RESEPI SINGGANG IKAN UNTUK IBU MERTUA

16.1.17 Suria Lekatlekit 1 Comments

RESEPI SINGGANG IKAN UNTUK IBU MERTUA. Tajuk tu tetap la nak berdrama katanya.. Kalau hang letak tajuk resepi singgang pun dah ok kot awat nak habaq habis singgang untuk mertua bagai. Tu la style lekatlekit katanya. Kalau tak gempak tajuk entri bukan lekatlekit.. trademark dari dulu lagi nak buat macam mana. Rasa macam tak puas tulis tajuk entri pendek pendek ni.. Dasar semua nak panjangkan cerita katanya. hahahaha

Gambar singgang ikan ku tengah mendidih atas dapur

Hari tu masa Mother in law kena ward.. Ada la masak singgang ikan untuk dia. Memandang dengan ada high blood & time tu memang blood pressure dia sangat tinggi so aku google masakan paling elok untuk orang sakit ni singgang la cuma jangan letak garam atau nak letak pun secubit jer camtu. Bergantung pada condition si pesakit la kan.. kalau tekanan darah memang tengah ke langit biru tingginya better jangan makan langsung garam.. Kalau dah mula stabil cuma nak control boleh makan untuk rasa sikit2..

Untuk singgang ibu mertua ku ni.. Sebab dia tak boleh makan masin lagi so terpaksa lebihkan rasa lain untuk sedapkan sikit la lauk untuk dia.. Takkan nak rasa air kosong je kan.. Bahan bahan yang aku guna untuk masak singgah ibu mertua ku ni adalah..

Ikan (ikut suka nak guna ikan kembong ke, senangin ker.. mabong ke.. ikan tongkol ke)
Kunyit hidup (kalau tak ada boleh guna kunyit serbuk)
Bawang besar
Bawang putih
serai
asam keping
Susu cair/santan (tak banyak untuk susu cair 1 sudu dah cukup kalau santan 1 -2 sudu bergantung pada kepekatan santan)
Bendi

Cara nak masak dia..

Tumbuk kasar kunyit hidup,bawang besar & bawang putih. Tak payah halus sangat agak2 hancur sikit tu dah ok.

Masukkan bahan tumbuk tadi & tambah air, masukkan serai yang dah di ketuk & asam keping buka api & rebus sampai mendidih.

Kemudian masukkan santan/susu cair & bendi.. Biar rebus sekejab

Masukkan ikan. Tunggu sehingga ikan masak & boleh tutup api.

* Bagi yang sihat nak pedas boleh letak cili padi yang di ketuk. Ni resepi untuk orang sakit kena bebas pedas *

Siap sudah singgang ikan untuk ibu mertua ku. Ni gambar sebelum di pos kerumah beliau

Sekiranya yang tak ada masalah kesihatan boleh la masukkan garam secukup rasa kalau yang sakit macam mak mertua aku ni sekarang condition dia tak la di tahap kritikal sebab dah balik rumah boleh la masuk secubit garam tu pun bukan secukup rasa. Sekadar ada rasa hujung2 lidah je tau. Tapi lagi bagus tak masuk garam langsung.

Senang kan masak singgang.. Ada orang tak masuk santan atau susu cair sebab mak mertua aku ni yelah tak boleh makan garam untuk pastikan darah dia tak naik balik. Tu salah satu cara nak bagi lauk tu ada sedikit rasa. Takde la pekat macam nak masak lemak tu yer.. just sekadar ada rasa lemak hujung2 lidah jugak. Sebab mak mertua request untuk kali kedua masak macam tu bermakna sedap la kot hahahaha. Korang nak tau sedap ke tidak cuba la.

Moral of the story.. menantu yang baik adalah menantu yang masak untuk ibu mertua hahahaha

Jom subscribe di channel youtube Surialekatlekitgurl

1 comment:

  1. resipi saya pula paling simple
    Ikan tongkol atau ikan aya
    Bawang merah 3 ulas - dihiris
    Bawang putih 1 ulas- dihiris
    Lengkuas- dihiris
    Asam keping 1 keping
    Cabai besar 2 biji ( di potong tiga)
    Garam secukup rasa.

    Bersihkan ikan, masukkan bahan-bahan tadi dan tuang air ke dalam periuk. Masak sehingga mendidih. Tambahkan garam secukup rasa.
    Angkat

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!