup aurat tu haram berdosa tapi bertudung pun belum tentu sempurna aurat dia di tutup atau geng2 pendakwah macam ni nak kata asalkan tutup kepala tak nampak rambut dah kira tutup aurat ke camna?? Sebab point "free hair" je bukan dia sebut tidak menutup aurat.  Bukan nak cakap besar.. diri aku sendiri pun tak sempurna dalam menyempurnakan hukum2 Allah ni tapi yang rasa sempurna tu tak payah la menikam hati2 orang sangat. Sampaikan dakwah yang mudah orang terima bukan buat orang benci sebab apa yang anda nak sampaikan tu sebenarnya patut menjadi perkara yang baik tapi bila salah cara dah terjadi perkara yang buruk. Sayang sangat...

Seperti kita sedia maklum tak semua yang free hair tu tak solat & tak semua yang bertudung itu melakukan solat.

Memang statement 'Free Hair tapi pergi luar negara sibuk nak cari makanan halal" seolah2 nak cakap kat golongan 'Free hair" ni sebab kau buat 1 perkara haram berdosa kenapa mesti kau nak takut nak buat perkara haram yang lain. Itu apa yang aku faham la. Soal makan minum ni soal nak jadi darah daging cheq Ooi.. Bila benda tu sebati dengan darah daging kita ia mempengaruhi keturunan kita jugak nanti. Tak bertudung.. sapa tahu esok lusa dia bertudung. Tapi kalau makan benda haram ni.. boleh ka kau nak siat2 buang benda haram yang sebati dengan darah daging kau tu nanti.

Maaf yer bukan niat nak cari pasal ke apa. Tapi kena letak jugak caption untuk bersifat lebih adil. Mungkin aku je salah faham tidak orang lain. Jadi tak adil la pada penulisan status ni. So, kat sini aku attach sekali status sebagai bukti. Masing2 mempunyai sudut kefahaman yang berbeza. merujuk pada statement di atas.. manusia ni serba tak kena kan.. kang dia dah la tak pakai tudung lepas tu makan pun tak kira halal haram mesti kena kutuk macam ni pulak.. " dah la tak tutup aurat, makan benda haram pulak."

Masya Allah.. bawak mengucap wahai pendakwah2 sekalian. Sampaikan ilmu itu cara yang betul & tidak mengelirukan. Salah faham ni boleh mengundang persepsi negatif orang yang membaca atau mendengar. Sebab anda orang2 yang berilmu tidak seperti saya manusia yang masih jahil & belajar mengenal Tuhan. islam tak ajar pun kita yang tak sempurna menutup aurat ni tak layak buat perkara2 lain yang baik & ikut hukum. Manusia ni kadang2 yang bertutup litup pun tak sempurna lagi ikut hukum Allah ni. Sebab kita manusia.. takkan pernah sempurna. Kita semua sentiasa belajar untuk jadi lebih baik.

Sumber Detik Islam

Aku ni bukan baik sangat. Penulisan aku pun jenis lantang melintang pukang.. Memang kadang2 menyakitkan hati cuma aku rasa penulisan berbentuk dakwah ni tak berapa sesuai nak lantang sangat sampai kadang2 bunyi macam menghina orang lain. Yelah.. kita nak sampaikan benda baik kan lebih elok dengan cara baik ye dak.. Orang yang dengar walau tak ikut pun sejuk sikit hati. Manatau dengan kelembutan tu mencairkan hati2 yang keras macam batu atau hati yang panas macam neraka.

Apapun mencari yang halal itu wajib.. Kat Malaysia ni tak susah nak cari makanan halal tapi kalau kat negara yang bukan Majoriti penduduknya beragama Islam mungkin susah sikit. Jadi kalau korang nak ke Jadi untuk memudahkan korang mencari makanan halal meh tengok kat sini >> Susah Nak Cari Makanan Halal.. Guna Je Aplikasi Ni Mudah & Sangat Berkesan << Tak kira korang free hair ke atau berpurdah bagai.. Carilah yang halal.

Moral of the story.. Tak salah pun walaupun dia tak sempurna lagi menutup aurat tapi masih mengamalkan memakan benda2 yang halal. Tak menyusahkan sesiapapun dia nak makan benda2 halal ni. Jadi kita tak payah rasa pelik, jelik,janggal atau sakit hati sangat tengok golongan free hair yang masih menjaga makan minum mereka dari termakan benda2 yang di haram oleh agama. Sekurang kurang mereka masih ada perasaan takut kepada Allah.. Insya Allah dengan adanya perasaan takut kepada Allah mungkin satu hari nanti akan merubah mereka seorang muslimah sejati.  Doakan yang baik2 jer.. peace!

P/S : free hair terang2 tak tutup aurat tapi bertudung pun zaman sekarang tak semua yang tutup aurat. So, bagi aku bila mention free hair je sebagai golongan tak tutup aurat ni agak tidak adil.

5 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

YANG ORANG TAK TAHU DI SEBALIK SELFIE DENGAN MUKA DUCKFACE

26.2.16 Suria Lekatlekit 0 Comments

YANG ORANG TAK TAHU DI SEBALIK SELFIE DENGAN MUKA DUCKFACE. Selfie dengan wajah & memek muka duckface sampai sekarang masih popular. Semua orang suka selfie macam tu tak kira la tua ke muda. Kiranya selfie dengan muka duckface ni mungkin bagi pandangan mata ramai orang nampak comel kot walaupun hakikatnya ada yang comel ada yang comot. hahaha... Tapi yang penting confident katanya . hehehe


Ramai ingat selfie dengan memek muka duckface ni tercetus dari artis2 korea & jepun sebenarnya tidak. Benda ni berlaku sebelum jadi trend lagi cuma kita cuma tak perasan. Bila dah jadi trend kita sendiri susah nak cari siapa orang pertama yang mencetuskan memek muka macam tu.

Maka meh sini aku nak bongkarkan kebenaran tentang Selfie dengan memek muka duckface yang confirm ramai yang tak pernah tahu. Yelah.. orang malas baca memang kurang info katanya. hahaha.. Jadi yang rajin melangut kat blog lekatlekit.com ni korang memang antara orang yang bertuah sebab dapat tahu siapa pencetus memek muka duckface sebenarnya. Memang perkara ni di luar jangkaan anda.

Mesti ramai tak sabar kan nak tahu.. Ok ok tanpa membuang banyak masa yang korang curi masa kerja semata mata nak baca blog lekatlekit.com ni meh sini tengok asal usul selfie dengan memek muka duckface kat sini >> Ini Yang Berlaku Sebelum Tercetusnya Selfie dengan Memek Muka Duckface <<

So para duckface sekalian moga lepas ni anda tidak lagi di selubungi misteriiiiiiiiii.. erkk.. misteri sangat ke? hahahaha

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

AWAS! LELAKI PERLU BERHENTI BUAT 11 PERKARA NI

25.2.16 Suria Lekatlekit 1 Comments

AWAS! LELAKI PERLU BERHENTI BUAT 11 PERKARA NI. Hari ni asyik topik pasal lelaki je kan?? Ada pulak yang tanya.. ada masalah rumahtangga ke asyik dok menghentam lelaki je hari ni.. Insya Allah takde apa masalah yang besar menggugat keharmonian & kegilaan rumahtangga aku ni. Baru tadi goreng bihun & makan sama2 penuh nikmat katanya. Sempat lagi kena kutuk sebab baju lama yang dah aku buat kain buruk sebab tak muat nak sarung kat badan. Kalau boleh bergurau senda tu.. Kira bahagia lagi la. Mana ada orang tengah gaduh nak gurau2 ye dak...


Nak buat macam mana sumber ilham hari ni menjurus pada topik untuk lelaki je. Lagipun entri ni berbentuk informasi yang mungkin berguna kepada lelaki. Lelaki ni almaklum la hidup depa ni semua nak simple.. Nak cepat.. nak mudah.. Benda tu kadang2 mengundang perasaan yang kurang senang oleh pasangan mereka. Tak mustahil benda tu boleh jadi penyebab hubungan boleh terputus.. Yang dah kahwin boleh bercerai. Asalnya sebab suami/pasangan pandang remeh perkara yang bagi pandangan mata seorang perempuan adalah perkara besar.

Tengahari tadi tengok wanita Hari ini topik pasal bercerai dengan alasan remeh.. Kita sendiri pun takkan sangka sebab2 macam basuh kain malam2 boleh jadi punca penceraian. Hidup berpasangan ni apa yang dulu kita buat masa zaman bujang tak semua kita masih boleh terus buat bila berumahtangga. Perkara kecil bagi kita tak semestinya kecil jugak untuk pasangan kita. Contoh 11 perkara ni yang memang lelaki suka sangat buat tanpa sedar buat perempuan memendam perasaan tak puas hati >> 11 Perkara Ni Lelaki Perlu Berhenti Lakukan. Ia Nampak Simpe Tapi Anda Mungkin Akan Kehilangan Orang Tersayang Kalau Terus Melakukannya << Mungkin bagi lelaki cuma perkara kecil yang mustahil boleh menjejaskan hubungan mereka tapi tidak bagi perempuan.

Moral of the story yang lelaki kena selalu ingat.. Perempuan memang complicated. Mood depa boleh jadi macam taufan sekelip mata hanya kerana korang terlupa something yang dia pesan je. Tapi bukan semua & aku maybe terkecuali dari perempuan yang perangai macam tu hahahaha. Perempuan memang di cipta untuk di belai sebab tu Allah ciptakan naluri & hati mereka jadi selembut kapas. hehehe

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

KERANA VIRAL PARA ISTERI DRIVER LORI MULA RIAK

25.2.16 Suria Lekatlekit 1 Comments

KERANA VIRAL PARA ISTERI DRIVER LORI MULA RIAK. Rasanya ramai dah baca screenshot seorang driver lori yang jadi viral. Alkisahnya abang lori ni bercinta dengan seorang perempuan yang mata duitan jugak la. Sebab abang ni driver lori & ada pegawai kastam katanya nak pinang dia.. Maka dia pun terpaksa memutuskan hubungan abang lori ni dengan alasan abang lori tak mampu nak sara hidup dia nanti. Lelaki yang nak kahwin dengan dia sekurang kurangnya kena ada gaji RM2K++ baru layak katanya.


Sekali abang lori tunjuk payslip gaji dia yang RM4K tu terus tanya bila nak meminang. Bila dah jadi viral ni maka orang mula buka mata la kat orang2 yang kerja sebagai driver lori. Kononnya pekerja mungkin la dengar macam tak high class tapi gaji lebih high dari pegawai katanya. Ok la.. benda tu jadi viral aku ambil dari sudut positif. Sentiasa ingatkan diri jangan hina apa2 pekerjaan halal orang lain. Tak kira la dia driver lori atau pengayuh beca sekalipun. Pengayuh beca pun kadang2 income lebih dari orang kerja dalam opis, duduk dalam aircon & pakai tali leher tau. Nak2 lagi tempat pelancongan. Macam tu jugak dengan driver teksi.. Area KL ni driver teksi ramai yang dari golongan educated & profesional. So jangan sesekali pandang rendah pada orang yang kerja sebagai 'Driver'.


Tapi yang tak best ada jugak aku nampak para bini driver lori pulak tetiba jadi riak semacam bila benda tu jadi viral. Tetiba melebih2 pulak rasa bangga depa sampai macam nak menunjuk pendapatan suami depa tu sebenarnya lebih banyak dari golongan2 yang bertali leher tu. Alahai.. kakak2 sekalian. Sungguh la income driver lori ni banyak.. Sebab viral tu orang mula pandang tinggi pada driver lori tapi awak awak semua tak payah jadi macam kaduk naik junjung sangat. Dulu sampai nak mengaku laki awak bawa lori pun tidak.. tetiba je hangpa dok canang pasal kerja laki hangpa yang berpendapatan tinggi sampai tak layak nak terima bantuan apa2 sebab kategori orang kaya la kot. hehehe

Apapun nama pekerjaan & berapa pun gaji yang dapat.. yang penting keberkatan. Tanpa keberkatan rezeki yang banyak pun sentiasa jadi tak cukup apatah lagi yang sikit. Ada orang boleh hidup selesa dengan gaji RM1500 sebulan.. ada orang tetap tak cukup budget walau gaji RM4000 sebulan. Sebab manusia ni ada satu sifat yang tak pernah puas. Lagi banyak dia dapat lagi banyak keinginan & permintaan dia. Dah la tak pandai handle kewangan.. lepas tu tak tau pulak macam mana cara nak memastikan nasib tu sentiasa baik. Memang la gaji sejuta setahun pun tak cukup. Jadi kat sini ada tips sapa2 nak lebih berjaya & untung >> Rahsia Rakyat Malaysia Untuk Mengaktifkan Nasib Mereka Agar Lebih Baik <<

Moral of the story.. Banyak tak perlu riak.. sikit tak perlu mengeluh. Yang penting usaha, doa & tawakal, Insya Allah banyak atau sikit nikmat tu kita akan rasa.

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

LELAKI KALAU BOLEH SAMPAI TUA NAK MENGAKU SINGLE

25.2.16 Suria Lekatlekit 1 Comments

LELAKI KALAU BOLEH SAMPAI TUA NAK MENGAKU SINGLE. Itulah manusia kan.. tak pernah puas dengan apa yang ada. Bila single nak ada pasangan.. dah pasangan rasa rugi pulak kalau orang tahu status tu dah berpunya.. Kalau boleh nak orang tahu dia masih single sampai kerepot. Susah kan kalau ada manusia jenis macam ni.. Pencarian dia macam tak ada akhirnya. Pasangan yang ada macam backup jer.. Tapi bukan semua cuma spesis macam ni banyak boleh jumpa dalam kaum lelaki la.


Kesian kan bagi sesiapa yang dapat pasangan macam tu. Nak2 lagi yang dah ada ikatan perkahwinan. Kalau setakat bercinta boleh la main clash2 & move on jer.. Tapi kalau dah di ikat dengan ikatan pernikahan ni bukan semudah nak cakap.. "sampai sini je hubungan kita" Terlalu banyak perkara nak kena fikir. Nak2 lagi yang dah beranak pinak. Memang boleh bercerai.. tapi proses nak bercerai bukan senang.

Awas lelaki! Andai anda mendapat pasangan yang banyak bersabar & bagi peluang berhati hati la. Sebab wanita macam tu selalunya simpan apa yang dia rasa. Sampai satu masa.. hati dia boleh hilang semua rasa. Dan saat tu mungkin bukan takat hati kau je dia tak peduli malah hati sesiapa pun dia dont care lagi.

Jika peluang pertama, kedua, ketiga & ke puluhan kali peluang di beri kau tetap buat perangai yang sama maka bersedia tak lama lagi kau akan hadapi satu kehilangan yang kau takkan dapat ganti sampai kau ke neraka. Malas nak cakap syurga sangat kat jantan2 spesis tak pernah bersyukur atau menghargai peluang yang pasangan dia bagi. dah terang2 curang dengan bini.. Dah terang terang jalan dia pilih sekarang lebih ke neraka dari syurga. Akan datang dapat hidayah tu.. lain cerita.

Sebab tu ada perempuan pilih hidup dengan haiwan peliharaan macam kucing & anjing dari berpasangan dengan manusia bernama lelaki ni. Mungkin dia ada sejarah di sakit berkali kali buat dia  serik. Sebab haiwan peliharaan ni ada sesuatu yang special. ramai yang tak tahu perkara ni. Jadi kalau nak tahu sila baca kat sini >> Terbongkar! 15 Sebab Ada Manusia Memilih Mengadakan Hubungan Kasih Sayang Dengan Haiwan Peliharaan Berbanding Sesama << Yang pastinya haiwan takkan melukakan perasaan mana2 manusia dengan kata katanya sebab kita sedia maklum kata2 itu lebih tajam dari pedang. Ia mampu mencederakan hati tanpa berdarah tapi luka itu mungkin takkan sembuh sampai bila bila.

Kalau rasa nak status single sampai ke tua.. Jangan adakan hubungan serius dengan mana2 wanita. Pergi la cari one night stand. Bukan aku nak galakkan maksiat tapi spesis macam ni ada yang halal pun tetap dia nak buat yang haram.. So takde point dia kawen atau tak. Tak mampu menyekat nafsu dia untuk mencari yang haram. Orang yang tak pernah puas macam tu.. Memang perkahwinan pun tak mampu mengubah dia. Sebab dia sendiri tak ada usaha untuk berubah.

Moral of the story.. Apa yang aku tulis tak point laki kau ke laki aku ke atau laki sesiapa.. Aku point pada lelaki yang buat perkara ni pada pasangan mereka. Ingat lelaki bergelar suami.. Hidup kau takkan tenang, takkan di berkati & rezeki kau takkan cukup sekiranya kau menyakiti hati seorang Isteri. Isteri yang bahagia & gembira bersama kau.. akan iringi kau dengan doa2 yang baik & memudahkan semua urusan kau. Bahagiakan isteri mu Zahir & batin... Jaga & belailah hatinya.. Jujur walau tiada mata seorang isteri melihat apa yang kau buat di belakangnya. Kerana kejujuran tu la kunci kejayaan sesebuah perkahwinan.

P/S : Jangan lupa hari ni WHI ada topik.. Bercerai dengan alasan remeh. hahaha. 

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

JANGAN KE GUANGZHOU SEBELUM ANDA TAHU PERKARA NI

24.2.16 Suria Lekatlekit 2 Comments

JANGAN KE GUANGZHOU SEBELUM ANDA TAHU PERKARA NI. Sejak dua menjak ni aku ala2 traveler Blogger pulak walau tiap minggu aku hanya mengukur mall2 kat kawasan jajahan jer. Jangankan keluar negara.. keluar negeri pun tidak tahun ni. Tapi tetap tu nak bagi tips bagai orang nak travel. Apa salahnya berkongsi bahan bacaan dengan orang lain. At least aku rajin jelajah dunia dengan hujung jari katanya... hahahaha


Sapa sini suka melancong ke negara china? Ok.. Ok.. turunkan tangan tu. Kalau ketiak bau tengik jangan angkat tangan lama lama sangat. Mesti la suka kan boleh melancong ke negara orang. Kot2 la hangpa tengah dok buat planning nak melawat china tahun ni.. Nak2 yang memang hala tuju ke Guangzhou. Elok la anda baca entri ni sehingga ke titik yang terakhir. Mungkin ia sangat berguna pada korang nanti.

Bukan apa kalau main terjah je takut percutian yang sepatutnya jadi percutian yang indah lagi bahagia terus bertukar menjadi malapetaka pulak. Tak best la kan macam tu. Sebab tu kita perlu tahu buruk baik sesuatu tempat yang kita nak pergi terutama memang dengan tujuan nak melancong. Adakah mempunyai tempat2 yang memang taste kita untuk di lawati. Supaya tak tersilap pilih destinasi percutian.

Aku bukan nak halang sapa2 pergi ke Guangzhou walau aku masih tak mampu nak sampai sana tapi cuma nak ingatkan. Kalau korang nak ke Guangzhou, please tolong baca ni dulu >> Sebelum Memilih GuangZhou Sebagai Destinasi Percutian Ini Yang Perlu Anda Tahu << Bukan apa untuk persediaan awal. So, takde la kena culture shock sangat kan bila sampai sana. Takut turun flight terus jadi macam rusa masuk bandar.

Jadi yang mana dah plan percutian untuk cuti sekolah bulan march nanti, plan la ke tempat yang sesuai kalau nak bawak anak anak. Agar semua yang join holiday tu dapat enjoy tanpa sebarang perasaan tak puas hati.

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

AMANAT USTAZ KAZIM ELIAS ANDAI BERLAKU APA APA PADA DIRI BELIAU

24.2.16 Suria Lekatlekit 3 Comments

AMANAT USTAZ KAZIM ELIAS ANDAI BERLAKU APA APA PADA DIRI BELIAU. Semua sedia maklum kondisi kesihatan pendakwah bebas Dato Ustaz Kazim Elias sekarang ni tak berapa baik. Baru2 ni beliau kena serangan jantung semasa mengadakan ceramah di salah satu tempat di kelantan. Sekarang kesihatan beliau masih tak begitu baik katanya.. Sama2 kita doakan Allah permudahkan segalanya buat Ustaz Kazim Elias..


emosi orang sakit ni kadang2 bercampur baur. Orang sakit ni kadang2 rasa mungkin tu petanda ajal dia dah dekat walaupun tak siapa tahu bila & bagaimana seseorang itu akan mati. Mungkin Ustaz Kazim pun sedang menghadapi situasi perasaan yang rasa semakin hampir nak kembali kepada pencipta. kadang2 semua tu cuma mainan perasaan sebab tak sihat. Tapi Bila baca luahan hati ustaz kazim ni memang sangat2 menyentuh hati. Pesanan... amanat & ucapan maaf kepada semua buat aku rasa agak tersentuh la...


Semua orang akan mati.. Tapi tak semua orang dah bersedia untuk mati. tak semestinya kita rasa dah macam nak mati kita baru nak minta maaf kat semua orang kan. Tak semestinya kita meminta maaf pada semua orang tu tanda kita dah nak mati. Sebab mati ni tak menunggu kita bersedia. Orang sihat pun boleh mati.. Orang sakit teruk belum tentu akan mati dulu.

Timbul rasa keinsafan sekejab dalam diri ini.. Kita tak tahu sampai bila nyawa akan bersatu dengan jasad kita jadi dengan rendah diri saya mohon kemaafan kepada semua yang pernah saya sakiti melalui penulisan saya yang lantang n. hehehehe

Hope sebelum mati saya dapat jadi superhero macam ni >>Nak selamatkan Dunia? Ini dia 8 cara mudah anda boleh buat << Manalah tau benda tu menjadi saham pahala yang tak putus2 bila saya di alam sana nanti. Tapi tu la nak bermula tak tau bila.. hahaha. Korang pun kalau tak tahu baik macam mana boleh try melalui perkara perkara tu.

Moral of the story.. Semoga Ustaz Kazim di beri kesembuhan & kesihatan yang beransur pulih untuk menyambung dakwahnya. Amin...

3 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

KISAH MISTERI DISEBALIK AIR TERJUN PENGANTIN

23.2.16 Suria Lekatlekit 1 Comments

KISAH MISTERI DISEBALIK AIR TERJUN PENGANTIN. Kembali bersiaran segmen seram serik lekatlekit setelah kemunculannya sejak dua menjak ni macam biskut. Sekejab ada sekejab tak ada. Baru la nampak macam mistik sikit kan.. hahahaha. Ada bahan ada la kisahnya kat sini. Kalau tak ada bahan, maka bercuti la dia buat seketika waktu.

Gambar sekadar hiasan. Sumber Google

hari ni nak share satu kisah sebuah tempat yang ada Air terjun. Air terjun memang tak ada kat laut tapi dalam hutan jer. Yang kat laut orang terjun dalam air Je.. Takde adengan Air terjun dalam air ok. Alkisahnya bermula bila seorang pemuda ni membunuh seluruh penduduk kampung kat situ selepas tunangnya di bunuh. Semua mayat2 orang kampung di humban ke dalam kawasan air terjun yang di beri nama Air Terjun pengantin.

Di jadikan kisah.. setelah sekian lama perkara tu berlalu datang sekumpulan anak muda bercuti kat situ. Sebab terpengaruh dengan cerita mitos orang katanya air terjun kat situ sapa2 yang datang hubungan mereka akan berkekalan. Jadi ada pasangan kekasih dari kumpulan anak muda tersebut teruja la nak datang supaya boleh buat hajat untuk hubungan cinta mereka.  Tanpa mengetahui dalam air terjun tersebut penuh dengan tulang & tengkorak manusia. Tapi malangnya bila mereka sampai ke kawasan air terjun tersebut seorang demi seorang di bunuh.. kecuali 2 perempuan je terselamat. Yang membunuh tu adalah seorang Pemuda yang jadi pysko sering pakai topeng lepas tunang dia mati di bunuh. Dia mengalami gangguan suara halus. Suara halus tersebut la yang menyuruh dia membunuh mereka untuk tujuan tertentu. Tapi ending cerita ni dia mati di bunuh oleh perempuan dari kumpulan tersebut yang terselamat. Cerita Filem Air Terjun Pengantin ni..

Serius memang aku rasa filem indon ni ciplak dari filem 13th Friday cuma dia edit sikit2 je. Watak orang jahat yang pysko pakai topeng tu tak jauh beza macam watak pembunuh dalam 13th friday. Cerita ni memang tak ada hantu langsung.. Cuma sebuah kisah pembunuhan kejam akibat dari dendam seorang lelaki.

Best ke tak best yang pasti DVD tetap original. Kepuasan tu penting katanya hahahaha

Filem ni bagi aku kategori boleh layan jer.. Best sangat pun tidak. Rasa nak maki sangat pun tak. Cuma perempuan2 dalam filem ni semua pakai baju wajib tayang lurah dendam. Satu lagi filem ni macam terlampau cepat sangat dari satu babak ke satu babak. Macam hilang suspend sebab kita tak payah nak tunggu fikir apa akan jadi next. Lepas sorang kena bunuh, sorang lagi kena bunuh. So, tak sempat la kita nak buat spekulasi masa tengok filem ni. Pendek kata filem ni ringkas sangat kot jalan cerita dia.

Filem ni filem lama. Saja aku beli sebab ahad lepas singgah kedai dvd tu tak ada cerita baru. macam biasa asal masuk je kat situ pantang keluar tak bawa balik apa2 yang berpuaka. Rembat jugak la 2 filem lama.. Salah satunya Air Terjun Pengantin. Yang satu lagi next time la aku review lepas tengok.

Tapi Air Terjun pengantin ni tak seram sangat la berbanding filem ni >> Video Trailer Paling Menyeramkan The Other Side Of The Door << Malah Filem Air Terjun Pengantin ni bagi aku tak seram langsung la sebab tak ada hantu hahaha. Tapi The Other Side Of The Door aku baca sinopsis memang rasa macam seram sangat dah. Tak caya tengok la Trailer filem tu yer. Bagi yang berani la.

Moral of the story..  ni kira koleksi pertama dvd Filem indonesia aku la. Sebab aku tak suka sangat filem indon ni adalah sebab Kebanyakkan pelakon dia seksi & aksi tak senonoh terlampau banyak dari aksi seram. Buktinya Filem Air Terjun Pengantin ni.. Tapi sebab dah takde cerita lain yang best. Aku sesaja je beli.

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

INILAH MUSIM PENUH DENGAN NIKMAT DUNIA DI KOREA

23.2.16 Suria Lekatlekit 2 Comments

INILAH MUSIM PENUH DENGAN NIKMAT DUNIA DI KOREA. Sedikit info pasal korea. Korea ni ada 4 musim tau.Ada musim bunga, musim luruh, musim sejuk & musim panas. Tapi kat korea takde musim durian hokay! Sebab tu korea tak special macam Malaysia. Tak tau la akhir zaman ni tetiba korea ada musim durian pulak kan.. Semua tu kuasa Allah.. tapi setakat ni rasanya orang tak jumpa lagi la pokok durian kat korea kan.. Macam mana tetiba nak ada musim durian kat sana. hahahaha


Contoh Musim bunga.. kebiasaanya berlaku akhir bulan mac sehingga awal bulan Mei. Time ni la kalau sapa2 nak menari tarian para para sakura boleh berbuat demikian kat korea sebab musim bunga la.. bunga sakura akan berkembang mekar bagai dara sunti yang sedang elok di pinang. Nama pun musim bunga kan.. tetiba sakura berkembang masa musim sejuk pun pelik jugak. Elok2 ada musim dia.. nak jugak tumpang musim orang. hahahaha...

Tapi ada satu musim katanya sesuai untuk kita melawat korea.. sebab bukan semua musim best kalau pergi korea. Musim ni di katakan tidak terlalu panas atau terlalu sejuk. So boleh la melaram. Tak payah pakai baju tebal atau baju terlalu nipis. Nak berjalan jalan pun rasa best jer. yang kaki selfie pun mesti suka musim ni sebab permandangan dia pun cantik sangat bila tiba musim ni.

Pada musim ni jugak korang boleh jumpa sayur sayuran yang fresh sangat. Musim ni jugak strawberry akan jadi merah & rasa manis sangat. Wah.. celup2 coklat ni confirm balik Malaysia badan lagi besar dari bagasi hahaha. Tapi yang ni paling menitik air liur.. Katanya musim ni la korang boleh makan makanan laut yang fresh.. Bukan seafood jer.. Malah musim ni juga terdapat belangkas yang fresh. Peminat makanan eksotik mesti berjujuran air liur dengar berita ni. Sabar yer...

Tapi mesti korang tertanya tanya.. Musim apakah yang ada semua nikmat dunia tu kat korea. Nak tahu musim apa paling ramai pelancong di korea meh baca kat sini >>  Inilah Musim Paling Sesuai Melawat Korea <<

Jadi pada yang merancang percutian ke korea jangan salah pilih musim yer.. Pastikan musim tu sesuai dengan kita yang beriklim panas ni. Bukan apa kalau pergi pada musim yang sejuk sangat mungkin badan kita kena kejutan budaya sikit terus jatuh sakit dah tak best nak jenjalan. Dah la jauh pergi korea tu.. Bukan tiap2 bulan boleh travel ke sana.. Rugi la kalau pergi tetiba jatuh sakit sebab tak serasi dengan cuaca.

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

CHACHA MAEMBONG BERSARAPAN DENGAN PRODUK YANG DI BOIKOT

23.2.16 Suria Lekatlekit 3 Comments

CHACHA MAEMBONG BERSARAPAN DENGAN PRODUK YANG DI BOIKOT. Bukan je chacha maembong yang masih beli produk ni malah ramai dulu yang konon boikot sekarang tidak lagi walaupun Musuh masih memerangi Islam tanpa noktah. Tapi Biasa la kita kan suka memboikot bermusim... Benda tu hak individu. Nak boikot memang di galakan, Kalau tak nak pun takpe tak jadi dosa.


Aku ada la certain benda yang masih boikot & ada produk2 yang macam tak jadi kontroversi sangat aku still guna. Konsep boikot bukan sampai menyusahkan diri tapi untuk menyusahkan pihak lawan. Jadi fahami konsep boikot sebelum nak cari gaduh dengan orang pasal isu boikot. Banyak produk Yahudi yang kita perlu guna untuk kepentingan dalam kehidupan kita seharian jadi benda tu kalau kita tak guna mungkin menyusahkan diri sendiri. Maka tak perlu nak boikot. Mana2 produk yang tak bagi kepentingan pada diri kita.. elok la boikot.

Tapi bila tengok retis mempromosikan sarapan pagi dari produk yang di boikot macam chacha maembong ni >> Ini Sarapan Pagi Pilihan Chacha Maembong Yang Mungkin Akan Di Kritik << Mungkin ada peminat akan bagi komen yang negatif sebab masih ramai yang memboikot produk ni. Tapi aku tengok memang produk ni gigih buat promosi untuk kembalikan kepercayaan pelanggan. Tu tanda boikot kita dulu memang memberi kesan pada mereka.

Apapun.. retis tu mungkin di bayar. Biasa la retis, asal bayar je boleh. Tapi bukan semua retis. Masih ada retis yang tak boleh di beli sebab mereka ada prinsip macam Afdlin Shauki, Heliza Helmi & ramai lagi.

3 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

ORANG BANDAR SUKA BERLAGAK JAKUN MACAM LAHIR & BESAR DALAM KLCC

22.2.16 Suria Lekatlekit 4 Comments

ORANG BANDAR SUKA BERLAGAK JAKUN MACAM LAHIR & BESAR DALAM KLCC. Confirm sentap orang bandar baca tajuk entri aku kan? tapi nak buat macam mana.. rata2 aku dok tengok orang yang rasa dia budak bandar sangat walau duduk kat Paya jaras je pun suka buat2 jakun benda2 yang kita rasa takde sebab dia nak rasa macam teruja sangat macam selama umur dia.. dia tak pernah jumpa. Bukan Tempat yang dekat dengan KL ni semua bandar je. Tak payah feeling macam orang datang dari planet sangat la bila jumpa kampung yang berada di kawasan luar bandar atau jauh dari bandar.

Ada orang walaupun tak berapa bandar mana pun tempat dia lahir & membesar tapi dia punya feeling macam budak bandar tu agak melampau lampau. Buat2 Jakun tengok sawah padi. Tu ok la.. Yang buat cempeqa jumpa sungai paling tak boleh blah. Macam la kat Key el tak pernah ada sungai. Dekat2 Kl ni melambak kot sungai. Punya nak tunjuk bandarnya dia macam dia lahir & membesar dalam KLCC jer... hahaha. Tak pernah pergi beriadah kat kawasan2 yang penuh dengan alam semulajadi. Padahal ulu yam.. sungai pisang.. apa nama sungai kat selayang baru2 ni aku pergi pun lokasi bukan jauh sangat dari bandar. Selama dia membesar mak dia bawak beridah dalam mall je ke? hahahaha


Aku mengaku terang terang aku lahir & membesar di kampung. Aktiviti aku buat masa kecik2 pun tak jauh beza dengan budak kampung lain. Sebab tu aku sentiasa ada idea update blog. hahahaha.. kreatif katanya (statement minta kena pijak dengan orang bandar ) yelah.. budak2 kampung ni main dengan pasir,lumpur, sungai,rumput,hutan bagai kan.. So, benda2 macam tu kan membantu merangsang perkembangan otak kanak kanak. Penting tau benda2 tu dalam perkembangan kanak kanak ok! Anak aku yang ada masalah sensory ni pun therapist suggest main benda2 macam tu. Biar comot tapi meransang otak.

Jadi budak bandar ni sebenarnya bukan best sangat pun.. Aku tengok rutin anak aku tak best langsung. Banyak masa habis kat dalam rumah.. Paling2 pun main kat playground. Terhad sangat aktiviti dia. Tak macam aku dulu.. segala bukit bukau kami daki. Sungai kami redah. tak payah swimming pool

Tapi yang perasan bandar walau tak berapa bandar sangat kalau nak tahu kau memang betul2 budak bandar atau tak meh test kat sini >> Nak tahu samada anda betul budak bandar atau kampung, test kat sini << Bandar ke tidak kau nanti kau dapat jawapan. Kalau jawapan kau tak berapa nak membandar sangat, sedarlah sebenarnya kau pun ada kampungnya. Hahahaha

Apa nak malu jadi budak kampung & apa nak bangga sangat jadi budak bandar. Dua2 pun ada keistimewaan & kekurangan masing masing. Tapi aku rasa bertuah sebab di lahirkan sebagai budak kampung kemudian dewasa kat bandar katanya.So, aku dapat rasa dua2 kehidupan. tapi sebagai anak kampung bila rasa terlampau lama kat bandar memang akan rindu suasana kampung. Memang di kampung sebenarnya lagi best.

4 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

PEMINAT TEGUR SCHA AL YAHYA EDIT GAMBAR LARA ALANA JADI ANJING

22.2.16 Suria Lekatlekit 1 Comments

PEMINAT TEGUR SCHA AL YAHYA EDIT GAMBAR LARA ALANA JADI ANJING. Urban katanya... Orang sekarang kan open minded. Setakat edit muka anak jadi anjing maybe bagi sesetengah orang sangat comel & tak ada apa nak sensitif sangat tapi kita sedia maklum masyarakat Melayu beragama Islam Kat Malaysia ni memang agak sensitif dengan haiwan bernama anjing ni.


Aku tertengok satu video.. hurmm video sangat la mungkin gambar bergerak Lara Alana dalam format GIF yang scha al yahya upload. Gambar tu dah di edit jadi muka anjing yang terjelir lidah. Tak sure aku anjing ke hapa tapi nampak macam anjing la jugak. Mungkin dia tak sengaja kot.. Dia ingat benda tu nampak comel & kelakar je. Maybe dia sendiri pun tak jangka ada peminat yang kurang senang dengan editing macam tu.

Bagi pandangan peribadi aku la.. Kalau anak aku tak tergamak nak menganjing muka dia walau bukan bukan manusia yang anti anjing ke hapa. Tapi dah anak depa.. Kang tegur lebih2 laki dia masuk campur dah jadi isu pulak. Almaklum la bapak lara alana ni sensitif sikit kalau orang cakap pasal anak bini dia. Biasa la suami memang kena sentiasa pertahankan isteri & anak kan. Lagipun depa dah warning dari Lara Baby lagi.. Depa tau nak besarkan anak depa sendiri macam mana. Tak payah nak ajar2.


Jadi peminat sekalian tak payah menyibuk sangat la dia nak menganjingkan anak dia. Kalau tak boleh bagi komen yang memuji better jangan komen katanya. Kang tak pepasal masuk melodi pulak. Kita pun jadi muak dengan kontroversi melibatkan anak depa yang tak tau apa2 tu. Kesian pulak aku dengan budak lara ni. Kecik sangat tapi dah macam2 kontroversi melibatkan dia. Nak buat macam mana mak bapak dia pun nak retiskan anak dia kan.. hehehe

Mak dia gurau je jangan la kecam Lara yer.. Sian dia.

Buat apa nak edit2 gambar anak jadi muka haiwan sangat kan.. Kau selfie dengan anak kau macam retis korea ni pun rasanya dah cukup hot.. >> Selfie Artis Korea Yang Bakal Menggugat Nafsu Anda << Kalau dah nama retis tu.. nak2 lagi popular macam lara Alana & mak bapak dia, upload muka tak siap pun tetap ramai yang like. hehehe

Moral of the story...  Zaman sekarang buat apa pun kena fikir juta kali sebab terlampau banyak mata yang memerhati & pandangan mata orang ni boleh jadi macam2 tafsiran. Nak2 lagi kalau retis..

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

TAK BERKAT BELI BARANG LEBIH MURAH DARI HARGA YANG DI TETAPKAN

22.2.16 Suria Lekatlekit 8 Comments

TAK BERKAT BELI BARANG LEBIH MURAH DARI HARGA YANG DI TETAPKAN. Mesti ramai panik baca tajuk entri ni kan? Aku pun mula2 jadi confuse jugak bila seorang pengedar Jus Caliph keluarkan kenyataan macam tu kat salah satu group yang aku share kebaikkan Jus Caliph ni. Sebab Harga Jus Caliph ni serius ada macam macam harga tapi Harga Jualan Yang pihak HQ Caliph tetapkan adalah RM75. Mula2 aku beli Jus Caliph ni memang la dengan harga RM75. Aku tak rasa rugi pun.. Rezeki pengedar dia. So, pengedar yang jual harga mengikut HQ tetapkan tak payah risau.. Rezeki tu dari Allah. Insya Allah ada rezeki untuk korang.


Tapi yelah.. nama pun pembeli kalau ada orang jual produk yang sama dengan harga yang berganda murah, confirm la dia pilih yang lagi murah. Tapi bila ada yang menjatuhkan hukum berkat tak berkat ni kita pun mula jadi cuak & was was la jugak. Supplement ni nak bagi kat anak.. Untuk memastikan dia berkembang dengan baik & sihat. Yelah.. tu la tujuan kita bagi supplement untuk anak anak kan? Takde orang bagi makanan tambahan untuk pastikan anak dia besar nanti jadi gangster paling ganas & terkenal, ye dak?? Atau nak bagi anak dia sakit & cepat mati. Kalau depa tak peduli.. jangankan supplement, makan pun maybe depa tak bagi.

Sebab statement tu sedikit buat aku rasa macam tak confident maka aku merujuk kepada seorang kawan aku yang sekarang ni bergelar seorang ustaz. Tapi bukan ustaz yang mengajar kat sekolah tu.. Dia banyak bagi ceramah2 agama atau buat program motivasi. Memang aktif sekitar kedah & luar kedah pun kadang2 ada jugak jemputan. Mujur la ada kawan dengan ustaz hensem kan.. Jadi senang la nak tanya apa2 berkaitan Hukum hakam ni.

Menurut beliau.. Urusan jual beli tu sah. Tak salah pun kita beli dengan harga yang murah. Kecuali la kita dah buat perjanjian urusan jual beli dengan satu pengedar ni, tapi tetiba kita nampak ada orang yang jual lebih murah kita terus pergi beli kat orang yang jual lagi murah tu. Yang tu salah la.. Sebab kita dah deal. Nak2 lagi dah siap buat tawar menawar. Tu secara ringkas la yang aku faham dari penjelasan kawan aku tu.

Botol kedua Jus caliph ni serius aku beli dengan harga yang terlajak murah. Kalau korang nak baca testimoni & pengalaman bagi jus caliph ni kat anak aku boleh baca kat sini >> JUS CALIPH BAGAIKAN SATU KEAJAIBAN DARI ALLAH <<

Pada pengedar caliph.. Yang berurusniaga dengan amanah & jujur tak payah rasa tergugat dengan pengedar2 yang main harga ni. Asalkan anda berniaga dengan jujur Insya Allah.. ada rezeki & rezeki yang anda dapat pun berkat. tapi jangan la sampai keluar hukum sendiri.. orang beli harga murah tak berkat. Berbaik sangka.. mungkin ada orang yang tak mampu memerlukan supplement tu.. At least ada harga yang lebih murah di pasaran mereka ada pilihan untuk beli.

Kalau ikutkan persaingan harga ni bukan je produk caliph malah macam2 produk pun ada persaingan harga macam ni. Even pakaian, gadget, perabot,peralatan elektrik pun ada yang barang sama tapi harga berbeza macam kat sini >> Mesti Korang Tak Percaya Semua Barang2 ni Harga Bawah RM20. Gila beb!! Aku pun Rasa Macam Tak Caya Jugak << Jadi tak ada istilah tak berkat bila pembeli memilih beli barang yang sama tapi dengan harga yang lebih murah.

Moral of the story.. Semoga Allah permudahkan & melimpah ruahkan rezeki buat kita semua. Amin...

8 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

AWAS! INILAH SENARAI RESTORAN DIM SUM YANG HALAL & TIDAK

22.2.16 Suria Lekatlekit 3 Comments

AWAS! INILAH SENARAI RESTORAN DIM SUM YANG HALAL & TIDAK. Sekarang ni bersepah restoran masakan cina yang halal kat Malaysia selepas makanan cina mula mendapat perhatian pelbagai kaum. Aku makan jugak la kat restoran cina muslim ni.. antaranya kat Bukit antarabangsa.. Lupa pulak nama restoran tu. Sebab dah lama tak pergi. Dulu kerap jugak pergi. Spesis yang jarang nak snap gambar makanan bila kat luar harap otak nak ingat ni memang failed katanya.


Banyak jugak la aku try makan restoran cina muslim ni sebab konsep laki aku makan.. makan sampai jemu. Bila jemu kami akan bercuti makan kat restoran yang sama beberapa ketika. Jadi sekarang memang tekak tak minta nak makan kat restoran cina muslim lagi.. Jadi kami pun tak menerjah mana2 restoran cina muslim.

Tapi hati2.. Yang suka makan masakan cina ni. Jangan hanya kerana dia ada mention 'Pork free' & guna bahan2 mentah dari sumber halal belum tentu halal. Sebab ada yang guna alkohol dalam masakan mereka. Selagi tak ada sijil halal JAKIM terpampang kat restoran tu please jangan makan kalau pemilik dia non muslim. Ni bukan soal racist ke hapa.. Ni soal benda yang nak jadi darah daging kita nanti.

Nak2 lagi peminat Dim Sum ni..Korang kena tahu antara 16 restoran yang popular dengan Dim Sum ni ada yang halal & tidak halal walau dia mention pork free & bahan mentah dari sumber halal sebab ada dia guna bahan tak halal sebagai perasa dalam masakan tu. Supaya korang tak termakan Dim Sum Tak halal meh check kat sini >> 16 restoran Dim Sum Halal & Tak Halal Kat Malaysia Mesti Anda Tahu <<

Kalau mengidam sangat nak makan Dim Sum pilihlah restoran yang memang di sahkan halal yer. Bukan takde.. ada cuma jangan main serbu je walau kat hotel. Sebab ada hotel menyediakan menu Dim Sum walau Pork Free tapi dia guna alkohol dalam masakan. Tetap tak halal.. sebab yang haram bukan je babi ok!

Moral of the story.. Kat Malaysia ni kita bertuah. Nak makan masakan bangsa lain ada banyak restoran yang di sahkan halal JAKIM masih banyak. So, tak payah la nak buat macam darurat sangat.. Asal pork free je terus makan.

3 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

GAMBAR PERNIKAHAN ANZALNA NASIR

21.2.16 Suria Lekatlekit 1 Comments

GAMBAR PERNIKAHAN ANZALNA NASIR. Alhamdulillah.. dah selamat sorang lagi retis jadi bini orang pagi ni. jangan menangis yer cik abang abang di luar sana. Banyak lagi retis2 muda & bujang2 di luar sana untuk korang try ayat. Hahahaha...


Alhamdulillah akhirnya perkenalan selama 10 tahun di akhiri dengan ikatan perkahwinan yang sah. Tahniah buat anzalna & pasangan. Sama cantik sama padan sama muda belia katanya. Takde la makcik2 nak muncung mulut nak compare kan.. Anzalna tetap cantik dengan busana serba putih. Tapi mungkin malu sikit la dengan stacy yang hari pernikahan dia.. dia letak jugak tudung sekejab atas kepala. Lain orang lain taste kan..



Tapi nampak Anzalna tak ikut trend semasa sangat bila takde pun dia buat ukiran inai kat tangan. Nampak macam dia just pakai inai jer.. Rasanya Anzalna takde buat majlis berinai kan.. Yang ada Bride shower ke hapa.. Almaklum la trend2 barat ni makcik tak berapa tau sangat. Almaklum la.. makcik kawen dulu takde buat semua tu. hehehe

Semoga ikatan perkahwinan mereka kekal hingga ke syurga. Semoga Allah permudahkan sepanjang perjalanan perkahwinan mereka. Semoga di kurniakan anak anak yang soleh & solehah. Semoga kasih sayang sesama mereka terpahat di hati buat selamanya. Amin...

Dah kahwin boleh la tengok filem ni. Kalau takut boleh peluk2 dah tak dosa... Almaklum la filem ni kan filem boleh tahan jugak seramnya. Yang mana dah kahwin tapi penakut time ni la nak manja2 dengan pasangan sambil tengok filem ni >> [OFFICIAL TRAILER] The Other Side Of The Door: It Was NEVER Meant To Be Opened << Pengantin baru jangan lepaskan peluang dating sambil tengok filem ni tau.. Confirm lagi romantik hahaha

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

LEPAS ROTI MUNCUL PULAK LIPSTIK BENTUK KEMALUAN LELAKI

20.2.16 Suria Lekatlekit 3 Comments

LEPAS ROTI MUNCUL PULAK LIPSTIK BENTUK KEMALUAN LELAKI. Teruk sangat ka ekonomi dunia sekarang masing2 terpaksa guna idea tak senonoh nak meraih keuntungan. Dah habis bentuk yang cantik2 ka depa nak jadikan design selain bentuk kemaluan? Adoi parah sungguh bila manusia masing2 hilang ke'malu'an.


Lepas kecoh roti/bahulu bentuk kemaluan lelaki tersebar di media sosial.. Tadi ternampak kat group whatsapp.. Lipstik berbentuk kemaluan lelaki. Kenapa mesti kemaluan lelaki? Banyak lagi bentuk yang boleh di gunakan. Bentuk jari ke.. bentuk choki choki ke.. kenapa mesti kemaluan lelaki. Apa ingat semua perempuan jenis tak malu nak beli lipstik bentuk macam tu. Gila kau! Sorok muka dalam spender aku nak pakai lipstik bentuk macam tu.

Lepas ni aku tak tau apa pulak benda depa nak buat dalam bentuk kemaluan. jangan tetiba buat span bedak bentuk kemaluan wanita pulak sudah la. Dah nama pun kemaluan.. memang benda tu memalukan sangat. Lipstik ni tak sure la ada di jual kat Malaysia ke tidak tapi menurut sumber lipstik ni di promosikan oleh gadis dari kelantan. Tak tau la pengeluar lipstik ni dari mana.. Kalau ada tak lama bakal di haramkan la penjualan dia.


Dari dok beli benda2 berbentuk kemaluan ni ada lagi baik korang beli benda2 ni. Dah tau memang tak perlu malu nak pakai atau gunakan. Yang best lagi semuanya bawah RM20 beb! Tapi kena cepat cepat la sebab tawaran ni ada expired date dia. Kalau korang tak nak lepaskan peluang shopping barang bawah RM20 meh tengok sini laju laju >> Fashion items, gadgets and more all for less than RM20! << Lagi berbaloi shopping benda2 ni dari dok beli benda merepek dengan bentuk tak senonoh macam tu.

Moral of the story.. Bila manusia hilang rasa malu maka kemaluan bukan lagi sesuatu yang memalukan.

3 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

INILAH PAIP AIR YANG ADA FENG SHUI

20.2.16 Suria Lekatlekit 2 Comments

INILAH PAIP AIR YANG ADA FENG SHUI. Sedikit info apa itu feng shui. feng shui ialah amalan menyusun benda (seperti perabout) untuk membantu kita mencapai matlamat. Jika diikutkan secara lebih tradisi, feng shui adalah penting dalam pemilihan tempat tinggal, tempat persemadian dan perancangan pertanian. Matlamat amalan feng shui masa kini adalah memilih lokasi persekitaran binaan manusia di kawasan yang qinya bagus, mengikut kedudukan dan paksi masa. Sesetengah kawasan kurang sesuai diduduki manusia, oleh itu harus dibiarkan kekal. Tu serba ringkas tentang feng shui.


feng shui ni selalunya orang2 cina jer percaya. feng shui ni berkaitan nasib & tuah. Bagi orang Islam & melayu ni.. Dalam kepercayaan kita memang tak ada istilah feng shui tapi ada jugak orang Islam yang percaya dengan feng shui ni. Ni bukan tuduhan dari pengalaman sendiri bekerja dia satu company kecil milik orang Melayu Islam.. Kadang2 pelik tengok dia letak dalam bilik dia patung katak. Dia kata tu untuk feng shui. Nak letak jam pun ada tempat tertentu dengan alasan yang sama.

Tak tau la sapa lah bagi petua feng shui kat dia tapi yang pasti kalau sampai letak patung haiwan macam tu memang bukan dari ajaran Islam la. Tapi orang Melayu ni percaya dengan gambar sultan apa ntah.. Sebagai pelaris. Tu pun salah satu amalan yang salah jugak tu. Letak gambar sipolan bagai nak melariskan perniagaan. Sedangkan dalam islam pun ada kaedah untuk membuka pintu rezeki. Salah satunya bersedekah. Tang tu dia tak nak ikut pulak kan? Yang bukan2 pulak dia percaya.

Tapi feng shui paip air ni aku rasa paling rare. feng shui untuk kesihatan & kejayaan katanya. Macam mana paip air & paip air yang macam mana boleh jadi feng shui hangpa tengok kat sini >> Inilah Paip Air Yang Ada Feng Shui Menurut Master Feng Shui << Macam macam benda la orang jadikan feng shui kan?

Apapun.. Kalau asyik dok harap feng shui je tapi siang malam berdengkur 24/7 kau letak la gunung emas atas kepala pun tak jadi apa. feng shui pun tak jamin orang malas akan berjaya. Semua kena ada tindakkan & usaha. Feng shui tu macam sesuatu perkara atau ritual yang depa buat untuk memudahkan apa yang mereka sedang buat je.

Moral of the story.. Feng shui paling berkesan adalah 'Rajin'. Kalau nak berjaya sila tingkatkan kerajinan anda mulai sekarang. Orang yang rajin je boleh berjaya. Jangan terpengaruh sangat cerita Nujum Pak Belalang, orang malas yang tetiba bernasib baik & dapat jadi Nujum Istana hanya kerana satu penipuan dia yang berjaya.

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

MISTERI SEBUAH PINTU KUIL PURBA

20.2.16 Suria Lekatlekit 2 Comments

MISTERI SEBUAH PINTU KUIL PURBA. Di maklumkan ini bukan cerita ahmad albab yang dengar je bunyi ketuk pintu terus diam menangis ok! Kemudian dapat harta dari jin.. walau tajuk dia ada kaitan dengan pintu. hehehehe. Tapi ni cerita seram. Cerita Ahmad Albab walaupun ada Jin tapi tak seram. Tu dia.. tetiba je tulis cerita seram katanya. Yelah.. lama sangat dah bercuti kang blog ni hilang puakanya pulak.

Gambar sekadar hiasan. Carian Google

Alkisahnya sebuah keluarga yang pada mulanya hidup bahagia di luar negara sehingga berlaku satu trajedi yang meragut nyawa seorang anak remaja mereka. Akibat kematian anak, si ibu ni sentiasa bersedih. Nak di jadikan cerita.. sebab tak boleh terima kenyataan anak dia dah mati, dia belajar satu ritual kuno untuk menghidupkan kembali anak dia yang telah mati. Dia pergi ke sebuah kuih purba yang dah lama di tinggalkan. Kat situ ada sebuah pintu yang katanya yang menghubungkan dua dunia. Tapi akibat melanggar pantang larang sesuatu yang seram menghantui kehidupan mereka sekeluarga.

Memang suspend tengok video cerita ni beb.. Bagi yang ada sakit jantung tu please jangan tengok tapi bagi yang ada keberanian yang tahap high level ok boleh tonton kat sini >> The Other Side Of The Door <<

Sebagai peminat cerita & filem seram aku rasa Filem ni macam best jugak la lepas tengok trailer dia. Ada unsur seram yang mungkin penonton akan tengok celah jari. Tak pun tengok celah ketiak orang lain. hahaha. Mungkin filem ni mampu memberi keseraman tahap maksimum pada penonton. Apapun tengok dulu baru boleh komen ye dak??

So, aku akan masukkan filem ni dalam senarai koleksi seram aku nanti. Korang yang nak tengok kat pawagam, boleh la book tiket nanti.

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

RAHSIA GARISAN PUTIH MELINTANG TENGAH HIGHWAY YANG ORANG TAK TAHU

19.2.16 Suria Lekatlekit 2 Comments

RAHSIA GARISAN PUTIH MELINTANG TENGAH HIGHWAY YANG ORANG TAK TAHU. Kita ni kadang2 ada sikap malas.. Malas nak ambil tahu perkara2 yang kadang2 tiap2 hari kita nampak & kita guna sebab kita rasa benda tu tak ada kepentingan pun untuk kita ambil tahu. Sampai la berlaku sesuatu yang tak di ingini atau sesuatu kemalangan time tu baru kita alert semua perkara yang ada kat sekeliling kita. Masa tu la baru tau betapa pentingnya fungsi setiap benda tu di cipta.

Ni bukan Zebra crossing ok. Zebra crossing tu ramai yang tahu fungsi dia untuk pejalan kaki lintas jalan

Jangan cakap orang lain.. Aku sendiri pun ada sikap malas nak ambil tahu. jugak. Tapi aku teringat cerita asben aku pasal 2 orang pelancong dari Iran tak silap.. Tanya apa fungsi line putih yang selalu ada kat tengah2 highway tu. Kalau kenderaan lalu atas line melintang warna putih kereta kita akan bergegar sikit. Sebenarnya aku sendiri pun tak tau dulu. Laki aku ni perangai dia memang nakal.. Dia bagitau orang tua2 tu.. Tu untuk massage kereta. Depa bantai gelak je la.. Jawapan nampak sangat menipu.

Sebenarnya bukan pelancong je tak tau fungsi garisan melintang putih yang kebiasaan kita tengok ada kat tengah2 highway tu.. Ramai yang masih tak tahu walau dah berpuluh tahun ada lesen memandu. Macam aku.. Jangankan garisan putih melintang tu.. Jalan nak balik rumah pun dulu aku tak ingat. Nak suruh aku belajar pasal jalan raya yang lain memang fail la. hahaha. Teringat masa nak bawa balik bakal suami ke kampung aku bagitau siap2 guna GPS je la.. walau sampai kedah pun aku kadang2 confuse jalan nak balik rumah. hahaha... Memang buta jalan aku ni. Sampai sekarang walau KL ni merata ceruk laki aku bawak jenjalan.. sumpah kalau aku nak bawa orang jalan2 memang sesat la. Aku tak pernah ingat pun jalan kemana mana.

Berbalik pada cerita garisan putih tengah highway tu bagi yang tak tahu fungsi dia.. Meh baca kat sini. Bukan je rahsia di sebalik garisan putih yang melintang tengah highway je korang boleh tahu malah ada lagi 10 benda bersama fungsi dia yang selama ni kita tak pernah tahu. Nak tahu baca la kat sini tanpa segan silu >> Rahsia di sebalik 11 Benda Yang Mungkin Kita Nampak & Guna hari hari Tapi kita tak pernah tahu fungsinya << Lepas baca artikel ni confirm ramai akan cakap.. "OOo.. rupanya macam tu. "

Moral of the story.. Lepas ni 11 benda tu bukan lagi rahsia kenapa ia di wujudkan. Jadi tak ada alasan lagi nak cakap tak tahu. hehee

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

RESEPI SPAGHETTI GORENG IKAN MASIN

19.2.16 Suria Lekatlekit 3 Comments

RESEPI SPAGHETTI GORENG IKAN MASIN. Konon tekak itali la sangat suka makan spaghetti tapi kalau dah melayu tetap la melayu. Tetap dia nak convert jugak resepi itali jadi citarasa melayu. nak2 lagi sejenis spaghetti ni kau masak apapun semua dia ngam ja. kau buat goreng mamak pun dia sedap.. kau buat mee kari ganti spaghetti pun rasa dia tak lari. Bagus jugak la kita mula tukar mee kuning kepada spaghetti sebab lebih sihat berbanding mee kuning. Aku pun dah lama tak makan mee kuning sejak perasaan itali ni. hahahaha


Mesti ada yang pelik kan.. Selalunya kita biasa dengar nasi goreng ikan masin je kan tapi nasi di ganti dengan spaghetti gamaknya macam mana la rasa. Marvelous bab kata omputih. Sedap hingga menjilat hujung garfu. Ni bukan menu ciptaan aku.. haritu kisahnya tertengok rancangan jalan jalan cari makan. Satu cafe tu dia ada menu spaghetti goreng ikan masin. Macam best pulak nak try... Maka aku masak la sendiri. Hentam sajalah resepi dia macam mana pun janji ada ikan masin. Tapi bagi yang tak berapa expert dengan kerja memasak ni.. Takpe jab lagi aku share resepi spaghetti ikan masin version lekatlekit.com.

Bahan bahan sangat simple

Spaghetti
bawang besar
ikan masin tenggiri
Brokoli
salad
cili padi
daun bawang
Minyak masak (kalau ada olive oil lagi bagus)

Cara nak masak pun sangat senang.

Mula2 rebus la spaghetti bagi lembut dulu. Lepas dah lembut tos kan. Campak dia kat tepi dulu. Potong bawang (potong dadu), hiris ikan masin, potong brokoli, salad tu potong besar sikit, potong cili padi & potong daun bawang. Potong daun bawang biar panjang2 sikit.

Mula2 goreng ikan masin.. agak dah masak campak je bawang. Lepas tu campak brokoli & masukkan spaghetti. Gaul bagi sebati masukkan salad, daun bawang & cili padi. Kalau nak guna serbuk perasa masukkan je. Kalau tak nak.. Ikan masin tu pun dah cukup memberi perasa yang hebat hebat sememang hebat.. ops ternyanyi lagu Umi Zoomi pulak. Gaul semua bahan yang di campak dalam kuali bagi seiya sekata.. Lepas tu hidangkan dalam pinggan. Pstt.. kalau rasa ikan masin tak cukup memasinkan spaghetti anda, tambah je garam yer.

Kalau ada yang menitik air liur tu mohon maaf la yer.. Jangan suruh saya cari kamu kat Padang Mahsyar pulak. hehehe

Menu simple ni serius memang sedap bagi tekak itali mix melayu macam aku ni. Bagus jugak di jadikan menu sarapan. Kalau nak bagi anak2 makan tu tak payah letak cili padi la. Boleh jugak kalau nak letak ayam atau seafood atau sayur sayuran lain. Alah masak ala2 spaghetti Aglio Olio la cuma tambah ikan masin je.

Apapun selamat mencuba resepi ringkas lagi mengoncang iman mereka2 yang sedang berdiet. hehehe

3 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

TREND MENUNJUK STERENG KERETA JADI VIRAL

19.2.16 Suria Lekatlekit 7 Comments

TREND MENUNJUK STERENG KERETA JADI VIRAL. Manusia tagih perhatian ni macam macam cara dia buat. Jenis kaki menunjuk ni ramai kat Laman sosial. Aku pun kaki menunjuk jugak.. Tapi menunjuk makanan aku masak atau produk untuk aku review. Semua tu ada relate dengan blog jugak. Dulu aku tak berapa tau kepentingan menunjuk semua tu.. Sekarang aku dah faham kenapa blogger menunjuk jadi aku pun terpaksa menunjuk demi kelangsungan blog katanya. So ada beza blogger yang menunjuk dengan yang bukan blogger.

Ni la salah satu cara nak show off kat media sosial hahahhaa

Sebenar trend menunjuk stereng kereta ni bukan baru2 ni je berlaku.. Dah lama jugak benda ni jadi  fenomena. Yelah.. kat stereng tu la orang boleh tau kau pakai kereta cap apa. Cap kuda ke cap kancil ke.. cap huruf ke hapa. Sebab tu la orang nak habaq pasai jam kat jalan pun attach gambar stereng.. Nak habaq nak pi supermarket pun upload gambar stereng. Nak2 yang pakai kereta cap 'ABC' yang mahai tu. hahahahaha.. Kita yang pakai kereta sorong ni memang tak ada stereng la nak tunjuk katanya. Tapi kereta sorong baby pun ada cap mahal2 jugak tau. Cuma tak jadi trend lagi la orang menunjuk cap kereta sorong baby. Mungkin tak lama lagi akan ada la.

Bila dah kantaoi nak menunjuk cap kat stereng kereta mula la nak cover line konon tak ada niat pun nak menunjuk. Kebetulan jer.. Tapi yang lagi best kes yang tengah viral semalam. Dia nak sarcasm post orang lain.. alih2 dia yang jadi viral. Padahal dia nak perli sipolan yang menunjuk cap kereta dia dengan upload gambar stereng tu. Memang betul2 trajedi febuari sungguh. Tergelak aku baca.

Tapi cap apa pun kereta hangpa.. Kalau suka buat perkara karut ni pun tak guna >> Kebanyakkan Dari Kita Memang Buat Perkara Karut Ni Pada Kereta. Tak Caya Meh Tengok << Tapi hakikatnya pakai cap apa pun kereta tetap tak terlepas dari buat perkara perkara karut ni. Jadi cap kereta memang tak mampu mengubah rutin yang biasa pemilik kereta ni buat. Kita semua tetap sama jer walau berbeza cap kereta katanya. Mungkin cara tu dah menjadi warisan turun temurun kot. hahaha

Moral of the story... Macam2 cara orang nak show off kat media sosial. Ada melalui gambar aset2 dia. Ada yang melalui cerita2. Tapi yang best ada sorang pengasas produk ke pengedar ke aku tak sure tapi cara dia dok show off kat media sosial memang spesis kaya raya la tapi duit upah review aku sampai sekarang dia tak ada sebut nak bayar. hahahahaha

7 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

SEBELUM BELI SUNGLASS DI ZALORA ATAU LAZADA INI ANDA PERLU TAHU

18.2.16 Suria Lekatlekit 4 Comments

SEBELUM BELI SUNGLASS DI ZALORA ATAU LAZADA INI ANDA PERLU TAHU. Mentang mentang la baru shopping spek itam kat zalora & lazada. Terus buat entri tu.. Yelah.. Kita kena kongsi pengalaman sendiri agar boleh menjadi rujukkan pada orang lain. Mungkin ada yang tengah dok survey sunglasses kat Zalora atau Lazada sekarang ni. Ada orang memang semua benda dia beli online termasuk pakaian dalam. Maybe dia jenis manusia macam Najib Tun Razak yang memanjang busy. Takde masa nak ukur shopping mall macam aku ni. Kalau boleh berkhemah dalam shopping mall gamaknya aku dah buat camping kat situ masa sale. hahaha


Walaupun aku suka menabung kat shopping mall sekarang aku mula berjinak jinak menderma secara online shopping pulak. Sebelum ni yang aku  beli online kebanyakkan supplement anak aku jer... Lepas tu kadang2 beli skincare macam sabun cuci muka yang susah nak jumpa jual kat luar. Sekarang dah mula mengketagihkan diri beli barang2 aksesori macam sunglass pulak. Yang terbaru.. baru je sampai sunglass dari Lazada. Bulan lepas ada jugak beli sunglass dari Zalora. Sebenarnya aku order dari lazada dulu tapi sebab barang ni kat oversea so shipping ambil masa dekat sebulan baru sampai. Tu yang tetiba ter order kat zalora. hehehe

Kualiti barang kedua2 sunglass dari lazada & zalora bagi aku padan la dengan harga tapi tak ada la kualiti pasar malam sangat walau harga dia konon masa sale sampai cecah harga pasar malam. Tapi kedua dua tak ada kotak atau sarung tempat simpan sunglass. Beli sendiri kat DIY. saploh hengget je kotak sunglass ni.

Pengalaman aku beli sunglass kat zalora & lazada ni.. Masa tengah survey aku rasa lazada lebih bagus untuk description produk tu. Untuk cermin mata la.. Sebab ukuran size dia letak kat ruangan description jadi bagi aku jenis muka kid size ni senang nak ukur besar mana even kalau yang adult size ni normally standard size jer. Cuma kalau ada ukuran size tu, yang design jenis kecik sikit aku boleh agak2 besar mana kalau letak kat muka aku.

Ni Lazada punya. tanpa rasa malu ni memang kid size ok! Janji ada Uv protection je. hahaha Tapi ok la ngam dengan muka aku. Tips membeli kalau hangpa jenis kid size macam aku.. cari yang design sama je dengan adult. Confirm takde orang tanya pakai spek anak ke? hahahaha. Yang ni jenis retro.

Tapi berbeza dengan Zalora. Ukuran tu macam takde je. Yelah.. adult size ni normally size dia semua sama. Kalau ada kat description tu pun ukuran tu tak jelas sangat. Maksudnya panjang lebar tinggi bagai dia tak bagi secara detail macam kat lazada. Aku main agak2 je masa nak beli. Aku tengok muka model yang pakai cermin mata tu & agak kalau letak kat muka aku besar mana. Tapi bila sampai ok la.. sebab aku ambil yang jenis cutting kecil. Kalau jadi besar pun tak nampak janggal. Sebab trend sekarang mata lalat kan. Sunglass besar dari muka hahaha.

Yang ni beli kat Zalora. Adult size tapi cutting dia tak besar jadi letak kat muka aku nampak macam pakai sunglass yang trend mata lalat la. Tak ada la nampak janggal sangat bila dua tiga kali aku pakai. Yang penting confident, Insya Allah semua nampak matching & selesa je. hahahaa. yang ni cutting bulat
Service penghantaran tak janji melayu sangat la. Zalora cepat, lazada pun sampai seperti yang di janjikan. Sebelum ni aku ada membeli di lazada bukan barang dari oversea so dia sampai cepat. Proceed pagi..  esok pagi tu dah sampai. Paling2 lusa pagi dah dapat barang. Zalora pun sama. Barang pun takde la kita rasa tertipu sangat. tak jauh beza dari dalam gambar. Apapun dua2 selesa di pakai. Kadang2 sunglass yang murah2 ni pakai bagi effect rasa sakit kepala. Tapi Alhamdulillah.. yang zalora punya takde masalah. Yang Lazada ni try test tengok rasa selesa sangat dengan material dia.

Lepas ni boleh la cheq selfie ala2 retis korea macam ni >> Gambar Selfie Artis Korea Yang Mungkin Buat Iman Anda tergugat << Tetap tu nak sorok biji mata katanya. Dulu bukan takde sunglass tapi dah nam jahanam jadinya di buat si dara kecik dalam rumah ni. Almaklum la Malaysia ni panas.. mendidih bijik mata cheq bila dok dalam kereta time panas. Nak2 kalau jalan jejauh di siang hari. Tu yang gedik beli.

Moral of the story.. Nak beli apa barang pun make sure baca description sampai habis. Bukan apa.. tak baca kang terlepas pandang apa2 sampai barang atau lambat sampai lepas tu mula dok mengamuk kat media sosial. Jadi viral alih2 salah sendiri tak baca term & condition. Kan malu sendiri.

4 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

PENJELASAN PEMILIK GAMBAR SELFIE DENGAN ROTI KEMALUAN LELAKI

18.2.16 Suria Lekatlekit 7 Comments

PENJELASAN PEMILIK GAMBAR SELFIE DENGAN ROTI KEMALUAN LELAKI. Semalam aku ada up  pasal bahulu berbentuk kemaluan lelaki ni tapi dalam entri tu aku dah tulis tak sure samada ada kaitan dengan kes roti sosej bentuk kemaluan lelaki yang di jual kat jonker walk Melaka tu adalah benda yang sama cuma orang yang viral tukar fakta dari roti jadi bahulu. Lepas baca satu artikel ni.. Rasanya gambar tu bukan bahulu, mungkin roti yang di katakan di jual kat jonker walk tu la kot. Sebab perempuan yang gambar dia menjadi viral selfie dengan roti bentuk kemaluan tu kata benda tu roti. Dan dah tak ada jual di kedai2.. Sebab di arah memberhentikan operasi jualan.

Penjelasan Sebenar beliau upload gambar tu. Yelah.. niat tu memang bukan nak tunjuk benda tak senonoh tapi perbuatan tu memang orang nampak tak senonoh.

Tapi kesian la cik kak tu.. Takut dia bila gambar dia selfie dengan roti kemaluan tu jadi viral & kecaman ramai orang. Katanya yang banyak dakwaan berbentuk fitnah sedangkan niat dia berkongsi gambar tu lain. Dia kata, Dia upload pic tu just nak bagitau orang roti bentuk macam tu ada jual. Kau ambil gambar roti sudah la.. Sapa suruh kau interframe sekali muka kau sapa. Benda2 sensitif macam tu.. Memang tak mustahil jadi viral. Ada orang jangankan nak selfie mungkin ternampak pun dia rasa tebal muka nak pandang dua kali. Dia lebih rela buat2 tak nampak. Jauh sekali la nak ambil gambar tunjuk kat orang.

Katanya cik kak tu dah buat laporan polis & orang yang menyebarkan gambar dia bakal di kenakan tindakkan undang undang. Kalau kau dapat pun orang yang sebar gambar kau... Belum tentu dapat bersihkan nama kau yang dah tercemar.

Zaman sekarang nak selfie dengan benda2 unik & rare ni pun kena berhati hati. Untuk  simpanan peribadi pun belum tentu selamat apatah lagi tuan punya badan upload & tunjuk pada orang lain.  Kalau nak selfie sangat.. selfie macam retis kpop ni pun maybe boleh buat anda popular seantero alam maya. Nak tengok selfie paling hot dari retis Kpop meh tengok kat sini tapi awas kalau korang teransang ke hapa akak tak tanggung hahaha >> Selfie Paling Hot Artis Korea <<

Moral of the story.. sebelum clik upload sila belek 100 kali gambar yang nak upload. Jangan kita nampak biasa orang lain nampak celanya.

7 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

JANGAN BERANGAN DAKI GUNUNG KINABALU KALAU 10 BUKIT NI PUN TAK TAHU

18.2.16 Suria Lekatlekit 1 Comments

JANGAN BERANGAN DAKI GUNUNG KINABALU KALAU 10 BUKIT NI PUN TAK TAHU. Ada orang berangan nak mendaki gunung kinabalu kat sabah sana nu.. Padahal kat semenanjung ni nak naik bukit pun belum tentu dia sampai ke puncak. Ntah2 semput di tengah jalan.. hahaha. Tapi angan2 tinggi nak tawan puncak gunung kinabalu. Ok lagi dia target gunung kinabalu.. Kalau dia target gunung everest padahal bukit hutan pokok getah pun dia tak pernah daki.. Pengsan mak nak!! hahaha.


Berangan tu tak salah.. Dari bermula la melangkah di tempat rendah2 dulu. Kita bukan ada kuasa awang khenit yang boleh terbang ye dak. Nak daki gunung ganang kena ada stamina supaya tak pancit di pertengahan jalan. So, nak tawan puncak gunung tinggi haruslah bermula dari mendaki bukit bukau dulu. Apa ingat mendaki bukit ni tak mencabar ke? Mencabar ok! Contoh macam bukit tabur.. berapa ramai kecundang kat situ. Mencabar tak mencabar sila la try dulu.

Jadi kaki kaki hiking ni.. Atau yang baru nak mencuba aktiviti hiking ni tak payah mimpi puncak gunung ganang sangat la kan kalau 10 bukit kat semenanjung ni pun korang tak pernah daki apatah lagi tahu kewujudannya. Confirm ada yang tak pernah dengar pasal bukit kutu kan? Kalau yang mana nak tahu kat mana bukit kutu & 9 bukit yang lain meh baca kat sini >> 10 Bukit Yang Mungkin Anda Tak Pernah Tahu Selama Ni << Rugi la kaki kaki hiking tak tau pasal 10 bukit ni. Bukan je boleh buat aktiviti mencabar tapi.. Cantik beb kat atas sana.

Moral of the story.. Kalau kena panjat tangga nak naik kat rumah masa lift rosak pun 5 - 6 kali pancit, pendamkan la saja niat nak panjat bukit tinggi2 macam ni. Apatah lagi gunung. Kau panjat katil double Decker sudah. hahaha

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!