YAHAIRA LEANNE, ANAK YUSRI KRU & LISA SURIHANI BERLAKON IKLAN

30.11.16 Suria Lekatlekit 2 Comments

YAHAIRA LEANNE, ANAK YUSRI KRU & LISA SURIHANI BERLAKON IKLAN. Malam - malam sementara nak tidur apa lagi aktiviti kat rumah selain dok layan drama - drama melayu kat tv. Sekarang tengah di tayangkan drama Ainur Mardhiyah kat tv9. Tapi aku tak follow sangat & aku sendiri pun sebenarnya tak tau cerita tentang apa & pasal apa. Yang aku dok nampak pelakon dia Zahiril Adzim je. Selebihnya aku bukan TV & buat hal lain hahahaha.. Buka TV sekadar tak bagi sunyi sangat rumah katanya.


Tetiba tertengok slot iklan proton. Eh.. eh.. Yusri KRU, Lisa Surihani yang berlakon dalam iklan tu. Tapi depa dua laki bini tak heran sangat la kalau berlakon iklan sebab depa memang dah biasa keluar TV. Lebih2 lagi Lisa Surihani dari sekolah kot dia dah berlakon iklan TV. Yang surprise tu sebab anak depa, Yahaira Leanne pun berlakon sama dalam iklan tu. Wah lumayan gamaknya Proton bayar 1 family selebriti ni, kan.

Yang macam krik.. krik.. tu sebab anak depa berlakon iklan. Bukan apa dulu kan depa kata tak nak expose sangat anak depa kat public lebih2 lagi yang boleh buat orang tahu anak depa tu anak retis. Katanya nak besarkan anak depa macam budak2 lain. Macam depa kecik kecik dulu.. membesar tanpa perhatian yang luar biasa dari masyarakat. Macam anak anak kita ni la.. Takde orang teruja anak anak kita sebab kita bukan retis. Lebih kurang macam tu la kan...

Sedutan kenyataan yang pernah di keluarkan pihak Yusri

Tup tup.. berlakon iklan pulak. Dah kenapa anak pun dah jadi retis sekarang ni?? Salah memang la tak salah cuma tu la.. Mungkin prinsip depa dah berubah. Maybe tak tahan tengok anak che ta & awal Ashaari yang glemer mengalahkan retis sampai menang anugerah la anak awal & scha tu. Maybe permulaan kot depa nak cari populariti untuk Yahaira Leanne ni.. Mungkin depa dapat lihat darah seni tu dah menyerap dalam diri Yahaira Leanne so tak boleh nak elak dah.. heehehehe

Apapun aku bukan haters depa.. still minat lagi sebab aku suka pasangan suami isteri ni. Suka tengok mereka yang sweet & sederhana cuma tu la nak kritik kritik manja je. Almaklum la aku bukan jenis peminat yang taksub. Aku memang jenis telus dalam memberi pandangan atau kritikan. hehehehe

Apapun kita positif je la yer.. maybe depa bawa anak depa berlakon dalam iklan tu sekali sekadar tak nak bagi anak depa bosan dok kat rumah ketika depa keluar bekerja. Untung la kan anak retis.. bosan boleh berlakon iklan. Kita kalau bosan mampu buat benda ni jer >> Antara 10 Tips Paling Awesome Untuk Hilangkan Bosan Dekat Rumah Masa Tengah “Broke” & jimat nak2 lagi time poket tengah kering << Apapun good luck untuk Yahaira Leanne. Kalau jadi retis hope macam mak bapak dia yang sangat low profile & simple. I loike...

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

SALAH SATU CIRI EJEN INSURAN YANG BANGANG PERLU ANDA TAHU

30.11.16 Suria Lekatlekit 4 Comments

SALAH SATU CIRI EJEN INSURAN YANG BANGANG PERLU ANDA TAHU. Aku dulu pernah jugak kerja sebagai telemarketer ni. Dengan basic RM450 masa tu.. Baru sampai dari kampung nak mencuba nasib di bandar. Dengan 0 pengalaman tentang marketing.. Aku terima jugak kerja tu & belajar buat marketing melalui panggilan telefon. Alhamdulillah bulan pertama pun aku dah dapat customer & lama2 aku berjaya menjadi top marketing kat situ atas keramahan & kepetahan aku mengayat. Tengok dari Zero To Heroin katanya..


Jadi kadang2 aku rasa alergik jugak dengan agent2 insuran yang bangang ni. Contoh tadi aku dapat call dari seorang agent insuran BSN apa ntah aku tak record sangat greeting dia tu.. Aku terus potong cakap dia.. Aku Tanya ni pasal Insuran ke? Bila dia jawab yer je aku terus cakap aku tak berminat sebab aku mampu nak ambil insuran, banyak komitmen. Aku cakap macam tu sebenarnya aku nak matikan perbualan je. Aku tengah sibuk menguruskan baju bajan dalam rumah ni. Almaklum la.. setengah hari tadi habis masa dengan urusan anak aku. Pagi2 dah meredah KL untuk sesi speech therapy.. balik dari terapi berdesup urusan hal tadika dia tahun depan. Tup tup sampai rumah pun dah pukul dua. Jadi lambat sikit menguruskan hal rumah tangga tu. Tengah dok sibuk dengan kerja rumah dapat pulak call dari agent insuran, Memang takde masa la nak beramah mesra sangat.

Yang buat aku meruap tu bukan apa.. Bila orang cakap tak mampu.. takde duit nak bayar insuran tiap2 bulan.. Terus dia cakap. Kalau berlaku kemalangan ke sakit ke macam mana nak bayar kalau takde insuran cover? Aku cakap la balik kalau takde duit nak bayar tiap2 bulan ada ke insuran nak cover aku. Kalau ada aku nak register sekarang. Dia dok ulang cakap benda yang sama.. kalau berlaku kemalangan bla.. bla.. dot com dot mai. Apa ke bangang agent insuran macam ni. Terus aku cakap kalau dia nak tolong bayar ok aku register pandai pulak bagi salam & end call.

Aku tahu la kerja kau kena menyakinkan orang lain untuk mendaftar insuran supaya kau boleh dapat komisyen tapi jangan bangang sangat. Bila orang cakap takde duit.. Kau boleh je cakap macam ni. Takpe cik.. ni saya just nak bagitau. Mungkin akan datang cik berkemampuan & berminat nak ambil insuran jadi saya nak bagitau la apa kelebihan insuran ni bla.. bla.. dot com dot my. Tak register sekarang pun takpe.. saya just nak bagitau cik jer kebaikkan insuran ni. Ok la jugak macam tu.. Ni dok ugut orang dengan 'kalau berlaku kemalangan bla.. bla.. takde duit macam mana nak bayar.' Ingat bayar insuran pakai duit monopoly ke hapa..

Agent Insuran kau kena bijak & belajar memahami orang lain jugak. Orang yang tak apply insuran ni bukan semua tak sayang family tak sayang anak bini.. Memang ada orang tak berkemampuan nak bayar tiap2 bulan. Mungkin pendapatan dia sekarang cukup2 makan je. Kalau ada insuran boleh cover tanpa perlu bayar tiap2 bulan mungkin ramai orang ambil. Jadi kau jangan nak mendesak sangat sampai macam nak mewajibkan orang ambil insuran pulak walau tak mampu. Takkan nak berpuasa 365 hari setahun semata mata nak bayar insuran kot. Kau yang jadi agent Insuran tu pun belum tentu ada cover insuran jugak... Alah tak payah nak tipu la semua agent insuran ada ambil insuran untuk cover diri dia. Ada yang tak apply pun... Dengan orang pandai pulak dia nak sekolahkan pasal insuran bagai.

Moral of the story.. sebagai bekas telemarketing walau aku tak pernah jual insuran aku faham pendapatan korang bergantung pada komisyen di mana memerlukan pelanggan menyertai apa yang anda tawarkan tu.. Tapi tolong la study la sikit. Belajar mengayat secara kreatif yang menampakkan anda seorang telemarketer yang bijak,peramah, menyenangkan hati jugak baik budi pekertinya. Kena pandai pikat hati pelanggan bukan buat pelanggan takut atau meluat dengan cara bodoh anda memaksa pelanggan.

Stress pulak aku terkenang agent insuran bangang tu.. Ok nak release tension dengar haiwan haiwan ni menyanyi jab kat sini >> Pernah tak tengok gorilla, gajah, buaya dan haiwan-haiwan lain menyanyi? Kelakar habis ni! <<

4 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

ALHAMDULILLAH.. SELEPAS SEMINGGU GUNA AMEENA KSK III LEBAM & GELAP BAWAH MATA SEMAKIN CERAH

29.11.16 Suria Lekatlekit 4 Comments

ALHAMDULILLAH.. SELEPAS SEMINGGU GUNA AMEENA KSK III LEBAM & GELAP BAWAH MATA SEMAKIN CERAH. Masalah lingkaran hitam bawah mata memang agak mencacatkan keindahan wajah seseorang terutama perempuan la kan.. Nak2 lagi yang dah berkahwin & beranak pinak ni. Fasa2 anak masih bayi & kecik memang buat kita jadi kurang tidur & rehat menyebabkan terhasilnya lingkaran gelap pada bahagian mata. Bila nak keluar tu jenuh jugak nak touch up tutup kehitaman bahagian mata. Bukan saja masa.. kos pun kena keluar nak beli segala jenis concealer katanya.


Bukan apa kalau tak tutup hitam bahagian mata pergi zoo kang ada pulak di tangkap & di kurung bersama panda pulak. Yelah.. mata dah macam mata panda. Panda ok la comel sebab berbulu & gebu.. kalau manusia, maaf cakap la dah macam hantu kak limah pulak rasanya hehehehe.. Jadi mesti ramai yang hadapi masalah lebam & gelap bawah mata ni tercari cari produk yang berkesan menghilangkan masalah bahagian mata. Kalau pergi zoo takut kena kurung dengan panda.. Jangan ingat tak pergi zoo selamat ok! Jangan sampai orang ingat anda mangsa penderaan sebab kesan lebam yang teruk kat bahagian mata. Jadi mari kita selesaikan bersama sama..

Masalah lebam atau hitam bawah mata ni bukan di hadapi kaum wanita je.. Malah lelaki pun ramai yang mempunyai masalah macam ni. 5 Punca lebam atau hitam bawah mata ni berlaku adalah kerana

1. Faktor Keturunan. Tahap tebal nipis kulit (periorbital skin) di sekitar mata pada setiap orang adalah berbeza dan ini selalunya bergantung kepada genetik atau keturunan. Semakin nipis kulit bawah mata seseorang itu, semakin jelas lebam bawah matanya walaupun cuma sedikit keletihan atau sedikit kurang tidur.

 2. Stress / Kurang Tidur / Keletihan Bila kita tertekan. Bila kurang tidur atau keletihan, darah kita akan terarah kepada organ-organ utama badan yang memerlukan lebih darah (mengawal stress) berbanding bahagian muka yang nampak sedikit pucat.

3 . Mata bekerja lebih keras sehingga pembuluh-pembuluh darah di sekitar mata juga lebih aktif dan terlihat sebagai bayang-bayang hitam di bawah kulit mata. Perbezaan ketara kandungan darah inilah yang menyebabkan lebam bawah mata kelihatan begitu ketara.

4. Pertambahan Usia atau Penuaan. Semakin bertambah usia, semakin kulit kehilangan kolagen dan keanjalan. Kulit di bahagian bawah mata menjadi lebih nipis dan memudahkan bayang-bayang gelap nampak lebih ketara tidak kira samada sudah cukup tidur atau mata segar dan tidak mengalami keletihan pun.

5. Alergik atau Alahan. Alergik atau alahan yang menyebabkan mata gatal menjadikan kita cenderung untuk menggosok mata. Hal ini boleh meningkatkan tekanan pada kulit dan membuatkan darah memenuhi pembuluh darah di bawah mata, dan menyebabkan lebam bawah mata senang terlihat.

6. Kekurangan Zat Besi atau Anemia. Lebam bawah mata juga boleh menjadi petanda anda mengalami kekurangan zat besi atau anemia. Mereka yang mempunyai masalah kekurangan zat besi di dalam darah, menyebabkan hemoglobin dan sel darah merah yang membawa oksigen kepada sel-sel badan akan senang terurai dan membuatkan lingkaran bawah mata kelihatan lebih gelap atau lebam.

Cara nak mengatasi masalah ini adalah..

1. Dapatkan rehat dan tidur yang cukup. Cuba berfikiran positif untuk menghidari stress yang berlebihan

2. Amalkan pemakanan yang sihat, sayur-sayur hijau sebagai sumber zat besi dan juga buah-buahan sebagai sumber Vitamin C (membantu penyerapan zat besi dengan lebih efektif)

3. Banyakkan minum banyak air kosong untuk mengawal kelembapan kulit dan air kosong juga salah satu petua awet muda.

4. Boleh amalkan tips dengan menggunakan ais, timun dan uncang teh

5. Tapi cara paling mudah adalah menggunakan Biomist. Lebam Bawah Mata mampu pulih jika ia dirawat dengan pengawalan tenaga - Energy Cystal Skin Activator , Ameena kerana ia bersifat Water Base & membuat kulit bawah mata yang sangat nipis, jadi sesuai direhatkan & di rawat dengan formulasi baru ini. Produk ini jenis Biomist sangat cair seperti air. bahan yang berkualiti halus mampu meresap menyegar aktifkan kesan kulit Lebam Bawah Mata. Dengan Teknologi KSK III terkini dari Jepun, KSK III -Biomist khas di cipta untuk menghilangkan lebam bawah mata.

Bahan Bahan yang di gunakan dalam Ameena KSK III

Fungsinya adalah Ameena KSK III adalah

* Energy Crystal Skin Activator mampu meningkatkan aliran darah ke daerah lingkaran mata & menebalkan kulit bawah mata untuk mengurangkan bayangan mata yang kelihatan jelas.
* Ia juga membantu menegangkan kawasa sekeliling mata.
* Menghilangkan bulatan hitam bawah mata
* melembabkan dan mengurangkan rasa letih pada kulit bawah mata
* Menjadikan kulit mata lebih segar & sihat
* Menghilangkan garis garis halus pada kulit bawah mata agar licin,halus


Ni pengalaman sendiri selepas guna Ameena KSK III ni lebih kurang seminggu lebih jugak la.. Memang nampak kesan pencerahan di bawah mata tu. Takde la orang tengok macam kena tumbuk dengan suami je mata aku. Even dulu kalau cuba cover dengan concealer pun boleh nampak jelas lebam bawah mata tu.. sekarang even tanpa solekkan atau cover pun nampak cerah. Tak caya tengok gambar kat bawah.. Yang atas tu memang touch sikit pun masih nampak kesam lebam pada mata.. Yang bawah takde touch up tapi boleh nampak jelas bawah mata semakin cerah


Cara nak guna dia pun senang jer.. Picit je atas tapak tangan dengan menggunakan jari manis sapukan di bawah mata kiri & kanak. Yang lebih2 tu boleh jer sapu kat muka yang kalau ada masalah jerawat ke parut jerawat ke Insya Allah membantu mengurangkan cela di wajah anda..

Waktu yang sesuai nak guna Ameena adalah waktu pagi (bagi yang bekerja sebelum pergi kerja tu sapu la dulu), tengahari (antara jam 12 hingga 3 petang) & malam (sebelum tidur)



Jadi mengikut pengalaman sendiri.. Produk ni memang berkesan menghilangkan kesan lebam & gelap bawah mata jadi kalau anda mempunyai masalah yang sama boleh la cuba produk Ameena KSK III ni. Insya Allah tiada kesan sampingan atau kesan buruk. Dengan penggunaan yang berterusan akan memberi kesan yang memuaskan hati. Tak caya cuba la..

Kalau berminat nak cuba boleh hubungi :
website : http://www.ameenacare.com/ 
Eyda : 019-5081433

4 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

INI YANG PERLU ANDA TAHU SEBELUM MOHON PERUMAHAN PR1MA

29.11.16 Suria Lekatlekit 0 Comments

INI YANG PERLU ANDA TAHU SEBELUM MOHON PERUMAHAN PR1MA. Rumah ni memang penting.. Takkan selamanya nak menyewa kot. Kalau tak beli rumah pun at least dah ada backup rumah sendiri kat tanah pusaka di kampung katanya. Kalau mak bapak kita memang suka sangat la dok meng offer anak anak balik buat rumah kat kampung. Yelah.. nak menjaga tanah pusaka agar di warisi turun temurun. Tapi anak muda masa kini memang suka hidup di bandar. Kalau balik kampung katanya tak tau nak buat kerja apa. Jadi depa fikir tunggu la lepas umur pencen baru balik duduk kampung. Sekarang nak bermastautin kat bandar dulu kumpul duit walaupun tak terkumpul kumpul lagi.


Bagi yang belum memiliki rumah sendiri macam aku ni.. Memang suka jugak la perumahan PR1MA ni. Manatau kot2 mampu beli.. Setakat ni mampu tengok lagi.. Akan datang tahun depan ke tetiba mampu beli, siapa tahu. Rezeki Allah nak bagi kadang2 kita sendiri tak sangka.

Kadang2 orang tu dia tak tau sebenarnya dia dah cukup kelayakkan nak mohon perumahan PR1MA ni cuma sebab dia jarang nak ambil tahu dia dok rasa macam dia tak layak mohon. Sebab tu penting untuk kita rajin membaca & bertanya. Kalau malas.. Memang la kita terlepas pandang banyak perkara yang mungkin buat kita mengalami kerugian..

Jadi pada anda yang berhajat nak mohon Perumahan PR1MA penting untuk anda tahu tentang semua perkara ni >>Yang Perlu Anda Tahu Sebelum Memohon perumahan PR1MA << Bila korang dah tahu semua ni, baru la buat keputusan nak mohon atau tidak. Bukan apa takut buang masa je buat tu ni.. Alih2 permohonan kena reject. Nak mohon benda2 macam ni bukan setakat kau pergi buat muka kesian.. sign borang jer. Banyak 'celah bedah' kau nak kena buat.

Moral of the story.. Semoga berjaya permohonan anda. Moga ada rezeki kita semua memiliki rumah sendiri. Amin...

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

KAIN BURUK BERGERAK MEMBENTUK SATU LEMBAGA MENYERAMKAN DI SEBUAH SEKOLAH MENENGAH DI GELANG PATAH

28.11.16 Suria Lekatlekit 1 Comments

KAIN BURUK BERGERAK MEMBENTUK SATU LEMBAGA MENYERAMKAN DI SEBUAH SEKOLAH MENENGAH DI GELANG PATAH. Setelah sekian lama segmen seram serik lekatlekit bercuti.. Malam ni kembali bersiaran setelah hati ini terasa rindu nak menghantui semua pembaca setia blog lekatlekit. Tak tertahan rasa rindu ni untuk menyeramkan anda semua. Jika tak di lempiaskan nafsu seram ni, mungkin aku akan bertukar jadi pontianak. Maka terpaksa la menunaikan perjanjian saka di blog ni.

Gambar sekadar hiasan

Malam ni kita singgah ke johor sekejab memburu kisah kisah seram yang pernah berlaku kat sana. Kisah ni di ambil kat Facebook Kisah Kisah Seram By Egai. Kisahnya pasal seorang wanita yang mengalami satu pengalaman yang menyeramkan sampai longgar kepala lutut menggigil katanya. Ianya berlaku di sebuah sekolah menengah di gelang patah. Waktu tu dia diajak menemani tunang dia yang nak siapkan kerja sikit kat opis sekolah tu. Waktu tu dalam pukul 9.30 malam. Perjalanan nak sampai ke sekolah tu dari rumah lebih kurang setengah jam. Katanya jalan area gelang patah time malam2 ni memang gelap gelita dengan hutan kiri kanan katanya. So pemanduan pun tak boleh la pecut macam kat litar lumba.

Sampai je kat kawasan sekolah, depa pun parking la kereta dalam kawasan sekolah. Cuma tunang dia je naik ke opis.. Yang perempuan ni tunggu dalam kereta. Kang berdua duan muncul orang ketiga pulak kan.. Sementara tunggu tunang dia siap kerja, apa lagi layan facebook la. Boleh update status check in kat mana2 kan.. hehehe.. Lepas lebih kurang 10 minit macam tu tetiba tunang dia sms suruh tutup enjin kereta & naik ke opis. Walaupun bukan kali pertama dia teman tunang dia ke opis tapi selalunya dia tunggu dalam kereta. Malam ni pelik tunang dia suruh naik ke pejabat pulak. Tak nak jadi tunang derhaka maka dia pun ikut la apa yang tunang dia suruh. Sementara tunggu tunang dia siapkan kerja dia duduk baca surat khabar. Tapi masa dok tunggu tu katanya dia dah rasa lain macam. Rasa meremang bulu tengkuk.. jantung rasa berdebar debar tapi dia tak layan sangat la perasaan lain macam tu.

Dah siap kerja tunang dia, maka mereka pun bergerak la nak keluar dari opis tapi belum sempat dia melangkah keluar tunang dia suruh tunggu sampai dia siap tutup semua lampu supaya mereka boleh jalan bersama ke tempat letak kereta. Dia ingat tunang dia tetiba jadi penakut malam tu.. Tapi disitulah bermula sebuah kisah seram yang tak mungkin di lupakan

Masa tunang dia nak mangga grill pintu opis tu, dia sedang bersandar kat tembok tepi koridor panjang. Tetiba mangga jatuh, so dia pandang kearah mangga tu di atas lantai. Masa dia nak angkat kepala tu secara tak sengaja dia terpandang di hujung koridor & ternampak satu lembaga yang dia sendiri tak boleh nak gambarkan macam mana. Macam beruk ada, macam burung pun ada.. sedang bergayut kat jerigi besi. Katanya nampak macam warna coklat, hitam macam kain yang dah carik atau macam bulu panjang meleret2 atas lain sambil bergerak gerak. Ketinggian katanya paras pinggang. Pinggang dia la kot.. Kalau pinggang aku memang pendek. Dia pun aku tak tau tinggi berapa cm. Bayangkan paras pinggang sudah la kan.. Bila dia cuba alih pandangan & pandang balik tetiba hilang. Apa lagi cepat2 dia cuit tunang dia ajak balik.

Masa dalam perjalanan nak ke tempat parking tu masing2 diam. Selalunya tunang dia suka mengusik tapi malam tu masing2 diam. Masa nak dekat sampai ke kereta, si tunang ni jalan depan & yang perempuan tu pulak jalan belakang. Berlaku lagi kejadian yang buat kering gel2 lutut dia katanya. Masa tunang dia sampai ke pintu kereta.. tengah nak buka pintu... Dekat dengan kereta dia ternampak macam selonggok kain buruk, comot bergerak2.. makin lama makin tinggi kain2 tu bergerak sampai membentuk satu kelibat yang seakan akan manusia. Time tu macam kena sumpah dengan sang gedempai jadinya minah tu.. Kaku, membisu, kelu bagai dah..  Lembaga tu mula menunjukkan dirinya yang seperti manusia berambut panjang duduk betul2 mengadap perempuan tu. Tetiba dia terasa tangan dia kena tarik. Tunang dia yang tarik tangan tu bukan lembaga tu. Tunang dia pun tanya,.. kenapa & apa yang dia nampak sambil suruh dia masuk kereta. Masa tu baru dia rasa macam tersedar dari mimpi ngeri. Lepas masuk kereta mereka pun beredar

Masa dalam kereta ketakutan tu belum habis.. dia terasa macam semua sendi menggigil, gigi terketap ketap. Dia jadi blank sekejab. Masa tunang dia berhenti di pondok pengawal, dari cermin sisi dia dapat lihat lembaga tu berdiri dekat pintu belakang kereta. Time tu rasa jantung nak macam meletup. Tunang dia nampak dia semakin pelik.. tanya lagi kenapa. Dia cuma cakap nak balik jer. Masa dalam perjalanan balik tu kereta pulak jadi berat tak boleh tekan minyak lebih dari 70km. Si tunang dia pulak asyik urut leher jer & mengeluh kereta macam berat semacam.

Lepas 10 minit sampai rumah tunang dia sms & cerita apa yang berlaku masa kat opis sekolah tadi. Dia kata dia nampak dari luar tingkap ada bayang2 asyik lalu lalang sebab tu dia suruh perempuan tu naik ke opis. Tunang dia tahu yang dia nampak something. Lagipun sekolah tu memang banyak berlaku kejadian mistik & ada orang pernah nampak benda benda pelik & seram & pernah berlaku pelajar di serang histeria.

Begitu la pengalaman seram yang di kongsikan.. Kita membaca mungkin tak mampu rasa takut seperti orang yang mengalaminya.. sebab tu kita boleh cakap. Aku ni setakat baca cerita2 seram.. memang tak ada feel. Macam aku la tengok filem seram.. kadang2 rasa nak marah sebab tak rasa seram langsung. Tapi aku tak harap la melalui pengalaman seram terserempak dengan apa2 makhluk tu hehehe...

Moral of the story.. jangan buang kain buruk merata rata. Tak pasal2 jadi saka ganggu orang lain. hehehe

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

TAKZIAH.. RUMAH BLOGGER LIYLIZ YUSOF HANGUS TERBAKAR

28.11.16 Suria Lekatlekit 5 Comments

TAKZIAH.. RUMAH BLOGGER LIYLIZ YUSOF HANGUS TERBAKAR. Sejak semalam terbaca berita duka mengenai seorang blogger cantik Liyliz Yusof yang di khabarkan rumahnya hangus terbakar. Habis semua isi rumah termasuk dokumen penting untuk pernikahan dia nanti terbakar. Tapi Alhamdullillah mereka sekeluarga selamat cuma hanya berjaya menyelamatkan diri sehelai sepinggang.


Berat ujian untuk Liyliz Yusof & family.. Nak2 lagi dia tengah menghitung hari untuk melangsungkan perkahwinan & semua persiapan perkahwinan dia musnah dalam kebakaran tersebut. Sesungguhnya Allah lebih tahu.. Dia takkan menguji hambaNya di luar kemampuan mereka. Semoga Liyliz & Keluarga tabah menghadapi ujian berat ni & semoga Allah permudahkan segalanya untuk mereka.


Menurut status yang di muat turun kat Facebook beliau.. Sekarang di memerlukan rumah jadi sesiapa yang tahu dimana agensi atau badan2 yang boleh dia memohon bantuan rumah sila la membantu. Sekarang katanya mereka menumpang di rumah saudara...

Boleh rujuk di post Liyliz Yusof

Atas perikemanusiaan Denaihati Network jugak menganjurkan kutipan derma untuk di salurkan kepada Liyliz & keluarga bagi meringankan beban mereka. Sekiranya anda ingin menyalurkan sebarang bantuan tak kira la berbentuk kewangan atau apa saja boleh merujuk post ni di Facebook denaihati..


Sama sama kita membantu walau hanya dengan sepotong doa. Moga Allah melimpah kurniakan rezeki buat mereka untuk membina kembali kediaman yang musnah terbakar.

5 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

INNALILLAHHIWAINNALILLAHHIROJIUN..SALAM TAKZIAH BUAT PELAKON WAN MAIMUNAH

28.11.16 Suria Lekatlekit 1 Comments

INNALILLAHHIWAINNALILLAHHIROJIUN..SALAM TAKZIAH BUAT PELAKON WAN MAIMUNAH. Mesti semua mula cuak & tertanya tanya. Siapa mati? Pelakon tu ke? La.. tak dengar apa2 khabar sangat tenat bagai.. Dah kembali kerahmatullah. Tak kurang jugak akan maki hamun admin blog lepas baca entri. Takpe.. dah bersedia dari segi mental & fizikal sebab mentaliti manusia.. asal sebut Innalillahhiwainnalillahhirojiun mesti ingat ada orang meninggal.


Innalillahhiwainnalillahhirojiun tu Bukan di sebut ketika menerima perkhabaran Orang Islam yang meninggal dunia jer cik/encik Ooi.. Ucapan tersebut di ucapkan bilamana mendengarkan perkhabaran duka saudara Se Islam.. jadi tak salah pun tajuk entri tu ok! Sebab tu penting baca entri jangan hanya baca tajuk entri je. Jangan pulak retis Ahwal Ahsaari dok sindir blogger asyik nak buat fitnah retis mati jer pulak nanti yer... hehehehe

Semalam mula di viralkan pelakon airmata.. Ibu Wan Maimunah yang kita sedang uzur & berada di wad akibat sakit bengkak Jantung & jangkitan kuman pada paru paru.. Tengok gambar yang di kongsikan kat media sosial memang sedih sangat. Nampak terharu ibu Wan Maimunah menerima kunjungan dari persatuan Seniman Malaysia membawa sedikit sumbangan untuk Ibu Wan Maimunah. Mungkin dapat mengembirakan sedikit Ibu Wan Maimunah yang sedang sakit tu. Sama - sama kita doakan kesembuhan buat Ibu Wan Maimunah.. Mendoakan kebaikkan buat orang lain kita juga mendapat kebaikkan dari doa doa tersebut, Insya Allah. Amin..


Bagi yang tak kenal siapa Ibu Wan Maimunah ni.. Beliau salah seorang pelakon yang agak di kenali di Malaysia terutama cerita cerita sedih. Dah lama beliau terlibat dalam industri hiburan negara & tak terkira terlalu banyak drama lakonannya. Karier beliau bermula dari sejak tahun 1972 lagi. Kira dari muda Ibu Wan Maimunah dah berlakon dalam Industri seni negara. Bakat lakonannya tak boleh di pertikai. Otai kot. Pernah memenangi Artis Komedi Wanita Paling Popular di Anugerah Bintang Popular Berita Harian 5 tahun berturut turut. Dari tahun 1992 - 1996/1997.Selain berlakon dalam banyak drama TV belaiu jugak pernah membintang filem2 seperti

Gentayangan (2011) (Pelakon Pembantu
Puaka Tebing Biru (2007)(Pelakon Pembantu)
Cinta Luar Biasa (2004) - (Artis Jemputan)
Soalnya Siapa? (2002) (Pelakon Tambahan)
Anak Mami The Movie (2002) (Pelakon Pembantu)
Putih (2001) (Pelakon Utama)
Jimi Asmara (1995) (Pelakon Pembantu)
Interlud (1992) (Pelakon Pembantu)
Wanita Bertudung Hitam (1992) (Pelakon Tambahan)

Itulah serba sedikit tentang Ibu Wan Maimunah bagi mereka yang mungkin tak mengenali pelakon hebat ni. Apapun Semoga Ibu Wan Maimunah sabar & tabah menerima ujian Allah.. Sesungguhnya sakit penghapus dosa dosa kecil. Insya Allah.

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

GAMBAR TERKINI KELUARGA PELAKON ZUL YAHYA YANG PASTI MENGEJUTKAN ANDA

27.11.16 Suria Lekatlekit 0 Comments

GAMBAR TERKINI KELUARGA PELAKON ZUL YAHYA YANG PASTI MENGEJUTKAN ANDA. Pelakon Zul Yahya sekarang ni agak menyepi dari dunia seni. Dah semakin tak ada drama2 terbaru yang dia berlakon berbanding dulu. Zul Yahya antara pelakon serba boleh jugak la.. Sebab dia boleh membawa watak serius & watak komedi jugak. Dulu aku suka jugak tengok drama2 lakonan dia.. Yang yang kelakar tu memang boleh gelak jugak.


Lama tak dengar cerita Zul Yahya.. Tapi baru2 ni nampak dia di rancangan atau majlis berbentuk islamik & keagamaan. Penampilan Zul Yahya jugak dah banyak berubah. Alhamdulillah perubahan tu kearah yang lebih baik & sejuk mata memandang. Sekarang ni pun ramai artis yang berhijrah lebih mendekati agama & mengurangkan aktiviti seni yang mungkin bagi mereka tidak sesuai lagi dengan kehidupan yang mereka pilih sekarang. Apapun sebagai peminat penghijrahan yang baik harus kita sokong.

Zul Yahya ni semenjak dia kahwin.. Jarang sangat nak dengar cerita2 peribadi termasuk cerita tentang isteri atau anak anak dia. Tapi tadi ternampak share dari kawan di FB gambar Zul Yahya bersama Isteri yang anak anak.. Agak mengejutkan. Dia berjaya membawa seluruh keluarga dia dengan cara hidup yang lebih baik. Alhamdulillah & tahniah. Korang boleh tengok gambar keluarga Zul Yahya kat bawah ni yer...


Sejuk mata memandang katanya.. Semoga Allah sentiasa permudahkan urusan mereka sekeluarga, Amin...

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

RAMAI BLOGGER TERKESAN DENGAN KRITIKAN ALIA HAYATI

27.11.16 Suria Lekatlekit 8 Comments

RAMAI BLOGGER TERKESAN DENGAN KRITIKAN ALIA HAYATI. Kat wall aku tengok ada antara blogger yang mendapat jemputan menonton premier screening filem upin ipin jeng jeng jeng mula panas hati,panas jari,panas bontot bagai dengan kritikan salah seorang ibu yang mempunyai seorang anak berusia 2 tahun. Rasanya ramai tahu isu tu. Alah pasal dia kritik filem upin ipin jeng jeng jeng yang katanya tidak menepati citarasa kanak2 & menyifatkan filem tu macam sampah.


Dari awal aku dok baca respond dari news feed fb aku,kadang - kadang aku sampai tergelak. marah sangat depa bila orang kata filem yang depa war war kan best tu tak best & sampah. sampai mempertikai hak orang tu bagi komen sebab katanya dia dah 2 tahun tak tengok wayang jadi dia tak layak nak komen. 10 tahun sekali orang pergi tengok wayang pun,dia berhak memberi pendapat dari apa yang dia bayar untuk menonton. dia nak cakap best ke tak best ke itu hak dia. kenapa perlu pertikai hak dia hanya kerana dia tak tengok wayang selama 2 tahun.

Status yang menjadi viral tapi tadi aku check dia dah delete atau private status tu. Mungkin ramai yang serang dia kot. Kesian kan sapa yang tak boleh terima perbezaan pendapat ni. Lepas ni tengok filem tempatan wajib puji walau filem tahap jamban pun

lagi satu kenapa cuak sangat dengan kritikan Alia Hayati tu? kalau filem tu memang terbaik & mampu buat penonton terutama kanak kanak terhibur setakat kritikan Alia Hayati tu tak jejas pun penjualan tiket.malah sebab status dia tulis mungkin menjadi satu publisiti untuk filem tu. Tapi bila ramai tunjuk macam cuak, aku pun syak maybe betul la filem tu tak best. Aku pun ada niat nak bawa anak aku pergi tengok tapi biasa la minggu pertama di tayangkan mesti ramai orang tengok. Pengalaman sebelum ni nak tengok Boboiboy the movie 3 kali ke pawagam tiket habis. Sebab kami jenis mengamalkan 'walk in' malas nak book online. Sebab bagi kami.. lambat atau cepat tengok filem tu takde apa terjejas pun. Dah hujung2 tayangan nanti confirm dah tak ramai menonton. Lagi senang nak beli tiket. hehehe

Berbalik pada isu kritikan Alia haryati yang bukan sesiapa.. hanya seorang isteri & ibu kepada anak berusia 2 tahun.. Pun macam tu ramai yang cuak dengan kritikan dia terhadap filem upin ipin jeng jeng jeng terutama blogger yang dapat tiket free tengok premier screening tu la. Komen pada post dia pun ada yang bersetuju & tidak dengan pendapat dia.. Biasa la tu. Citarasa manusia berbeza.. ada yang rasa anak2 mereka enjoy & ada yang nampak reaksi anak mereka kurang terhibur dengan filem tu. Masing - masing memberi persepsi & pendapat sendiri.. Bagi aku normal la tu. Yang rasa best tak salah.. Yang rasa tak best pun tak salah. Tak perlu kot nak rasa marah bila filem yang kau dapat tiket free pergi menonton orang yang kena beli tiket cakap tak best.

Bukan soal support atau tak sesama blogger.. cuma aku rasa mentaliti blogger yang cepat melatah macam ni mengambarkan blogger tu jenis pemikiran bawah tempurung. Cuba positif sikit.. Sebab zaman sekarang kritikan juga boleh jadi satu publisiti pada sesuatu perkara tu sebab tu ada yang sanggup buat video konon kutuk produk dia jual semata mata nak viral untuk memperkenalkan produk tu. See.. kritikan tak semua membunuh ok!

Tak perlu risau karya atau produk yang bagus tak terkesan hanya dengan komen negatif seorang dua. Yang terbaik akan kekal terbaik & Insya Allah akan di iktiraf kehebatannya. Terima je perbezaan pendapat tu... Tak semestinya kau tonton best orang lain pun rasa best. Terima hakikat kau tak boleh paksa orang lain suka apa yang kau suka. Please la.. Aku faham blogger yang di jemput menonton tayangan perdana upin ipin jeng jeng jeng tu kerja depa menyampaikan informasi & mempromosikan filem tu. Tapi tak perlu terlalu taksub kot.. Biarlah orang yang rasa tak best nak bagi pendapat. Kau boleh bagi pendapat kau sendiri kenapa nak sekat orang lain bagi pendapat hanya kerana berbeza pendapat dengan kau, kan?

Apapun yang rasa filem Upin Ipin Jeng jeng jeng ni tak best korang boleh bawak anak anak korang kesini pulak >> Merancang Aktiviti Menarik Cuti Sekolah, Confirm anak korang suka benda ni << Mungkin anak anak lebih enjoy berbanding tengok wayang kan? Lagipun aktiviti yang melibatkan mental & fizikal macam ni lebih baik untuk kanak kanak..

Moral of the story.. aku tau aku bakal di benci oleh segelintir blogger sebab entri ni tapi macam biasa la.. Aku akan menulis apa yang aku rasa betul. Takut rezeki berblog tak ada sebab kena boikot dengan blogger.. Ingatlah rezeki tu Allah yang bagi tak perlu takut sangat sesama manusia sampai kau takut untuk menyampaikan kebenaran. Peace Yo!

8 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

DISEBALIK KUIH CAKOI YANG MUNGKIN ANDA BELUM TAHU

26.11.16 Suria Lekatlekit 3 Comments

DISEBALIK KUIH CAKOI YANG MUNGKIN ANDA BELUM TAHU. Aku nak kata penggemar cakoi ni tak jugak. Rasanya dah lama tak makan. Tapi pernah la makan.. Bersama kuah dia yang rasa manis manis tu. Enjoy jugak la cuma nak kata favorite tu tidak la. Tapi setakat nak mengalas perut dari kelaparan layan jugak la kuih cakoi ni.


Kalau yang tak tahu cakoi ni satu jenis makanan orang cina di Indo - China. Cara masak dia adalah menggoreng menggunakan minyak yang banyak maka kolestrol pun tinggi la yer.. erkk.. Mengikut cerita orang orang di China, cakoi mengambarkan dua bentuk manusia di goreng kemudian ia bercantum ketika di masak. Erkk... kenapa di kaitkan dengan orang pulak kan.

Cakoi biasanya menjadi hidangan waktu sarapan tapi ada jugak menjadikan ia sebagai minum petang. Tapi yang selalu jadikan menu minum petang ni orang melayu je kalau cina tetap la cakoi kebiasaan di makan waktu pagi.

Kita biasa makan cakoi dengan kuah dia yang manis manis tu kan.. Tapi ramai yang tak tahu cakoi selain di makan bersama bubur, ia juga boleh di makan dengan kaya, sambal belacan, cheese sauce,durian,peanut sauce & macam - macam lagi. Cicah sambal tumis ikan bilis pun sedap jugak ni. Jenis kuih berasaskan tepung macam cakoi ni memang boleh di pelbagai cara makan dia. Nak makan dengan kuah kari pun sedap jugak. Ikut selera masing masing la kan...

Tu serba serbuk cerita pasal cakoi.. sebenarnya banyak lagi cerita di sebalik cakoi ni. Kalau nak sumbat dalam satu entri ni mau 2 hari 1 malam hangpa kena melukut kat blog lekatlekit.com ni. Jadi di pendekkan kisah cakoi ni korang baca sendiri la kat sini >> Nak Tahu Serba Sedikit Kisah Tentang Cakoi? Ohhh.. Baru Tahu Weyh! << So, lepas ni takde la korang susah hati nak makan cakoi lagi kan? 

Moral of the story.. Tu bestnya hidup di bumi Malaysia ni. Kepelbagaian makanan yang boleh di nikmati oleh semua kaum.

3 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

BOBOIBOY GALAXY - BOBOIBOY,YAYA,YING,FANG & GOPAL DAH REMAJA

25.11.16 Suria Lekatlekit 0 Comments

BOBOIBOY GALAXY - BOBOIBOY,YAYA,YING,FANG & GOPAL DAH REMAJA.  Bagi sesapa yang ada anak tengah membesar ni memang kau akan terjebak tengok kartun jugak selain kau secara tak sengaja menghafal lagu kanak kanak. Benda ni berlaku kepada majoriti ibu bapa termasuk la aku. Sebab gugirl aku ni peminat setia Boboiboy.. Maka secara tak langsung aku pun selalu jugak menonton setiap episod Boboiboy yang sekarang di tayangkan kat tv3 setiap pukul 5 dari isnin hingga sabtu kalau tak silap..


Tadi tertengok episod Boboiboy Galaxy ni.. Apsal lain pulak rupa Boboiboy & kawan kawan dia, Yaya, Fang, Gopal & ying tu. Nampak macam dah makin besar & nampak gaya macam dah meningkat remaja bebudak tu dalam Boboiboy Galaxy ni. sebab nak tahu kenapa animasi mereka dah berubah aku pun google la. Nampaknya mak lebih sudu dari kuah dah ni.. Anak tak kecoh pun Boboiboy lain ke tidak, mak pulak excited nak tahu kenapa watak2 dalam Boboiboy Galaxy ni dah berubah..

Hasil menyiasat di google rupanya Boboiboy Galaxy ni kira Boboiboy yang dah ke 2 - 3 tahun akan datang. Dah membesar & remaja la. Membesar jugak boboiboy.. Tak macam Upin Ipin.. dok tadika je dari dulu tak konvo konvo. hehehehe... Pakaian mereka pun nampak ada sedikit perubahan la. Almaklum la dah besar katanya. Macam Boboiboy uniform superhero dia tak banyak berubah cuma Yaya & Ying nampak banyak sikit perubahan. Nampak lebih stylo & trendy la.. Almaklum la dah jadi anak dara sunti katanya. hehehe. Fang pun macam tu.. Ada perubahan dari segi pakaian & gaya. Gopal pulak kalau dulu di gambarkan sebagai budak gemuk.. sekarang nampak macam abang sado jer hehehehe


Gitu kisahnya kenapa Boboiboy Galaxy tadi dah berubah. Jadi bukan misteri lagi la kan.. hehehe.. Bila ada anak anak kecik ni memang cerita - cerita macam ni je sesuai untuk di tonton bersama keluarga. Kalau cerita2 macam ni >> Yang Bukan Peminat Korean Drama Mungkin Bakal Terpengaruh Lepas Tengok Cerita ni << memang tak berapa sesuai di tonton bersama anak anak yang masih kecil. Susah nak explain kalau depa tanya macam macam nanti. hehehe.

Berubah ke hapa Boboiboy tu.. aku tengok anak aku enjoy je menonton. Kesimpulannya, perubahan boboiboy dari alam kanak kanak ke remaja tak mengugat kesetian penontonnya. hehehehe

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

FILEM UPIN IPIN JENG JENG JENG TIDAK MENEPATI CITARASA KANAK KANAK

25.11.16 Suria Lekatlekit 12 Comments

FILEM UPIN IPIN JENG JENG JENG TIDAK MENEPATI CITARASA KANAK KANAK. Upin Ipin satu watak animasi yang menjadi kegilaan kanak kanak zaman sekarang termasuk anak aku. Budak2 yang selalu mengikuti setiap episod upin ipin ni bukan setakat boleh menghafal watak watak dalam kartun tersebut malah dialog2 pun dorang boleh hafal macam anak aku. Kadang2 aku pun di panggil dengan nama watak yang ada dalam upin ipin. Normally dia panggil aku kak Ros la & bapak dia kadang2 dia panggil abang salleh.. Kelakar jugak kalau dia jadi 'tergagai' macam tu.


Memang upin ipin memberi pengaruh besar pada kanak kanak.. Almaklum la keluar perut terus di dedahkan dengan upin ipin kan. Mana tak terpengaruh.. Apapun masih membawa banyak moral yang baik. Cuma kadang2 bahasa santai contoh ganti nama diri yang di gunakan bila berinteraksi dengan kawan kawan tu aku pernah dengar rungutan dari parents yang kata.. Penggunaan 'Aku' & 'Kau' tu kurang sesuai bila menjadi ikutan anak anak mereka. Yang tu je la setakat ni aku dengar 'ketidakbaikkan' tentang kartun animasi Upin Ipin ni. Tapi bukan statement tu aku reka reka tau!! memang ada parents lain yang cakap.

Semalam Filem Upin Ipin Jeng Jeng Jeng ni di tayangkan di pawagam seluruh malaysia. Seperti kita sedia maklum.. Filem ni berkonsepkan gabungan animasi & dunia realiti. Maksudnya ada watak kartun (Upin & Ipin) & Watak manusia biasa. Rasanya ramai dah tengok iklan promo filem ni faham kot apa yang aku sampaikan.

Ramai dah bawa anak anak pergi menonton. Yang dapat tiket Free atas dasar kerja tu, aku tak nak la ambil kira sangat komen depa pada filem Upin Ipin. Depa bekerja.. Tapi aku ada terbaca jugak komen dari penonton yang beli tiket & bawa anak menonton filem ni.. Katanya kurang menarik. Anak2 dia asyik tanya mana watak2 lain macam mail, jarjit, ehsan,fizi, mei mei.. yang selalu mereka tonton dalam episod upin ipin. Jadi mungkin ada segelintir kanak kanak tak enjoy tengok filem ni sebab tak ada watak watak yang mereka harap ada. Sebab selama ni watak kawan2 upin ipin juga main peranan untuk menghiburkan kanak kanak yang menonton. Sebenarnya selain watak utama Upin Ipin dalam kartun ni, Mail antara watak paling di gemari kanak - kanak selain jarjit yang terkenal dengan pantun dua kerat dia tu. Jadi bila watak2 yang mereka rasa selama ni menghiburkan mereka tak ada, mungkin mereka jadi bosan dalam pawagam mula la nak buat hal sendiri.

watak watak yang ada dalam setiap episod upin ipin

Gabungan watak manusia dengan animasi mungkin bukan citarasa kanak kanak sangat sebab kita sedia maklum kanak kanak bukan minat sangat nak tengok drama atau filem2 cereka menggunakan watak manusia real ni. Nak2 lagi cerita dalam filem ni kisah seorang kanak kanak (anak yatim) yang cuba menyelamatkan rumah anak yatim yang dia tinggal dari di rampas. Kisah2 macam ni di tambah lebih banyak watak manusia real dari kartun animasi memang tak mustahil tak menepati citarasa kanak kanak. Watak animasi @ kartun jugak lebih menarik perhatian mereka. Percubaan Les Copaque membuat filem ni.. tak berani nak cakap gagal, kita tengok je la sambutan & feedback nya nanti. Aku pun memang ada jugak niat nak bawa anak aku tengok filem ni sebab nampak dia macam excited jugak tengok iklan filem Upin Ipin Jeng Jeng Jeng ni. so tengok je la macam reaksi budak shahila terhadap filem ni. Adakah dia enjoy macam tengok filem Boboiboy the movie dulu atau tak. Lepas tengok nanti kita review balik. hehehe

Mesti yang ada cakap.. Alah, orang melayu asal orang melayu nak hasilkan kelainan sikit mula nak kondem.. alahai, tak boleh komen sikit dah cakap nak kondem. Sila fikir dari sudut positif la beb!! Aku pun setuju jugak... biasanya budak2 tengok episod upin ipin ada watak kawan kawan dia.. Depa mengharapkan dalam filem pun ada watak watak kawan2 dia juga bila watak tu tak ada & kartun animasi yang depa tengok selama ni tetiba jadi filem yang lebih banyak watak manusia real ni memang la budak2 rasa tak enjoy sangat. Ingat Budak2 tu minat ke dengan Balqis.. majoriti tak kisah pun dengan pelakon kanak kanak.. Yang minat golongan dewasa je. Kanak kanak.. tetap la kanak kanak.. Mereka memang sukakan kartun. Kalau nak buat filem untuk kanak kanak.. Maka kena la buat mengikut macam mana yang mereka suka supaya mereka enjoy menonton. Sebab majoriti parents yang bawa anak - anak pergi menonton filem2 macam ni bukan sebab mereka suka tapi sebab anak anak mereka suka. So, citarasa kanak kanak perlu di dahulukan.

Takpelah.. kalau anak tak enjoy tengok upin ipin jeng jeng meh la bagi dorang tengok ni pulak >> Pernah tak tengok gorilla, gajah, buaya dan haiwan-haiwan lain menyanyi? Kelakar habis ni! << manatau boleh ubati kekecewaan anak anak anda lepas tengok filem Upin Ipin tu hehehe

Moral of the story.. Apapun tahniah jugak la pada les copaque atas penghasilan Filem Upin Ipin Jeng Jeng Jeng ni. Semoga filem ni berjaya mendapat kutipan yang memberangsangkan. Peace Yo!

12 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

JANGAN PERASAN ANDA MASIH MUDA REMAJA KALAU DAH ADA 5 PETANDA NI

25.11.16 Suria Lekatlekit 2 Comments

JANGAN PERASAN ANDA MASIH MUDA REMAJA KALAU DAH ADA 5 PETANDA NI. Kat facebook aku pun ramai manusia2 yang masih rasa depa golongan moda rumaja walaupun bila melihat dari segi umur dah tak tergolong dalam muda remaja dah.. Lain la aku.. umur aku terhenti semenjak umur 18 Tahun.. Jadi aku tak mengalami penambahan umur dah sejak tu. Sampai sekarang la masih moda rumaja katanya... Hahahaha..

Gambar sekadar hiasan

Alah.. gurau sikit pun memasing mula muncung sedepa mengumpat. Gurau - gurau di pagi jumaat pun tak touching. Yelah.. Yelah... kita semua masih moda rumaja dalam perasaan atau lebih senang faham perasan muda. hehehehe.. Sapa tak nak sentiasa muda kan. Kalau umur tak mampu di mudakan, paling2 muka nak sentiasa awet muda. Sanggup amalkan supplement mahal2 nak sentiasa kelihat sweet seventeen katanya. Walaupun ada kaedah lebih jimat & selamat untuk mengekakal wajah & tenaga agar sentiasa muda. Salah satu cara adalah mengamalkan pemakanan ulam ulaman.. Memang benda tu di amalkan orang dulu dulu bagi mengekalkan kemudaan pada wajah juga tubuh & ternyata berkesan tanpa kos yang mahal. Tapi sekarang ulam ulaman pun kena beli.. Tak macam dulu boleh kutip je, kan?

Tapi ada juga spesis yang kadang2 rasa macam tak sedar diri. Walau kita tengok dia dah memang nampak macam makcik makcik & pakcik pakcik.. Kira ciri2 remaja tu memang dah tak ada la tetap dia perasan muda & nampak muda. Berpura2 masih umur muda walau umur dah senja nan merah. Semua orang nak di kakak & di abang kan dia.. Walhal orang tu bukan setakat rupa.. Umur pun 10 kali ganda lebih muda dari dia. Spesis ni pun ramai jugak aku pernah jumpa.. Kalau jumpa spesis macam ni aku ambil langkah meng hadik hadikkan dia je la. Yelah.. mengembirakan orang pun satu kebaikkan.. Jadi dengan meng adik adikkan dia akan buat dia rasa happy, maka dia pura2 je la nampak dia macam adik adik. hehehehe

Untuk golongan yang tak boleh terima hakikat bahawa zaman remaja dia dah lama berlalu elok la baca ni >> Ini Mungkin 5 Perkara Paling Menunjukkan Korang Dah Bukan Lagi Seorang Remaja Jadi Sila Sedar Diri. hehehe << Kalau dah ada ciri2 ni 'move on' je dengan hakikat anda yang dewasa. Tak payah nak budget remaja sangat. Tak payah nak hip hop sangat la kan. hehehehe

Moral of the story.. Nampak muda tak salah tapi agak nampak janggal yang umur dah tua dok buat perangai macam budak budak muda. Memang annoying sangat ok!

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

LOVE BITE LABAH LABAH BAHAYA BOLEH MENGUNDANG FITNAH

24.11.16 Suria Lekatlekit 3 Comments

LOVE BITE LABAH LABAH BAHAYA BOLEH MENGUNDANG FITNAH. Walaupun isu ni rasanya dah 2 hari berlalu tetap aku rasa nak mengulas jugak. Bukan apa rasa macam kelakar pun ada kontroversi yang melanda penyanyi antarabangsa yang berasal & memulakan karier nyanyian dia kat Malaysia. Sebab rezeki & bakat... dia melebarkan kerjaya seni dia ke peringkat antarabangsa. Siapa sangka peserta yang pernah uji bakat untuk rancangan Malaysian Idol & tak sempat pun berjuang dalam pertandingan tu kini di kenali di peringkat international.


Mesti yang tak tau terpinga2 sapa gerangan retis tu.. Alah si gadis yang terkenal dengan fesyen turban  tu la. Alah yuna.. Kalau mula2 dia tampil dengan imej bertudung, sampai keluar nama tudung yuna walau dia tak pernah mengeluarkan sebarang jenama tudung atas namanya kini dia dah tak bertudung.. Op's bukan free hair tapi dia kini tampil dengan imej turban

2 hari lepas kecoh pasal love bite yang kelihatan di leher Yuna.. Jadi Yuna terpaksa juga tampil memberi penjelasan supaya tak jadi fitnah yang maha besar. Kata dia bukan love bite tapi tu kesan gigitan labah - labah.. Kesian Yuna, kerana labah labah tak pepasal dia kena fitnah. Tu la Yuna lain kali rajin2 buang sawang.. Baru tak ada labah2 mencabul kehormatan katanya. Dah tu pandai labah2 pilih port panas nak gigit. Kat leher.. Memang mengundang prasangka la kan. Almaklum la Yuna sekarang kan berturban.. jadi memang la leher tu tak boleh nak cover.

Gambar Yuna Yang Menjadi Kontroversi ada love bite tu

Kesian Yuna sebab gigitan asmaradana labah labah tu & fesyen tudung dia yang tak cover leher tu dia di fitnah oleh nitezen media sosial. Kalau betul love bite dari someone yang beromen dengan dia.. Mustahil la dia tak cover sebelum upload gambar.. Takkan la nak tuduh dia sebenarnya dah kahwin senyap2 kat luar negara, love bite tu maybe masa dia honeymoon. Dia lupa dia kawen senyap - senyap.. tu yang lupa nak cover love bite kat leher. Jangan dok buat spekulasi sangat la. Dah dia kata labah2 gigit.. labah2 la. Yang selebihnya, hanya dia & Allah je yang tahu. Tak baik tau menuduh tanpa bukti.

Tapi kontroversi Yuna tak sepanas aksi aksi dalam filem ni >> 6 Aksi “Panas” Yang Ada Dalam Movie Underworld: Blood Wars! Ok Tutup Mata Ye << Yang ni mungkin ada peringkat umur tidak di galakkan menonton berbanding gambar Yuna dengan love bite labah labah di leher tu hehehehe.

Moral of the story.. Jika anda tidak mahu menjadi mangsa gigitan labah labah.. sila pastikan sawang2 di tempat anda tinggal, menginap atau tidur di bersihkan. Peace Yo! hehhehe

3 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

6 AKSI PANAS DALAM FILEM UNDERWORLD, BLOOD WARS YANG MESTI ANDA TAHU

23.11.16 Suria Lekatlekit 0 Comments

6 AKSI PANAS DALAM FILEM UNDERWORLD, BLOOD WARS YANG MESTI ANDA TAHU. Bagi peminat filem Underworld mesti dah tengok sequel dia yang sebelum ni, Underworld Evolution (2007), Underworld Rise Of the Lycans 2009, Underworld Awakening 2012 dan yang terbaru bakal di tayangkan tak lama lagi.. Pada Januari 2017. Walaupun bakal di tayangkan tahun depan tapi lebih kurang sebulan lebih je lagi kita nak melangkah ke tahun 2017 ni.


Bagi yang memang tak pernah ikuti filem ni dari episod pertama mesti tak tahu filem ni berkisahkan tentang apa.. Kisahnya tentang pertaruhan antara Lycans dengan vampire. Underworld ni mengisahkan tentang seorang perempuan yang membawa watak, Selene, yang menjadi hero dan heroin dalam masa yang sama. Bagi peminat filem aksi mesti suka la kan filem - filem macam ni. Kadang2 orang suka filem aksi ni sebab heroin dia seksi nak mampus walaupun ganas & lasak. Seperti kita sedia maklum filem barat macam mana pun mesti ada jugak adegan2 yang tak berapa sedap di tonton seisi keluarga.

Kalau tak ada aksi2 'romen'tik tu kadang2 aksi2 ganas pun kurang sesuai jugak untuk tontonan budak budak bawah umur. Pendek kata nak tengok filem luar ni kadang2 kena tapis dulu. Kena google review atau tengok dulu Trailer filem tu memastikan kalau nak bawa keluarga ia sesuai untuk tontonan semua lapisan umur. Jangan ingat klasifikasi 'U' tu tak ada aksi2 atau adegan2 yang tak sepatutnya, OK!

Jadi sebelum korang nak pergi tengok Filem ni tahun depan elok sangat korang baca ni >> 6 Aksi Panas Yang Ada Dalam Filem Underworld, Blood War << Benda ni pun penting jugak anda tahu untuk anda pastikan filem ni menepati citarasa korang & sesuai atau tak korang menontonnya. Takut korang menyesal je laburkan duit & masa kat pawagam tu nanti.

Jadi peminat filem aksi yang rasa dah cukup umur boleh la tengok. Kalau yang bawah umur pastikan anda pergi bersama keluarga ok! Jangan yang bawah umur tu gatal2 nak bawak gepren/boipren pulak beraksi dalam pawagam tu. hehehehe

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

VIRAL VIDEO PEREMPUAN CANTIK MENGAMUK, SEKADAR TAKTIK NAK LARISKAN PRODUK

23.11.16 Suria Lekatlekit 1 Comments

VIRAL VIDEO PEREMPUAN CANTIK MENGAMUK, SEKADAR TAKTIK NAK LARISKAN PRODUK. Dulu kecoh perempuan montel rakam video kononnya buat laporan polis sebab dia beli krim pelansing ni tapi bila dia pakai tak panas so dia tak puas hati. Katanya kalau tak panas macam mana nak bakar lemak dia.. Walhal memang produk tu dah mention awal2 bahawasanya krim tu memang tak panas tapi mampu melansingkan badan. Siap sebut nama produk banyak kali.. Akhirnya orang dapat detect itu cuma strategi marketing untuk memviralkan produk tu supaya orang tahu & beli.


Ok habis cerita terobek tu.. Ni yang terbaru. Kali ni tak guna minah montel tapi guna perempuan cantik,langsing putih gebu yang stylo milo macam retis datang serang satu kedai jual produk. Konon dia tak puas hati dengan produk yang mula2 katanya dapat menyembuhkan penyakit kencing manis mak dia..  tapi bila dia check kencing manis mak dia kat hospital katanya dari 15 turun ke 10. Dia tak puas hati sebab turun 5 jer (kat situ sebenarnya dia nak bagitahu produk tu berjaya turunkan level kencing manis mak dia).. Lepas tu dalam video tu tak tunjuk langsung muka orang yang dia maki. Kalau betul dia nak viral confirm la dia tunjuk muka orang yang jual & consult dia pasal produk tu. Confirm dia nak highlight orang yang kononnya menipu dia, ye dak? Ni tak dia video tu hanya fokus kat muka dia & produk tu.. Kat situ nampak sangat la.. saja buat video supaya jadi kontroversi seterusnya akan viral.

Muka cantik tapi marketing tak cantik sangat walau berkesan untuk di viralkan. Cuma orang yang percaya akan maki balik dia la.. hahaha

Alah.. trick sampah la cik kak Ooi.. Orang baru kenal media sosial mungkin terpedaya & percaya la kau betul2 tak puas hati dengan produk tu. Tapi bagi blogger macam den.. Memang selalu mengikuti perkembangan semasa di media sosial ni, nampak 'drama sangat' tau!! Trick2 macam tu kami dah tak terpedaya la. Kalau produk tu betul2 berkesan tak perlu kot nak guna taktik2 drama sangat yang nampak murahan macam tu. Tu kategori menipu jugak tu. Kalau tak tau macam mana nak perkenalkan produk hang tu meh sini bagi blogger buat review secara berjemaah. Kalau minat email je kat den lekatlekitgurl@yahoo.com.

Takpe la.. nampak berbakat jugak dia dalam lakonan hope Mejar David Teo ambil dia berlakon dalam filem seram akan datang. Sebab dia dah ada pakej yang David Teo nak.. cantik.. seksi & boleh berlakon tu sebagai bonus la kan.. hehehehe... Bagi watak hantu pun sesuai nampak garang tu sesuai jugak jadi hantu.

Moral of the story.. Tak payah tengok filem2 macam ni kat wayang dah >> 6 Aksi Panas Dalam Filem Underworld: Blood Wars! Ok. Bawah Umur Sila Jangan Tengok << membazir je beli tiket sebab kat media sosial sebenarnya lagi banyak drama panas boleh di tonton. hehehehe

P/S : Nak tonton video perempuan ni mengamuk tengok kat SINI

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

DASHBOARD BLOGSPOT BERWAJAH BARU

23.11.16 Suria Lekatlekit 3 Comments

DASHBOARD BLOGSPOT BERWAJAH BARU. Bagi seorang hyperblogger katanya.. hyperblogger kau!! Tak tau la dari mana muncul istilah hyperblogger ni kan.. Bukan apa nak mengambarkan blogger yang aktif di blog. Satu hari 2 - 3 entri. Almaklum la nak jadi blogger ni kena la rajin menghapdet. setakat setahun sekali hapdet tu pergi la tulis novel.. Penulis novel memang dia tak keluarkan novel terbaru sebulan sekai jauh sekali la setiap hari kan. Jadi yang malas tu pergi tulis novel je tapi Bagi yang rajin menulis.. elok la jadi blogger. hehehehe


Maaf la tuan - tuan dah puan.. Terkonar baring pulak. Padahal nak cerita pasal paparan baru kat ruangan dashboard blogspot je. Almaklum.. kerjaya seorang blogger ni memang hari2 kena buka blog. Memang tak sempat berhantu la blog tu walau banyak tulis cerita seram sebab hari2 dok mengemas, mengemop bagai. Jangankan bersawang berabuk pun tak sempat katanya. Jadi korang yang mana rasa nak guna khidmat blog nak beriklan atau review sebarang produk atau perkhidmatan anda pilih la blog2 yang aktif macam blog lekatlekit.com ni. Senang cerita hangpa pilih blog lekatlekit.com dah la.. Tak payah penat2 fikir lagi. hahahaha

Ya Allah.. bukan takat konar baring dah ni.. Terlebih kuak lentang pulak ceritanya. Ok ok.. kita kembali ke isu yang sebenarnya nak di perbesarkan kat sini tentang paparan baru dashboard blogspot. Ada sesapa yang belum bukan dashboard hari ni buka sekarang. Sebab blogspot dah update paparan baru yang aku rasa nampak lebih kemas, simple & sedap mata memandang.. Takde la banyak berubah sangat kecuali kat butang new post & warna dia yang lebih suci murni bagaikan gadis sunti yang masih dara gitu. Kat bahagian reading list pun nampak lebih kemas & menarik. Senang nak blogwalking ke blog2 yang kita follow jugak. Kemas & berada di tempat strategik berbanding dulu dia di bahagian bawah kan? lepas ada perubahan kat bahagian list nak ke menu2.. macam post dia letak list paling atas. Kalau sebelum ni overview duduk paling atas kan. Kat situ pun ada perubahan sikit.


Tu je sebenarnya nak bagitau. Korang semua dah tau kan.. Jadi tak perlu aku nak membebel panjang2 lagi kan? Saja je buat entri tak berilmiah sebagai warm up.. Macam la dah setahun tak update blog kan nak warm up bagai sedangkan blog aku ni tak payah warm up pun memang sedia panas, hangit & hangus sentiasa. hehehehe

3 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

TAHU MEMBACA & MENGENAL NOMBOR DI AWAL USIA, ANAK ANDA MUNGKIN HYPERLEXIA & HYPERNUMERIC

22.11.16 Suria Lekatlekit 1 Comments

TAHU MEMBACA & MENGENAL NOMBOR DI AWAL USIA, ANAK ANDA MUNGKIN HYPERLEXIA & HYPERNUMERIC. Zaman sekarang mak bapak memang obses nak anak - anak kalau boleh.. start boleh cakap tu nak terus boleh membaca. Konon nak anak dia nanti bijak & cemerlang dalam pelajaran. Aku pun mengajar anak aku di peringkat awal. Dalam 3++ shahila dah kenal huruf,number,warna, bentuk & beberapa perkara yang lain. Sebab aku tahu anak aku ada masalah dalam perkembangan dia terutama speech.. So, aku ajar la apa yang patut. At least dia boleh menyebut sesuatu untuk terapi dia bercakap juga.

Pun macam tu tetap aku lebihkan dia bermain walau aku selalu pupuk minat dia dengan buku. Tapi aku tahu dengan belajar akademi tak mampu untuk improve masalah low attention & behavior dia. So, aku kena juga ajar dia bersosial.. bermain dengan betul, menghormati, menunggu giliran & banyak lagi la. Tak mudah sebab kanak kanak macam shahila ambil masa yang agak panjang untuk belajar memahami keadaan & situasi.. Dalam usia 5 tahun pun tahap pemahaman dia kadang2 nampak tak berapa matang. Aku cuba tanya pendapat pakar dia.. Katanya kadang2 bukan dia tak matang mengikut umur tapi dia tak suka nak ikut arahan so apa kita minta atau suruh dia buat dia tak nak bagi kerjasama atau ikut. Sebab tu kadang2 nampak macam dia tak memahami sebenarnya dia nak orang sentiasa ikut dia bukan dia akan ikut orang lain. Tu yang berlaku bila permintaan dia kena reject dia tantrum atau menjerit. Sebab dia tahu dengan cara protes macam tu orang akan memenuhi permintaan dia dengan mudah. Tu cara dia manipulasikan keadaan. hehehehe. Tu pendapat pakar therapist dia la.


Belajar dari seawal usia. Dulu aku pun rasa dengan cara tu buat anak aku at least ada kelebihan dalam pelajaran tapi sebenarnya tidak.. Selagi masalah kelakuan/behavior dia tak di ubah, selagi tu dia susah sikit untuk ikut aktiviti belajar di sekolah jadi kebolehan dia dalam pelajaran mungkin tak menyerlah bila dia taknak menjawab exam. Dia suka menconteng buku bila dia bosan.. Kat situ aku belajar. Mengajar akademi di peringkat awal bukan perkara yang terbaik. Sepatutnya aku lebihkan aktiviti sosial & bermain dengan dia supaya dia memahami setiap perkara perlu di buat mengikut arahan. So, sekarang memang aku cuba lebihkan dia dengan bermain sambil belajar & terapi di rumah. Sebab tu aku pilih sekolah yang ada playschool & minta cikgu letakkan dia di kelas yang lebih muda tahun depan.

Itulah serba sedikit tentang anak aku.. Mungkin anak korang yang nampak normal & bijak.. Boleh membaca seawal 2 - 3 tahun. Mengenal hurul & number seawal setahun.. atau lebih senang faham anak ada mengenal semua tu seawal umur bawah 4 tahun.. Anda anggap dia seorang anak yang bijak.. Tapi mungkin jugak tidak. Sebab berkemungkinan anak anda adalah seorang Hyperlexia & Hypernumeric.

Apa itu hyperlexia & hypernumeric? Ia adalah satu 'disorder' (masalah) di mana kanak kanak tersebut jadi ketagih atau obses  membaca,huruf & nombor di bawah usia 5 tahun. Perkara ni mungkin menyebabkan masalah ini berlaku...

* mereka sukar untuk memahami arahan 
* mereka mempunyai kesukaran untuk bercakap
* mereka jarang dapat respond dengan soalan yg mudah apabila ditanya oleh ibu bapa seperti 'adik nak makan ke?' 'Adik nak ni?' soalan mudah,yang mana anak usia 2 tahun pun boleh faham tetapi mereka tidak faham dan tidak respond langsung
* mereka banyak 'echolalia'-meniru balik percakapan kita tetapi tidak faham pun apa yang dicakapkan
* kurang memulakan perbualan
* tiada komunikasi 2 hala
* tidak dapat bersosial dengan baik dengan rakan sebaya
* sangat obses dengan huruf dan nombor sehingga menunjukkan tingkah laku yang tidak dapat dikawal
* boleh membaca,mengenal huruf dan nombor tetapi sukar untuk mengaitkan apa yang diketahui dalam kehidupan harian
* kekuatan boleh dilihat dalam memori yang melibatkan deria penglihatan (visual) dan pendengaran (auditory) tetapi deria lain tidak menunjukkan tindak balas yang sewajarnya
sering dikaitkan dengan masalah Sensory Processing Disorder

Ada 3 karektor kanak kanak yang mempunyai hyperlexia & hypernumeric

1. Kanak2 yang kelihatan bijak apabila boleh membaca awal tetapi kurang interaksi sosial dan mempunyai masalah tingkah laku yang sukar untuk dikawal

2. Kanak2 Autism yang mempunyai hyperlexia yang ada 'splinter skills', keadaan di mana dia tahu banyak benda tapi benda yang dia tahu tu tak boleh digunakan di dunia nyata. Contoh macam ni.. terjadi dalam cerita Rainman yang dibintangi oleh Dustin Hoffman dan Tom Cruise. Dustin yang memegang watak seorang insan Autism tak nak naik flight sebab beliau sudah menghafal dalam kotak memorinya mengenai kejadian2 kemalangan kapal terbang yang pernah terjadi di seluruh dunia. Ini menunjukkan yang beliau mempunyai kebolehan mengingati banyak benda tetapi tidak boleh digunakan dengan baik di dunia nyata.

4. Kanak2 yang boleh membaca di awal usia tetapi mempunyai symptoms Autism tertentu tetapi hakikatnya bukan Autism.

Perkara begini berlaku di sebabkan keghairahan ibu bapa/pendidik yang mahukan pembelajaran akademi di mulakan dari peringkat awal untuk anak anak mereka. Kaedah belajar guna gadget & flashcard yang menjadi trend masakini pun sebenarnya ada risikonya. Yang ni aku pun buat sebab anak aku ada masalah low attention so kena attract dia dengan audio & visual yang menarik kalau nak suruh dia belajar.

Hyperlexia tidak hanya tertumpu kepada belajar huruf2 ABC tetap juga merangkumi huruf2 Hijahiyah. Alif ba ta bagai tu.. Islam pun dah bagi garis panduan dalam mendidik. Anak di bawah umur 7 tahun harus di beri didikan akhlak terlebih dahulu sebelum belajar mengaji al Quran bagai.

Tidak perlu untuk memastikan anak anda boleh membawa seawal usia di bawah 5 tahun. Kalau anak - anak yang dalam usia 5 tahun belum boleh membaca bukan di sebabkan mereka ada masalah 'masalah pembelajaran'. 'Masalah Pembelajaran' hanya boleh di kenalpasti bila kanak kanak itu berumur 6 tahun. Sekiranya kanak kanak yang dah memasuki usia 6 tahun mempunya masalah membaca & mengenal huruf & nombor berkemungkinan mereka ada masalah disleksia & dyscalculia

Jadi jangan obses untuk memaksa anak anda belajar membaca seawal usia 4 tahun kebawah. Perkara ni mungkin merbahaya kepada perkembangan anak - anak anda sebab kita tak tahu kemampuan & keupayaan otak anak kita setakat mana. Dalam usia tu sememangnya kanak kanak perlu lebih bermain bukan bukan belajar kerana waktu itu masa mereka meneroka dunia biarpun comot sebab bermain.

Credit Liyana Raya,
Occupational Therapist

Moral of the story.. Jangan obses nak anak nampak bijak & boleh tayang slip peperiksaan tadika kelas 4 tahun yang cemerlang tanpa sedar kita dah mencuri zaman kanak kanak anak anak kita. Ye.. bukan kita tak peruntukkan masa bermain tapi peruntukkan masa bermain tu terlalu sikit berbanding masa belajar. Dah la 3 - 4 tahun dah hantar sekolah.. kat sekolah belajar, balik rumah belajar lagi. Sedangkan kita dulu kebanyakkan mula belajar bila masuk darjah 1. Betul tak? Jadi sempena cuti sekolah ni elok la bawa anak anda enjoy bermain sambil belajar kat sini >> Ini Tempat Yang pasti menyeronokkan untuk anak anda sempena cuti sekolah. Bukan sahaja mereka boleh have fun malah dalam pada masa yang sama mereka belajar tanpa tekanan <<

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

BUANG BAYI DALAM KAWASAN MASJID DI PUJI & DIPANDANG MULIA OLEH MASYARAKAT

22.11.16 Suria Lekatlekit 1 Comments

BUANG BAYI DALAM KAWASAN MASJID DI PUJI & DIPANDANG MULIA OLEH MASYARAKAT. Semalam terbaca satu viral kat page Oh!media.. Alkisahnya seorang ibu meletakkan atau bahasa kasar membuang bayi dia di masjid bersama sekeping surat. Dalam surat tu menyatakan dia tidak mampu nak jaga anak dia. Di letakkan budak tu dalam kotak & di tinggalkan dalam masjid. Macam biasa aku pun spesis rajin juga membaca respond dari nitezen ni.. Majoriti sokong perbuatan dia dengan alasan dia tak berkemampuan & cara dia buang anak dia at least cara selamat. Takde la buang dalam longkang, dalam tong sampah atau dalam semak katanya...


Yer betul la dia letak anak dia tu kat tempat orang nampak elok & selamat tapi jangan ingat tak berisiko. Masjid pun sekarang bukan tempat selamat sangat dah sebab manusia sekarang dah tak takut dengan hukuman Allah.. Dalam masjid pun kita boleh nampak macam2 kejadian yang berlaku. Bukan setakat mencuri.. ada yang sampai berani nak menculik kanak kanak dalam kawasan masjid. Inikan bayi sekecil yang memang tak mampu protect diri sendiri. Bayangkan dapat kat sindiket perdagangan manusia.. Entah apa nasib baby tu kan? Tu salah satu risiko..

Yang kedua aku tetap tak bersetuju dengan perbuatan membuang anak even dalam kawasan masjid dengan alasan tidak mampu tu. Sebabnya.. Bagi aku banyak cara anak tu boleh di serahkan kepada orang lain dengan cara yang lebih baik & selamat. Bila aku cakap hantar je kat kebajikan masyarakat ada orang cakap.. Ingat senang ke? Banyak songeh nak ikut saluran undang undang ni.. Ok ok.. aku paham. Memang banyak prosuder nak kena buat. Tak nak ikut saluran undang2 dengan betul.. boleh je bagi kepada keluarga angkat yang nak jaga anak kau. Ramai orang yang nak anak tapi tidak di kurniakan rezeki.. Baru2 ni kes culik bayi kat hospital tu. Betapa dia nak anak.. sanggup buat perkara menyalahi undang - undang.

Nota yang di tinggalkan bersama seorang bayi dalam kotak di kawasan masjid

Dengan buang macam tu bagi kesan pada masa depan anak tu sendiri.Bayangkan dia besar & sejarah tertulis bahawa mak dia buang dia dalam kotak letak dalam masjid. Lebih menyedihkan berbanding mak dia serahkan dia pada keluarga angkat untuk di jaga. Dulu masa aku kerja kat sebuah proton dealer ada seorang perempuan datang nak beli kereta.. bila dia bagi maklumat diri dia sangat kesian bila tengok surat beranak dia.. banyak ruangan tiada maklumat. Nama ibu takde, nama bapa apatah lagi, tempat lahir semua tak ada.. Warganegara pun tak ada ok! Cuma kalau tak silap aku,  dia di beri PR je.. Tolong la fikir semua kesan tu sebelum buang anak dengan tiada identiti macam tu.. Kalau betul kau sayang tapi tak berkemampuan bukan cara tu kau nak selesaikan masalah.

Ramai orang positif dengan perbuatan wanita tu.. Aku nampak benda tu mengalakkan lagi orang lain buat perkara yang sama bila terlahirnya anak yang mereka tak mahu atau tak mampu bela. Jangan sampai satu hari nanti setiap hari ada saja bayi di letakkan kat kawasan masjid & masyarakat terus memuji & bersimpati kepada si pelaku. Tak mustahil masjid boleh jadi pusat pembuangan bayi jugak suatu hari nanti sebab kita terlalu positif pada perkara yang terang terang sebenarnya tidak betul caranya.

Kita kena tahu.. buang bayi menyalahi undang undang negara boleh di kenakan tindakkan undang undang. Jadi.. buat macam tu pun belum tentu si ibu terlepas dari masalah malah dia menambah masalah yang ada jika di sabitkan kesalahan. Kenapa kita perlu menggalakkan orang melakukan kesalahan? Bagi la solution yang lebih baik.. Jangan asal ada cerita sedih sikit kau dah rasa betul semua perbuatan yang memang salah tu. Jangan membandingkan perbuatan yang salah dengan kesalahan yang lain tak kira la yang lebih kejam atau tak. Sebab kau buang anak dalam longkang ke buang anak dalam kawasan masjid ke.. kedua dua perbuatan tu adalah salah.

Islam pun mengharamkan perbuatan membuang bayi ni. Anak tu di lahirkan bersama rezeki. Memang aku tak sokong perbuatan membuang bayi tak kira la kau buang kat tempat yang kau rasa selamat dengan keadaan anak tu yang sihat & baik. Jangan hanya fikir masalah si ibu & minta orang duduk di tempat dia membayangkan apa dia tanggung & rasa.. Cuba letak diri anda dalam nasib si anak yang mungkin akan membesar, remaja & dewasa bersama sejarah hidup yang tercatat kisah dia yang pernah di buang ibu dalam kotak bersama sekeping nota sedih. Aku yakin dia juga akan mempertikai.. kenapa ibu dia pilih cara 'buang' bukan menyerahkan dia kepada orang yang layak menjaganya sebagai anak angkat?

Moral of the story.. Tak perlu menegakkan benang yang basah & tak perlu membetulkan apa yang salah. Tolong!! Jangan mengalakkan orang lain membuat kesalahan.. Cara tu tidak menyelesaikan masalah.

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

BEDAK RUAM BAYI UNTUK MASALAH RUAM,EZCEMA,GATAL,KURAP,PANAU,KUDIS & JERAWAT

21.11.16 Suria Lekatlekit 0 Comments

BEDAK RUAM BAYI UNTUK MASALAH RUAM,EZCEMA,GATAL,KURAP,PANAU,KUDIS & JERAWAT. Hari ni kita jadi parenting blogger sekejab yer. Almaklum la blog lekatlekit ni semua niche pun dia nak sapu.. Konon nak jadikan blog yang mempunyai kepelbagaian informasi katanya. Macam pasaraya jugak.. Semua ada.. Jadi hari ni kita buat entri mak mak sikit. Sebab aku rasa benda ni sangat penting terutama mereka yang mempunyai anak kecil.


Bagi yang baru melahirkan anak atau anak masih di peringkat bayi ni memang tak boleh nak lari dari masalah anak kena ruam kan? Macam aku dulu pun masa anak aku masih di fasa bayi masalah ni memang ada. Kadang2 berulang kali ia berlakon dalam tempoh bayi tu. Jadi hari ni aku nak memperkenalkan produk yang boleh menyelesaikan masalah ruam pada bayi.

Testimoni Masalah Eczema pada bayi

Sebagai pengenalan tentang produk ni.. Bedak Ruam Bayi di hasilkan daripada 100% dari tanah liat putih yang telah dicampurkan dengan air galian asli. mampu menyelesaikan pelbagai jenis penyakit kulit seperti Ekzema, Psoriasis, Gatal-gatal, Kurap, Panau, Kayap, Ruam susu (bayi), Ruam panas, Kudis, Kudis buta, Cacar air , Jerawat, luka dan lain-lain masalah kulit. Jadi kat sini korang boleh simpulkan walau nama dia bedak ruam bayi kegunaan dia bukan hanya untuk bayi malah untuk seisi keluarga. Tak kira la dari sekecil bayi sehingga setua bangka manusia. hehehe

Testimoni yang berjaya

Kelebihan produk ni adalah..

* Bedak ini dihasilkan daripada 100% tanah liat yang mengandungi mineral semulajadi.
* Ia mengandungi mineral semulajadi yang bertindak menyerap segala kotoran dan toksik yang terdapat pada kulit.
* Cepat meresap dalam kulit. Kulit terasa sejuk dan lembut.
* Lebih jimat kerana 1 bekas boleh bertahan untuk beberapa bulan.
* Tidak mahal & sangat berkesan.
* Bebas Paraben dan juga bahan-bahan kimia berbahaya.
* Selamat untuk anak anak anda terutama yang masih bayi, sebab kandungannya dari 100% bahan semulajadi seperti tanah liat putih dan air galian yang telah ditapis secara khusus.
* Ruam Bayi Powder ini menjadi pilihan ramai ibubapa untuk bayi mereka terutama masalah berkaitan ruam. ramai yang memberi feedback positif selain ia murah dan berkesan! Banyak testimoni pelanggan yang sangat berpuas hati.


Ada satu testimoni seorang pengguna yang mengidap penyakit mengidap penyakit kulit yang dinamakan Psoriasis.  lebih 10 tahun dia menderita penyakit tu sejak dari umur 28 tahun. Macam macam cara dia cuba merawat penyakitnya termasuk ubat ubatan yang di ambil dari hospital tapi tidak berjaya. Malah penyakit psoriasis dia semakin teruk sehingga merebak ke bahagian kepala. kesan dari ubat ubatan tu dia mendapat penyakit steroid. Akhirnya dia cuba rawat penyakit tu dengan menggunakan kaedah tradisional. Iaitu dengan menggunakan Produk 100% dari tanah liat putih yang telah dicampurkan dengan air galian asli. Dengan izin Allah.. penderitaannya dapat di pulihkan. kaedah tradisional ini adalah daripada kaedah yang diajarkan oleh Nabi Muhammad S.A.W. Iaitu merawat penyakit dengan menggunakan tanah dan air. Jadi anda tidak perlu ragu ragu untuk menggunakan bedak ruam bayi. Terbukti selamat sehingga boleh di makan. Jadi tak risau kalau budak2 yang termasuk ke dalam mulut bedak ni. Sebab ia berasaskan bahan semulajadi.

Contoh penyakit Psoriasis

Produk yang selamat berkesan & laris seperti kita sedia maklum menjadi sasaran untuk orang meniru & mengeluarkan produk palsu. Jadi penting untuk kita tahu yang mana satu produk Bedak Ruam Bayi yang original & tidak. Salah satu yang mesti anda tahu.. Bedak Ruam Bayi tidak pernah menukar nama atau packaging. Bermakna ia kekal dengan nama Bedak Ruam Bayi & packaging yang sama seperti gambar di bawah...

Bedak Ruam Bayi Original. Selain dari nama, label & packaging macam ni mohon berhati hati sebelum membeli

Jadi kesimpulannya.. selain dari nama & label seperti yang di terangkan jika anda ternampak produk yang seakan akan sama tapi nama & packaging ada sedikit perbezaan sila berhati hati sebelum membeli...


Sekiranya anda berminat mencuba produk ni boleh hubungi..
HQ En. Hafis : 013 480 6787 (Bahagian Pemasaran)
Puan Nurul : 017 6239935 ( Produk Owner) 

Atau untuk keterangan lanjut tentang produk boleh layari

Semoga dengan perkongsian ini dapat membantu mereka yang memerlukan nak2 lagi yang mempunyai bayi kecil mengidap ezcema ni. Di ingatkan ia adalah ikhtiar, yang menyembuhkan adalah Allah SWT tapi sebagai manusia kita di tuntut berusaha.

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!