MEMANG PENIPU SESIAPA YANG KATA DIA TAK PERNAH TIPU ORANG 6 PERKARA NI

5.1.17 Suria Lekatlekit 2 Comments

MEMANG PENIPU SESIAPA YANG KATA DIA TAK PERNAH TIPU ORANG 6 PERKARA NI. Yang bernama manusia ni jangan tipu cakap tak pernah menipu. Kalau kata tak pernah menipu.. terang terang orang tu seorang penipu. Jadi jangan percaya dengan dia. Sebab dalam kehidupan seharian kita memang tak boleh mengelak dari menipu.. tak kira la menipu kecil yang orang sebut tipu sunat atau penipuan besar.. sebesar 2.6 Billion katanya. tak kira size apa apapun penipuan tu tetap di panggil 'tipu'.


Tapi tak semua orang asyik menipu. Ada orang menipu dalam keadaan tertentu.. Tak semua penipuan tu untuk menyakiti atau mencurangi sesiapa.. Ada yang rasa dalam keadaan tertentu dia perlu menipu untuk kebaikkan semua pihak. Ada orang pulak memang dah jadi hobi atau sebati dengan diri dia suka menipu. Dulu aku ada seorang kawan memang suka tipu aku tak kira sekecil kecil perkara sampai la sebesar besar perkara. Tapi paling terkilan.. pernah dia menipu masa keluar lepak kat Mall. Masing2 masa tu masih 'budak sekolah'. Depa ni nak pi makan.. so konon menipu nak pergi tempat yang aku tak boleh ikut. Tup tup jumpa tengah makan kat food court. Sebabnya depa ingat aku takde duit.. Padahal aku ada duit & saja jimat sebab masa tu nak beli Roller Blade kekdahnya. Sanggup ikat perut sebab makcik aku (mak kedua kesayangan aku) tak mau belikan. Dia tak bagi aku main takut tercedera.

Bila penipuan tu kita rasa terlampau menyakitkan memang susah nak lupa. Nak2 lagi kawan yang kita tak pernah berkira duit dengan dia.. tetiba dia buat macam tu. Memang sampai 7 keturunan aku ingat, ok! Maaf aku bukan berdendam cuma susah nak lupa je. Niat nak membalas tu memang takde la. hehehehe

Tapi.. kalau 6 jenis penipuan ni bohong sapa kata tak pernah terkena atau tak pernah buat. Majoriti manusia ada buat & pernah terkena penipuan macam ni dalam hidup dia. Tak caya? Korang baca sendiri kat sini >> 6 Perkara ‘Annoying’ Yang Korang Selalu Kena Tapi Konfirm Sendiri Pernah Buat << Confirm korang tak mampu menipu diri sendiri & orang lain untuk kata korang tak pernah menipu untuk 6 perkara ni.

Moral of the story.. Menipu kadang2 di bolehkan untuk kebaikkan.. sebab tak semua penipuan dengan niat nak berbohong untuk kepentingan diri. Jadi berpada pada la kalau nak menipu yer..

2 comments:

  1. Ahaa, awal2 baca, terfikir-fikir jugaa rasa x ada lah suka menipu orang sangat. Bila buka link yang admin bagi, perghhh.. memang 'win' sangat artikel tu. memang dunia realiti sangat dan terkena diri sendiri.Menipu sekecik2 perkara yang kadang kita x perasan. Apa2pun, sebenarnya jangan jadi habit. Pengajaran untuk diri sendiri. Risau orang dah x percaya kat kita.

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com