LAGI PENDEDAHAN KULIT MUKA ROSAK SELEPAS GUNA LOCAL PRODUCT NI

23.1.17 Suria Lekatlekit 1 Comments

LAGI PENDEDAHAN KULIT MUKA ROSAK SELEPAS GUNA LOCAL PRODUCT NI. Sebelum ni dah kecoh pasal local produk ni katanya masa consistent memang la gebus gebas kulit muka kau! Kalau kau tinggal paling lama seminggu kau akan nampak malapetaka yang akan berlaku pada muka kau yang menggebu gebas lepas guna produk tu. Ni terjumpa lagi satu perkongsian dari pengguna local product yang tengah kontroversi ni.


Kisahnya.. dia tertinggal 3 hari je tak pakai cream dari produk tu.. tetiba muka yang gebu gebas naik jerawat2 halus.. Lepas ni apa lagi alasan seller2 & pengasas produk tu nak bagi. Sebelum ni dok blame konon yang kulit muka rosak guna fake produk.. Tapi sampai sekarang depa tak lampirkan bukti2 yang mengatakan produk mereka sangat selamat bebas merkuri & chemical.. cuma konon tengah bincang dengan lawyer untuk saman menyaman jer.. Kau nak saman sapa? Pengguna yang kulit depa rosak tu ke? hahahaha


Aku memang agak pelik kenapa bila berlaku masalah macam ni mesti timbul isu 'produk tiruan'. Local product ni memang senang di ciplak ke camna.. sebab tak pernah lagi aku dengar produk2 yang dok jual kat farmasi macam bio essence. eucerin..  atau produk yang mahal sikit macam SKII, bagai ada isu 'Fake Product'. Asal local produk bila pengguna mengadu kulit rosak je mesti tuduh pengguna guna fake product. Ke hangpa jual produk timbang kilo? Tu sekadar pertanyaan bukan tuduhan ok.

Naik seram pulak aku bila banyak pendedahan berani mati yang di dedahkan oleh pengguna selepas menggunakan local produk ni. Please la.. Kalau pun nak jadi jutawan produk kosmetik ke hapa.. Jangan memperjudikan kesihatan & keselamatan pengguna. Jual la produk yang betul2 dah di uji & di sahkan selamat. Bukan kau sahkan sendiri produk kau tu selamat ok!.. Bukan nak kondem bisnes orang tempatan tapi bila berlaku benda2 macam ni.. kesian jugak la pada mangsa2 keadaan. Sebab aku dulu pun pernah menjadi mangsa local product jugak. Nanti orang hilang kepercayaan pada local product sebab isu2 macam ni walaupun bukan semua local product tu tidak selamat.

Kepada mangsa product skincare tu aku rasa korang patut buat laporan kepada pihak2 yang boleh mengambil tindakkan terhadap pengasas produk yang menjual produk2 yang tidak selamat ni. Setakat viral tanpa tindakkan susulan pun tak boleh sebab ada orang kulit dia kebal.. bila pakai tak nampak kesan buruk untuk jangkamasa pendek so dia tetap akan terpedaya. Takut jangkamasa panjang hilang hidung ke.. mata ke buta ke.. muka berlubang ke hapa kesian jugak kan. Kalau betul produk tu tak selamat sepatutnya pihak berkuasa kena haramkan penjualannya.

Moral of the story.. apapun pilihan di tangan kita.. Tak mampu nak beli produk selamat sebab mahal guna je cara lama.. Guna bahan2 semulajadi.. Kalau jerawat kau tenyeh je kunyit hidup, nak kulit licin puth gebu guna putih telur buat mask katanya. hehehehe

1 comment:

  1. sbb tu aku tak percaya kat local product .... biarpun mahal sekali pun .. aku pakai fair n lovely je ..elok je kulit muka wlupun tak gebu hahahha

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!