AWAS! MAKAN BANYAK TAPI TETAP KURUS JUGA BERISIKO HIDAP PENYAKIT ORANG GEMUK

7.1.17 Suria Lekatlekit 3 Comments

AWAS! MAKAN BANYAK TAPI TETAP KURUS JUGA BERISIKO HIDAP PENYAKIT ORANG GEMUK. Selalunya kita tengok & rasa cemburu orang yang makan macam ada saka tapi badan dia maintain je dari dulu sampai sekarang. Tetap kurus.. Kita ni maka sikit badan bagai di pam pam katanya. Terpaksa la mengamalkan diet seimbang untuk dapat bentuk badan menarik sekaligus secara tak sengaja anda juga dapat mengamalkan makanan sihat untuk mengelakkan dari berisiko mengidap penyakit yang biasanya di hidapi orang2 gemuk atau obesiti ni.


Aku dulu zaman anak dara & zaman sebelum beranak memang susah jugak nak naik berat. Dok keramping jer.. Pernah berat badan tinggal 32kg jer. Bukan zaman sekolah rendah ok.. Zaman masuk umur 20an dah masa tu. Lepas pernah la melalui zaman berat ideal antaran 35 - 38kg. Time tu rasa macam cutting model jer.. Model kurang tinggi la hahaha.. 2 hari lepas sempat timbang kat hospital selayang, 40kg. Tu antara posisi bahaya sebab berat atas pagar. Berat ideal aku memang 38kg je sebab tinggi aku cuma 140cm. Ni pun tetap rasa peguin jugak. Niat nak diet tu ada tapi belum termakbul gamaknya. Seruan diet tu tak datang2 lagi. hehehehehe

Makcik aku.. memang dari muda sampai sekarang dah tua. Umur dah 70an tapi tetap kurus je. Dulu masa sihat dan kuat boleh panjat bumbung bagai.. Dia memang makan banyak tapi tetap tak gemuk. Sampai kadang2 tak percaya tengok portion yang dia makan. Cuma dia makan sikit2 & lambat2.. sedar2 habis nasi seperiuk katanya. hahahaha. Bila dia ada penyakit darah tinggi orang pun macam terkejut. Normally penyakit tu orang2 yang terlebih berat badan je.. Zaman dulu la. Zaman sekarang memang size bukan lagi penentu siapa yang berisiko mengidap penyakit darah tinggi ni. Mak mertua aku pun takde kategori gemuk sangat pun.. tapi chubby2 camtu jer.. Jarang makan nasi tapi tetap kena juga darah tinggi. Jadi jangan rasa.. Orang kurus makan banyak pun tak gemuk tak perlu jaga pemakanan ok! tetap kena jaga makan.. sebab tak mustahil anda jugak berisiko terkena penyakit seperti darah tinggi, kencing manis & jantung. Mak mertua aku makanan rutin susu, roti, biskut pun boleh terkena strok & tekanan darah tinggi jugak sebab dia tak ambil makanan seimbang. Nak2 lagi kalau suka makanan macam ni >> Orang yang Sanggup Tunggu Sepanjang Tahun Untuk Makan Burger Ni Memang Ada Kaitan Dengan 15 perkara ni << Memang la setahun sekali je dia muncul tapi kalau makan kerap2 sangat memang berisiko juga terkena penyakit.

Orang kurus juga berisiko terkena penyakit Hipertiroid. Jangan ingat kurus itu sihat ok!  Selain itu jangkitan kuman Tuberkulosis (penyakit TB) juga menyebabkan berat badan susah untuk naik walau makan dengan banyak jugak. Jadi walau kurus tetap kena buat pemeriksaan kesihatan. Jangan set dalam otak.. 'kurus itu sihat' sebab size badan bukan penentu tahap kesihatan anda.

Tapi kalau faktor genetik tak boleh cakap apa la.. Memang dari mak bapak membawa ke anak cucu cicit semua jenis papan lapis.. Yang tu memang faktor keturunan orang lidi gamaknya. hehehehe.. bersyukur la.. walau papan lapis tak payah risau gemuk dah. Memang faktor genetik pun boleh jadi punca kenapa makan macam saka pun tetap kurus. Cuma jaga pemakanan supaya tak terkena sebarang penyakit merbahaya je.

Moral of the story.. Kita memang perlu makan untuk teruskan hidup tapi jangan lupa makanan jugak boleh menjadi asbab kita mati cepat. Jadi renung renungkan selamat makan semua. hehehehe

3 comments:

  1. org kurus lg byk sakit kadang2.
    yg penting kena jg makan la kan :)




    jom join 1st giveaway MG kat blog baru :)
    http://perempuanrongak.blogspot.my/2017/01/1st-giveaway-nak-bagi-shampoo-santan.html

    ReplyDelete
  2. Orang kalau nak berpenyakit tak kira kurus atau gemuk. Makin banyak makan, makin banyaklah risiko berpenyakit walaupun kurus.

    ReplyDelete
  3. betui tu .... aku ni berusaha nk naik berat ...sadis betui ....
    aku faktor keturunan doktor ckp mula tu risau juga kot tiriod ... tp simspton tak de

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

Kongsi Kisah Seram Anda Disini

Name

Email *

Message *