BERAT BADAN MENURUN SELEPAS 2 MINGGU BERHENTI PIL PERANCANG

16.1.17 Suria Lekatlekit 1 Comments

BERAT BADAN MENURUN SELEPAS 2 MINGGU BERHENTI PIL PERANCANG. Aku ada baca jugak pil perancangan (planning pills) ni boleh menyebabkan berat badan naik dengan jayanya. Tapi mengikut pengalaman mak aku dulu katanya bila dia ambil pil perancangan berat dia jadi terlalu susut.. so, dia tak meneruskan pil perancangan biar je beranak setiap tahun sampai 7 orang lepas tu terus ikat lepas lahir anak ke 7. Tu pengalaman mak aku sendiri..


Aku.. yup pengamal pil perancangan sejak kelahiaran anak. Anak aku sorang je & aku takde planning nak tambah rakyat malaysia lagi buat masa ni. Sebabnya.. perlu ke aku nak bagitau. Apapun sebab cukup korang tahu aku ada alasan aku tersendiri kenapa & mengapa.. Selama mengamalkan planning pills ni.. Memang perasan berat badan tu naik jugak la walau tak sampai tahap gemuk atau obesiti. Paling berat selepas ada anak.. adalah 45kg. Memang serius chubby sungguh aku time tu. Sebab tinggi aku cuma 140 & berat ideal aku sepatutnya 38 -39kg. Sekarang berat aku 40kg. Tu last aku timbang la..

Tapi terasa jugak la baju seluar longgar sejak akhir akhir ni.. Dok terfikir jugak kenapa tetiba macam mengurus je ni.. Diet tu tidak tapi aku biasa makan tak ikut time. Dulu pun sama, gemuk jugak. Bila teringat je la aku dah skip planning pills dekat 2 minggu sebab lupa nak topup stok habis. Di tambah sejak mertua sakit.. ni banyak perkara jadi lupa nak buat. Suami pun sibuk dengan kerja.. sibuk uruskan hal mak dia.. kadang2 pesan pun dia terlupa, Tak salahkan dia la.. sebab time ni memang nampak dia sangat sibuk nak uruskan semua perkara. Nak skip kerja selalu kang terbantut pulak ekonomi kami ni.. Jadi terpaksa jugak la suami aku bahagikan masa dia yang memang nampak sangat tak cukup tu demi tanggungjawab dia pada mak dia & pada anak & isteri. terima kasih suami hehehehe

Di sebabkan tu.. aku secara tak sengaja stop la planning pills sebab dah skip lebih 2 minggu so kalau nak continue kena tunggu next period.. Secara tak pulak badan semakin mengecil. Hahaha.. ok la tu kira niat nak kurus tetiba je dia bagi kurus tanpa diet. Tapi hope tak kurus sampai tahap jerangkung la hahaha.. Kang sedih pulak tengok diri sendiri.

Tu pengalaman aku la.. bukan merujuk dengan mana2 doktor. Aku agak je la sebab skip ambil planning pills berat pun turun sebab biasanya kita sedia maklum kan.. kesan pengambilan planning pills ni adalah pertambahan berat badan. Sebab ramai orang merancang secara semulajadi.

Moral of the story.. Tak kisah korang nak pilih plan secara semulajadi atau dengan ubat. hak masing masing la kan.. Tak perlu nak kondem. Apapun yang kita pilih ada risiko cuma kurang atau lebih je risiko. hehehehe

1 comment:

  1. kiutnya sis... :) akak tak pernah guna pil perancang, tgk pil tu belum pernah... bila doktor dtg suggest akak ckp la sy bincang dgn husband dulu... anak akak yg sulung dan kedua beza 4 tahun, yg ke2 dgn coming soon 5 thun... terpulang pd masing2 nak guna atau tak, kalau selesa guna terus kan.... akak mmg jenis ssh makn ubat dan takde disiplin sbb tu awal2 akak tak ambil...

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com