RESEPI IKAN KEMBONG MASAK LEMAK CILI API YANG ANDA TAK SANGKA SEMUDAH NI

13.1.17 Suria Lekatlekit 3 Comments

RESEPI IKAN KEMBONG MASAK  LEMAK CILI API YANG ANDA TAK SANGKA SEMUDAH NI. Lama kan aku tak bertukar jadi cik minah gebu dapur sekangkang kera ni kan.. Bukan tak memasak kadang2 mood malas nak ambil gambar masakan.. Kadang2 masakan yang dah ada aku share resepi kat blog takkan nak tulis 2 kali resepi yang sama kan.. Nak2 lagi sekarang sibuk dengan In Law sakit bagai.. Cuma minggu ni rehat sekejab dua tiga hari dari berulang alik ke hospital cuma kirim makan kat suami je hantar kat Mak mertua.


Hari ni sebab nampak ada santan & serai dalam peti ais.. Ada ikan kembong. Kalau tak masak ikan & santan tu rosak kan.. Nak masak kari macam tekak tak rasa nak makan jer.. Jadi marilah kita melemak cili apikan dia.. Sebab malas nak kekedai.. so bahan bahan yang aku guna apa yang ada dalam rumah jer.. Antara bahan bahannya adalah..

Ikan Kembong
Santan
Bawang Besar
Bawang Putih
Halia
Serai
Asam keping
Cili Padi
Kunyit hidup (kalau tak ada guna kunyit serbuk)

Cara nak memasak dia jangan terkejut ok.. Ni kategori kau campak2 jadi je. Memang senang sangat.

Mula2 blend/kisar Bawang Besar, Bawang Putih.Halia,Cili Padi,kunyit hidup & serai. Serai tu ada orang suka ketuk2 jer.. Tapi aku suka blend halus nanti kuah dia lebih pekat & sedap.. Yang tu terpulang pada pilihan masing2.

Lepas dah blender halus semua bahan.. Letak kuali masukkan bahan blend/kisar tadi bersama asam keping. Kalau ada daun kunyit boleh simpul campak jer dalam kuali tapi sebab aku tak ada stok jadi aku tak masukkan. Masak sehingga mendidih kemudian masukkan santan. Biar dia masak sekejab masukkan ikan. Masak sampai ikan masak tutup api. Dah siap..

Masak lemak cili api ikan kembong

Walaupun simple percayalah sedap ok! Yang suka makan pedas boleh lebihkan cili api. Memang berasap telinga masa makan. hehehehe...

Jadi pada yang baru belajar masak atau penghuni rumah bujang nak jimat kos boleh la mencuba masak lemak cili api ikan kembong ni.

3 comments:

  1. klu style nogori tak bubuh bawang pun ... kunyit ngan cili api je ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul kalau n.9 memang tak guna bawang ni bukan negeri 9 ni kedah style

      Delete
  2. Menarik gak ni...ikan kembung ni.kalau masak.basah gne memang payah sikit nak makan..sebab tulang meriah sangat. Cik akak lebih suka goreng kosong je..kasi.ranggup2

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

Kongsi Kisah Seram Anda Disini

Name

Email *

Message *