GAMBAR ANAK LANA NORDIN YANG JARANG DI TAYANG PADA MEDIA

31.7.16 Suria Lekatlekit 1 Comments

GAMBAR ANAK LANA NORDIN YANG JARANG DI TAYANG PADA MEDIA. Selepas kahwin nampaknya artis yang memang sesak dengan pelbagai kontroversi semakin slow down sikit. Aktiviti seni dia pun tak serancak dulu rasanya. Mungkin dia nak fokus pada rumahtangga & anak yang masih baby tu. Mungkin jugak dia memang nak jadi surirumah terus.Bagus la. Sebab nak jadi surirumah ni hanya wanita wanita yang hebat je mampu. Kalau korang yang rasa nak jadi surirumah tu kena tahu dulu samada korang mampu ke tidak. Nak tau korang mampu ke tidak jadi surirumah meh la test kat sini dulu >> Anda mungkin hebat dalam kerjaya tapi belum tentu mampu jadi surirumah. Nak tahu anda mampu atau tidak jadi surirumah elok la tengok kat sini dulu << Tapi bagus juga kalau Lana Nordin ni memilih fokus pada rumahtangga. Mengelak dari berlaku kontroversi yang mungkin boleh gugat keharmonian rumahtangga dia.


Pernah jugak jadi kontroversi lepas kelahiran anak dia.. Tapi tak payah sebut la. Mengaibkan dia padahal tak tau betul ke tidak anggapan peminat ni. Apapun anak tu di jaga dengan baik & membesar dengan comel & sihat. Almaklum la.. Anak mix melayu + mat salleh ni. Level comel semakin berganda ganda la. Tapi Lana Nordin nampaknya jarang nak share sangat gambar anak dia kat media sosial. Tak macam sesetengah artis.. Anak pun dah jadi retis. Sebab depa rajin share perkembangan anak depa kat media sosial. Mungkin depa nak anak2 depa sama2 jadi retis so kena cipta populariti sejak dari bayi la kan. hehehehe

Mungkin Lana Nordin dia tak nak anak dia jadi selebriti kot sebab kecil lagi. Risiko share perkembangan anak kat media sosial nak2 anak seorang public figure ni banyak. Yang tak tahan anak kena kutuk tu better privacy kan la anak. Kang anak kena kutuk masuk melodi pulak..

Tapi Lana Nordin walau tak buat account media sosial untuk anak dia tetap la dia share jugak wajah anak dia pada media. Rasanya dia tak ada niat nak sorokkan anak cuma dia tak rasa perlu nak expose sangat kot anak dia. Memang comel sungguh anak lana nordin ni. Meh la tengok kat gambar di bawah


Baby mana tak comel ye dak tak kira la mix ke tidak. Asal nama baby ni macam mana pun rupa dia tetap la comel tak hengat katanya.Apapun semoga dia membesar jadi anak yang cemerlang dunia & akhirat.

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

PENGALAMAN SERAM TINGGAL DIRUMAH BERPUAKA DI SEKSYEN 17 SHAH ALAM

30.7.16 Suria Lekatlekit 2 Comments

PENGALAMAN SERAM TINGGAL DIRUMAH BERPUAKA DI SEKSYEN 17 SHAH ALAM. Kembali bersiaran segmen seram serik di blog lekatlekit.com. Untuk malam ni aku nak share satu kisah seram yang berlaku di sebuah rumah sewa 2 tingkat. Kisah ni di kongsikan oleh seorang bekas pelajar sebuah IPT yang maybe dekat dengan rumah tu la kot. Aku tak mau la sebut IPT mana sebab tuan punya badan tak sebut. Kang salah teka susah pulak.

Gambar Sekadar hiasan. Sumber Google

Kisahnya dia menumpang sewa dengan seorang ustaz merangkap abang angkat katanya. Rumah tu sebelum ni memang tak berpenghuni.. Rumah kalau kita tinggal 3 hari pun dah ada makhluk yang tak nampak menumpang inikan dalam tempoh yang lama. Silap haribulan dia berkampung halaman la kat situ. Untung jadi 'makhluk tu' kan? Kita manusia jenuH struggle cari duit nak beli atau sewa rumah.. depa senang2 jer masuk duduk tanpa bayar sesen.Alasan sapa suruh tinggal rumah lebih dari 3 hari katanya.

Ok berbalik pada cerita tadi.. Rumah 2 tingkat tu bahagian atas ada 2 bilik kosong tak di gunakan. Cuma di jadikan markas untuk sebuah parti pembangkang berjumpa. Tapi sekali sekala je depa buat perjumpaan bukan hari hari. Nak di jadikan cerita seram, ada roomate budak ni seorang ustaz jugak. Kawan kepada abang angkat dia. Dia jarang ada kat rumah sebab sibuk berceramah & mengajar kuliah2 agama. Pendek cerita walau ada kawan sebilik tapi hari2 dia kebanyakkan bersendirian jer. Time tu pulak dia tak ada computer,tv bagai.. Almaklum la student katanya.

Pada satu hari ni ada seorang ustaz menumpang kat rumah tu. Depa ni maybe set2 ustaz jer ni. Semua yang datang duduk kat situ ada title ustaz katanya. Ustaz tu di namakan sebagai 'abang zul' (bukan nama sebenar). Lepas beberapa hari tinggal kat rumah tu dia tanya la budak tu (student yang menyewa) selama tinggal tak ada apa2 yang pelik ke berlaku kat dia. Walaupun budak tu pelik dengan pertanyaan tu tetap dia jawab, memang tak ada apa2 berlaku. Tapi berbeza dengan ustaz zul ni baru berapa hari duduk yang ada 'benda' dok try keimanan dia.

Katanya ada satu kejadian berlaku pada satu petang ni dalam pukul 2 - 3 petang macam tu. Masa tu ustaz abang zul ni baru je balik rumah.sebab penat dia ambil keputusan nak tidur la sekejab. Masa tengah tidur tu tetiba dia dengar bunyi bising di tingkat bawah. Pelik jugak dia sebab setahu dia tak ada orang kat rumah. Takkan siang2 hari pun hantu nak menyakat. Sebab nak tahu apa berlaku dia jenguk jugak ke bawah dari atas tangga tapi memang tak ada apa2 atau siapa kat tingkat bawah. Lepas tu dia masuk kebilik dengan niat nak sambung tidur balik tapi sekali lagi dia dengar bunyi bising. Dia pun jenguk lagi tak ada apa2 jugak sampai la kali ketiga bunyi bising agak pelik sebab kedengaran suara kanak kanak ketawa sambil berlari. Lepas tu barulah dia nampak sesuatu di bahagian ruang tamu kat tingkat bawah.

Apa yang dia nampak kelibat seorang wanita cantik yang datang dari arah bawah tangga berlari laju keruang tamu. Terkejut & terkedu lihat benda tu abang zul lari masuk bilik & duduk sambil beristifar. Masa sedang duduk beristifar tu tetiba terasa macam keadaan jadi sunyi. Tak dengar apa2 bunyi hatta bunyi kereta yang lalu lalang di luar. Seolah2 dia di bawa ke alam lain. Tapi di sebabkan abang zul ni ada belajar ilmu batin semasa belajar silat dulu maka dengan beberapa potong ayat dia berjaya meloloskan diri dari di perangkap dalam dunia 'ghaib' tu.

Mujur la budak yang menyewa kat situ tak pernah kena ganggu yang kena ganggu tu semua geng2 ustaz jer. Tak tau kenapa 'benda' tu nak test ustaz2 dalam rumah tu jer.. maybe nak test ilmu depa kot. Sebenarnya cerita ni ada sambungan lagi. Nanti lain kali je aku sambung yer... Panjang2 sangat satgi ada yang histeria mati akak di persalahkan katanya hehehe.

Tapi takpe kalau hangpa memang peminat cerita seram.. sementara nak menanti sambungan cerita ni hangpa boleh try layan 1 cerita seram ni >> Anda mungkin Fobia untuk berada dalam Gelap setelah menonton cerita ni << Tu pun kalau berani la. Kalau rasa tahap keberanian tu suam2 kuku je lupakan la hasrat nak tengok.

Moral of the story.. Sebab tu kalau masuk rumah baru elok la kita buat bacaan yassin & tahlil. Manalah tau sebelum kita duduk ada 'mereka2" tu terlebih dulu check in.

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

CARA NAK BUAT MANGGA SUSU YANG TENGAH VIRAL SEKARANG

30.7.16 Suria Lekatlekit 2 Comments

CARA NAK BUAT MANGGA SUSU YANG TENGAH VIRAL SEKARANG. Katanya sekarang tengah viral minuman mangga susu ni. Bagi penggemar jus buah mesti menitik nitik air luar hanya dengar nama minuman jer.. Terbayang mangga yang kuning di raja.. Susu yang lemak berkrim.. di tambah ais untuk sejukkan minuman. Di minum dalam cuaca yang panas. Bayangkan Jus mangga susu ni mengalir ke tekak korang.. Allah.. nikmat tak terkata.


Tu dia.. ada yang baca intro sambil telan air liur gamaknya. Menangis bila terkenang kesedapan mangga susu tu. Jangan menangis sayang sayang semua. Jangan risau kalau susah nak dapat kat luar kita buat sendiri mangga susu kat rumah. Bukan susah pun sebenarnya cuma mungkin sebelum ni kita tak tahu jer cara nak membuatnya.

Atas keprihatinan kepada semua penggemar minuman mangga susu ni maka lekatlekit.com dengan berbesar hati nak share video & resepi nak buat mangga susu agar yang mengidam tak kempunan. Manalah tau kan.. ada ibu2 mengandung yang teringin nak merasa minuman mangga susu ni.. Kang tak dapat meleleh pulak air liur baby lepas lahir. Kata orang tua la.. Sebenarnya tak ada kaitan pun air liur anak meleleh dengan kempunan tak dapat makan atau minum sesuatu masa mengandung tu.

Jadi untuk tidak menghampakan mereka2 yang tercari2 resepi nak buat minuman mangga susu ni meh la tengok kat sini >> [VIDEO] Resipi Mangga Susu << Bukan je dia bagi resepi siap bagi tutorial cara nak buat dengan video lagi. Tak ada alasan untuk cakap tak reti nak follow resepi.

Jadi selamat mencuba. Elok sangat hujung minggu macam ni santai2 dengan family sambil menikmati Mangga susu.

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

SERAM! AKIBAT LANGGAR MAKHLUK HALUS DI ROUNDBOARD JALAN KE ERL PUTRAJAYA

29.7.16 Suria Lekatlekit 0 Comments

SERAM! AKIBAT LANGGAR MAKHLUK HALUS DI ROUNDBOARD JALAN KE ERL PUTRAJAYA. Semakin menjadi jadi rajin menulis entri cerita seram sekarang ni. Almaklum la.. Mood puaka dah activated katanya. Kang aku melazer orang ada je yang tak ada kena mengena terasa hati maka meh la aku momokkan orang. Sapa2 berhak untuk rasa takut tanpa aku rasa bersalah katanya.

Gambar sekadar hiasan. Sumber Google

Ok untuk kisah malam ni.. suspek dia pontianak la. Menurut sumber cerita ni kejadian ni berlaku kepada family sepupu dia yang tinggal di presint 9 putrajaya. Peristiwa seram tu berlaku selepas katanya terlanggar makhluk halus yang berupa pontianak di salah satu roundboard di sebuah jalan yang tak jauh dari erl putrajaya.

Alkisahnya.. Kak Ros nama di beri. Tinggal bersama 4 orang anak & 2 orang adik dia lelaki & perempuan.Adik perempuan tu bernama Ika & lelaki bernama Wan. Suami Kak Ros ni kerja kat sarawak seminggu sekali baru balik. Depa ni kategori PJJ la. Nak di jadikan cerita pada satu malam, dalam jam 2 pagi.. erkk.. tadi kata malam tapi jam waktu pagi. Apa2 je la janji time tu memang time orang tidur. Tetiba adik dia si Ika tu mengadu sakit telinga sangat. Ika memang tidur sebilik dengan kakak dia & anak2 kakak dia. Adik lelaki dia jer tidur bilik berasingan. Bila di kejutkan Kak Ros ni bangun la ambil lampu suluh.. tengok ke dalam telinga adik dia kot2 luka ke hapa. Tapi punca tak dapat di kenalpasti maka di kejutkan adik lelaki dia si Wan suruh bawa si Ika ke klinik sebab nampak si Ika tu macam sakit sangat.

Maka si Wan tanpa banyak songeh bawa je si Ika ke klinik pagi2 buta macam tu. Kak Ros Tak ikut sebab anak2 dia tak ada orang nak jaga. Sampai klinik Ika je masuk, si wan tunggu dalam kereta je. Dah besar panjang boleh dah pergi jumpa doktor sendiri, ye dak. Dah habis rawatan tu Ika keluar la pergi ke kereta wan. Dia nampak ada seorang perempuan cantik dalam kereta wan senyum kat dia.. so dia senyum balik la. Almaklum la senyum tu kan sedekah yang paling senang & tak payah keluar modal. Dia ingat kawan wan so dia tak fikir bukan2 sangat la. Masa dalam perjalanan balik ke rumah tu dia tanya kat wan sapa perempuan lawa yang duduk kat seat belakang tadi. Wan pelik.. Mana ada perempuan dia bawa. Satu2 perempuan dia bawa Ika jer. So wan pun cakap la kat Ika takde dia bawa perempuan mana pun dalam kereta. Ika mula tak sedap hati wan pulak mula rasa tak puas hati. Wan patah balik ke klinik semata mata nak tanya staff kat kaunter klinik tu samada nampak perempuan dalam kereta dia ke tidak tadi. Ternyata Ika sorang je yang nampak. Kebetulan masa wan keluar dari kereta tak tutup pintu.. Tanpa sedar benda tu ikut dorang balik sampai rumah.

Sampai rumah jer ika terus lari masuk bilik & hempap pintu kuat kuat. Kak Ros pelik dengan perangai Ika, tanya la kat Ika apa berlaku. Kot2 bergaduh dengan wan ke hapa.. Ika pun cerita la dia takut sebab nampak perempuan cantik yang orang lain tak nampak dalam kereta wan. Time ni wan pun ada dalam bilik yang sama. Tiba2 Ika lari duduk bersila bawah katil sambil tangan dia menutup kedua belah telinga. Lepas tu Ika bagitau perempuan tu suruh kak Ros minta maaf sebab langgar dia kat rounddboard jalan nak ke erl putrajaya. Memang kak ros selalu lalu jalan tu hantar suami dia ke erl. Tapi kak ros berdegil tak nak minta maaf sebab katanya dia tak nampak pun apa dia langgar kenapa mesti minta maaf. Time tu makhluk tu dah masuk ke dalam badan ika. Lepas tu dengan menggunakan badan Ika.. benda tu tunjuk pada wan. Dia pun nak wan minta maaf sebab langgar dia. Amboi kemain kau cik ponti.. semua orang langgar kau. Dah kau lintas jalan tak tengok kiri kanan dulu sapa suruh. Dah tu bukan semua orang boleh nampak kau! Demand nak orang minta maaf bagai.. salah sendiri tak mengaku.

Kak Ros suruh wan Azan tapi makhluk yang merasuk badan ika tu pun ikut azan sekali lepas tu gelak2 macam mengejek pulak. Kurang asam sangat tau cik ponti ni!! Kak ros cuba berinteraksi dengan makhluk tu & suruh dia balik ke tempat dia tapi makhluk tu tak nak. Dia nak kak ros minta maaf dulu tapi sampai sudah takde orang minta maaf dengan dia. Last2 dia minta nak bawa balik anak kak Ros yang umur 8 bulan.. Amboi cik ponti sesuka je nak ambil anak orang. Kak Ros sempat halang dengan tangan sebelum cik ponti yang merasuk badan ika sentuh anak dia. kak ros cakap tak boleh! Sampai la azan subuh baru benda tu keluar dari badan ika. esok harinya tu kak ros bawa ika pergi berubat kat darussyifa bangi. Masa pergi darussyifa rupanya benda tu masih ada dengan ika & berkeras nak kak ros & wan minta maaf tapi sampai kesudah takde sapa minta maaf dengan dia. Last perawat kat situ bagi air penawar & Alhamdulillah berjaya memisahkan benda tu dari badan ika. Katanya sampai sekarang depa tak berani lagi lalu jalan tu.

Pasal minta maaf je pun... Aduhai, cik pontianak. Macam mana la depa nak minta maaf dengan hang kalau depa pun tak nampak hang tup tup hang tuduh depa langgar hang. Dah tau jalan raya hang gigih jugak nak bercekerama kat situ sapa suruh. hahaha... Lain kali ambil insuran. paling2 boleh claim kalau tercedera. hehehe

Mesti ika lepas kejadian tu takut nak duduk dalam gelap atau sorang2 kan. Yelah.. bila berlaku benda2 macam ni mungkin akan rasa sedikit fobia & trauma nak2 lagi dia nampak rupa cik ponti tu. So, aku tak rasa kalau ajak Ika tengok cerita ni pun dia nak tengok >> Anda Mungkin Fobia Untuk Berada Dalam Gelap Selepas Menonton Filem ni. Awas! hanya yang berani je boleh tonton <<

Moral of the story.. adakala beralah itu lebih baik dari mempertahankan ego. Rasanya cik ponti tu cuma minta depa minta maaf jer tak minta kita buat perkara2 yang syirik atau khurafat. Aku tak sure la hukum minta maaf kat makhluk ghaib tapi rasanya perbuatan tu tak ada la sampai menyekutukan Allah. Sebab tak salah minta maaf sesama makhluk katanya. Tapi biasa kita manusia kadang2 ego memang tinggi ke langit tujuh. Nak say sorry pun susah. hehehehe...

Sumber Cerita : Koleksi2 Cerita Seram Forum CariGold Terbaikk

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

REMAJA YANG TAK SABAR NAK DEWASA PERLU TAHU PERKARA NI

29.7.16 Suria Lekatlekit 1 Comments

REMAJA YANG TAK SABAR NAK DEWASA PERLU TAHU PERKARA NI. Lumrah manusia masa kanak kanak tak sabar rasa nak jadi besar. Nak bercinta, nak pakai lisptik (bagi yang perempuan), nak kerja, nak ada duit sendiri, nak beli itu ini, nak pergi sana sini, nak bebas tanpa kongkongan mak bapak & banyak lagi la dia punya whishlist masa kecik.

Gambar sekadar hiasan. Sumber Google

Dah masuk remaja.. Dia mula tak sabar nak habis sekolah, nak sambung belajar duduk jauh dari mak bapak, nak kahwin, nak ada kehidupan sendiri, nak ada rumah sendiri, nak ada anak sendiri & macam benda dia nak ada & buat la..

Tapi bila masuk alam dewasa.. Terasa rindu pulak nak jadi kanak kanak semula, terasa rindu nak bangun pagi siap2 pergi sekolah, terasa rindu dengan hidup yang celik mata tak perlu fikir banyak perkara.

Semua ni memang keinginaan yang normal sebagai manusia biasa. Terutama yang remaja la. Zaman pertengahan macam tu depa sangat memberontak nak jadi cepat dewasa tu yang kadang2 ada yang berlagak dewasa sebelum usia nak tentukan jalan hidup sendiri & tak suka cara hidup yang mak bapak depa cuba bentuk sebab katanya bukan kehidupan yang depa nak.

Sebelum dewasa memang kau rasa jadi orang dewasa ni kau bebas buat keputusan sendiri, kau bebas tentukan hidup kau sendiri & kau bebas dari segala galanya tapi sebenarnya tidak. Menjadi dewasa adalah lebih susah dari kau bayangkan contohnya seperti 11 perkara ni >> 11 Konflik Yang Akan Berlaku Bila Anda Masuk Ke Alam Dewasa <<

Jadi adik adik.. bersedia la dari sekarang supaya dewasa kamu lebih indah dari apa yang kamu bayangkan. Dewasa la bersama usia tak perlu kelam kabut sangat nak jadi dewasa sampai masa remaja korang tersia begitu sahaja. Semua zaman datang sekali dalam hidup.. dari zaman kanak kanak, remaja, dewasa.. Jadi nikmati selagi ada.

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

KISAH RUMAH SEWA BERHANTU TAMAN MAHSURI, JITRA KEDAH

28.7.16 Suria Lekatlekit 4 Comments

KISAH RUMAH SEWA BERHANTU TAMAN MAHSURI, JITRA KEDAH. Mood seram dah kembali katanya. Maka bermula la episod memburu kisah kisah seram serata negeri di Malaysia. Kalau rasa budget lebih nanti terbang jauh sikit buru hantu luar negara. Tapi untuk kali ni sebab ekonomi rakyat Malaysia pun tak berapa stabil dengan bebanan GST & kenaikkan harga barang sampai nak makan ikan sardin tin pun terpaksa beli yang paling murah. Brand2 yang selalu keluar TV tu memang bukan kategori mampu makan dah sekarang. Boleh bocor poket katanya kalau makan ikan sardin tin kerap kerap zaman sekarang.

Gambar sekadar hiasan. Sumber Google

Op's.. termelalut cerita pasal ikan sardin pulak. Ok ok.. kita ke topik asal cerita pasal sebuah rumah sewa yang katanya terletak di Taman Mahsuri, Jitra kedah sana nu.. Sebab dekat dengan polimas maka taman perumahan kat situ menjadi sasaran bebudak poli yang tak dapat hostel menyewa secara berjemaah. Yang dapat rumah di bawah lindungi kaabah tu ok la.. Tapi yang dapat rumah ada penghuni yang orang tak nampak tu la nak jadi bahana.

Alkisah seorang bekas student poli ni cerita balik pengalaman dia menyewa kat rumah sewa berhantu di Taman Mahsuri, jitra kedah. Dia menyewa dengan dengan 8 orang pelajar yang lain. Rumah tu ada 3 bilik tapi bebudak lelaki ni apa dia kisah sangat pasal bilik. Depa tidur bersepah je. Janji ada rumah dah cukup. Menurut cerita budak tu yang sekarang bukan kategori budak dah.. Maybe dah jadi bapak budak sebab peristiwa tu berlaku pada tahun 2005. Dia kata masa dia menyewa kat situ tiap2 malam dia dengar orang mandi tapi sebab dia rasa ada kuasa mistik dalam rumah tu so dia anggap maybe ada budak2 serumah yang mandi sampai pada satu petang ni. Dia baru habis kelas bengkel. Kena pulak haritu aktiviti menyusun batu bata. Sebab dia letih sangat haritu dia tak join la kawan2 lain keluar makan. Bebudak ni jenis dekat nak senja baru nak keluar cari makan. Jadi dia lepak2 kat rumah sambil tengok tv. Masa tengok tv dia terlelap. Tetiba dia rasa macam ada orang buka pintu depan. Sebab dia ingat kawan2 dia dah balik, so dia buat tak tau je la. Lepas tu dengar orang mandi.. pun dia tak layan sebab dia tak fikir bukan bukan. Tapi bila dia terfikir kalau kawan2 dia dah balik kenapa tak dengar bunyi enjin motor depa barulah meremang bulu roma katanya. Time tu dia tido2 ayam dah.. tapi nak buka mata dia takut. Tapi dalam takut2 dia beralih pandang kearah pintu tapi pintu tertutup je. Kunci dia yang tersangkut kat tombol pintu tu pun tak berusik bermakna pintu tu masih terkunci. Baru dia nak bangun tetiba ada satu suara sergah dia. Apa lagi berdesup dia lari lepak luar rumah. Bunyi orang mandi tu pun memang sah bukan kawan2 dia sebab tak ada sorang pun dah balik masa tu. Cuma dia sengsorang je dalam rumah. Siapa yang mandi??? Jeng jeng jeng...

Lama jugak dia lepak kat luar rumah tunggu kawan kawan dia yang lain balik. Tapi dia tak pernah ceritakan pada depa kisah tu sampai la depa semua pindah rumah barulah dia buka cerita. Rupanya bukan dia sorang yang kena sakat dengan 'makhluk' tu malam semua yang menyewa kat situ kena cuma masing2 tak cerita jer. Mungkin tak nak buat kawan2 lain panik. Tu la spesis lelaki takut macam mana pun memang kental simpan rahsia katanya. Ada yang lagi teruk kena sakat

Antara kisah kawan kawan dia yang kena sakat.. kisah kawan pertama
Malam tu katanya semua letih & nak tidur awal. So masing2 dah tak nak tengok tv. Tambah lagi esok harinya tu depa ada ujian. Masing2 nak cukup tidur untuk hadapi ujian esok. Kawan yang pertama ni bilik dia dekat dengan bilik air. Dia paling awal tidur malam tu. Siapa berdengkur katanya, Letih sangat la tu.. Ceriat dia tengah sedap tidur tetiba rasa macam ada sesuatu yang dok panjat kaki dia. Walaupun lelaki risau jugak kot2 ada orang nak meragut teruna ke maka dia pun buka mata. Sekali dia nampak kelibat perempuan rambut panjang tengah merangkak dari hujung kaki dia nak naik ke atas badan. Dengan muka pucat ada kesan darah kat muka siap usya baik je tepat ke muka budak tu sambil dok tayang gigi taring dia. Budak tu dah panik tapi nak menjerit suara pun tak keluar tapi dia cuba jugak baca alfatihah & tutup mata. Bila dia buka mata benda tu dah hilang. Esok pagi semua kawan2 dia perasan muka dia pucat tapi dia tak cerita apa yang berlaku.

Cerita kedua pula berlaku masa depa ni dah habis cuti. Kawan kedua ni dia tinggal tak jauh dari tempat belajar. Orang alor star jugak. Jadi petang tu dia paling awal sampai ke rumah sewa tu. Sampai pun pukul 7.30 malam.. memang time2 syaitan iblis berpesta katanya. Bila dia paling awal sampai so dia lepak2 dulu tengok tv sambil tunggu yang lain sampai. Nak di jadikan cerita tengah layan TV tetiba rasa nak berak pulak. So kalau hajat dah sampai tak elok simpan lama lama. Maka dia tutup TV pergi la tandas. Masa dok melepaskan hajat tu tetiba dia dengar TV terbuka. Macam biasa la dia ingat kawan2 dia dah sampai. Dah selesai berhajat & beristinjak katanya keluar dari tandas. Masa keluar dari tandas dia nampak cahaya dari TV tu sekejab ada sekejab tutup. Sebab rasa pelik & tak puas hati kenapa TV on off tak pepasal dia pergi tengok. Sekali yang dok tengok TV seorang nenek tua elok jer bertinggung depan tv sambil dok main on off TV tu. Dah sapa pulak buang nenek kat rumah sewa depa.. Tapi sebab dia rasa tak sedap hati maka dia lari keluar ikut pintu belakang. Bila dia pusing balik mengintai dari pintu depan nenek tu dah tak ada. Apa lagi terus kunci rumah & balik rumah family dia. Nasib baik dekat kalau jauh tak tau mana dia nak bermalam.

Selebihnya yang kena sakat cuma lebam2 & di tindih masa tidur. Cuma 3 dari 8 orang ni je di sakat agak extreme. Nasib baik la tak ada sapa yang kena histeria. Almaklum la budak lelaki.. Kalau budak perempuan confirm ada yang terjerit2 tengah malam dah. Kalau sampai tunjuk rupa tu kira agak berpuaka la rumah tu. Confirm yang pernah terkena gangguan macam tu tak berani nak tidur dalam gelap. Trauma katanya. Nak2 lagi kalau duduk rumah berpuaka macam tu & tengok cerita seram ni >> Kisah Seram Ni akan buat Anda Akan Trauma Berada Dalam Gelap << Confirm hidup anda akan sentiasa di selubungi misteri. Hanya yang berani je boleh tengok cerita2 macam tu.

Moral of the story.. Tak percaya pun benda2 macam ni memang wujud cuma pada tuan rumah kalau dengar selalu sangat rumah yang anda sewakan pada orang ada gangguan macam tu buat la sesuatu untuk membersihkan rumah anda sebelum menyewakan pada orang. Jangan aniaya penyewa dengan biar je penyewa manusia berkongsi rumah dengan penyewa yang tak nampak. Boleh kacau bilau hidup dengan makhluk ghaib dalam satu rumah ni.

4 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

CARA ORANG DULU PERGI BERCUTI YANG ORANG SEKARANG DAH TAK BUAT

28.7.16 Suria Lekatlekit 0 Comments

CARA ORANG DULU PERGI BERCUTI YANG ORANG SEKARANG DAH TAK BUAT. Zaman dah berubah maka cara hidup manusia pun berubah jugak la. Takkan la kita hidup zaman 2000an tapi cara hidup masa zaman 50an pulak kan? Tak kira la miskin ke kaya.. Cara hidup kita tetap akan ikut peredaran zaman. So memang tak sesuai nak buat perbandingan hidup zaman dulu & sekarang. Zaman pun dah berubah jadi semua benda tu turut kena berubah jugak la. selagi ia tidak melanggar batas batas agama jadi perubahan tu tak salah. Kita memang kena hidup ikut peredaran zaman supaya kita tak ketinggalan banyak perkara yang boleh buat orang akan ambil kesempatan pada kita.


Macam tu jugak cara orang sekarang pergi bercuti. Kalau zaman dulu, zaman sebelum kewujudan teknologi smartphone & internet paling2 gadget yang nak di bawa pun camera je. Percutian memang kadang2 planning punya lama almaklum la nak kumpul budget pergi bercuti. Lebih2 lagi orang kampung.. Yang nak pergi bercuti pun tunggu ada orang buat rombongan. Kalau kepala yang buat rombongan tu selalunya akan bagitau 2 atau 3 bulan lebih awal pasal perancangan nak pergi bercuti tu. Yelah nak kumpul peserta rombongan lagi, nak booking bas, nak kutip duit tambang & penginapan peserta rombongan bukan senang. Nak2 lagi yang tak boleh bayar sekaligus.. So, kena ambil masa sekurang kurangnya 3 bulan untuk kumpul duit nak bayar tambang ikut rombongan tu. Walaupun tambang tu murah je.

Bila dah cukup semua selalunya perjalanan depa malam la. Kononnya esok pagi sampai boleh terus jalan jalan dah. Jimat la satu malam duit hotel. Bukan tu jer.. siap masak tu bekalan makanan sepanjang perjalanan. Makcik aku dulu cerita dia siap buat lauk yang boleh tahan 3 4 hari untuk bekalan makan dia masa pergi melancong katanya. Walau dalam negara. Tapi kisah makcik aku tu kisah zaman 70an kalau tak silap. Masa tu dia dah sampai langkawi yang mana time tu masih tak membangun & banyak kesan2 sejarah penuh mistik. Sekarang pergi langkawi nak tengok beras terbakar pun tinggal yang dalam balang jer. Dah tak ada kesan tinggalan sejarah dia. Habis orang kutip. makcik aku masa muda memang kaki berjalan. Dia tak kisah bab makan atau bab membeli belah sangat.. Asalkan cukup tambang dia pergi berjalan dia on jer... Sekarang ni sebab dah uzur kadang2 ajak jalan jauh dia dah tak larat. Hatta nak bawa pergi thailand pun dia dah tak daya katanya. Tapi masa zaman ada kudrat dulu dia dah sampai.. so dia dah tak kisah.

Tu dia punya struggle orang dulu2 nak pergi bercuti dengan cara rombongan style katanya. Kalau tak ada orang anjurkan rombongan macam tu tak merasa la nak jalan jauh ke negeri orang. Almaklum la.. orang kampung dulu2 bukan semua senang senang. Zaman 90an pun ramai yang masih susah lagi. Tak macam sekarang.. Memang rombongan macam tu dah tak ada orang nak buat. Lagipun sekarang kena permit bagai.. maka rombongan macam orang dah tak berani nak anjurkan. Takut jadi apa2 masa dalam perjalanan tu.. tak ada orang nak bertanggungjawab.

Tapi tu la walau susah orang dulu dulu nak pergi bercuti tapi percutian mereka memang di nikmati sepenuhnya. Memang tempoh percutian tu di isi dengan menjelajah ke tempat2 yang mungkin hanya sekali dalam seumur hidup mereka mampu kunjungi. Tak macam orang sekarang pergi bercuti kadang2 habis masa dengan online atau bercuti dengan style macam ni >> 6 Jenis Style Orang Sekarang Pergi Bercuti Yang Tak Sama Macam Orang Dulu Dulu <<. Almaklum la orang2 sekarang nak pergi bercuti anytime boleh & macam2 cara dorang boleh pergi bercuti. Nak jimat boleh backpackers style.. kalau budget lebih boleh bercuti honeymoon style katanya.

Moral of the story.. Orang sekarang kadang2 sebab terlalu senang & selesa susah untuk menghargai masa sebab tu la pergi bercuti pun masing2 sibuk dengan smartphone.

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

11 MASALAH YANG BERLAKU KEPADA ORANG SUKA MAKAN KAT MEJA KERJA

27.7.16 Suria Lekatlekit 4 Comments

11 MASALAH YANG BERLAKU KEPADA ORANG SUKA MAKAN KAT MEJA KERJA. Masa kerja dulu aku pun selalu jugak buat perangai makan kat meja kerja aku. Nak2 lagi time pagi atau petang2 lepas waktu lunch walaupun tengahari dah belasah nasi campur bagai. Almaklum la kerja dalam aircon ni perut cepat lapar maka badan pun cepat la mengembang. Tapi zaman aku bekerjaya dulu tak mengembang jugak pun.. Tu yang best. Makan macam ada saka tapi badan maintain keramping sampai terpaksa minum susu weight gain. hahahaha


Sebenarnya yang bekerja dalam ofis ni memang takkan lari dari buat perangai makan kat meja kerja dia. Ada orang makan sebab dia tak sempat nak keluar makan sebab banyak kerja urgent nak di siapkan.. Ada orang pulak sebab tak ada kawan nak teman makan. Tu aku pernah buat. Nak2 lagi kalau kerja kat tempat yang kita satu2 nya staff.. Jadi tapau balik makan kat opis je la. Walaupun ada pantry tapi kadang2 sedap makan kat meja sendiri sebab sambil makan boleh sambil online katanya. Macam macam sebab la orang suka makan kat meja kerja ni.

Jenis2 yang suka makan kat meja kerja dia ni selalunya takkan mengaku 11 perkara ni selalu berlaku. Seboleh bolehnya dia akan menidakkan perkara tu atau menyembunyikan dari pengetahuan orang lain. Nak tahu apa rahsia yang orang suka makan kat meja kerja dia meh baca kat sini >> 11 Masalah Yang Orang suka Makan kat meja kerja takkan mengaku <<

Jadi yang suka makan kat meja kerja tu mesti ada kaitan dengan 11 perkara tu kan? Biasa la.. zaman serba mahal ni kadang2 bila keluar makan even dengan niat nak makan tengahari je boleh jadi macam2 perkara dalam perjalanan yang mungkin buat budget korang lari jauh tak sempat sampai hujung bulan. Syaiton nirrojim ni kadang2 menjelma dalam pelbagai bentuk bukan makhluk jer.. Kadang2 dia jadi barang tengah sale... dia jadi junk food yang menggoda & macam macam lagi la yang kita tak sangka. hehehehe

4 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

SERAM! DI INTAI LEMBAGA MISTERI BELAKANG TIANG LAMPU STADIUM BUKIT JALIL

26.7.16 Suria Lekatlekit 2 Comments

SERAM! DI INTAI LEMBAGA MISTERI BELAKANG TIANG LAMPU STADIUM BUKIT JALIL. Walaupun bukan malam jumaat.. Yang selalu di kaitkan dengan makhluk2 halus yang tak berapa halus kalau menjelma, tapi blog lekatlekit.com kalau nak berseram serik memang tak kira hari. Hari dia kalau rajin mengarang kisah seram je maka ada la momokkan cerita seram kat blog puaka ni.

Gambar sekadar hiasan. Sumber Google

Masa jenjalan kat carian google terserempak dengan satu kisah seram yang berlaku di stadium bukit jalil. Kisah ni katanya berlaku masa fenomena ikan flowerhorn tengah in trend. Time tu ramai yang bela ikan tu. Jadi sebab dia tengah popular time tu ada buat pameran ikan flowerhorn kat stadium bukit jalil. Salah seorang pengunjung pameran tu sepasang kekasih ni. Depa pun nak tengok jugak la sambil dating katanya. Lepas dah habis pameran tu takkan la nak bermalam kat situ kot.. Bawak2 la pulang kepangkal jalan katanya. Kebetulan nak balik.. kereta depa kena blocking so tak dapat la nak keluar terpaksa tunggu tuan punya kereta yang blocking tu datang dulu. Time tu lebih kurang pukul 10.30 malam. Maka pasangan kekasih ni tunggu tepi kereta. Masa depa dok lepak2 tu di awek ni bagitau si pakwe dia katanya ada orang tengah mengintai depa tapi si awek tak bagi si pakwe tengok takut orang tu perasan depa tengok dia. So, si pakwe pun tak pandang tapi bila awek dia cakap.. orang yang mengintai tu macam tak sorok2 langsung kelibat dia.. terang2 nampak dia mengintai orang maka si pakwe ni macam teruja jugak nak tengok kaki skodeng yang berani skodeng tanpa menyembunyikan diri.. dia buat2 la pusing2 belakang sambil sepak tin. Dia tanya awek dia pengskodeng tu arah mana.. bila awek dia cakap belakang tiang lampu yang jauh cuma 20 meter dari mereka maka dia pun pandang kearah yang di beritahu. Terkejut dia bila apa yang dia nampak.. kaki terkangkang nampak jelas & kepala yang terjuntai dok mengintai pun nampak jelas cuma yang tak nampak badan. Mustahil la manusia badan dia lebih kecik dari tiang lampu. Ni baru betul2 makhluk halus katanya. Memang halus sungguh badan dia sampai mampu menyorok belakang tiang lampu jalan.  Memang tak logik sangat apa yang dia nampak tu adalah manusia. Apa lagi dia ajak la awek dia tunggu tempat lain bila hati pun mula rasa tak sedap sebab dia rasa bukan manusia. Awek dia time tu bila pakwe dia cakap bukan manusia dah lemah semangat & menangis dah takut... Dia kata dari tadi orang tu dok intai2 sambil senyum. Sebab terlampau takut dua2 rasa nak angkat langkah pun jadi berat. Last sekali nak balik ke kereta terpaksa minta guard yang dok buat rondaan kat situ temankan... Siapa di sebalik tiang lampu jalan yang badan sangat slim tu.. Wallahu'alam. Hanya Allah mengetahui segalanya.

Amboi hantu apa gamaknya badan lagi slim dari tiang lampu. Ni kalau che ta tengok hantu tu pun menangis sebab lebih slim dari dia katanya hahaha...Ni mesti hantu mangsa pil kurus ni. Tersilap ambil pil kurus yang tak ada pengesahan KKM akhirnya mati terlebih kurus dari tiang lampu. Jadikan pengaran pada mereka yang obses nak kurus tu.. Jangan ambil pil kurus sebarangan. Kurus la cara sihat.. Nak kurus selain ambil pil2 yang ntah apa2 tu korang boleh buat aktiviti menyeronokkan macam ni dengan kawan kawan >> 7 Aktiviti Outdoor Paling 'Best' Dilakukan Dengan Kawan-Kawan << Bukan je boleh membakar kalori & lemak dalam badan, malah cara ni lebih sihat. Boleh mengeratkan hubungan persahabatan dengan kawan kawan.

Moral of the story... Kalau keluar dating jangan balik sampai lewat malam takut terserempak dengan hantu tiang lampu yang suka skodeng orang dating. hehehehe

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

AKTIVITI PALING SESUAI UNTUK YANG ADA KAWAN OBSES DENGAN SMARTPHONE & ONLINE

26.7.16 Suria Lekatlekit 1 Comments

AKTIVITI PALING SESUAI UNTUK YANG ADA KAWAN OBSES DENGAN SMARTPHONE & ONLINE. Zaman rumaja aku dulu kalau lepak dengan kawan kawan memang betul betul lepak. Riuh rendah bersembang. Kalau pergi mall tu macam2 la aktiviti. Main bumper car la.. main games la.. atau kalau ada retis buat road show layan la jugak.Almaklum la zaman sebelum kewujudan smartphone & kemudahan access internet semudah atas tapak tangan di mana saja. Happening kalau lepak dengan kawan kawan zaman dulu. Kalau berkumpul tu ada je la cerita nak di kongsi.


Berbanding zaman sekarang ni. Duduk cafe atau restoran masing2 buat hal sendiri. Mata mengadap smartphone. Nak berkomunikasi walau kawan2 depan muka pun guna media sosial. Walau duduk semeja tetap sembang kat whatsapp. Yang nampak ada aktiviti melibatkan semua masa selfie je la. Lepas tu masing2 masing lebih banyak buat hal sendiri. Tak tau mana nikmat lepak dengan kawan2 kalau tetap berkomunikasi guna media sosial.

Susah nak buat aktiviti best kalau asyik hadap smartphone je. Kalau setakat keluar pergi mall, lepak kat cafe memang susah nak buat kawan kawan kita ni tak hadap smartphone jadi kalau korang nak rancang aktiviti dengan kawan kawan ada aktiviti yang boleh buat kawan kawan korang kurang menggunakan smartphone. Sebab aktiviti macam ni memang perlu menggunakan kaki tangan & tenaga yang banyak jadi kesempatan nak jadi manusia anti sosial tu agak kurang. Kalau nak tau apa aktiviti yang boleh korang buat dengan kawan kawan meh tengok kat sini >> 7 Outdoors Paling Best & Boleh Buat Kawan2 korang yang anti sosial tak melekat dengan smartphone boleh anda buat << confirm perjumpaan dengan kawan kawan sambil buat aktiviti ni lebih best dari melepak kat cafe tapi masing2 buat hal sendiri layan 'online'.

Jadi pada korang yang dah annoying dengan perangai kawan kawan yang konon nak reunion tapi bila jumpa masing2 sibuk dengan smartphone boleh cuba reunion sambil buat aktiviti outdoors macam ni. Bukan je boleh memanafaat perjumpaan tu tanpa smartphone malah boleh menyihatkan badan.

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

RESEPI IKAN MASIN MASAK LEMAK KURANG PEDAS LEKATLEKIT

26.7.16 Suria Lekatlekit 1 Comments

RESEPI IKAN MASIN MASAK LEMAK KURANG PEDAS LEKATLEKIT. Amboi sekarang ni asal share resepi je mesti claim lekatlekit version katanya. Konon version kau macam lain sangat dari version orang lain. Padahal tak jauh beza sangat pun resepi kau guna dengan orang lain guna.


Sapa kata sama? Air tangan berbeza ok! Walau sama resepi lain rasa ok! tetap tak nak kalah tu.. hahahaha.. Takpe la versi sapapun kan. Yang penting kita berkongsi apa yang kita tahu dengan orang lain. Benda yang baik Insya Allah jadi pahala. Berkongsi resepi masakan jugak satu perkara yang baik, moga di manafaat kan dengan baik jugak la.

Sebelum ni aku pernah share resepi ikan masin masak lemak tapi version guna cili padi. So pedas2 sikit la tapi disebabkan suami aku pantang makan pedas maka apapun masakan sekarang ni terpaksa la aku guna kaedah kurang pedas. Jadi aku tak guna cili padi untuk masak lemak kali ni.

Untuk resepi masak lemak ikan masin ni aku tak guna nenas sebab aku bukan spesis pemakan nenas. So aku guna semata mata ikan masin je. Kalau korang jenis pemakan nenas boleh la masukkan nenas. Kena mention siap siap la kan.. jab lagi tengok bahan bahan tak ada nenas tertanya tanya pulak kan. hehehe

Tanpa melencong lebih jauh lagi marilah kita tengok apa bahan bahan nak masak.

1. Ikan masin. Ada guna ikan talang, ada guna ikan kurau. Yang pasti aku tak guna ikan talang
2. Bawang besar
3. Bawang putih
4. Sedikit halia
5. Kunyit hidup
6. Daun kunyit (tak wajib)
7. Daun limau (boleh tukar guna asam keping kalau tak ada)
8. Cili merah (di buang biji supaya hilang rasa pedas)
9. Serai
10. Santan

Ikan masin tu sebelum masak rendam dalam air setengah jam. Biar garam2 berlebihan keluar dulu. Kalau tak rendam memang high blood jugak la rasanya.

Bahan kisar
Bawang besar, bawang putih,halia,kunyit hidup, cili merah (yang dah di buang biji) & serai. Serai ni ada yang suka ketuk tapi aku suka blend sebab aku suka kuah masak lemak tu sedikit pekat. Terpulang. Pilihan di tangan masing masing kalau rasa tak nak pekat just ketuk je serai tu. kalau nak pekatkan boleh blend.

Panaskan kuali masukkan bahan kisah tadi. Biar sampai mendidih masukkan serai (yang di ketuk), daun limau & daun kunyit. Lepas tu masukkan ikan masin. Kalau ada nenas masukkan jugak nenas. Biar masak sekejab masukkan santan. Masukkan garam secukup rasa. Masak dalam 5 - 10 minit lagi kemudian tutup api & boleh hidang.

Simple je cara nak masaknya tapi kalau makan boleh bertambah tambah. Almaklum la sedap sangat masakan sendiri ni. Hahahahaha...

Dimakan bersama nasi putih panas panas.. Ni bukan setakat mertua lalu pun tak nampak. Adi putra duduk sebelah pun boleh tak perasan hahaha

Gitulah rutin harian seorang surirumah katanya. Memasak tu dah macam aktiviti harian. Kalau tak masak berat2 pun tetap kena masak walau sekadar masak air. Pendek kata memang jarang ada hari cuti memasak kalau kat rumah. Pergi holiday pun belum tentu seorang surirumah berhenti dari memasak. Ada yang pergi bercuti pun still memasak sebab nak jimat. Asal boleh berjalan ke tempat orang katanya.. Bukan senang jadi surirumah ni. Kalau korang seorang wanita bekerja yang berniat nak jadi surirumah test ni dulu samada korang layak atau tak jadi surirumah >> Anda Mungkin Pekerja Hebat Di Pejabat, Tapi Mampu Tak Jadi Suri Rumah Sepenuh Masa? << Apamacam lulus ke tidak? Kalau rasa tak lulus tu, teruskan la apa yang anda buat sekarang. Mungkin kerjaya sebagai surirumah memang tak sesuai dengan anda. hehehe

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

9 KESILAPAN MENCUCI PAKAIAN PERLU ANDA TAHU SUPAYA TIDAK MENYESAL

25.7.16 Suria Lekatlekit 0 Comments

9 KESILAPAN MENCUCI PAKAIAN PERLU ANDA TAHU SUPAYA TIDAK MENYESAL. Baru2 ni kecoh pasal isu rumah retis nasyid yang dah masuk kategori 'frozen' tak ada mesin basuh. Konon katanya cara hidup dia memang tak sama dengan orang lain walhal ending dia.. hidup dia sebenarnya tak jauh beza dengan manusia zaman sekarang. Dia tak ada mesin basuh kat rumah tapi tetap cuci baju pakai mesin yang self laundry kat luar sana. Ceh! Ingat hidup macam zaman purba.. Beriya sangat la up statement rumah dia takde tu ni termasuk mesin basuh. Macam rare sangat la kan hidup dia.


Benda dah sejuk so tak payah cakap lagi pasal kisah mesin basuh tu.. Ada yang lebih penting dari cerita rumah retis tak ada mesin basuh yang kita perlu tahu. Sebagai surirumah tangga ni.. Kerja membasuh pakaian adalah salah satu rutin harian yang memang kena buat la kan.. Tak buat baju tu tak ada boleh pergi mandi & cuci diri dia sendiri. Zaman sekarang ni majoriti basuh baju guna mesin tak kira mesin basuh kat rumah atau kat luar yang kena masuk duit syiling tu. Zuhud mana pun orang sekarang ni tak ada mana nak menolak kemudahan.. Dah ada cara memudahkan kerja kau tetap nak hidup zaman batu sapa suruh, ye dak.

Tapi bila semakin canggih teknologi kadang2 menyusahkan balik. Kalau memberus secara manual normally masalah2 ni jarang berlaku. Sebab kita berus satu persatu kain baju kita. So takde la jadi bukan bukan berbanding guna mesin basuh ni. Main sumbat semua.. masuk air, masuk sabun pencuci tekan button start je pandai pandai la dia cuci dalam tu. Alih2 lepas siap cuci.. silap haribulan kena cuci balik atau pakaian yang kita cuci tu rosak. Sebabnya mungkin kita ada buat 9 kesilapan ni >> 9 kesilapan mencuci pakaian yang anda perlu tahu supaya tidak menyesal kemudian hari <<

Apa yang perlu kita tahu.. walaupun mesin basuh memudahkan kita untuk mencuci pakaian tanpa perlu menggunakan banyak tenaga tapi bukan semua pakaian atau kain boleh di cuci menggunakan washing Machine ni. Nak basuh guna mesin basuh ni bukan boleh sumbat jer semua pakaian atau kain kotor.. Ada jenis kain yang tak boleh bercampur dengan pakaian lain, ada jenis kain tak boleh dry clean.. Kalau kita beli pakaian pun kat label baju tu pun dah mention.. sesuai atau tak dry clean atau boleh ke tidak campur dengan pakaian lain. Jadi jangan la nak mudahkan semua perkara akhirnya menyesal tak sudah.

Moral of the story.. Mesin basuh zaman sekarang satu keperluan. Walaupun tak ada kat rumah.. Tapi kemudahan mencuci baju guna mesin memang bersepah kat luar sana sebab ramai yang memerlukan. Tak payah nak rasa kau Islamik & alim sangat la hidup tanpa mesin basuh kat rumah padahal gaya hidup kau sebenarnya lebih moden dari orang lain. Islam pun tak menyusahkan umatnya so tak payah acah2 kena hidup menolak teknologi & kemudahan sangat padahal kau pun Guna self laundry.. aku pun tak pernah guna. Yelah.. aku reti guna mesin basuh kat rumah je atau nak basuh selimut tebal2 yang tak muat masuk mesin basuh aku baru hantar dobi. hehehehe

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

MIRA FILZAH TAYANG GAMBAR ADIK YANG CANTIK

24.7.16 Suria Lekatlekit 0 Comments

MIRA FILZAH TAYANG GAMBAR ADIK YANG CANTIK. Retis cantik kalau tayang gambar adik dia yang sama cantik dengan dia tak lama lagi mungkin adik tu pun terheret masuk dunia seni. Tak jadi pelakon pun mungkin jadi model atau duta produk. Almaklum la orang lawa memang sesuai sangat la jadi pelaris katanya.


Tengok adik mira filzah ni memang mirip sangat dengan dia cuma mungkin muka adik dia bulat sikit berbanding dia. Apapun dua2 sama cantik. Kalau pilih yang manapun dari segi rupa memang dua dua win. Mungkin baka cantik kot maka keluar la keturunan cantik katanya. hehehe

Gambar yang di muat turun mira filzah dia account facebook dia

Dari segi cantik tu memang tak ada pertikaian la..Silap haribulan sekali pandang orang boleh tersilap adik dia tu mira filzah. Macam kembar pun ada cuma mungkin orang yang jenis mata teliti mungkin seimbas lalu boleh nampak perbezaan. Macam 15 gambar ni kalau dengan pandangan mata kasar susah nak beza yang mana filter & no Filter tapi kalau orang mata dia tajam memang boleh detect yang filter & tak filter. Kalau korang rasa korang spesis bermata tajam try la teka antara 15 gambar ni mana yang filter & No filter >> Ramai yang gagal teka 15 gambar ni yang mana filter & No filter <<

Apapun adik mira filzah memang cantik. Mana2 producer terutama David Teoh kalau nak sambar buat retis sedang elok dah la kalau segi rupa. Kalau dari bakat.. Tak tau la tak nampak dia tunjuk talent kat mana2 lagi. hehehe

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

RAHSIA DI SEBALIK GAMBAR 'NO FILTER' & 'NO EDIT' YANG CANTIK

23.7.16 Suria Lekatlekit 1 Comments

RAHSIA DI SEBALIK GAMBAR 'NO FILTER' & 'NO EDIT' YANG CANTIK. Sekarang ni dengan macam2 aplikasi yang mencantikan wajah manusia tak perlu susah payah nak makeup atau buat plastic surgery macam retis korea membuatkan ramai manusia cantik di media sosial. Kalau rupa tak lawa jangan risau nak masuk contest selfie bagai.. Sebab aplikasi yang ada dapat membantu ada semua. Cuma perlu snap & win je. Dulu aku pun tak tau gambar yang dah di edit atau menggunakan aplikasi camera boleh guna untuk masuk contest selfie ni. Kalau aku tau dah lama aku join. hahahaha.. Bila tengok ada orang yang boleh menang dengan gambar selfie yang dah di edit atau menggunakan aplikasi camera.. Baru aku tau penyertaan macam tu di benarkan. Almaklum la aku ni kadang2 ada jugak perangai lurus macam pembaris. Yelah.. dah nama contest ingat depa nak pilih yang original cantik bukan hasil susuk2 moden guna aplikasi & editing ni. Rupanya contest sekarang dah tak kisah pasal tu. Asal cantik,menarik dan kau memang da'bomb sudah.


Tapi kecanggihan teknologi smartphone sekarang dah tak perlu aplikasi camera. Standard camera yang ada tu pun dah auto edit muka hangpa jadi lawa. Tak payah cakap smartphone Huawei yang baru tu.. Camera dia siap boleh buat effect bokeh bagai. Dah macam DSLR camera dia. Samsung Galaxy S4 Zoom aku ni pun dah include dengan setting yang mencantikkan gambar. Tak payah nak bazir space install 360 camera atau beauty camera dah. Standard camera pun memang dah elok apatah lagi guna mode2 yang tersedia dalam camera tu. So, tak pelik la kalau orang cakap gambar No Filter pun tetap lawa. Sebab camera tu dah filter siap siap.. Yang no filter sebenarnya kau tengok muka kau dalam cermin. Cermin memang tak filter jerawat ke, pori muka ternganga ke hapa. Seketoi2 dia tunjuk kat kau supaya kau sedar diri katanya. hahahaha

Sebab sekarang ni orang nampak macam susah nak beza gambar yang dah edit atau guna aplikasi camera dengan gambar yang tanpa editing atau No filter ni. Kecuali orang2 yang memang arif la. Kalau korang memang terer meh teka antara 15 gambar ni yang mana tak filter @ edit dengan yang dah filter @ edit >> Ramai Orang Gagal Meneka 15 Gambar ni Yang mana Filter & No Filter. Kalau Anda pandai Sila la Jawab <<

Jadi kalau lepas ni orang upload gambar dengan caption No filter tu tak payah teruja sangat la. Sebab camera smartphone sekarang memang mampu buat orang nampak cantik walau tanpa edit atau filter. Kalau nak tau orang tu natural beauty ke tidak kena tengok sendiri depan mata. Gambar2 zaman sekarang ni memang majoriti tak ada yang original sangat termasuk la gambar aku. Kalau tengok live mungkin ada yang baca ayat kursi nak halau jin katanya.. Padahal yang dok depan mata depa tu sebenarnya Suria Lekatlekit hahahaha.

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

AWAS! JANGAN TERTIPU DENGAN MINYAK HERBA ASMA MUJARAB TIRUAN

22.7.16 Suria Lekatlekit 7 Comments

AWAS! JANGAN TERTIPU DENGAN MINYAK HERBA ASMA MUJARAB TIRUAN. Produk yang laris memang berisiko ada tiruan. Produk yang mendapat permintaan tinggi hingga keluar negara seperti Singapore, Brunei, Thailand, Indonesia, Myanmar, Bangladesh dan India tak hairan la ada yang cuba nak ambil kesempatan untuk buat keuntungan. Almaklum la kalau produk yang bagus, berkesan & harga yang berpatutan memang la menjadi permintaan ramai. Nak nak lagi minyak herba asma mujarab ni. Bukan sahaja mempunya berbagai fungsi malah boleh di gunakan oleh semua golongan dari bayi hinggalah ke warga emas.


Bagi yang tak tahu Minyak herba asma mujarab ni minyak di hasilkan oleh seorang warga tua di sebuah kampung yang mengamalkan perubatan tradisional asli. Minyak herba asma mujarab ni di gunakan untuk merawat masalah semput,lelah,asma,batuk,kembung perut,sakit perut,luka,terkena gigitan serangga atau haiwan berbisa,sakit gigi,terseliuh & banyak lagi la. 

sebenarnya banyak fungsi minyak herba asma mujarab ni. Aku dah guna sebelum ni. Contoh sakit gigi.. Aku sapu je minyak ni bahagian luar tempat sakit gigi.. jangan korang pergi tuang dalam mulut pulak sebab minyak ni untuk kegunaan luar sahaja. Tunggu sekejab. Lepas tu sakit gigi tu beransur hilang. Suami aku gastrik memang bila gastrik menyerang tu aku sapukan je minyak kat bahagian perut dia yang sakit, Alhamdulillah mampu la memberi kelegaan sementara. Untuk anak kadang2 kembung perut, sakit perut... Biasa la budak.. pun aku sapu minyak ni jugak. Sebagai seorang ibu ni kadang2 banyak benda nak fikir jadi stress. Bila stress mula la rasa kepala sakit.. Pun aku sapu minyak ni jugak. Bulan puasa lepas tak semena mena tangan aku jadi gatal gatal macam alergik sesuatu.. Aku try jugak sapu minyak ni. Sebab minyak ni bila di sapu dia akan bagi kesan macam berangin & sejuk. Benda tu mengurangkan rasa gatal jugak. Tu pengalaman aku sendiri yang guna. Memang aku sendiri rasa setiap rumah perlu ada simpan minyak herba mujarab ni lebih2 lagi yang ada anak kecil. Kita sedia maklum kanak kanak ni mudah jatuh sakit.. Jadi kena stanby jugak untuk rawatan sementara di rumah. Lagipun botol dia kecik senang di bawah. Boleh sumbat je dalam handbag. Senang nak bawa pergi travel kemana mana.

Testimoni pengguna

Sebenarnya banyak lagi testimoni yang anda boleh baca sendiri tentang kebaikkan minyak herba asma mujara ni. Kalau nak tahu lebih banyak testimoni boleh baca kat sini >> Penawar Anak Anak Semput,Lelah, Asma Dan Batuk Hingga Muntah Muntah <<

Sebab minyak herba asma mujarab ni mampu merawat banyak masalah & berkesan mereka berdepan dengan lanun lanun yang mencetak rompak produk mereka. Kalau menggunakan bahan & cara pembuatan yang sama tak apa la jugak. Ni dah la entah apa2 bahan dia guna.. selamat ke tidak..Malah kesan selepas penggunaan minyak herba asma tiruan ni jugak tidak sama seperti yang original. Menurut aduan pengguna yang terbeli produk tiruan, katanya memang tak berkesan langsung dan bau minyak herba asma mujarab tiruan ni macam bau asap rokok walhal kalau yang asli memang bau dia sedap sangat & berangin je kalau sedut bau dia tu. Sebab tu kalau hidung tersumbat ke kita letak kat hidung dia boleh melancarkan pernafasan kita dan kerana tu jugak minyak ni di hasilkan untuk orang yang mengidap asma & semput. Kalau yang tiruan boleh nampak sifat minyak ni berwarna jernih, cair dan kurang berangin.

Jadi untuk mengenal pasti yang mana tiruan & yang mana asli meh sini aku nak bagi guidelines sikit.. Kalau dulu Minyak herba asma mujarab yang tiruan.. seal dia berwarna merah tapi yang asli @ original berwarna hijau. Kat situ boleh nampak perbezaannya...boleh rujuk gambar di bawah


Mungkin sebab cara penipuan macam tu dah terbongkar.. Mereka tukar strategik. Guna Seal warna hijau yang seakan akan sama seperti yang original tapi kat ruangan nombor untuk di hubungi di lekatkan sticker seakan akan hologram yang tertera nombor telefon. Yang tu pun tiruan jugak. Boleh rujuk pada gambar.

Palsu
Asli

Sebab dah banyak produk tiruan maka pihak pengeluar minyak ni telah menaik taraf sistem keselamatan produk mereka dengan menampal sticker hologram seperti dalam gambar di bawah..

Yang sampai kat aku adalah seperti berikut.. Ada sticker hologram di belakang botol minyak herba asma mujarab. Kat sticker tu ada tulis Herba Asma Mujarab beserta di bawahnya tertera no siri.

Cara paling mudah untuk anda pastikan minyak herba asma mujarab ni bukan tiruan adalah.. Lihat di belakang botol minyak ni ada sticker hologram macam ni..


Lepas tu untuk lebih kepastikan anda boleh scan QR Code ini dengan menggunakan Smartphone dan setiap produk yang di scan akan mempunyai nombor siri berbeza di dalam sistem website rasmi minyak herba asma mujarab. 

Cara cara nak scan QR code di hologram produk

Atau boleh rujuk video ni untuk mengenalpasti produk Minyak herba Asma Mujarab tiruan atau original


Jadi berhati hati sebelum membeli minyak herba Asma mujarab supaya anda tak terbeli yang tiruan. Yang tiruan kita sedia maklum kandungan bahan dia tak terjamin.. Kalau tak berkesan je ok lagi buatnya dia bagi kesan sampingan yang memudaratkan dah jadi penyakit lain pulak. Jadi penting untuk kita pastikan Minyak herba asma mujarab ni asli sebelum membeli.

Untuk keterangan lebih lanjut anda boleh layari http://herbaasma.com/ Atau facebok mereka https://www.facebook.com/PenawarSemputLelahDanAsma/ & boleh hubungi Puan Nurul : 017 623 9935 (Produk Owner) atau En. Hafis 013 480 6787 (Bahagian Pemasaran).

7 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

"JADILAH SEPERTI APA YANG ALLAH MAHU KAMU JADI.." TEGURAN SAIFUL NANG PADA YUNA

22.7.16 Suria Lekatlekit 1 Comments

"JADILAH SEPERTI APA YANG ALLAH MAHU KAMU JADI.." TEGURAN SAIFUL NANG PADA YUNA. Tu dia.. tetiba blog lekatlekit buat tajuk ala2 blog berita pulak. Sebab sedap pulak caption yang di gunakan oleh En Saiful Nang ni. So macam rugi tak highlight pada tajuk entri katanya.


Kita sedia maklum dua tiga hari ni kecoh pasal video Yuna di peluk rakan duetnya penyanyi antarabangsa Usher ke hapa namanya. Malas nak google la pulak tapi ada tengok & baca cerita pasal kontroversi tu la.Yelah.. nak komen lebih2 satgi orang kata.. hang pun tak tera mana sangat nak tegur orang. Yelah.. yelah.. aku tak sebaik mana. Biarlah orang yang baik baik tegur Yuna.

Alasan Yuna menghormati rakan duet dia sebab tu berlakunya adengan terpeluk & di peluk. Almaklum la budaya orang barat ni memang peluk meluk ni bukan perkara luar biasa & menjadi satu dosa. Ada jugak dua tiga retis yang backup Yuna & compare dengan pelakon drama melayu yang berhijab masih melakonkan aksi2 peluk & bersentuhan dengan lelaki atas alasan merealisasikan watak tu. Pada aku yang tak baik ni.. Tak guna kita nak bandingkan sebab dua2 pun salah. Perbandingan tu tak buat mana2 perbuatan tu jadi betul pun. Apa yang boleh perbetulkan je la apa yang salah.

Nak komen lebih2 tak berani jugak cuma tertarik nak kongsi komen Saiful Nang yang ada kaitan dengan isu Yuna sekarang walaupun di tulis dalam cara sangat berkias. Jadi baca & ambil la apa yang baik di sampaikan oleh beliau..




Moral of the story.. Macam saiful nang cakap, kalau nak jadi diri sendiri kita bukannya baik sangat tapi kalau nak jadi baik, jadilah seperti apa yang Allah mahu kita jadi. Aku pun belum sempurna.. Sama sama kita perbaiki.

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

KISAH SERAM 5 SEKAWAN DI SAKAT PONTIANAK JIRAT CINA

21.7.16 Suria Lekatlekit 0 Comments

KISAH SERAM 5 SEKAWAN DI SAKAT PONTIANAK JIRAT CINA. Kalau dah nama kawasan perkuburan ni tak kira perkuburan apa bangsa & agama pun mesti terselit jugak kisah2 seram,misteri & mistik. Memang sinonim.. kubur je ada hantu. Bukan point kat satu bangsa jer... semua bangsa & warganegara ada kepercayaan macam tu. Sebab kalau dalam filem2 seram tempatan atau luar negara memang ada yang mengaitkan kawasan perkuburan dengan kejadian mistik yang melibatkan makhluk halus atau orang melayu gelar hantu.

Gambar sekadar hiasan. Sumber Google

Kadang2 terhibur jugak baca kisah2 seram yang berlaku kat kawasan tanah perkuburan ni. Bukan la kata baca tu sebab taksub sampai lebih takut pada jin & syaitan melebihi Allah.. Cuma aku memang suka baca & tonton cerita seram. Dah jadi satu hiburan bagi aku. Nak buat macam mana taste aku ter arah kepada perkara seram. Nasib baik dah kawen gamaknya kalau bujang ntah2 join team seekers ka hapa tak tau la... Amboi macam berani sangat kau lekatlekit. Setakat layan dvd filem seram je kau tu...

Terbaca kat satu forum ni bebudak kat situ dok share pengalaman seram depa kat jirat cina.. ada yang saja cari penyakit dok buat aktiviti paranormal ada yang tak sengaja terserempak dengan makhluk2 tu.. antara kisah yang di kongsi pelayar forum tu adalah...

Kisah pasal sekumpulan 5 budak lelaki yang terlebih berani katanya. Konon nak uji keberanian la. Pergi kat satu jirat cina yang terkenal dengan kisah2 orang di sakat makhluk halus kat situ. Nama je makhluk halus tapi yang menjelma tak halus sangat la.. Tak tau la kenapa orang panggil makhluk halus. nanti la aku kaji balik... ok ok.. berbalik kisah budak 5 orang tadi. Depa pergi dengan satu kereta. 4 dalam kereta sorang kena duduk dalam bonet. Yang duduk dalam bonet konon paling berani la jadi volunteer nak duduk dalam bonet. Dia tak tau azab bakal dia tanggung lagi. Maka bergerak la budak2 takde kerja berfaedah nak buat ke jirat cina tersebut. Sesampai di sana.. jam lebih kurang 1 pagi. Kalau pukul 1 tengahari pergi jirat cina berhantu macam tu tak mencabar la kan. Kereta di pandu perlahan lahan melalui kawasan jirat cina tu. Memang suasana agak seram sebab jalan kat situ gelap giler.. Kalau cerah benderang tak feel la seram. Bila sampai je kat tengah2 kawasan jirat cina tu, semua stanby. Pintu tingkap kunci rapat & enjin kereta di matikan. Maka depa lepak2 dalam kereta sambil buka cerita seram. Lebih kurang setengah jam macam tu dok borak.. Yang memandu tu reverse kereta lebih kurang 1 meter dari batu di jirat cina tersebut. Kemudian Dia buka bonet belakang. Salah seorang yang duduk dalam bonet tadi slow buka bonet tu.. Dia pun sebenarnya tak tahu pun dia kat mana. Lepas buka bonet tu tetiba dia jerit suruh kawan2 dia blah cepat. Katanya dah tak tahan. Tak tau la tak tahan nak berak ke nak kencing ke atau tak tahan tengok something yang menyeramkan. Yang dalam kereta mula cuak.. apa lagi kelam kabut la start kereta nak berambus dari situ. Tapi malangnya kereta pulak tak boleh gerak lepas start.Dah sudah.. Jin apa pulak yang landing atas kereta sampai tak boleh gerak katanya. Kalau setakat Jin Tan Manis.. rasanya hembus jer terbang la dia. Ni mungkin JinTabota ke hapa tak tau la.. Tapi pasal jin tu cuma spekulasi jer.. Yang drive tu suruh la kawan2 dia turun tengok apa yang buat kereta dorang tak boleh gerak. Kawan dia bagitau katanya tayar tenggelam dalam tanah. Dah tayar pulak tenggelam pulak.. dia suruh kawan2 dia keluar tolak kereta tapi sorang pun tak berani. Masa nak datang konon nak uji keberanian tapi belum keluar Jin mata toncet dah semua pancit dalam kereta sebab takut. hahahaha... Jadi solution yang ada semua keluar tolak kereta. Jenuh jugak nak menolak kereta macam tak logik je berat yang di tanggung tu. Tiba2 salah seorang tu rasa macam ada something tolak dia dari belakang bila dia toleh terus terpandang tokong cina dalam satu kedai yang seolah olah memandang tepat pada dia. Apa lagi berdesup dia masuk kereta.. Yang lain2 tengok dia masuk kereta, apa lagi mendesup jugak la masuk walau tak tahu apa apa. Lepas kereta yang boleh jalan mereka pun bergerak la meninggalkan jirat cina tersebut. Lepas dah jauh sikit dari jirat cina tu.. dari luar pagar yang drive tu tengok balik kat tempat tayar kereta depa tenggelam tadi. Akak ponti elok je lepak atas batu kat sini.. Patut la berat semacam rupanya ada makhluk halus yang tak berapa halus. Apa lagi..maka di pecut selaju mungkin agar segera sampai kerumah. Bila sampai je kat rumah dia pun tanya la kawan yang duduk dalam bonet tadi kenapa jerit suruh blah lepas buka bonet... menurut cerita penghuni bonet kereta tu dia nampak lutut pontinak berpakaian serba putih lepas dia buka bonet kereta. Tu baru nampak lutut kalau nampak dia senyum gamaknya koma dalam bonet kereta. hehehe

Begitulah kisah 5 budak nakal yang konon nak menguji keberanian akhirnya kecundang dengan akak pontianak. Baru akak ponti sakat2 manja belum akak ponti beramah mesra dah macam lipas kudung memasing. Tapi setakat kisah 5 budak nakal ni tak la seram mana.. Tapi ada cerita lagi seram katanya mampu buat anda fobia nak tidur atau duduk dalam gelap. Nak tau cerita apa yang mampu buat anda ketakutan bila berada dalam gelap meh tengok kat sini >> Adakah Anda Takut Pada Kegelapan? Lepas tengok ni confirm anda akan lebih takut berada dalam gelap << Ada berani tengok cerita tu?

Moral of the story kalau dia tak cari kita.. tak payah la acah acah berani cari dia. Biar dia dengan dunia dia kita dengan dunia kita.

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

DENGAN SMARTPHONE NI ANDA TAK PERLUKAN CAMERA DSLR LAGI

20.7.16 Suria Lekatlekit 1 Comments

DENGAN SMARTPHONE NI ANDA TAK PERLUKAN CAMERA DSLR LAGI. Aku ada la seketoi DSLR yang mungkin dah out of date kot. Bukan aku beli, husband aku yang beli masa tengah trend orang semua gila nak ada DSLR. Kalau kat KL tu budak sekolah pun time tu usung DSLR. Kiranya laki aku masa tu terpengaruh jugak la dengan trend ber DSLR ni so dia beli la sebiji buat bagi hilang kempunan katanya.


Aku pun merasa la tekan2 butang snap kat DSLR. Mula2 beli tu rajin la jugak mengusung sana sini.. Rajin la nak berphotoshoot bagai. Bila dah lama.. Maka tersadai la DSLR tu kat situ je tak di sentuh2. Sebelum di hadiahkan seketoi Samsung Galaxy S4 Zoom aku dok guna jugak la ambil gambar untuk Instagram & blog. Tapi sejak2 dah ber samsung galaxy S4 zoom cinta dah beralih arah katanya. Dah tak kuasa nak layan DSLR sebab samsung galaxy s4 zoom ni pun camera dia cantik & gambar dia sharp jugak. Kalau pandai ambil gambar qualiti dia boleh jadi ala2 DSLR jugak tau cuma tu la aku ni tahu ambil gambar ikut sedap jari aku jer.. Tak ada bakat sangat la nak jadi photographer.

Ni gambar bunga mak aku kat kampung yang aku ambil dengan samsung galaxy s4 zoom. Ada yang salah faham ingat aku guna DSLR sebab nampak macam bokeh effect kat gambar ni. Mungkin cara tak sengaja kot sebab aku ni bukan pandai ambil gambar sangat pun sebenarnya. Rasanya aku guna mode rich tone (HDR) je untuk ambil gambar ni. Kebanyakkan gambar aku ambil guna galaxy s4 zoom memang guna mode tu je. Nampak sharp & warna asal tu tak berubah.

Tapi sekarang smartphone dengan fungsi camera memang dah gempak2 giler beb! Jangan jangan tak tahu ada yang buat kerja sambilan jadi photographer guna smartphone jer. Kau tengok dia rilex je lenggang kangkung tak usung DSLR bagai tapi sebenarnya dia ada job photoshoot tu. Harga pun harga bajet2 je dia charge. Kat FB aku ada sorang kawan yang buat kerja sambilan ambil gambar guna smartphone. Hasilnya tak kurang hebat pun. Tak tau la dia guna smartphone cap apa.. Tak tanya pulak aku cuma aku dok nampak dia iklankan service dia kat FB jer. Takde keperluan segan jugak nak tanya lebih2.. macam kita nak guna khdimat dia.

Tapi kalau korang pun berangan nak ambil gambar macam profesional photographer hanya guna smartphone pun boleh.. Gambar dia macam DSLR beb! Di tambah lagi dia ada Dual Leica Lens, boleh ambil gambar dengan bokeh effect & banyak lagi yang boleh di buat dengan camera smartphone ni macam camera DSLR.. So, tak perlu dah korang nak usung DSLR yang besar gedabak tu. Nak2 lagi kalau nak pergi travel nak kena bawa banyak barang. So dengan smartphone ni memudahkan kerja ada. Nak tahu smartphone cap apa & nak tengok gambar2 yang mampu di hasilkan menggunakan camera smartphone ni meh tengok kat sini >> 6 Sebab Anda Tak Perlukan DSLR lagi Kalau Dah Ada Smartphone ni <<

Jadi yang suka bergambar tu atau yang tengah survey smartphone baru nak2 lagi blogger yang memang perlukan gadget2 macam ni untuk buat kerja di blog boleh la risik2 smartphone ni. Manalah tau ia menepati keperluan anda. hehehe

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

YANG ADA HATI NAK JADI ISTERI NOMBOR 3 ADI PUTRA KENA TAHU PASAL NI

19.7.16 Suria Lekatlekit 6 Comments

YANG ADA HATI NAK JADI ISTERI NOMBOR 3 ADI PUTRA KENA TAHU PASAL NI. Kecoh la dua tiga hari ni pasal tersebar gambar pernikahkan pelakon Adi putra bersama isteri kedua walau kedua dua masih tak mahu bagi apa2 komen terhadap gambar & gosip yang tersebar tu. Kalau dah kahwin tu, Tahniah je la. Apa nak di kata.. Dah jodoh. Di sebalik apa yang berlaku tu, Biarlah Allah sahaja yang menentukan.

Pelakon yang menjadi kegilaan ramai masakini Adi Putra

Aku macam biasa la.. Baca jer semua cerita,berita, gosip,kontroversi & viral tapi bukan semua berita & cerita sensasi tu aku berminat nak ulas. Mula2 kes adi putra kahwin ni memang rasa tak ada apa yang aku rasa best nak tulis.. Tapi bila tengok gambar isteri kedua dia kemudian compare dengan yang pertama boleh nampak banyak persamaan antara kedua dua isteri Adi putra ni. Baru la aku rasa macam best je nak buat entri hahahaha

Walaupun Adi putra ni Tinggi, slim & gelap tapi taste dia tetap perempuan yang berkulit putih, ber muka bulat & berbadan sedikit chubby @ tembam. Korang perasan tak persamaan fizikal kedua dua isteri dia? Memang taste Adi Putra kot.. Sapa kata perempuan muka bulat & badan chubby takde value. Hero drama & filem yang romantik macam tu pun tergila gila tau perempuan macam ni. Jadi wanita2 yang lansing muka V shape kalau ada hati nak jadi nombor 3 & 4 dalam hidup Adi putra, sila la la bulatkan apa yang perlu. Sebabnya mungkin Adi Putra tak tertarik pun badan size s korang tu hahahaha. kadang2 pandangan mata lelaki memang tengok perempuan langsing macam tiang katanya. Sebab dulu aku ada kawan yang memang taste dia perempuan berbadan besar. Mula2 pelik jugak.. sebab dia kategori lelaki ada rupa jugak tapi citarasa orang mana sama ye dak. Tak salah pun nak suka perempuan berbadan besar sebab mereka pun ada kecantikkan mereka tersendiri.

Isteri pertama & kedua Adi Putra. Persamaan mereka berkulit putih berpipi pau & berbadan chubby.

Sebab tu kita tak boleh kaitkan fizikal seseorang dengan perjalanan jodoh dia. Ada orang yang cantik badan ramping bak kerengga kalau karate boleh senang patah dua katanya.. Mungkin bukan citarasa lelaki yang dia suka sebab yang ramping tu belum tentu menarik pada pandangan mata semua orang. Sebab kecantikkan dari pandangan mata setiap manusia tu berbeza.

Kadang2 bukan size badan atau paras rupa yang membuatkan seseorang tu suka pada pasangan dia, mungkin faktor kematangan juga buat orang jatuh cinta walau kalau dari fizikal tu kurang menepati ciri pasangan idaman. Bersikap matang jugak perlu untuk mendapat pasangan di luar jangkaan, Jadi kalau korang nak tau perangai korang dah matang bersama usia atau belum boleh test kat sini >> Nak tahu tahap Kematangan & mentaliti Anda, Meh Test Disini <<

Jadi yang mana badan tak dapat cutting S, muka tak mampu jadi V shape jangan sesedih.. Manalah tau ada hero2 filem sedang mendambakan anda sebagai pasangan hidup siapa tahu. Bak kata pepatah tuah ayam nampak di kaki... tuah manusia mungkin pada potongan badannya. hehehehe

6 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

GEMPAR! ROKOK DI BAWA GUNA LORI BABI

19.7.16 Suria Lekatlekit 0 Comments

GEMPAR! ROKOK DI BAWA GUNA LORI BABI. Tu dia sebelum ni dok dengar isu produk makanan kering yang katanya dekat kandang babi bagai.. Ni isu rokok pulak. Mesti perokok tak sabar nak tahu kan.. Rokok jenama apa la gamaknya di angkut guna lori babi ni. Adakah benda ni mengundang rasa geli & loya anda untuk merokok lagi? Agak mustahil perokok akan hilang keinginan merokok hanya sebab perkara ni tapi sebab dia satu berita yang best di sebarkan, maka jom la kita check rokok apa yang di katakan di angkut guna lori babi ni...


Kalau rokok yang masuk dengan laluan yang di kenakan cukai mustahil la ada isu angkut guna lori babi bagai... Melainkan rokok yang di kategorikan rokok tidak sah & masuk melalui laluan tikus. Salah satu sebabnya rokok ni tak menyumbang pada ekonomi negara.. erkkk. atau ekonomi pihak2 tertentu. Ops!!! Jangan lazer yer lekatlekit satgi mengintai dari tirai besi pulak kau!! hahahahahaha

Macam2 cerita pasal rokok ni.. Yang pasti gosip2 pasal rokok ni memang semua yang tak baik la. Dulu katanya makmal buat rokok ni macam reban ayam sekarang dah isu lain pulak pasal rokok ni. Kalau nak di cerita perkara perkara ngeri, jelik & geli geleman pasal rokok ni memang boleh panjang berjela la entri. Silap haribulan jadi entri berepisod pasal kisah rokok ni je. Kalau korang nak tahu banyak lagi cerita seram yang membantutkan selera anda untuk merokok korang baca je kat sini >> Tahu tak baru-baru ni rokok ni diangkut oleh lori babi? Gelinya! <<

Pengerusi Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan Prof Emeritus Tan Sri Dr Abd Shukor Husin berkata ,rokok seludup yang menggunakan lori babi adalah haram kerana terdapat kemungkinan ia bersentuhan dengan najis. Masalahnya sekarang bukan ke rokok tak kira naik lori babi atau naik flight sekalipun memang di fatwakan haram? Kalau aku silap fakta sila betulkan.

Moral of the story.. Antara perkara paling susah orang nak buat adalah berhenti merokok. Tapi kalau ada keinginan & tekad, Insya Allah boleh.

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

BARANG DECO HANTARAN & CENDERAHATI UNTUK MAJLIS KAHWIN DARI SERENDAH RM2

18.7.16 Suria Lekatlekit 3 Comments

BARANG DECO HANTARAN & CENDERAHATI UNTUK MAJLIS KAHWIN DARI SERENDAH RM2. Kalau perkahwinan orang dulu dulu kebanyakkan semua homemade & handmade. Dari gubahan hantaran sampai la deco pelamin. Semua gotong royong buat. Hantaran pun tak payah tempah.. Ada jer nanti orang kampung yang akan bawa 1 gubahan bagi. Tapi zaman sekarang budaya macam tu semakin dah pupus. Semua kena pengantin atau keluarga pengantin yang sediakan sendiri. Jadi peredaran zaman dah mengubah segalanya maka nak tak nak kita kena ikut jugak la.

Masa aku kahwin memang kedua belah pihak decide tak nak buat apa2 hantaran barang ni. Lagipun masa tak cukup nak prepare semua jadi majlis kami lebih meriah dengan jamuan makan untuk tetamu. Pengantin just biasa2 je la. Tapi masa adik aku kahwin memang dia nak buat semua. Hantaran, goodies bag, gift semua ada la. So dia memang buat semua. Hantaran banyak dia buat sendiri just beli barang barang nak deco jer. Zaman sekarang memang dah senang.. Tak payah nak susah sangat. Semua produk untuk buat gubahan hantaran, gift & cenderahati untuk tetamu masa kahwin banyak di jual. So, nak mengubah pun semakin senang sebab barang2 decoration tu pun dah sedia cantik & unik.

Antara yang biasa kita tengok ada dalam perkahwinan sekarang adalah.. gubahan hantaran, bunga telur, cenderahati untuk tetamu, goodies bag, Walaupun majlis kahwin aku dulu simple tapi tetap ada goodies bag & bunga telur untuk tetamu. Benda2 macam tu sekarang dah memang macam satu kemestian untuk sebuah majlis kahwin walau bukan wajib tapi yelah.. Lain orang lain pendapat dia. Bagi yang berkemampuan nak buat tak salah. Kalau semua nak tempah memang budget untuk semua tu agak banyak tapi kalau nak jimat korang boleh beli sendiri barang2 deco & buat sendiri memang lebih jimat. Macam kotak cincin, paper bag untuk buat goodies bang, barang2 untuk gubahan hantaran.. semua tu boleh di beli dengan harga yang berpatutan & boleh di gubah sendiri untuk jimat kos.

Cuma kena pandai pandai survey la kalau nak dapat yang lebih murah. Kebetulan aku terserempak dengan satu homepage yang jual produk untuk deco2 hantaran, gift, goodies bag bagai macam trend orang sekarang buat. Sebab barang2 macam tu di jual macam macam harga. Ada barang yang sama di jual dengan harga berbeza. Ada murah ada mahal. Sebagai manusia kita memang nak cari yang murah & cantik la kan..

Kebetulan barang2 wedding dia jual dengan harga yang not bad. Ada antaranya yang kat luar harga normally dalam RM5 - RM7 tapi kat homepage tu boleh dapat harga dalam kurang RM2 - RM4 macam tu jer. Agak murah la kalau kita berniat nak memborong dalam jumlah yang banyak untuk jadikan cenderahati untuk tetamu atau barang untuk deco hantaran perkahwinan
Antara barang yang comel tapi murah yang di jual kat homepage tu..

Pink Aluminum Gift Box with Marriage Theme harga dia RM2 je ok!



Bride & Groom Salt & Pepper Shaker Set ni RM3.50



Treasure Chest Box (Second Version) ni pulak harga dia cuma RM4.00


Sebenarnya banyak lagi barang2 deco hantaran atau cenderahati untuk tetamu mahupun barang2 untuk buat goodies bag kat homepage tu. Yang aku tunjuk antara 3 barang yang harga dia memang murah tapi barang dia cantik. Kalau korang rasa nak cuci2 mata atau cari barang untuk majlis kahwin korang boleh la tengok kat sana. Manalah tau kebetulan korang pun memang dok merancangan majlis kahwin kan.

Kita tak boleh cakap semua benda ni tak perlu sebab trend sekarang memang orang nak kahwin akan cari semua benda benda ni. Yang tak buat benda benda macam ni sekarang dah boleh kira dengan jari berbanding yang nak buat majlis ikut trend macam ni. So, bagi mereka yang perlukan semua barang2 ni mungkin perlukan info2 macam ni.

Jadi pada mereka yang tengah dok buat preparation nak adakan majlis kahwin tu tak ada masa nak keluar cari barang2 untuk deco hantaran atau nak buat cenderahati untuk tetamu boleh la layari website tersebut. Mungkin yang anda cari ada di situ.

Sekadar berkongsi dengan sesiapa yang memerlukan. Almaklum la zaman sekarang orang nak cari info apa2 semua google je kan so sebagai blogger rasanya benda benda macam ni perlu di sebarkan sebab kita sedia maklum setiap bulan setiap tahun ada je orang berkahwin. Bila nak buat persediaan perkahwinan benda benda macam ni memang orang cari, ye dak.

3 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!