INI YANG BERLAKU BILA ANDA TAIP 'SELAMAT TAHUN BARU' DI FACEBOOK

31.12.16 Suria Lekatlekit 0 Comments

INI YANG BERLAKU BILA ANDA TAIP 'SELAMAT TAHUN BARU' DI FACEBOOK. Masing2 kecoh pasal ni kat facebook. Bagi yang tak berapa facebook mania tu mungkin terlepas tahu fenomena yang sedang berlaku hari ni. Jadi sebagai blogger yang prihatin katanya.. Nak2 lagi aku malam tahun baru melepek je kat rumah. Tak kuasa dah nak berebut dengan ramai orang semata mata nak tengok bunga api katanya.. Maka sambut new year kat rumah je la. Lagipun tak ada beza pun.. Esok tetap la 1 Januari 2017 kalau kau keluar atau tak tengok bunga api malam ni.


Berbalik pada fenomena yang tengah viral sejak siang tadi.. Mesti ramai mula test taip 'Selamat Tahun Baru' kat facebook masing - masing kan? Termasuk la aku.. Nak tau juga apa yang best sangat bila taip "Selamat Tahun Baru' atau 'Happy New Year' kat facebook. Rupanya ni yang berlaku...

Lepas anda taip 'Selamat Tahun Baru' atau Happy New Year' & clik post akan keluar la letupan bunga api.. Katanya siap sound effect tapi apsal aku tak dengar apa2 bunyi pun. Letupan bunga api tu keluar la macam gambar kat bawah ni..


Macam macam la si mark ni nak mengembirakan pengguna facebook kan? Yelah.. bagi yang tak berkesempatan nak tengok bunga api kat luar boleh la tengok bunga api kat facebook jer.. Ok la tu dari tak nampak bunga api langsung kan...

Apapun di kesempatan ni aku nak ucap selamat tahun baru buat semua pengunjung & pembaca setia blog lekatlekit.com. Moga tahun depan bertambah pembaca blog lekatlekit ni yer.. Marilah kita Aminkan bersama sama. hehehehe

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

SEBELUM MENJELANG 2017 JOM DELETE BROKEN LINK DI BLOG

31.12.16 Suria Lekatlekit 3 Comments

SEBELUM MENJELANG 2017 JOM DELETE BROKEN LINKS DI BLOG. Aku serius memang rajin menghapdet blog. Satu hari paling2 dua ke tiga entri aku up. Tapi sangat la terhad ilmu aku pasal berblog ni.. Nak2 lagi bab nak jaga maintenance blog katanya. Ternampak post dari blogger lain pasal broken link.. Rasanya dulu aku dah pernah cuba buat tapi sebab kekurangan fahaman dalam bab tu maka aku biarkan ia berlalu. Sebab rasa benda penting untuk menaikkan prestasi blog di carian google maka untuk kali ni aku rajin sikit la nak buat.

Sebagai pengenalan apa itu broken links & kenapa anda perlu membuangnya dari blog anda. Broken Link adalah pautan rosak yang terdapat di dalam blog anda. Broken bermaksud mati, rosak, pecah dan link pula bermaksud pautan, tautan, jaringan, laluan. Pasti ada banyak link rosak ini berada di dalam blog anda dan ini akan menjejaskan SEO di blog anda. Biasanya kita jumpa dengan link ini dengan mendapat masej seperti berikut "Page Not Found", "Error 404 Not Found". Kalau dalam istilah bahasa Melayu ialah sejenis pautan yang rosak "Ralat", "404-Halaman Tidak Dijumpai".

Dari tutorial blogger lain maka aku pun check la berapa broken link yang ada dalam blog aku.. Kebanyakkan backlink ke blog atau website lain termasuk link link iklan 8share yang dah lama. Walaupun beratus istiqomah jugak aku buat pelan pelan.. Memang takkan mampu habis untuk 1 hari ni at least berkurang sikit. Takpe la aku akan delete dari masa ke semasa sampai habis bila ada masa terluang. Jadi bagi blogger lain yang nak delete broken links kat blog korang tapi tak reti meh la sini nak bagi tutorial sikit..

1. Mula2 korang kena ke clik website ni dulu --> http://www.brokenlinkcheck.com/

2. lepas tu masukkan url blog anda kat kotak ni. Rujuk gambarajah di bawah


3. lepas korang dan masukkan url blog korang clik find broken links button tu dia akan keluar macam ni...


4. Masukkan security code & clik Find broken links now. Lepas tu dia akan scan semua broken links di blog korang & akan keluar paparan macam ni..


5. Cara nak delete broken links tu ada clik pada link src & dia akan keluar paparan coding yang yang highlight dengan backgroun warna pink. (Rujuk gambarajah pertama). Kalau nak tahu kat mana entri yang mempunyai broken links tu cuma clik pada url. Dia akan keluar entri yang mempunyai broken link. Atau  korang boleh je search tajuk entri di ruangan post kat blog. Cuma cari broken link tersebut & buang saja. Boleh rujuk gambarajah di bawah.

Contoh broken links yang ada dalam entri aku. Cuma perlu remove sahaja

Nak cari broken links tu memang tak susah tapi nak delete satu persatu broken links yang beratus macam aku ni sebenarnya tak mudah. hahahahaa

Moral of the story... Rajin2 la check broken links kat blog korang. Jangan setahun sekali nak buat jenuh nak delete beratus broken links macam aku hahahaha.

3 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

KEPALA KEMALUAN KANAK KANAK 9 TAHUN YANG TERPOTONG MASA BERKHATAN TIDAK BERJAYA DI SAMBUNGKAN SEMULA

30.12.16 Suria Lekatlekit 1 Comments

KEPALA KEMALUAN KANAK KANAK 9 TAHUN YANG TERPOTONG MASA BERKHATAN TIDAK BERJAYA DI SAMBUNGKAN SEMULA. Rasanya ramai yang dah tahu kes pasal seorang kanak kanak 10  tahun yang melakukan khatan di sebuah klinik swasta tapi malangnya doktor yang melakukan proses khatan tersebut tersilap potong hingga kepala kemaluannya terputus. Maka kanak kanak tersebut di hantar mendapat rawatan ke HKL untuk proses penyambungan semula.


Yang ni kes kedua pulak katanya.. Berlaku kepada seorang kanak kanak lelaki 9 tahun bila doktor terlebih potong hingga menyebabkan kepala kemaluannya terputus. Mula2 di hantar ke sebuah hospital di subang jaya tapi di sebabkan hospital tersebut tidak punya kepakaran dalam bab tu terus di refer ke HKL untuk proses penyambungan semula.

Tapi malangnya selepas seminggu doktor menyambungkan semula kepala kemaluan kanak kanak tersebut.. ia bertukar jadi kehitaman maka tiada pilihan lain terpaksa la doktor membuangnya semula. Alahai dik.. kesiannya kau. Atas kecuaian orang lain kau terpaksa menanggung kesan ni seumur hidup. Saman memang boleh saman.. Tapi mampukah duit saman tu menyempurnakan semula apa yang jadi kurang sempurna.

Sumber Harian Metro

Tak tau la macam mana doktor tu boleh tersilap potong.. mengantuk ke hapa pun tak tau. Betul la benda dah nak jadi bukan kita rancang tapi setiap apa yang berlaku tu pasti ada alasan & sebab musababnya... Sebabnya tetap la sebab kecuaian...

Aduhai trauma budak2 nak berkhatan lepas ni.. Dulu zaman tok mudim kampung jarang nak dengar kes terlebih potong macam ni. Bila guna teknologi potong dengan laser ni.. Macam macam pulak kes berlaku. Yang mudah kalau di ambil mudah sangat memang jadi musibah. So jadikan pengajaran.

Moral of the story.. yang berlaku dah berlaku hope adik2 ni mampu teruskan hidup macam manusia lain. Mungkin Allah nak bagi sesuatu yang lebih besar di sebalik ujian berat macam tu.

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

WALAU DI ANGGAP TIDAK KENAL HURUF TAPI DAH BOLEH TULIS NAMA SENDIRI SELEPAS AMALKAN ESSENTIAL OIL

29.12.16 Suria Lekatlekit 4 Comments

WALAU DI ANGGAP TIDAK KENAL HURUF TAPI DAH BOLEH TULIS NAMA SENDIRI SELEPAS AMALKAN ESSENTIAL OIL. Seronok tau bila boleh tengok progress anak yang nampak semakin laju bila kita amalkan sesuatu produk. Tak sabar nak share dengan orang lain supaya orang yang memerlukan sama sama dapat manafaat & kebaikkan. Sebab aku percaya dengan berkongsi kebaikkan dengan orang lain, kita akan sama2 mendapat kebaikkan tu. So, tak payah kedekut sangat kan..

Comel kan tulisan shahila bila menulis hahahaha

Dah masuk bulan kedua shahila amalkan pengambilan produk Young Living Essential Oil untuk focus blend. Kesan dia pada shahila boleh nampak seawal 3 hari. Nanti korang boleh baca entri sebelum ni yang aku share pasal perkembangan shahila selepas guna essential oil, focus blend ni. Seperti semua sedia maklum shahila ada masalah dalam perkembangannya.. Sebab kekurangan dia memang tak nampak dengan mata kasar so selalunya orang nampak dia macam budak2 normal yang lain. Kena mendekati & mengenali dia.. Baru akan nampak kekurangan dia tu. Baru2 ni shahila di refer ke pakar psychologist kanak kanak untuk membuat IQ test & dignosis. Malangnya shahila kurang bagi kerjasama sebab masalah low attention (Kurang Tumpuan) & Speech Delay (Lambat bercakap). Walaupun shahila dah masuk kategori Verbal (boleh bercakap) tapi masih dalam level speech delay. Sebab komunikasi dia masih di tahap kanak kanak 3 tahun setengah macam tu menurut doktor.

Dalam laporan review & IQ test tu ada perkara aku tak puas hati dalam laporan di keluarkan di mana tertulis shahila masih tidak mengenal beberapa huruf, nombor & bentuk.. sedangkan test yang di buat keatas shahila cuma memadankan gambar jer. Macam mana seorang pakar boleh menulis laporan macam tu tanpa ujian. Sedangkan shahila kenal huruf, nombor & bentuk sejak umur 3 tahun setengah. Mustahil dia boleh menulis ejaan perkataan yang aku sebut kalau dia tak kenal huruf. Mustahil dia boleh membaca 1 - 100 kalau dia tak kenal nombor. Kadang2 dia membentuk nombor2 sendiri guna magnet nombor kat peti ais. Walau bukan dalam susunan yang betul dia boleh baca semua nombor yang aku tanya dengan betul. Dia tidak menghafal seperti yang doktor sangka tapi aku tahu shahila kenal semua number & huruf. Takpe aku just ignore semua yang aku rasa tidak tepat berkaitan shahila sebab aku lebih tahu tentang anak aku berbanding orang lain yang tak bersama dia hari hari. Dalam perjumpaan yang singkat doktor pun kadang2 boleh buat silap dalam penilaian dia. Aku terus ajar dia kat rumah macam biasa. Takde apa yang buat aku rasa down pun..

Kalau nak tengok banyak lagi aktiviti & perkembangan shahila boleh follow IG : @lalalekatlekit kat sini susah nak upload video2 dia belajar.

Sekarang shahila dah semakin boleh menulis & mengeja banyak perkataan.. Sebelum ni pun dia dah tahu membaca sikit sikit tapi bila kita suruh tulis apa2 perkataan memang susah even nak ajar tulis nama sendiri pun cukup payah dia nak bagi kerjasama. Bagi dia menulis perkataan tu perlu ambil masa yang lama berbanding menulis huruf macam ABC... Kalau membaca tu dia nak juga sebab hanya perlu tengok & sebut je kot. Tu pun tak lama sekejab sekejab je. Bukan tak reti tapi dia tak boleh fokus pada sesuatu perkara dalam jangkamasa yang lama. Baru2 ni dia bagi kejutan..dia menulis sendiri nama dia. Ya Allah.. Dalam usia 5 tahun dengan masalah yang dia ada.. Dia berjaya menulis nama sendiri & beberapa perkataan yang lain. Alhamdulillah.. Tumpuan dia pun semakin baik bila dia boleh menulis lebih dari 12 perkataan dalam 1 masa. Melukis pun dah semakin nampak dia pandai menggunakan imaginasi. Kalau dulu awal tahun serius hanya menconteng memang tak ada nampak gambaran apa2 pun dalam lukisan dia. Alhamdulillah selepas lebih dari sebulan amalkan Essential Oil Focus Blend banyak sangat perkembangan positif yang dia tunjuk. Salah satu dulu dia memang tak reti guna konsep melukis & mewarna. Baru2 ni aku nampak dia melukis kemudian dia mewarna lukisan dia sendiri berbanding sebelum ni dia kalau lukis just lukis je la.. Kalau mewarna dia akan mewarna pada lukisan yang dah di cetak pada buku atau kertas. Sekarang dia boleh melukis & mewarna lukisan dia dengan guna pelbagai warna sebab dulu kalau dia mewarna dia just guna satu warna je. Lagi satu dia boleh focus 2 perkara dalam 1 masa.. Sambil tengok Tv sambil dia melukis & mewarna. Fokus dia pun dah semakin lama & baik berbanding dulu. Alhamdulillah.. Tu antara perkembangan yang baik untuk persediaan dia ke tadika tahun depan. Hope dia boleh duduk & belajar macam budak2 lain nanti.

Video yang sempat aku record masa shahila menulis nama dia sendiri

Untuk masalah Behavior (kelakuan) pun nampak perubahan yang banyak. Kanak kanak yang ada masalah attention memang sukar duduk statik di sesuatu tempat dalam tempoh yang lama.. Dia akan nak sentiasa bergerak setiap 5 - 10 minit. Nak2 kat tempat yang dia rasa boring. Baru2 ni ada bawa dia pergi planetarium negara.. So kali kedua shahila kami bawa masuk tengok teater kat planetarium tu.. Memang shahila nampak tak berminat sangat nak tengok tentang angkasa lepas. Dengan sound effect yang kadang2 buat dia rasa seram tu.. lagi la dia tak nak tengok. Tapi yang bagusnya dia tetap duduk diam & tak bising atau mengamuk sampai habis tayangan. Yang best habis je tayangan terus dia cakap.. 'Dah habs". Macam nak bagitau lega sangat bila dah habis. hehehehe. Kalau dulu confirm dia dah nak bangun & bergerak atau mengamuk nak keluar. Alhamdulillah.. Dia dah boleh behave kat tempat2 yang memerlukan dia duduk diam dalam tempoh yang lebih dari 30 minit.

Dari segi komunikasi Alhamdulillah semakin banyak dari masa ke semasa selain echolalia. Dia dah pandai menggunakan ayat untuk bercakap pada situasi yang betul.Dia nak cakap apa2 sekarang ni dia dah boleh bagitau dengan cara komunikasi dua hala. Insya Allah.. Akan berkembang lebih baik dari masa ke semasa.

Selain tu dia lebih dengar kata la & kurang tantrum bila dia tak dapat sesuatu. Kalau dulu, pantang kena reject permintaan dia confirm mengamuk walau tantrum dia tak lama.. Kalau kat rumah ni aku bagi arahan apa2 pun banyak dia boleh buat dah. Walaupun doktor anggap dia menghafal rutin bukan memahami arahan tapi aku sentiasa test dia dengan task2 baru.. Benda2 yang mungkin aku tak pernah minta dia buat & aku akan tiba2 suruh dia buat. Yup banyak jugak dia faham & tahu buat. Bagi aku doktor berpendapat macam tu sebab shahila susah nak bagi kerjasama setiap kali appointment dia dengan doktor.. Kadang2 dia malu.. kadang2 memang faktor masa. dia dah letih, mengantuk.. Yelah.. kalau appointment kat hospital tu dari pagi sampai pukul 1 - 2 baru dapat turn jumpa doktor. Time tu dia memang kadang2 dah mengantuk.. So, dia dah taknak bagi kerjasama untuk apa2 aktiviti dah dengan doktor.

Lagi satu.. Shahila sekarang suka selfie ok! Normally budak yang ada masalah low attention ni memang susah nak tengok camera ambil gambar, tapi shahila ni sekarang kalau nampak je aku atau bapak dia nak selfie.. time tu la dia nak posse jugak. Dia pun pandai dah buat posse ok! Lagipun shahila punya eye contact memang dah ok berbanding masa umur dia 2 - 3 tahun dulu. Takde masalah respond bila di panggil. Cuma selepas amalkan essential oil, focus blend ni dia banyak tunjuk ciri2 yang biasa ada pada kanak kanak tipikal. Yang paling penting sangat suka meniru. Behavior ni maybe ada pada kanak kanak yang masuk usia 2 tahun.. Tapi shahila baru ada dalam usia 5 tahun. Aku ni kan suka makeup jadi anak aku pun pantang jumpa makeup jugak la.. Kalau masak.. pun dia nak join buat apa yang kita buat. Shahila tak ada sangat sikap yang suka berada dalam dunianya sendiri sebab dia lebih suka apa2 aktiviti ada yang join dia bersama. Bermakna kalau dia nak bermain atau belajar dia suka kita participate jugak. Kalau dulu dia suka menyanyi jer.. Sekarang dia dah boleh ikut step tarian dari lagu kanak kanak yang dia tengok. Tu pun satu perkembangan yang baik juga bagi aku.

So, far.. Shahila nampak semakin baik perkembangan dia tak kira dari segi pelajaran & kelakuan dia selepas aku amalkan secara consistent essential oil, focus blend ni. Sebab dalam flavor essential oil yang di gunakan untuk focus blend memang ada khasiat2 yang membantu kanak2 lebih focus, lebih tenang & boleh meransang perkembangan pertuturan bagi anak2 yang speech delay.. Juga sesuai untuk kanak kanak yang ada masalah hyperactive. Bila kanak - kanak lebih tenang dia akan lebih focus apa saja yang  diajar & dia boleh ikut. Untuk Perkembangan otak shahila pun aku nampak sangat membantu sebab nampak dia lebih cepat belajar walau sekali je aku ajar. So, tak kira la anda ada anak yang normal atau ada masalah autisme, disleksia, hyperactive, slow learner atau apa2.. Boleh cuba produk young living essential oil ni. Salah satu ikhtiar selebihnya tetap kena usaha, doa & tawakal. Yang Maha memberi kesembuhan adalah Allah SWT.

Essential oil,Focus Blend

Kalau berminat nak cuba untuk anak anak anda boleh hubungi :

Puan Shareena Shaifudeen : 013-3993407
Facebook : Shareena Shaifudeen

4 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

BIAR AKU JADI PENUNGGU EPISOD 4.. KEJAMNYA AFEEF TINGGALKAN IFFAT TANPA KHABAR

29.12.16 Suria Lekatlekit 0 Comments

BIAR AKU JADI PENUNGGU EPISOD 4.. KEJAMNYA AFEEF TINGGALKAN IFFAT TANPA KHABAR. Untuk episod 4 ni aku masih berpeluang menonton drama adaptasi Novel Biar Aku Jadi Penunggu.. Jalan cerita dia pun nampaknya dah semakin best untuk di layan.. erkk.. rasanya dari episod pertama pun memang boleh layan rasanya. hehehehe


Jadi sambungan semalam lepas hantar Afeef kat Airport Iffat terserempak dengan seorang kawan satu sekolah merangkap kawan si Damia tu.. Bila tahu damia juga berlepas ke luar negara pada hari yang sama Afeef flight perasaan curiga & cemburu tu mula muncul tapi Iffat tak layan sangat. Malam selepas tu Afeef call & just cakap dia dah sampai kemudian end call sebelum Iffat sempat bercakap apa2. Si Iffat memang sentiasa positif jer.. dia anggap handphone Afeef habis kredit.  Selepas sebulan Afeef ke luar negara hanya sekali je Afeef call Iffat iatu masa dia baru sampai lepas tu dia tak pernah call lagi. Walaupun dia kecil hati jugak Afeef tak hubungi atau balas email dia.. Iffat tetap mendoakan yang terbaik untuk Afeef. Bukan je Iffat, malah keluarga dia sendiri pun dia tak hubungi & bila mak dia call pun dia tak pernah jawab. Geram pulak hati kita ni, wak!! Rasa nak tunjal2 je kepala Afeef tu tau!! Tapi mujur Iffat mendapat keluarga mertua yang sangat supportive yang sentiasa memberi kata kata yang menyedapkan hati Iffat.

Dalam pada masa yang sama Iffat juga terpaksa menjadi orang tengah untuk abang dia yang tengah nak tackle kakak ipar Iffat iatu kakak kepada Afeef. Tapi dua2 ni jenis pemalu.. So, masing2 tak nak mulakan. Kaklong si Afeef tu seorang balu kematian suami akibat kemalangan. Dalam episod ni akhirnya kebetulan mereka terserempak & bertemu juga. So masing2 ambil peluang duduk & bercerita. Abang Iffat pun ambil kesempatan meluahkan perasaan pada kaklong Afeef.

Dalam episod 4 ni Iffat pun dah habis belajar.. Maka dia dia pun merancang untuk bekerja la. Maka bermula la rutin mencari kerja tapi nampak rezeki dia tak semudah kawan kawan dia yang habis belajar terus dapat offer bekerja di syarikat milik keluarga salah seorang kawan mereka, Raff. Alah yang suka kat iffat dalam diam tu.. Iffat juga di offer tapi dia menolak sebab dia tahu perasaan lelaki tu pada dia.. Maka dia taknak benda tu nanti jadi masalah pada dia

Tanpa pengetahuan Iffat.. Raff membantu dia mendapatkan pekerjaan di sebuah syarikat dengan bantuan seorang kawan sebab dia tahu Iffat takkan bekerja di syarikat dia..

Selepas 3 tahun.. Afeef masih menyepikan diri tanpa khabar & tidak pernah menghubungi Iffat sepanjang dia berada di luar negara. Iffat masih tertanya tanya apa sebab dia di perlakukan macam tu. Yelah.. Hati mana tak hancur.. lepas kawen di tinggalkan dengan alasan nak sambung belajar di luar negara lepas tu langsung tak di hubungi. Tinggal bini bagai di gantung tak bertali.. Tak boleh aku!! Geram dah ni!! Nanti kau Afeef!! erkk.. ter emo pulak!

Tapi Iffat tetap setia menunggu atas nama seorang Isteri walaupun orang lain rasa apa yang Iffat setia & tunggu itu adalah perkara yang sia sia.. Tapi kalau dah sayang kan.. Apa nak di kata. Masih berharap sang suami kembali kepangkuan dia.

Dalam Episod ni juga.. Afeef kembali selepas bertahun hilang khabar.. Lepas tu bersambung. Apa berlaku seterusnya.. Tunggu je minggu depan ok! Jangan gelojoh sangat. Tengok macam aku ni sabar tengok sampai 4 episod tanpa skip. Bukan senang tau aku nak follow drama slot akasia macam ni. Hanya drama terpilih je tau.. hahahaha

Nampaknya drama ni tak meleret sangat untuk minggu pertama. Semua jenis straight to the point. Maka aku pun tak jemu sangat la tengok. Bagus pengarah drama ni tak ada babak2 yang tak penting dalam drama ni. Jadi tunggu minggu depan adakah masih ada review di blog lekatlekit.com drama ni? Wallahualam...

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

PENYANYI VETERAN TAN SRI DATO S.M SALIM MENINGGAL DUNIA

29.12.16 Suria Lekatlekit 0 Comments

PENYANYI VETERAN TAN SRI DATO S.M SALIM MENINGGAL DUNIA. Innalillahhiwainnalillahhirojiun.. Salam takziah buat seluruh ahli keluarga Penyanyi Tan Sri Dato SM Salim yang di khabarkan menghembuskan nafas terakhirnya hari ni di kediamannya akibat sakit tua. Moga di ampuni segala dosa dosanya & Di tempatkan beliau di kalangan orang orang yang beriman..


Tan Sri Dato S.M Salim atau nama sebenarnya Sheik Salim Sheikh Muhammad Al Mahros seorang penyanyi veteran yang pernah terkenal dengan lagu2 irama Malaysia seperti pandang pandang, jeling jeling & pernah berduet dengan artis artis terkenal di Malaysia seperti Dato Siti Nurhaliza. Sememangnya nama SM Salim bukan lagi asing di dalam dunia hiburan tempatan.


Allahyarham pernah mendapat anugerah Biduan negara pada tahun 1990 oleh Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan di atas sumbangan dan perjuangannya yang bukan sahaja memartabatkan lagu-lagu Melayu klasik dan tradisional tetapi juga memastikan genre muzik tersebut tidak pupus dalam ingatan penggiat muzik generasi muda.


Kini hanya tinggal kenangan & lagu lagunya sahaja.. Perginya satu lagi bintang di persada seni negara. Semoga jasa jasa beliau kepada industri seni tempatan terus di kenang walaupun suara & jasadnya tiada lagi di dunia ni. Moga roh Allahyarham damai di sana.. Alfatihah.

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

TAN SRI DATO S.M SALIM BELUM MENINGGAL DUNIA

29.12.16 Suria Lekatlekit 0 Comments

TAN SRI DATO S.M SALIM BELUM MENINGGAL DUNIA. Mula tersebar gosip yang kononnya Penyanyi vateran lagu2 melayu klasik & tradisional Tan Sri Dato S.M Salim meninggal dunia. Manusia kan.. Asal orang tu sakit & tenat jer mula ambil kesempatan nak menyebarkan berita konon orang tu meninggal dunia. Macam mana la Awal Ashaari tak kata blogger ni suka sangat nak tulis cerita retis meninggal dunia. Kerana blogger macam tu la buat blogger2 lain pun turut terpalit dengan pandangan serong masyarakat.


Tan Sri S.M Salim masih dalam kondisi yang agak tenat tapi masih bernyawa.. Jadi kita doakan je la semoga beliau di beri apa yang terbaik dalam kondisi beliau sekarang. Semoga Allah meringankan kesakitan & permudahkan segalanya buat beliau. Ajal & maut tu semua kerja Allah. Semuanya dah tertulis.. so tak payah kita nak ambil alih pulak kerja Tuhan nak mematikan orang tak tentu pasal dalam penulisan kita ni.

Menurut sumber berita yang aku baca Tan Sri Dato S.M Salim sekarang masih menggunakan bantuan oksigen. Harap semuanya akan semakin baik.. Insya Allah..

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

BIAR AKU JADI PENUNGGU EPISOD 3.. AFEEF MULA CEMBURU DENGAN IFFAT

28.12.16 Suria Lekatlekit 2 Comments

BIAR AKU JADI PENUNGGU EPISOD 3.. AFEEF MULA CEMBURU DENGAN IFFAT. Nampaknya aku memang melekat lekit dengan drama ni sebab penangan Ashraf muslim kembali berlakon. Entah kenapa suka sangat aku tengok ashraf muslim ni berlakon walau tak menjadi watak nakal dia. hehehe... Di tambah lagi drama ni ok la.. Takde la cinta melentok liuk sangat kan. Takde pegang2.. peluk2.. Maybe sebab ashraf muslim heronya. Ashraf muslim antara retis yang tak berlakon adegan2 daring pegang2 & peluk2.


Untuk episod ketiga ni.. Sambungan lepas depa pi cari baju pengantin kemudian terserempak dengan kawan lelaki si Iffat yang suka kat Iffat dalam diam tu dengan mak dia. Tiap kali terserempak dengan Raff tu Afeef macam cemburu jer.. Dijadikan kisah selepas depa pi cari barang2 nak kahwin Afeef bawa Iffat pergi dinner. Sebab makanan yang Afeef order terlebih pedas, kebetulan Iffat tak makan pedas so merajuk la si Iffat sampai balik.

Sampai kat rumah belum sempat Afeef balik Iffat minta izin kat mak dia nak keluar beli burger sebab lapar. Masa dia singgah nak beli burger tu dia terserempak dengan Raff. Masa depa tengah borak2.. kebetulan Afeef lalu & nampak. Bengang la beb bakal bini dok berborak dengan lelaki lain.

Video sedutan  episod 3 Drama Biar aku jadi penunggu

Afeef mula pelik dengan perasaan dia jeles dengan Iffat. Yelah.. dia nak kawen dengan Iffat bukan sebab dia suka kat Iffat pun jauh sekali cinta. Sekadar untuk memastikan plan dia berjalan lancar. tetiba jeles.. Tapi sebab dia malas nak layan perasaan tu.. Dia biarkan je berlalu. Tapi malam tu dia call2 Iffat tak jawab.. Gelisah jugak la. Iffat sesaja je konon merajuk. Yelah.. nak manja2 katanya. hehehehe

Dalam episod ni Afeef mula berjanji setia. Konon lepas kawen Afeef akan ke luar negara so mereka akan berjauhan. So minta Iffat setia dengan dia.. Hek kau!! Padahal nanti dia ke luar negara kawen dengan perempuan lain.. Ops.. tercerita pulak episod yang belum di tayangkan. Hahahaha...

Dalam episod 3 ni jugak Afeef & Iffat di nikahkan dalam majlis yang sederhana. Maka sah la mereka sebagai suami isteri. Yang turut menyaksikan upacara pernikahan tu adalah Raff.. sian Raff. Sedih yang dia tak boleh nak tunjuk kat sesapa bila Iffat jadi milik orang lain. Nampak tersiksa sangat muka dia tu. Nak buat macam mana tak mau cakap awal2. Lagipun jodoh adalah perkara yang tertulis sejak azali. Redha je la Raff.

Lepas kahwin so Iffat ikut Afeef ke rumah keluarga Afeef tapi malangnya adik perempuan bongsu Afeef awal2 dah tunjuk tak suka dengan Iffat. Sebab dia marah Abang dia tinggalkan damia hanya sebab mak dia tak suka. Bagi dia abang dia tak berusaha untuk damia. Tapi Iffat nampak macam tak kisah.. Lurus bendul sangat si Iffat ni macam tak faham orang tak suka kat dia.

Selepas selesai semua urusan.. Maka Afeef pun berangkat la ke luar negara. Tak tergambar perasaan Afeef akhirnya apa yang dia plan berjalan lancar. Masa lepas hantar Afeef naik flight Iffat terserempak dengan kawan satu sekolah dia.. Kat situ dia tahu damia juga keluar negara. Hati dia mula rasa tak best.. Jeng jeng.. jeng... Lepas ni akan berlaku la kisah yang lebih trajidis.. So kena follow episod yang seterusnya.. Akan lebih menyayat hati.. menyakitkan hati & menjerut hati katanya. hehehehe

Untuk episod 3.. berjaya jugak aku follow. Hope episod seterusnya pun aku mampu follow jugak. Semoga tak ada aral melintang pukang. hahahaha

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

INI YANG PERLU ANDA TAHU SEBELUM MEMBELI PRODUK DI GUARDIAN MELALUI WEBSITE LAZADA

28.12.16 Suria Lekatlekit 0 Comments

INI YANG PERLU ANDA TAHU SEBELUM MEMBELI PRODUK DI GUARDIAN MELALUI WEBSITE LAZADA. Buat pertama kali aku membeli belah di guardian melalui website lazada.. Erkk.. kang ada yang pening pulak kan. Alah.. produk yang normally aku walk in je kat guardian bila nak beli tapi kali ni aku tak keluar just duduk rumah buka website lazada clik & buat bayaran melalui online banking kemudian tunggu je posmen hantar barang. Macam tu la kaedahnya yer semah.. Jangan nak pening2 sangat.. Kang orang ingat gejala mengandung pulak. hehehehehe


Ahad lepas di mana orang bercuti sempena hari Natal (chrismas) aku duduk kat rumah je asben aku kena kerja. Tak kisah la.. Cuti2 duduk rumah pun banyak benda aku boleh buat untuk tambah pendapatan. Siapkan review2 kat blog salah satunya... Review berbayar harus la kena tulis elok - elok ok! Sebab tengok pencuci muka aku macam jangka hayat tak sampai minggu depan je maka sesaja la.. Godek2 kat lazada sebab aku tau Guardian pun ada jual barang kat lazada. Sebab aku ni peminat setia Guardian Farmasi kan.. So, aku tengok la apa ada kat guardian yang menumpang jual kat website lazada tu. Hampir semua benda yang jual kat Guardian Farmasi ada je kat website lazada tu.

Salah Satu produk yang di jual di guardian farmasi yang ada boleh beli melalui website lazada. Masa aku beli masih free shipping (tak perlu bayar pos). 

Pilih2 dalam 3 barang.. Satu Seller dari Guardian iatu produk Garden Of Eden Rosa T mild Cleanser, Seller dari L'oreal Malaysia foundation jenama maybeline (belum sampai) & Seller dari oversea untuk Oval Brush.. Yang tu pun belum sampai sebab shipping oversea kan. Tunggu la sekejab.


Apa yang best perlu korang tahu bila Membeli belah kat barang yang jual di Guardian melalui website lazada ni.. Penghantaraan dia cepat jugak la.. sebab aku order ahad. Hari cuti.. Isnin pun cuti ganti untuk chrismas. So selasa order tu maybe baru proses pengeposan & rabu sampai la. Kalau Isnin tu tak cuti.. Selasa maybe dah sampai. So penghantaran dia cepat. Lagi satu jimat sebab free shipping. Bermakna kos pos tak perlu bayar. Harga barang macam Garden Of Eden Rosa T Mild Cleanser ni memang sama je macam beli kat Guardian Farmasi RM18.50.. Kadang2 harga cecah RM20 jugak kat guardian tu. So jimat kat situ.. Tak perlu keluar Kos duit minyak ke, tambang bas ke semua tak perlu. Masa pun jimat jugak. Duduk rumah clik clik bayar & tunggu je. So kalau korang busy mengalahkan Ayahanda Rani Kulup tu.. Boleh la membeli skincare ke kosmetik atau apa2 melalui Guardian di website lazada. Jimat segala sudut katanya. Produk ni pun ada jugak jual kat Lazada kalau korang nak beli >> jangan Jeles Tengok Orang Lain Nampak Muda Secara Semulajadi, Mungkin Mereka Pakai Produk ni <<  So, tak payah susah2 sangat nak menapak jejauh cari guardian ke hapa. Online je sekarang. hehehehe

Moral of the story.. Tiada alasan lagi nak beli produk sebab tak ada Guardian berdekatan dengan anda. Penyelesaian yang anda boleh buat di lazada maka guardian akan berada di mana mana sahaja selagi ada access internet. hehehehe

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

TERGAMAK SEORANG IBU SEBARKAN DIARI ANAK DI MEDIA SOSIAL

28.12.16 Suria Lekatlekit 8 Comments

TERGAMAK SEORANG IBU SEBARKAN DIARI ANAK DI MEDIA SOSIAL. Mak mak zaman media sosial ni kadang2 aku rasa ada orang terlampau open minded sampai tak boleh beza yang mana satu boleh di kongsi di media sosial & yang tak boleh. Masing2 gila nak jadi attention seeker katanya. Masing2 berharap apa yang depa share tu jadi viral sekaligus menaikkan rating populariti kat media sosial tu masing2 jadi bangang sampai sanggup mengaibkan anak anak sendiri.


Sebelum ni Viral kakak sepupu share diari adik sepupu dia.. Ni Aku ternampak satu viral si mak share diari anak dia yang menulis pasal 2 lelaki yang konon suka dia & tak tau nak pilih siapa. Tak salah mak bapak nak pantau diari anak2 yang masih kecil ni. Bukan apa takut ada perkara tak betul depa buat maybe boleh tahu dari penulisan diari tu tapi bagi aku tetap salah kalau kau menyebarkan perkara yang menjadi privacy anak kau pada orang yang tak sepatutnya. Apa ke bangang mak jenis macam tu kan??

Lepas orang dok komen kutuk2 anak dia yang kononnya kecik2 dah gatal. Spender mak beli lagi bla.. bla.. dot.. com. Boleh pulak tahan dia orang dok mencerca anak dia macam tu. Siap celaka bagai pun ada aku baca. Macam mana aku tak cakap mak budak ni bangang. Memang bangang pun apa yang dia buat. Kalau dia tak share benda ni tak jadi viral kot. Kalau aku.. Memang tak la sanggup nak biar orang cerca anak aku! Jangan sentuh bab anak aku.. Memang pantang sangat la.

Walau budak tu umur 10 tahun kau jangan ingat dia budak kecik yang tak ada rasa malu ok! 10 tahun ada budak perempuan yang dah akil baligh ok! Emosi kanak kanak perempuan dalam usia tu mungkin dah berbeza. Nak2 lagi zaman sekarang ni budak2 lebih advance.. So emosi, perasaan mereka dah lain dari budak2 zaman dulu. Benda tu boleh bagi tekanan emosi juga kalau kawan2 sekolah depa tahu. Apa ingat mustahil budak 10 tahun zaman sekarang ada account facebook. 7 tahun mak bapak dah belikan smartphone kalau 10 tahu dah expert la depa guna smartphone tu.

Memang la dalam usia 10 tahun tu rasanya belum sesuai nak terjebak dengan masalah hati soal cinta 3 segi macam tu.. Just kau tegur anak kau kat dalam bilik sudah la. Perlu ke kau rasa benda tu macam satu hiburan yang perlu di kongsikan dengan semua orang? Aku tak rasa mak dia nak menegah cuma mak budak ni rasa anak dia macam sweet sangat tulis macam tu.. Tu dia share dengan orang lain.

Yang kita semua perlu tahu tak kira berapa usia seorang manusia tu bila dia menulis sesuatu dalam diari nak2 lagi berkaitan dengan perasaan dia.. Ia ada peribadi yang dia tak mahu sesiapapun tahu. Bagi dia kalau benda tu orang tahu akan mengaibkan.. Bila tersebar macam tu benda tu memang akan bagi kesan pada emosi, pada rutin harian & mungkin menganggu kesihatan dia juga. Please la mak bapak.. Tak semua perkara kita boleh rasa lucu & boleh di buat bahan gurau nak2 lagi kat media sosial yang berkaitan anak atau keluarga kita. Jangan sampai anak kau yang 10 tahun tu bunuh diri baru kau nak rasa benda tu sangat kesan pada perasaan & emosi dia.

8 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

VCO EVERLYNN MEMBANTU IBU HAMIL YANG MENGALAMI ALAHAN TERUK, MASALAH URI DI BAWAH & MASALAH JERAWAT

27.12.16 Suria Lekatlekit 1 Comments

VCO EVERLYNN MEMBANTU IBU HAMIL YANG MENGALAMI ALAHAN TERUK,  MASALAH URI DI BAWAH & MASALAH JERAWAT. Salah satu yang menyeramkan bagi ibu ibu yang sedang mengandung nak2 lagi yang dah sarat menunggu hari bersalin ni iatu bila doktor kata dia menghadapi masalah Placenta Previa atau masalah uri di bawah yang menutup laluan untuk bayi keluar secara kelahiran normal. Aku dulu pun bila doktor kata mungkin tidak boleh melahirkan anak secara normal sebab kurang tinggi takut laluan tak cukup untuk bayi keluar.. Pun dah mula risau. Nak2 lagi masa tu memang first time mengandung..Tapi Alhamdulillah.. Dengan kuasa Allah.. Walaupun kurang tinggi tapi boleh melahirkan anak secara normal.


Tapi masa aku mengandung memang tak ada masalah uri di bawah.. Sampai last check up pun doktor kata.. semuanya dalam keadaan baik. Cuma selalu terbaca rakan rakan lain yang menghadapi masalah uri di bawah ni. Boleh nampak macam mana kerisauan mereka tu walau hanya melalui tulisan di media sosial. Sapa tak risau mengenang perut nak kena toreh?? Jari terhiris pisau sikit pun pedih yarabbi inikan perut kena belah macam belah perut ayam. Ok.. ok.. Aku tak nak menakutkan ibu ibu tengah mengandung nanti menanggung dosa pulak.. Jadi kat sini aku nak membantu jugak la kan.. Walaupun kita tak pernah hadapi masalah tu tak bermakna kita tak berisiko. Jadi perkongsian ni bukan je untuk orang lain malah untuk diri sendiri juga.

Selalunya yang berisiko menghadapi masalah uri di bawah ni semasa hamil ni adalah golongan yang..

→Pernah melahirkan anak secara pembedahan (Caesaraen)
→Pernah menjalani rawatan kesuburan untuk hamil
→Mengandung pada usia lebih dari 35 tahun
→Pernah membuat pembedahan di bahagian rahim
→Banyak kali bersalin

Tanda - tanda anda mengalami masalah uri di bawah adalah mengalami pendarahan secara tiba tiba dimana warna darah tu agak terang & cerah seperti darah segar. Biasanya berlaku di akhir trimister atau awal trimister ketiga. Kadang2 akan rasa cramp tapi tidak menyakitkan. Kebiasaannya akan darah akan berhenti dengan sendirinya tapi kalau berlarutan sehingga dekat nak bersalin mungkin itu petanda yang tidak baik. Tapi jangan tak tahu ada jugak yang tak mengalami sebarang tanda apa - apa. Jadi penting untuk kita buat pemeriksaan.


Masalah uri di bawah (Placenta Previa) ni boleh menyebabkan kompliasi semasa bersalin. Sebab kebanyakkan ibu yang mengalami masalah uri di bawah ni kedudukan bayi mereka dalam keadaan songsang. Kalau berlaku pendarahan teruk, mungkin akan di lakukan pembedahan & bayi yang di lahirkan dengan cara paksa tu selalunya adalah bayi yang pra-matang. Kelahiran melalui pembedahan ni pun ada risikonya jugak.. Risikonya adalah pendarahan selepas bersalin & risiko uri melekat pada rahim sebab dalam keadaan tu berkemungkinan uri tidak boleh di pisahkan dari dinding rahim kerana sebahagian tisu uri telah melekat pada otot otot rahim. Jadi penting tau merawat atau mencegah perkara ni.

Bagi yang menghadapi masalah Uri di bawah ketika mengandung anda boleh cuba amalkan supplement berasaskan VCO (Virgin Coconut Oil) atau lebih di kenali sebagai minyak kelapa dara. Everylynn Minyak Kelapa Dara (VCO) dapat membantu ibu mengandung yang menghadapi masalah uri di bawah ni. Selain untuk masalah uri di bawah ia jugak membantu untuk masalah2 lain seperti..

☺Membantu mengekalkan tenaga pada ibu hamil yang sibuk bekerja
☺Membantu mengatasi alahan teruk
☺Memberi keseimbangan nutrisi kepada ibu & bayi dalam kandungan
☺Membantu menaikkan bacaan HB rendah kepada bacaan yang ideal.
☺Membantu masalah sembelit
☺Membantu menaikkan semula kedudukan uri.
☺Membantu mudah bersalin
☺Menyembuhkan luka selepas bersalin
☺Menambahkan produksi susu ibu

Sebenarnya Everlynn Minyak kelapa dara (VCO) ni bukan hanya untuk ibu mengandung atau kaum wanita sahaja malah ia supplement untuk seisi keluarga. antara mereka yang boleh mengamalkan Everlynn Minyak kelapa dara ni (VCO) ni adalah..

☺Wanita/ Lelaki
☺Wanita hamil
☺Ibu yang berpantang bersalin
☺Ibu yang menyusukan anak
☺Bayi dan Kanak Kanak
☺Remaja


Selain menjadi supplement untuk ibu mengandung ia jugak membantu untuk masalah lain seperti

☺Menambah susu badan (Milk Booster)
☺Mengekalkan berat badan yang ideal
☺Mengembalikan tenaga
☺Menyelesaikan masalah sembelit
☺Mengurangkan parut stretch mark
☺Menyembuhkan luka selepas bersalin

Untuk golongan remaja ia membantu mengatasi masalah :

☺Mengecutkan jerawat
☺Menstabilkan hormon
☺Memudarkan kesan parut
☺Merawat rambut gugur
☺Melembapkan kulit

Walau aku dah masuk zon remaja lanjut usia tapi setelah cuba VCO Everlynn ni serius rasa kurang masalah rambut gugur.. Jerawat setakat ni takde la singgah menyinggah bertanya khabar di pipi. Badan pun rasa serius macam fresh & bertenaga jer.. Idea nak mengarang entri pun jadi mencurah curah katanya. hehehehe


Everlynn Minyak Kelapa Dara  (VCO) ni di iktiraf sebagai makanan tambahan terbaik di Dunia & semakin di kenali sebagai supplement untuk penjagaan & rawatan. Sebabnya adalah..

☺Minyak Kelapa Dara 100% asli
☺Dihasilkan dari 100% Kelapa Organik Tulin.
☺Tanpa Kolestrol dan bahan asing.
☺Diproses secara Bioteknologi tanpa menggunakan suhu/haba yang tinggi.
☺Semakin popular sebagai penjagaan kesihatan dan rawatan bagi pelbagai penyakit.


Ia di formulasi dalam bentuk macam kapsul menggunakan softgel yang di rumus khas dari minyak kelapa dara melalui proses Bioteknologi tanpa suhu yang tinggi & bahan kimia. Jangan ragu ragu, Gelatin yang di gunakan sebagai penyalut softgel ialah gelatin yang diiktiraf HALAL oleh JAKIM. Kalau ada pengesahan halal JAKIM, Insya Allah halal buat umat Islam mengambilnya.

Rasa dia pun ada manis2 sikit hujung lidah tu tapi bukan la manis macam gula tu. So takde la loya sangat nak masuk dalam mulut kan.. Takde la rasa pelik atau rasa herba sebab ia cuma supplement berasaskan minyak kelapa dara. Lebih senang di ambil dalam bentuk kapsul softgel macam tu berbanding nak ambil berbentuk cecair.


Ni yang orang akan tanya.. ada kesan sampingan ke Jemah ambil Everlynn Minyak Kelapa Dara VCO ni.. Kalau dah 100% organik & bukan kategori ubat ubatan Insya Allah tiada kesan sampingan. Jangan la risau yer tijah.. Kau amalkan je, Insya Allah membantu kau lebih sihat, bertenaga & sentiasa cantik gitu.

Cara pengambilan untuk lebih berkesan adalah
2 biji atau 2 sudu besar setiap pagi selepas makan. Jika anda ada mengambil ubat ubatan lain sila jarakkan 2 - 3 jam & macam biasa kena banyak minum air kosong.

Setiap satu kapsul softgel Everlynn Minyak kelapa dara(VCO) ni mengandungi 500gram Minyak kelapa dara. Dalam sebotol mempunya 60 biji Softgel. Harga Insya Allah mampu milik. Kalau harga supplement macam tu masih di kira murah la.. Nak dapat lebih murah dari tu kena buat sendiri secara tradisional la.. Kau rajin ke? hehehehe

Kalau berminat nak mencuba atau sebarang kemusykilan dan pertanyaan boleh hubungi

Tel Number : 012 9991901
Instagram : @teamcantikeverlynn

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

BIAR AKU JADI PENUNGGU EPISOD 2.. AKHIRNYA IFFAT SETUJU BERKAHWIN DENGAN AFEEF

27.12.16 Suria Lekatlekit 1 Comments

BIAR AKU JADI PENUNGGU EPISOD 2.. AKHIRNYA IFFAT SETUJU BERKAHWIN DENGAN AFEEF. Nampaknya aku pun melekat lekit dah dengan drama kat slot Akasia TV3 kali ni katanya. Bukan pasal Janna Nick tapi sebab Ashraf Muslim. Almaklum la Ashraf Muslim ni kan selebriti berbini dua yang aku suka. Walau dalam drama ni bagi aku watak dia bawa nampak kurang berkesan tapi aku still suka tengok dia. Sebab aku suka dengar tone suara dia bila bercakap. Lelaki yang jenis macam ni memang susah nak cakap kasar atau nak bawa watak nakal2.. Sebab personaliti dia terlampau baik. hahahaha

Hero & heroin Drama Biar Aku Jadi Penunggu (Ashraf Muslim & Janna Nick)

Dalam episod kedua ni.. Afeef masih pujuk Iffat untuk kahwin dengan dia. Seperti di Iffat sedia maklum, Afeef ada makwe bernama Damia. Yelah.. depa bercinta sejak sekolah kan.. Of course la Iffat tahu depa kan 1 sekolah. Bila Iffat pertikaikan hubungan dia dengan Damia.. Afeef dah mula menipu part tu. Katanya dia dah lama break dengan Damia sebab mak dia tak suka damia.. Tapi part dia kena kawen sebab syarat mak dia kalau dia nak sambung belajar ke luar negara tu dia tak tipu la. Iffat.. nampak mula termakan dengan pujukkan Afeef tu mula memikirkan pasal lamaran Afeef ajak dia kahwin tu. Nampak Iffat pun dah macam setuju jer..

Video sedutan Episod Kedua Drama Biar Aku Jadi Penunggu

Jadi Afeef tak tunggu dah.. terus bagitau mak dia yang dia dah ada calon & calonnya ada Iffat. Memandang mak di Afeef ni tahu sikit2 pasal keperibadian Iffat so mak si Afeef setuju untuk terima Iffat sebagai menantu. Of course la Iffat ada banyak ciri2 idaman mak mertua. Perempuan baik kot.. hehehehehehe... Cuma Mak Afeef tak tau la plan di sebaliknya. Iffat cuma jadi objek untuk Afeef nak merealiasikan impian dia nak keluar negara & bersama kekasih hati dia Damia je. Kesian kan kat Iffat.. Mati2 ingat orang suka kat dia. Bayangkan kita kat tempat Iffat tu.. Ya Allah.. macam tak berharga sangat orang buat macam tu. Seolah2 kita ni terjadi dari sampah yang di kitar semula jadi manusia je. Sampah yang kitar semula pun kadang2 mahal jugak.

Maka rombongan merisik pun datang la kerumah Iffat Hamani.. Walaupun ketiadaan Iffat di rumah mak bapak dia. Sekali lagi Afeef guna teknik menipu. Katanya dia dah bincang dengan Iffat pasal nak kawen, just tunggu approval dari mak bapak Iffat je. Kemudian bila dengan Iffat dia cakap mak bapak Iffat & mak dia dah setuju mereka berkahwin. Plan tu dia cerita la kat si damia makwe dia tu. Memang makwe dia agak tak setuju. Gila kau nak setuju. Perempuan mana belum kawen dah tahu kena madu. Tapi terpaksa terima untuk pastikan Afeef boleh pergi belajar di luar negara.

Walaupun Iffat serba salah nak terima sebab dia pun rasa macam something sangat tetiba Afeef cari dia & ajak kawen. Pun macam tu sebab dia memang ada perasaan suka kat Afeef dia ignore je segala persoalan tu & terima juga akhirnya lepas pujuk rayu & janji manis si Afeef tu. Tapi kan.. nak kata Afeef menipu sangat pun tak juga. Dia nak mention kat Iffat antara sebab dia nak kawen dengan Iffat adalah sebab dia nak pergi belajar ke oversea. Cuma tu la.. Maybe sebab Iffat ada hati dengan Afeef sebab tu dia boleh terima jugak. Yelah.. orang dah suka sangat kadang2 memang senang orang nak ambil kesempatan.

Suka la si Afeef satu plan dia dah berjaya dan Iffat dengan yakin berpegang dengan janji setia palsu Afeef. Tak tau kenapa tang babak Iffat yang confident & suka sangat bila Afeef nak kawen dengan dia aku jadi kesian sangat.. Dia tak tau.. Dia bakal di lukai satu masa nanti. Kesian kan.. Ok la nangis siap2 untuk Iffat walaupun episod sedih tu belum lagi berlaku. Yang paling kesian.. Bila Afeef perkenalkan Iffat Hamani sebagai bakal isteri dia kat seorang kawan lelaki Iffat yang menyimpan perasaan kat Iffat tu.. Alahai tu pun sedih jugak. Tak sempat nak tackle wanita idaman tetiba dah di sambar lelaki penipu. Afeef nampak macam cemburu sikit pada kawan lelaki Iffat even Iffat tak ada pun perasaan kat lelaki tu.. Sebab nampak mereka agak mesra bila berbual.

Afeef pula lepas buat plan macam tu mula ragu2 dengan tindakkan dia yang mempergunakan Iffat untuk kepentingan peribadi dia tapi dia yakin apa dia buat bukan la teruk sangat so terus dia rasa tak bersalah. Hek kau!!

Bila dah kedua mempelai setuju nak kawen maka perbincangan antara keluarga pun berlaku untuk membincangkan tarikh pernikahan mereka. Maka Afeef & Iffat pun mula buat persediaan dengan membeli belah barang2 hantaran & keperluan perkahwinan mereka. Babak2 ni nampak bahagia & happening jer..  Masa fitting baju pengantin tetiba Afeef nampak macam Damia yang pakai baju pengantin tu.. Lepas tu bersambung.. Tunggu je esok pulak.

So episod kedua aku masih berjaya follow tanpa gagal. Untuk seterusnya tak berani jamin. Tapi kalau aku berjaya kesemua episod memang rare la hahahaha.. Almaklum la aku taste bukan tetap sangat walau aku minat cerita seram. Aku semua genre boleh masuk cuma filem2 macam ni je aku memang 'kenot go' sikit >> Hanya Peminat Filem Star Wars Je Akan Rasa Betapa Bernilainya giveaway Macam ni << Filem2 macam ni serius aku tak berapa boleh hadam. Hahahaha.. Aku kena tengok filem2 yang ada unsur realistik jugak walau filem seram kadang2 ada juga babak2 yang di reka2 & tak wujud pun dalam kehidupan tapi masih banyak babak2 yang dalam logik akal. hehehehe

Jadi.. Apa komen korang drama terbaru slot akasia ni setelah 2 episod bersiaran? Best ke tidak.. Bagi aku ok la.. Boleh follow sebab dari sinopsis akan ada babak2 yang lebih menyentuh hati. hehehehe

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

PETANDA KENING & KELOPAK MATA BERGERAK

27.12.16 Suria Lekatlekit 0 Comments

PETANDA KENING & KELOPAK MATA BERGERAK. Tetiba hari ni nak google pasal petanda anggota badan bergerak gerak.. Aku selalu mengalami gelaja kelopak mata bergerak gerak ni.. Walaupun macam2 tafsiran yang di buat melalui gejala kelopak mata tiba2 bergerak sendiri tapi aku tak nak ambil sebagai satu kepercayaan tapi aku ambil sebagai satu kebetulan..


Yup selalunya kalau kelopak mata kanan bergerak gerak.. akan di susuli berita gembira selepas tu & kalau kelopak mata kiri bergerak gerak ada je perkara duka atau sedih atau sakit hati nak berlaku.. Tapi yang jarang berlaku pada aku adalah kening bergerak gerak sendiri.. Kebetulan pagi ni tetiba kening kiri bergerak gerak sendiri.. Gerakkan yang kuat & terasa jugak la. Sesaja la google nak tahu apa tafsiran di sebalik kejadian macam tu..

Yang aku baca kalau kening kiri bergerak gerak petanda nak dapat duit.. Alhamdulillah. Moga melimpah ruah la rezeki aku hujung tahun ni. Tapi takde la aku percaya & berharap sangat. Nak duit macam biasa la kena kerja.. So aku terus je buat kerja aku macam biasa yang boleh mendatangkan duit. Rezeki tu semua dari Allah.. Kening bergerak ke hapa.. Mungkin 'sign' dari Allah mungkin jugak kebetulan.. Wallahualam. Allah lebih mengetahui segalanya.

👀 Jika Alis Kanan bergerak-gerak – akan bertemu orang yang disenangi.
👀 Alis Kiri – akan mendapat wang.
👀 Kelopak Mata Kanan diatas bergerak – akan mendapat keuntungan dan beroleh keamanan.
👀 Kelopak Mata Kanan dibawah bergerak – akan mendapat kesusahan.
👀 Kelopak Mata Kiri diatas bergerak – akan mendapat kebaikan.
👀 Kelopak Mata Kiri dibawah bergerak – hendak menangis.
👀 Ekor Mata Kanan bergerak – menerima kedatangan orang jauh.
👀 Ekor Mata Kiri bergerak-gerak – mendapat sedikit kepayahan.
👀 Biji Mata Kanan bergerak-gerak – akan menangis dalam bercinta.
👀 Biji Mata Kiri bergerak-gerak – gembira dihati.
👀 Kening Kiri bergerak-gerak – beroleh kelapangan.

Dari sudut sain perubatan & kesihatan pula ada alasan dia tersendiri.. Jika kelopak mata bergerak gerak ni dari sudut kesihatan ia di sebut sebagai ‘Eye Twitching‘. Antara penyebab berlakunya eye twitching ini adalah

Tekanan
Keletihan
Eye Strain (Ketegangan Mata)
Mata Kering
Pemakanan Yang Tidak Seimbang


Mungkin juga la kan.. Kadang2 letih dok tengok skrin pc buat kerja2 kat blog, scroll FB bagai. Nak nak lagi kalau dapat data Internet macam ni >> 10 GB Facebook + 10GB Basic Internet. Kalau Nak Sila Tengok kat sini << Confirm melekat lekit terus depan skrin phone sampai tak berkedip mata. Mungkin benda tu menyebabkan berlaku ketegangan mata, mata jadi kering. Di tambah lagi kita ni bukan pengamal diet seimbang sangat hahahaha...

Apapun andai ia satu 'Signal' dari Allah pada sesuatu perkara moga yang datang tu baik baik saja.. Kalau yang kurang baik pun moga di permudahkan segalanya. 

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

BIAR AKU JADI PENUNGGU EPISOD 1.. RUPANYA INI SEBAB AFEEF NAK KAHWIN DENGAN IFFAT

26.12.16 Suria Lekatlekit 1 Comments

BIAR AKU JADI PENUNGGU EPISOD 1.. RUPANYA INI SEBAB AFEEF NAK KAHWIN DENGAN IFFAT. Hari ni dah start episod pertama drama 20 episod kalau tak silap, Aku bukan penunggu. Sebab baca sinopsis drama ni aritu macam best je nak follow so hari ni luangkan masa sekejab layan drama kat slot Akasia tv3 ni.. Nak tau juga kenapa Si Afeef jadikan Iffat sebagai objek untuk melaksanakan impian dia untuk sambung belajar ke luar negeri. Apa kena mengena Iffat dengan plan dia nak sambung belajar ke luar negeri.. Rupanya.. macam ni kisahnya...


Kisahnya si Afeef ni (watak hero yang di pegang oleh Ashraf Muslim) Mak dia bagi syarat kalau nak sambung belajar ke luar negara dia kena kawen dulu baru mak dia izinkan sebab mak dia tak mau dia buat perkara tak elok bila berada di luar negara nanti. Walaupun si Afeef ni dah ada gepren yang di cintai sejak sekolah menengah lagi.. Tapi mak dia tak berkenan dengan gepren dia si Damia tu.. Almaklum watak damia ni jenis perempuan urban, berpenampilan seksi & suka bersosial. Memang kira bukan taste mertua yang mementingkan nama baik keluarga. Mak si Afeef ni Bukan mertua yang jenis sporting tak tentu pasal la.

Sebab mak si Afeef ni reject damia.. so, afeef terpaksa juga cari jodoh yang mempunyai ciri2 yang mak dia boleh accept. Tiba2 dia teringat si Iffat (watak heroin yang di pegang Janna Nick) kawan satu sekolah dia yang memang senang kena buli & mempunyai ciri2 perempuan idaman mertua. Yelah si Iffat ni bertudung, sopan & tak suka bersosial. Kebetulan adik Afeef ni satu universiti dengan Iffat so dia guna adik dia untuk jumpa Iffat... sebab dia dok ayat dalam phone Iffat tak layan. Untuk episod pertama memang dalam fasa dok mengayat Iffat untuk kawen dengan dia supaya dia dapat sambung belajar ke luar negara & dapat bersama kekasih hati dia si Damia tu..

Geram pulak hati kita ni wak dengan jantan macam tu. Macam hati perempuan nerd ni tak ada rasa pulak di permainkan macam tu. Nerd ke Trendy ke hati manusia ni tetap ada rasa yang sama ok! Ingat tu para lelaki di luar sana. Hehehehe.. Nasib baik yang berlakon tu Ashraf Muslim so watak jahat dia tu nampak tak berapa nak di benci sangat. Dengan soft spoken dia.. Alahai.. tetap nampak baik. Walaupun berat hati tetap nak bagitau yang sebenarnya watak tu kurang sesuai untuk Ashraf Muslim. hahahaha.. Watak Janna Nick tu menjadi juga la nampak nerd dengan cermin mata bulat dia. Tapi takde macam tipikal watak nerd yang pernah ada dalam kebanyakkan drama2 yang kalau tunjuk nerd sampai nampak selekeh & pelik. Kira gaya nerd Janna Nick tu masih realistik lagi la.. hehehehe

First episod tu berjaya jugak la aku tengok episod seterusnya belum tentu.. hahahaha. Entah kenapa aku susah nak follow drama ber episod ni secara kosisten macam peminat drama melayu yang lain.. Tak kira drama tu aku minat giler pun mesti aku skip jugak episod dia. hahaha.. Mungkin jugak aku generasi kanak kanak 90an yang suka tengok cerita2 macam ni je dulu >> Inilah Hiburan kanak kanak yang membesar pada tahun 90an << Tu yang susah nak follow drama drama adaptasi novel yang menjadi trend zaman sekarang ni. Hahahaha

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

SERVIS HANTAR MAYAT GUNA MOTORSIKAL KERANA KOS AMBULAN MAHAL

26.12.16 Suria Lekatlekit 0 Comments

SERVIS HANTAR MAYAT GUNA MOTORSIKAL KERANA KOS AMBULAN MAHAL. Kadang2 tak terbayang kita orang orang susah ni apa yang mereka akan buat bila terdesak. Bila dalam keadaan yang tiada pilihan.. Mereka terpaksa guna sahaja apapun kaedah sebagai jalan penyelesaian walau di mata orang lain mungkin akan pandang rendah, sinis, hina & bagi yang berhati mulia sikit mungkin pandangan mereka lebih kepada pandangan simpati & sedih.


Bila terbaca perkongsian kat media sosial tentang servis penghantaran mayat guna motorsikal di Uganda, kerana katanya kos ambulan di sana mahal.. Time ni baru rasa syukur kita kat Malaysia yang masih boleh guna khidmat ambulan dengan percuma. Erkk.. percuma ke? Tapi rasanya percuma la sebab laki aku pun pernah naik ambulan untuk di hantar ke emergency tapi tak di kenakan sebarang kos pun.


Kat di negara2 miskin macam Afrika.. Dah lama miskin lepas tu semuanya nak kena bayar jadi apa yang kita tak pernah nampak berlaku di Malaysia jadi sesuatu perkara biasa di negara mereka. Sedih sangat tengok fenomena macam tu.. Tapi nak buat macam mana.. kemampuan mereka terbatas untuk menyempurnakan penghormatan terakhir dengan cara lebih baik. Tu je yang mereka mampu. So, sama2 la muhasabah diri yer kawan - kawan.. At least orang meninggal dunia kat Malaysia ni takde lagi dengar bawa balik naik motorsikal atau waris dukung jalan kaki bawa balik rumah untuk menyempurnakan mayat tu tapi di negara lain.. Memang ada berlaku semua tu.


Kita rasa kita susah.. Ada orang lain lebih susah maka sedarlah. Kau tak sesusah mana berbanding mereka yang lebih susah. Kalau kau masih mampu duduk & makan kat tempat ni >> Ramai Yang Sanggup Menanti Sepanjang Tahun Hanya Kerana Burger Ni << Sila rasa malu untuk mengaku kau orang susah, ok! Orang susah mungkin tak pernah merasa makan benda2 tu semua walau kau rasa bukan makanan mewah tapi kalau orang betul2 susah bagi dia makanan macam tu dah cukup mewah dah.

Moral of the story.. Walau kita rasa terbeban dengan pemerintahan kerajaan sekarang tapi tetap kita kena bersyukur kita masih mampu survive hidup kat Malaysia cuma jangan terlampau rasa selesa sampai malas nak usaha. Asyik dok harap BR1M jer. hihihihi

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

8 MAKANAN YANG MENJADI VIRAL SEPANJANG 2016

25.12.16 Suria Lekatlekit 3 Comments

8 MAKANAN YANG MENJADI VIRAL SEPANJANG 2016 DI MALAYSIA. Selain nasi lemak anak dara yang menjadi Viral sampai berbaris panjang cik abang nak merasa keenakkan air tangan anak dara sebenarnya ada lagi yang lebih menarik pernah menjadi viral sepanjang 2016. Peniaga sekarang dah bijak.. Menu biasa cuma di ubah dengan cara hidangan atau di upgrade sikit supaya nampak rare confirm la jadi Viral even sedap tu belum tentu katanya.


Banyak jugak la makanan yang di jual menjadi Viral kemudian di susuli dengan kontroversi dengan komen pelanggan yang tak berpuas hati. Tak kira la tak berpuas hati dari segi rasa atau layanan. Bila dah jadi viral ni.. paham2 je ramai pelanggan akan serbu. Kalau cuma indah khabar dari rupa confirm la kena kecam macam nasi lemak anak dara pernah kena sebelum ni. Jadi peniaga yang produk makanan mereka jadi viral jaga kualiti makan tu walau tak cukup kaki tangan hangpa nak sediakan supaya tiada komen2 negatif terhadap mutu makanan anda atau layan anda selepas produk anda menjadi viral.

Jadi di hujung2 tahun 2016 ni.. Marilah kita tengok apa makanan yang pernah jadi viral. Mungkin ada korang terlepas pandang.. Sebab aku pun banyak terlepas pandang viral viral ni walau aku salah satu pengamal media sosial yang tegar jugak. Almaklum la blogger.. bekerja melalui media sosial kan. Takkan la aku nak habiskan masa terluang aku lepak depan pintu rumah orang bergosip pulak. Dah tentu aku ambil kesempatan yang ada untuk di isi dengan kerja kerja di blog...

Terlajak perahu pulak berceritanya... Padahal nak cerita pasal makanan yang jadi viral sepanjang 2016 jer.. Sebab cerita - cerita sampingan tu buat entri jadi panjang.. Korang tengok la sendiri kat sini >> 8 Makanan Yang Pernah Viral Sepanjang 2016 << Confirm yang No 4 tu orang paling tak tahan nak tengok. Mungkin ada sanggup pejam mata & scroll laju laju kat gambar no 4 tu kan? hehehehe

Apapun gambar2 makanan yang pernah viral tu.. Memang tetiba buat aku pulak rasa lapar di hari minggu ni. Alahai.. weekend ni duduk rumah sebab pemandu pelancong kena kerja. Takpe la.. Kita keluar weekend tahun depan je la.. hehehhe

3 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

DIARI CINTA KITA KISAH SUAMI CURANG MASA ISTERI SAKIT

24.12.16 Suria Lekatlekit 0 Comments

DIARI CINTA KITA KISAH SUAMI CURANG MASA ISTERI SAKIT. Geram jugak la kan kalau kita dengar cerita cerita macam tu.. Sepatutnya bini tengah sakit suami tu la jadi pelindung & penguat semangat tapi time tu jugak dia nak cari perempuan lain. Kalau kita di kasut perempuan tu pun mesti hancur lebur bagai di blender hati ini tau..


Macam tu la kisah yang sedang di tayangkan di TV9 slot Azalea pukul 8.30 malam. Episod berapa aku sendiri tak sure. Almaklum la walau follow aku ni jenis tengok tv on off jer.. On je tv kadang2 aku fokus kat benda lain. Ni pun sambil tengok drama aku taip entri hahaha...

Bila dok tengok hari hari drama ni walau watak lelaki tu sangat caring, romantik tapi bila dia ada skandal dengan doktor yang merawat isteri dia kemudian pi kawen senyap2 di belakang bini wah.. menyirap jugak tengok muka jantan tu. So, jadikan pengajaran je kaum wanita.. lelaki ni walau nampak caring, romantik & berhati mulia kadang2 bukan boleh percaya sangat. So, tak payah nak cerita kat orang sangat la kan.. yang laki kau la.. paling baik.. paling best.. paling setia bagai. Takut jadi macam drama ni memang kau akan jatuh level berkecai nak bangun pun rasa macam tak ada upaya dah. Sebab hati manusia ni tak mustahil boleh berubah. Lagi satu risiko jugak bila dok bagitau laki kita ni macam mana.. satgi ada pulak perempuan berkenan. hahaha

Memang la lelaki boleh berkahwin lebih dari satu tapi kalau cara kahwin tu sorok dari isteri pertama memang nampak looser sangat tau! Bagi aku lelaki yang macam tu memang tak berapa layak berpoligami..

Terlanjur cerita pasal drama ni ok la kita bagi sikit la sinopsis bagi mereka yang mungkin tak sempat nak menonton kat tv

Kisahnya pasal seorang laki orang ni yang konon di gambarkan seorang yang sangat romantik & caring terhadap isterinya. Depa ni kahwin dah dekat 7 tahun tapi tak ada anak tapi perkara tu tak pernah jadi isu & mereka tetap bahagia. Yelah.. belum jumpa perempuan lain lagi kan. Tu yang belum jadi isu katanya.. Dah jumpa perempuan lain masak terlebih garam pun mungkin jadi sebab dia nak kawen lain.. apatah lagi kalau takde anak.. Ops! ter emo pulak. Ok sambung...

Nak di jadikan cerita satu hari bini dia di sahkan mengidap kanser usus. So, si suami ni atas dasar kasih sayang dia sanggup ambil cuti demi nak jaga isteri dia yang sakit supaya sentiasa mendapat rawatan. Tu yang terbekenalan dengan seorang doktor muda & cantik ni.. Sebab sikap caring & romantik lelaki ni pada isteri dia, doktor tu pula jatuh cinta walau dia tau laki orang. Doktor tu pun sebenarnya dah bertunang tapi tunang dia ni kaki perempuan sikit & seorang anak ikan pada sorang mak datin. Yang ni payah.. Asal nampak laki romantik sikit ja nak tak kira laki orang pun.

Bermula dari situ lelaki & doktor tu mula rapat.. dah rapat mula meluahkan perasaan.Lepas tu skandal.. & akhirnya depa pun kawen senyap2 tanpa pengetahuan isteri pertama. Pun macam tu si suami tetap masih mengutamakan isteri pertama & menjaganya dengan baik. Tapi benda2 macam ni mana boleh simpan lama ye dak.. Akhirnya bini pertama tahu juga dia telah di madukan tanpa rela terus dia taknak teruskan rawatan untuk sakit kansernya. Maka penyakit dia pun semakin teruk. Si doktor merangkap perampas suami orang tu pun mula rasa bersalah bila tengok keadaan pesakit merangkap madunya tu bertambah teruk.

Untuk episod malam ni memang belum kantoi lagi. Nampak2 semua masih bahagia & masing2 berjaya simpan rahsia dengan baik dari pengetahuan bini pertama cuma tunang (maybe bekas tunang kot.. entahlah tak sure) tengah menyiasat hubungan si doktor dengan suami orang tu sebab dia nampak depa mesra sangat. Apa jadi lepas tu korang follow la sendiri la. Nampak macam best jugak walau mula2 macam boring & aku tak minat pelakon tasha shila tu. Lama tak nampak Tasha Shila berlakon kan.. Baru2 ni ada juga something dia post kat IG yang mengejutkan.. tapi rupa rupanya.. tengok sendiri kat sini >> LOL! Ingatkan apa lah yang selebriti terkenal ni post kat Instagram. Rupa-rupanya.. << Ingatkan apa la kan? hehehe

Jadi supporter drama melayu pastikan anda menonton Diari Cinta Kita.. Tajuk dia macam tajuk novel dulu dulu je kan. Tapi tak sure drama ni adaptasi novel ke tidak.. Rasanya tak kot. hehehehe

P/S : Kenapa bagi watak perampas suami orang tu kat Ayu Raudah.. Patut watak bini pertama yang di pegang tasha shila tu kat Ayu Raudah & watak perampas tu Tasha Shila yang bawa baru lebih benci sikit aku tengok muka dia hahahaha

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

NAK TAHU KENAPA MENJAGA SEORANG ANAK LEBIH SUSAH DARI 5 ORANG ANAK

24.12.16 Suria Lekatlekit 0 Comments

NAK TAHU KENAPA MENJAGA SEORANG ANAK LEBIH SUSAH DARI 5 ORANG ANAK. Tajuk entri ni confirm ramai yang tak setuju.. Kalau dia baca tajuk entri la. Kalau dia jenis manusia yang bijak pandai.. Dia takkan menilai sesuatu dari Tajuk.. Dia akan clik & baca isi kandungan cerita tajuk tu. Jadi aku tak risau sangat la kalau orang nak judge dari tajuk.. Sebab manusia macam tu kau kena ignore je.. Bukan apa kalau kau lawan kesian nanti dia malu pulak sebab komen dia tak sama dengan jalan cerita. hahahaa

Sekadar hiasan.Sumber Google

Alkisahnya.. Bukan sekali aku di suggest (cadangkan) untuk berniaga sesuatu produk tu bila review yang aku buat mendapat sambutan. Macam biasa la.. Aku memang akan menolak idea idea macam tu. Maka akan berlaku komen2 sinis.. Bila aku cakap aku banyak komitmen. Kerja aku bukan anya 24 jam depan pc.. aku ada suami & seorang anak perlu di beri perhatian. Maka akan muncul la komen2 yang akan membandingkan.. I pun ada 10 anak I jaga.. di samping i tulis blog, I pun buat bisnes jugak. Kalau tak mampu jadi Agent, I buat dropship.. Antara ayat2 tipikal yang biasa aku terima. Kadang2 sampai malas nak jawab.

Yer... betul. Nak buat side income secara online tak semua memerlukan kita keluar rumah.. ambil stok barang & pos pada customer. Kita perlu ambil order & pas order kat Agent. Tapi bukan semudah tu ok.. Kau nak deal dengan customer perlu masa.. kau nak jawab pertanyaan orang perlu masa. Pendek kata tak mudah la kau nak dapat duit.. semua perlu modal tenaga & masa jugak kalaupun kau tak perlu keluar rumah. Hari ni pun dok jawab client nak review pun sampai tak sempat nak update blog. Bayangkan aku perlu jawab customer yang nak membeli belah produk aku jual.. Taknak la blog yang menjadi sumber rezeki & yang memberi kepuasan aku bila menulis terbengkalai.

Tapi memang geram jugak la bila ada yang sinis.. Alah sis, anak baru sorang. I ni jaga 5 orang anak buah. Yang kau jaga bukan sepenuh masa kalau setakat anak buah & kau tak perlu nak bawa anak anak buah kau pergi check up.. Appointment dengan therapist.. Teruskan terapi.. mengajar kat rumah. Sebab anak2 buah kau tu semua sempurna Allah jadikan.. Anak aku adalah anak yang mempunyai masalah perkembangan yang perlu pergi terapi.. Perlu teruskan terapi di rumah.. Perlu perhatian extra berbanding budak2 lain. So kalau tak tau masalah orang.. please jangan nak compare hidup kau dengan hidup orang lain. Walaupun aku sorang anak.. Banyak benda aku nak kena buat untuk dia.. berbanding kau bagi makan, bagi mandi, bagi tidur.. & pantau jer. Lagipun bukan anak kau!! Kau ada masa cuti untuk jaga depa.. aku tiada istilah cuti jaga anak sebab dia anak aku!! Kalau semua benda aku nak buat.. Aku tak payah tidur gamaknya. Sebab rehat sekarang pun rasa time tidur je.

Lagipun berniaga ni perlu minat baru boleh buat.. Aku memang suka menulis sebab tu aku buat kerja berkaitan penulisan je. Aku buat kerja yang aku rasa aku mampu.. Kalau semua benda nak buat dalam satu masa, kau mampu ke nak consistent. Jangan yang di gendong berciciran yang bimbit bertaburan. Alih2.. penat je kau dapat. So, dalam nak buat sesuatu.. Banyak perkara kena fikir. Salah satu kena ada minat. Meniaga bukan semua orang minat. Macam aku memang tak minat. pernah cuba tapi rasa macam tak ada talent. So aku malas nak buang masa ikut apa yang orang buat. Aku buat apa yang aku suka je sekarang. At least aku buat dengan bersungguh sungguh. Setiap hari mengais kat FB cari orang nak review. Biarlah orang pandang rendah pun.. Janji tu cara aku cari side income. Akan datang mungkin datang minat berniaga tu lain cerita. Buat masa sekarang belum sampai seru lagi.

Setiap orang ada bahagian rezeki masing masing.. Tak payah tamak atau nak sinis sangat dengan orang yang tak nak ikut cara kita. Biarlah dia cari rezeki dengan cara dia.. Tak salah kalau nak bagi cadangan tapi bila orang taknak tu payah nak sinis orang dengan buat perbandingan hidup kita dengan hidup orang lain. Lain la kau tinggal serumah dengan dia & kau nampak dia memang banyak masa goyang kaki.

Moral of the story... Sapa nak berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com untuk sebarang review boleh email lekatlekitgurl@yahoo.com. I tak buat banyak kerja so, Insya Allah I akan menulis sehabis baik pada setiap penulisan yang di bayar & di pertanggungjawabkan pada I. hehehe

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

TERBONGKAR! COKLAT JENAMA DAIM & TOBLERONE TIADA SIJIL HALAL JAKIM

23.12.16 Suria Lekatlekit 2 Comments

TERBONGKAR! COKLAT JENAMA DAIM & TOBLERONE TIADA SIJIL HALAL JAKIM. Ni antara jenama coklat yang orang suka beli kalau pergi melancong ke Langkawi. Tapi aku ni tak berapa taste sangat dengan coklat ni.. So tak berapa excited la nak membeli belah coklat kalau pergi langkawi. Lagipun konsep aku pergi holiday adalah jalan2 bukan shopping sangat. Tak larat nak hangkut bila nak balik katanya. Hehehehe..


Tadi terbaca perkongsian dari seorang pengacara TV3 Ahmad Fedtri Pasal dua jenama coklat yang tiada sijil Halal Jakim ni. Maka untuk kepastikan aku google la. Rupanya ada keluar kat sinar harian online berita ni. Boleh baca screenshot kat bawah..

Sumber Sinar Harian

Status kehalalan Jenama Coklat tu memang la kita tak pasti.. Mesti ada pertikai tak ada pengesahan halal JAKIM tak semestinya tak halal. Makcik Jumainah jual nasi lemak pun takde apply sijil halal ok je orang makan. Memang la.. Belum tentu bahan2 yang di gunakan dalam coklat tu haram tapi kalau produk2 macam tu kita sendiri tak tahu samada ramuan yang di gunakan halal atau tidak. Pengesahan JAKIM je kita boleh merujuk samada halal atau tidak. Kalau tak ada boleh timbul was was. Kau jangan nak samakan dengan nasi lemak makcik Jumainah pulak.. Kalau kau was was dengan Nasi lemak Makcik Jumainah pun jadi haram jugak untuk kau makan walau makcik Jumainah guna semua bahan2 & cara pembuatan nasi lemak tu halal...

Kalau rasa yakin.. Nak makan tu terpulang pada pendirian masing - masing la. Info ini cuma secebis khidmat masyarakat blog lekatlekit.com untuk semua. Kalau tak makan coklat tu pun rasa masih banyak pilihan makan. Kalau rasa lapar sangat ni Domino' pizza dok buat gila jual murah tak masuk akal >> Biar Betul Domino;s Pizza. RM1,RM2 & RM3 untuk pizza regullar size & extra large size << Kat malaysia ni tak sampai tahap darurat. Dok gigih sangat nak makan benda yang tiada status halal tu nak buat apa.

Moral of the story..Tepuk dada tanya selera.

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

TAK SEMUA PERKARA SEORANG PAKAR ITU TAHU WALAU DALAM BIDANGNYA

23.12.16 Suria Lekatlekit 2 Comments

TAK SEMUA PERKARA SEORANG PAKAR ITU TAHU WALAU DALAM BIDANGNYA. Pakar pun manusia ye dak.. Tipu la bila bergelar pakar dia takkan tersilap langsung membuat keputusan ata dignosis kepada sesuatu perkara. Dalam hidup aku.. Aku banyak berurusan dengan pakar kanak kanak je. Erkk.. tak ada la banyak pakar pun. Selain doktor pakar kanak - kanak yang dok checkup perkembangan anak aku setiap 6 bulan.. Baru - baru Anak aku di refer ke pakar psychiatric untuk buat Review & IQ test. Bukan sebab sakit mental ok.. psikiatrik untuk kanak kanak ni kebanyakkan untuk mengenalpasti tahap perkembangan mereka je.

Gambar sekadar Hiasan. Sumber Google

Hanya 3 sesi sahaja dalam masa lebih kurang 3 bulan. setiap sebulan ada 1 sesi.. & setiap sesi berlangsung selama 1 jam. Tapi di sebabkan masalah low attention (kurang tumpuan) buat anak aku ni susah nak bagi kerjasama semasa sesi review & IQ test berlangsung. Masalah low attention bukan berkaitan dengan masalah tumpuan jer.. Ia ada berkaitan dengan masalah behavior (kelakuan) juga. Budak2 macam ni normally memang susah untuk follow arahan.. Suka nak buat hal sendiri. Bukan boleh di suruh suruh sangat.. Lepas tu kalau buat apa2 task memang mereka tak boleh fokus lama.. Fokus mudah hilang bila banyak perkara yang menarik perhatian mereka. Contoh tengah menulis tetiba dia nampak toys ke hapa.. So dia akan pergi pada toys tu.

Untuk sesi pertama di sebabkan baru first time jumpa pakar psychiatirc tu.. dia malu malu. Duduk diam je atas riba aku. Bila doktor tanya dia cuma tunduk muka ke bawah. Bagi mainan pun dia jeling2.. Sebab tak kenal & dia masih malu. Sesi kedua dia mula rasa selesa sebab pernah jumpa.. Tapi still dia tak nak bagi kerjasama bila IQ test di jalankan. Suruh padankan gambar pun* tak nak.. Aku nampak tu je yang doktor cuba suruh dia buat. Lain2 takde pulak.. Selebihnya macam sesi pertama doktor akan tanya tentang perkembangan & history dia..

Untuk sesi ketiga test yang sama cuba di buat pun tak berjaya juga.. Sebab dia memang susah nak bagi kerjasama. Dia jadi terhegeh2 pulak dalam bilik doktor tu sebab maybe dia rasa doktor tu macam suka bila dia buat something yang boleh attract orang tengok kelakuan dia. Biasa la budak2 punya behavior kan.. So, IQ tak dapat di buat. Doktor putuskan untuk buat semula next year bila komunikasi dia dah semakin baik. Sebab dia masih speech delay.

Semalam bila tengok result.. Sedikit terkilan bila tertulis dalam tu shahila masih tak kenal beberapa huruf, nombor & bentuk sedangkan aku rasa doktor tak ada buat ujian tu pada dia. Sekadar doktor suruh dia padankan gambar menggunakan cara menunjuk dengan jari pada gambar di atas buku je! Aku yang 24 jam dengan dia. Kat rumah aku yang mengajar dia.. Memang aku tak boleh terima sebab aku tahu tahap perkembangan anak aku setakat mana. Kalau dia tak mengenal huruf.. mustahil dia boleh menulis & membaca secara spontan. Doktor berpendapat dia menghafal bukan mengenal walau aku tunjuk video2 dia membaca perkataan2 & ayat yang aku tulis secara spontan. Mustahil la menghafal kalau boleh menyebut atau baca secara spontan. Jika menghafal dia cuma tahu perkara2 atau perkataan2 yang di hafal sahaja. Tapi shahila apa yang aku nampak kadang2 dia tengok signboard pun ada certain perkataan dia boleh baca walau bunyi kadang2 tak berapa betul kalau ejaan tu panjang lebih dari 3 suku kata. Doktor seolah2 tidak menerima apa yang aku bagitau tentang perkembangan anak aku. Sekarang ni pun hari2 aku buat latihan spelling. Dimana aku menyebut huruf2 & suruh dia tulis. Mustahil shahila tak kenal huruf boleh menulis setiap huruf yang aku sebut.

Antara latihan 'Spelling" & 'Writting' yang aku buat kat rumah. Bukan sekadar untuk improve akademi dia tapi sebenarnya nak tengok perkembangan 'masalah tumpuan' (low Attention) dia tu. Kalau dulu dia cuma nak tulis abjat memang dia taknak tulis perkataan. Sekarang dia dah boleh menulis 12 perkataan dalam 1 masa. So dari situ aku boleh nampak improvement anak aku dari segi tumpuan sebab masalah utama anak aku adalah Tumpuan (short Focus).

Bagi aku sepatutnya seorang pakar memahami behavior kanak kanak yang mempunyai masalah low attention ni. Tak semua mereka tidak tahu cuma mereka sukar mengikut arahan & sukar untuk fokus kepada sesuatu perkara dalam jangkamasa yang lama. Aku rasa 3 sesi terlalu singkat untuk seorang pakar membuat keputusan.

Kecewa tu memang ada tapi tak ada la sampai rasa down terus. Aku just teruskan apa yang aku usahakan untuk improve perkembangan anak aku. Pendapat doktor yang aku rasa kurang tepat memang aku ignore sebab bukan doktor yang jaga anak aku hari hari. Potensi shahila mungkin kurang menyerlah buat masa ni so pakar atau sesiapa yang baru kenal dia mungkin susah nak nampak. Akan datang bila masalah yang dia hadapi semakin baik.. Insya Allah potensi yang dia ada akan menyerlah jugak. Tak perlu risau apa - apa. Dignosis doktor pun ada yang salah. Doktor yang follow perkembangan shahila dulu pun pernah cakap macam tu kat aku. Melibatkan masalah perkembangan macam ni.. Kadang2 sukar nak buat keputusan dalam perjumpaan yang singkat macam tu. So, kalau pakar tersilap pun kena la kita terima. Mereka pun manusia.. Mereka menilai atas dasar apa yang mereka belajar & nampak. Mereka bukan ada magic boleh tahu apa yang mereka tak nampak.

Walaupun kecewa membaca report keputusan review shahila tu.. Aku terpaksa terima je. Apa boleh aku buat adalah terus membantu anak aku berkembang dengan lebih baik sehingga dia boleh duduk & belajar seperti rakan sebaya dia yang lain. Tiada yang mustahil dengan usaha, doa & tawakal. Yakin Allah lebih tahu yang terbaik untuk anak kita.. Special atau tipikal.. Mereka tetap kain putih yang perlu di corakkan untuk menentukan siapa & dimana mereka  di hari depan. Teruskan berusaha bagi mereka yang mempunya special kids... Tak semua orang terpilih untuk anugerah istimewa ni. Petanda Allah lebih menyayangi kita.

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

Kongsi Kisah Seram Anda Disini

Name

Email *

Message *