PERTAMA KALI GUNA MATTE FOUNDATION JENAMA MAYBELLINE

23.1.17 Suria Lekatlekit 0 Comments

PERTAMA KALI GUNA MATTE FOUNDATION JENAMA MAYBELLINE. Dalam minggu lepas aku tersinggah ke guardian.. Memandangkan foundation yang aku order melalui website lazada tak sampai kerumah aku dengan alasan GDex tak dapat mengesan rumah aku.. Mungkin masa GDex nak mai hantar barang tu tetiba rumah aku ghaib ker camna tak tau la kan.. Rasanya bukan kali pertama apa2 penghantaran melalui GDex di buat kerumah aku tapi ni la kali pertama GDex tak dapat kesan rumah aku. So pihak lazada buat refund je..


Benda yang aku beli pun bukan tak ada jual kat luar.. Kat guardian, watson, supermarket melambak jual cuma harga kat lazada tetiba lebih murah tu yang gatai nak buat pembelian online. Alih2.. Guardian jugak yang kau pergi hadap. Hahahaha...

Yang aku beli Adalah Maybelline Dream Velvet Soft Matte hydrating Foundation (50 Creamy Natural). Sebelum ni foundation kebanyakkan aku pakai yang jenis mineral. Cair tu.. Kali ni entah kenapa sampai seru nak guna jenis matte & cream pulak kan. Dah lama rasanya tak pernah pakai foundation jenis cream ni. Maybe sebab aku yakin kulit aku dah tak berapa sensitif & berjerawat.. Boleh la guna. Rasa macam dah bosan pulak guna jenis mineral.. Kadang2 jadi berkilat muka pakai yang jenis cair tu.

Maybelline Dream Velvet Soft Matte hydrating Foundation. 50 Creamy Natural

Ada la dalam 3 - 4 kali aku guna selepas beli. So far aku selesa sebab dia jenis soft matte. Nak apply pun senang. Bila apply senang nak sekatakan seluruh muka. Takde la kepekatan dia tu buat kita terpaksa ambil masa untuk sekatakan sapuan seluruh muka. Ada jenis cream foundation yang macam tu.. Rasa nak siap sapu foundation 1 muka tu payah juga sebab pekat & melekat an.. Tapi untuk Dream Velvet Soft Matte Foundation ni, tak susah. guna oval brush lagi cantik hasilnya ok! Tak bercapuk & yang 50 creamy Natural ni serius tak nampak kontra sangat dengan kulit aku yang kulit melayu je kan.. So yang sawo matang atau cerah2 orang melayu ni memang recommend guna 50 Creamy Natural.

Untuk hasil yang memuaskan hati sendiri selepas sapu Maybeline Dream Velvet Soft Matte Hydrating Foundation aku alas dengan bedak compact juga. Atau boleh juga alas dengan loose powder. Memang cantik bila selfie katanya hahaha. Sapa minta PM tuala aku sumpah muka dia jadi mak lampir hahaha. Nak bagitau jugak.. almaklum i kan retis so memang ada haters. Macam dulu pernah kena tuduh warnakan rambut.. Sebelum di tuduh cukur kening nak habaq kening tak cukur tu teknik makeup jer

Bab cover cela tu.. Kalau parut lite2 tu Insya Allah di cover dengan elok jer. Tidak berminyak & tidak pecah minyak. Tahan lama jugak la aku pakai..  Aku tenyeh belakang tangan bila basuh tangan pun foundation tu tak luntur tapi kalau nak cuci gosok2 dia keluar la. Bermakna kalis air jugak. Setakat muka kena hujan jangan risau foundation ni tak meleleh macam cheese kena bakar ok!.  Cantik juga warna dia bila di sapu kat muka. Kalau yang jenis malas nak berbedak pun boleh nak pakai foundation ni je sebab dia dah ada warna yang cantik.

Ni contoh nak bagi nampak sikit warna foundation ni. Aku sapu belakang tangan. Ni kira tebal sapuan dia.. Soft Matte Foundation memang dia anti shinning

Kesan pada kulit.. Setakat ni tak ada apa2 kesan buruk. Jerawat ke, ruam ke, gatal2 muka ke malah Dream Velvel Soft Matte Hydrating Foundation ni walaupun jenis cream tapi tak rasa tebal di muka. Rasa ringan je. Apply nipis pun dah cantik kalau kulit korang yang jenis tak ada apa2 masalah macam parut. Setakat nak tutup pori tu takde masalah foundation ni boleh cover.

Harga dia.. Masa order dari website lazada under seller L'Oreal Malaysia.. cuma RM29.93 tapi sebab GDex tak jumpa rumah terpaksa la beli kat guardian. Beli kat guardian masa ada sale harga dia RM31++... Kalau sebelum ni aku tengok harga dia RM39.90. Kandungan dia 30ml.

Jadi kalau rasa tengah cari foundation yang harga mampu milik & senang nak dapat stok.. Boleh la try Maybelline Dream Velvet Soft-Matte Hydrating Foundation ni. Dia ada macam2 warna.. Boleh pilih ikut kesesuaian warna kulit korang la. Macam kulit aku nampak memang matching dengan 50 Creamy Natural.

Sekiranya anda berminat untuk memperkenalkan/review produk kosmetik, skincare, atau apa saja melaui blog lekatlekit.com boleh email ke lekatlekitgurl@yahoo.com

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!