KISAH COMFORTER MISTERI BERLUKISAN KARTUN FROZEN & JIRAN PUAKA

10.1.17 Suria Lekatlekit 6 Comments

KISAH COMFORTER MISTERI BERLUKISAN KARTUN FROZEN & JIRAN PUAKA. 10 tahun hidup berjiran dengan jiran puaka. Dari dia berlaki sampai la dia menjanda. Dari dia asyik menganggu hidup aku dengan setiap hari dok ketuk pintu rumah minta tolong tu ni sampai la dia tak berani ketuk pintu rumah aku sebab pernah kena sound mengumpat aku dulu. Terus sejak tu kami tak pernah bertegur sapa. Jiran macam tu kau baik ke kau tak baik ke dia tetap akan mengumpat kau. So, terbaik kau buat macam tak kenal jer pun dia akan mengumpat kau sampai akhir hayat. Akhir hayat sapa dulu tak tau.. kalau hayat dia berakhir dulu, syukur Alhamdulillah.. Kalau hayat aku yang dulu belum tentu habis dia mengumpat aku selagi dia ada hayat di kandung badan.


Sebelum ni ada juga beberapa entri aku up pasal jiran puaka niyang rapik aku nan sorang ni. Tapi malas nak cari link. Sebelum ni ada juga aku cerita pasal dia report kat JMB tuduh aku bela kucing & kucing aku berak merata rata kat koridor.. padahal selama tinggal kat sini jangankan bela kucing.. bela bulu kucing pun tak ada. Cuma aku suka bermesra dengan kucing jalanan jer... Dapat la warning letter dari JMB. Time tu memang aku dah sabar lama dengan dia.. aku ketuk pintu rumah dia pakai kaki tapi sampai sudah dia tak mau keluar. Lepas tu.. terus diam macam tu.

Yang terbaru pasal comforter misteri bercorak frozen jiran selekeh mana ntah jemur kat tembok rumah aku dah dekat sebulan. Aku syak jiran baru pindah tahun lepas kat sebelah kanan rumah aku ni kot.. Sebab takkan la jiran selang 2 3 rumah nak mai jemur comforter kat tembok rumah orang. Sebab tembok tu memang tembok kat rumah aku maka.. si jiran tua kutuk janda kusut sorang yang memang terkenal dengan kaki mengumpat secara bergerak ke serata alam ni.. Ada la point nak mengata aku. Akak yang bagitau aku dah explain kat dia.. Aku memang jenis jarang keluar rumah & tak pernah dia nampak jemur apa2 luar rumah. Memang 10 tahun aku tinggal kain buruk pun aku tak pernah jemur kat luar. Semua aku jemur dalam rumah. Kasut pun selipar buruk pun aku tak pernah tinggal kat depan pintu. Semua simpan dalam rumah. Bukan macam dia.. siap ada rak kasut dekat koridor. Yang dia tu dok buat langsir kat tembok rumah dia bertahun2 tak pulak orang bising. Kat rumah orang dia sibuk je nak mengata. Macam kacau dalam kain dia jer..

Bertahun dah aku tengok dia gantung kain buruk ni kat tembok rumah dia. Tapi rumah dia.. lantak la. Tapi kat rumah aku apasal dia nak menyibuk sangat pun tak tau

Maka sebab kalau nak bersemuka memang tua kutuk tu takkan nak bersemuka dengan aku. Solution nya hantar memo lekat depan pintu. Mengumpat orang pandai confirm pandai membaca jugak kan. Walaupun dia perempuan berbangsa singh tapi dia memang banyak bergaul dengan orang melayu & boleh berbahasa melayu walau first language dia dalam rumah dengan anak anak english. So tulis bahasa melayu sudah. Kalau dia tak paham pepandai la anak2 dia translate kat dia nanti.


Tu memo untuk si tua kutuk tak sadar diri jiran sebelah kiri.. Untuk jiran selekeh sebelah kanan yang tak reti2 nak angkat comforter berbulan bulan pun kena jugak memo. Kalau rasa dah tak mau guna sila buang dalam tong sampah besar kat bawah. Jangan menyemak tembok kat rumah aku. Orang asyik dok pandang serong kat aku jer.. Tak pasal2 aku kena fitnah & kena umpat sebab perangai selekeh hangpa anak beranak.


Aku memang jarang sangat nak ganggu hidup orang malah aku rasa aku tak pernah ganggu hidup sesiapa dari aku bujang sampai aku dah beranak sorang. Rutin harian aku dulu masa bujang pergi kerja balik kerja duduk dalam rumah. Kalau tak aku keluar jauh dari rumah aku. Dah kawen pun sama jugak. Kalau tak ada hal yang memerlukan aku keluar memang aku tak keluar. Selalunya weekday aku keluar tak pergi kedai, pergi hantar & ambil anak aku sekolah je. Weekend biasa keluar terus berjimbaraya. Takde nak tersadai depan pintu rumah orang atau kat G floor menyembang tak tentu pasal dengan sesapa. Tegur sepatah dua kata tu ada la.. tapi nak menyembang berejam - jam tu bukan aku. Ada masa aku lebih suka online & buat kerja2 kat blog atau layan anak aku kat rumah.

Memang dah lama sangat aku sabar dengan jiran nan sorang. Sampai satu tahap macam aku nak candid gambar dia & share kat media sosial. Tahap sakit hati ni tak payah cakap. Tak tau macam mana nak bagi dia berhenti ganggu hidup aku. Yang aku rasa cara paling senang tunggu sampai dia mati je tapi tu la nampak nyawa macam liat jugak. Almaklum la kalau dalam filem tamil ni orang jahat memang susah nak mati.. Kalau tak mati jugak terpaksa la aku kena cari rumah baru. Nak pindah rumah baru nak2 baru kawen tu perlu tahu juga perkara ni supaya bila masuk rumah baru dah tak ada apa2 masalah mungkin jadi punca pergaduhan. Nak tahu boleh baca kat sini >> Adakah Anda Ingin Berpindah Kerumah Baru. Jadi korang perlu tahu perkara ni sebelum berpindah <<

lepas sejam macam tu aku lekat memo kat semua yang berkenaan.. jenguk kat pintu rumah sebelah memo dah tak ada.. Tengok comforter misteri tu pun dah hilang. Selesai masalah. Lepas ni biji mata situa kutuk tu takde la semak sangat nak cari salah aku je. Yang jiran selekeh sorang lagi hope jadi pengajaran. Tak payah buat perangai amazon sangat hidup di bandar ni. Belajar respect orang lain sama.

Moral of the story.. aku bukan sombong atau berlagak tak tentu pasal cuma bila aku rasa kalau orang terlalu menganggu hidup aku sampai masa memang aku bertindak juga. Almaklum la.. aku pun manusia limit sabar tu tetap ada.

6 comments:

  1. hehe... seram bertukar lawak citer sis ni... erm... akak pun jenis malas nak ambil pasal hal org... lantak la jiran nak buat apa....

    ReplyDelete
  2. FUH ... tak tahan hoi dok berjiran mcm tu .. hidup tak kacau org pun org kacau juga kan ... sabar je la ... nasib baik la aku dok kawasan yg jiran pun tak amik tau hal org .... klu tak tatau la ....

    ReplyDelete
  3. huihhh penyabar sungguh noo..kalau saya letak seminggu dah pasti sy tanya tak pun letak memo camgitu..yg situa yg mengumpat tu ingatkan org kita..lorr tak sangka la pulak bangsa singh mcm tu..hehe..layan mak jemah baca nii ;D

    ReplyDelete
  4. Aduhai payahnya hidup kalau dapat jiran begitu...

    ReplyDelete
  5. Yang ni kelakar. Hmmm tengok entri memo ni, teringat pulak yang kami dapat memo dilarang parking padahal dah lama parking kat situ.

    ReplyDelete
  6. wahhhh.. memang patut kena tu Suria. Good2!

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!