RESEPI SUP KAKI AYAM PALING MELEKAT LEKIT

25.1.17 Suria Lekatlekit 1 Comments

RESEPI SUP KAKI AYAM PALING MELEKAT LEKIT. Maaf yer kalau ada yang mula mengerut dahi baca tajuk entri tu.. Lepas tu cuba membayangkan macam mana rupa sup kaki yang yang melekat lekit.. Pekat macam tepung kanji ke.. Ke pekat macam mushroom soup? Kesian kat hangpa kan.. Sampai jadi satu masalah punya fikir macam mana sup kaki ayam yang melekat lekit..


Ni tak payah fikir banyak sangat la.. Aku memang drama queen.. so tajuk entri aku memang penuh drama. Melekat lekit tu macam tagline aku jer.. Yang betulnya nak share resepi sup kaki ayam style aku ja kan.. Mungkin tak sama dengan cara korang masak.. Mungkin cara aku masak lebih sedap ke kan.. hikhikhik..

Di sebabkan sejak semalam hidung dah bagi signal akan kedatangan selsema so hari ni harus la masak.. masakan berkhasiat supaya demam selsema ni tak berpanjangan. Maka hari ni ke dapur sekangkang kera cik minat gebu katanya memasak sup kaki ayam. Pun macam tu sebab laki aku tak makan kaki ayam ni..  Aku campur jugak la dengan isi ayam

Nak masak jenis sup2 ni bukan susah bebenor... Sonang jo Milah Ooi..  Rebus2 jo kekdahnyo. Tapi kalau yang tak reti tetap la susah bagi mereka maka meh la kita tengok apa bahan - bahan & cara nak memasaknya..

Bahan Bahan

Kaki/Ayam
Ubi kentang/ lobak merah (yang ni tak wajib)
Bawang besar
Bawang putih
Halia
Bunga lawang
Kulit Kayu Manis
Jintan Manis
Buah pelaga
Daun sup
Rempah sup (yang ni pun tak wajib)
Minyak masak
Garam (sebagai Perasa)

Bahan kisar

Bawang besar
bawang putih
Halia
bunga lawang
Jintan manis

Bahan tumis

Bawang yang dah di hiris
Sedikit halia di ketuk
Kulit kayu manis
Buah pelaga
Bunga lawang

Cara memasak

1. Panaskan minyak dalam periuk. Masukkan bahan tumis tadi. Goreng sekejab sehingga layu
2. Masukkan serbuk rempah sup & kacau. Biar sekejab sampai naik bau
3. Masukkan bahan kisar. Biar dia masak sekejab.
4. Masukkan kaki ayam/isi ayam.. masak sekejab biar dia sebati dengan bahan2 rempah tadi.
5. Tambah air biar sup tadi mereneh.
6. Masukkan kentang/lobak merah
7. Masak sehingga ayam empuk & kentang/lobak merah lembut.
8. Ambil batang daun sup potong & masukkan ke dalam sup. Biar dia mereneh sekejab lagi
9. Masukkan garam secukup rasa
10. Dah masak tutup api hidangkan bersama hirisan daun sup.

Boleh jugak kalau nak guna daging atau nak masak bihun sup boleh juga guna cara yang sama cuma nak lebih sedap bihun sup tu cuma tambah sup bunjut jer.

 
Nak dengar saya berceloteh pasal sup ceker ayam meh la dengar kat vblog cheq ni. Jangan lupa subcribe channel Surialekatlekitgurl tau

Senang kan nak masak sup kaki ayam versi lekat lekit ni? Jadi musim2 hujan sejuk beku ni kalau tak tau nak makan menu apa untuk panaskan badan boleh la cuba masak sup kaki ayam ni. Hirup panas panas.. Confirm mata hitam keatas.. tangan di bahu katanya. hahahaha

1 comment:

  1. sini dah start hujan. kalau dapat sup kaki ayam ni memang sedap! Jom baca pasal Orang Dewasa dan Ubat Cacing.

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com