RAMBUT JADI BERUBAN LEPAS PAKAI SYAMPU NI

15.1.17 Suria Lekatlekit 3 Comments

RAMBUT JADI BERUBAN LEPAS PAKAI SYAMPU NI. Ni aku nak cerita base dari pengalaman sendiri la. Aku ni ada jugak masalah keguguran rambut. Seperti mana kulit muka aku, rambut aku pun ada masalah 2 musim. Kadang2 berminyak & kadang2 kering. Selain pakai Vitamin & hair serum.. Syampu of course la jadi satu rutin harian sebab aku memang daily cuci rambut ok! aku rasa tak selesa kalau 1 hari aku tak syampu rambut. Wajib sehari sekali syampu rambut.

Syampu Keranove

Aku lupa dalam bulan berapa aku beli syampu keranove ni. Tapi tahun lepas punya cerita la. Mula2 guna memang best.. nampak keguguran rambut tu kurang. Rambut jadi lembut & lembab. Mudah di urus & tidak tersangkut di skala 6 katanya. Best la pakai.. Aku ni kadang2 kongsi syampu dengan anak. Walau anak aku masih kanak kanak rebina tapi sebab rambut dia panjang.. kebanyakkan syampu kanak kanak memang tak mampu mengatasi masalah rambut kusut. Bila guna syampu untuk kanak kanak rambut bukan tersangkut kat skala 6 dah.. skala 2 pun kadang2 tak lepas nak sikit. Terpaksa guna yang adult punya syampu untuk atasi masalah rambut kusut tu. So, kami anak beranak memang kadang2 guna syampu yang sama..

Kira lama jugak aku guna lebih kurang dekat sebulan.. Lepas tu aku perasan rambut aku ada uban. Mula2 sehelai camtu jer.. tapi lama2 jadi 2 - 3 helai. Mula2 tak syak sebab syampu. Tapi bila jumpa kat rambut shahila pun ada uban.. Baru aku syak pasal syampu. Bayangkan anak aku yang kecik tu pun tetiba ada uban memang dahsyat jugak. So aku try tukar syampo.. Takde lagi uban2 baru tumbuh. Budak lala pun bebas uban jugak. Untuk mengelakkan dari beruban sebelum usia sepatutnya.. aku stop je guna.

Tak tau la kenapa pulak effect beruban lepas guna syampu tu. Aku beli kat guardian. Harga dia dalamRM26++. Mungkin jugak tak sesuai kot dengan rambut kami anak beranak. Orang lain pakai mungkin effect dia lain.. mana tahu. Cuma yang aku share adalah dari pengalaman aku sendiri jer tak mewakili mana2 pihak atau individu lain. Dan aku tak kata produk ni bahaya.. setakat aku guna takde la kesan2 sampingan lain selain uban jer. Sekarang ni trend orang warnakan rambut macam beruban so sesapa nak uban asli boleh la guna hahahaha.

Apapun syampu ni tetap membantu masalah rambut rosak, rambut kusut & rambut kering. Bila pakai dia jadi lembut & mudah di urus cuma syampu ni sifat dia agak cair.. tak macam kebanyakkan syampu dia pasaran dia agak pekat. Jadi kalau guna better tuang atas kepala terus dari atas tapak tangan dulu. Takut tumpah ke lantai.

Moral of the story.. penting ok syampu rambut hari2 supaya tak bau hapak. Bau hapak rambut ni kadang2 jauh sekilo pun orang boleh bau.

3 comments:

  1. Rose tukar-tukar syampoo sejak kebelakangan ni. nak cari yang sesuai susah

    ReplyDelete
  2. kalau jadi beruban, kiranya dah percepatkan penuaan tu dear.

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!