PELAKON & PENGACARA ARY MALIK KEMBALI KERAHMATULLAH

28.2.17 Suria Lekatlekit 0 Comments

PELAKON & PENGACARA ARY MALIK KEMBALI KERAHMATULLAH. Innalillahhiwainnalillahhirojiun.. Salam takziah kepada seluruh ahli keluarga, saudara mara, sahabat taulan Pelakon & pengacara Ary Malik yang telah kembali ke rahmatullah pada pukul 7.17 minit malam tadi...


Semoga Allah mengampuni segala dosa dosa arwah & menempatkan beliau di kalangan orang2 yang beriman.. Kepada seluruh Ahli keluarga Ary Malik semoga tabah menerima ujian berat dengan pemergian orang tersayang..

Sedikit info Ary Malik seorang pengacara yang pernah mengacara rancangan muzik muzik & pernah jugak berlakon. Beliau menderita kanser ovari sejak setahun lalu. Pernah menyertai rancangan realiti TV masterchef. Seorang yang petah bercakap & suka tersenyum.

Kini Ary Malik tinggal kenangan. Sama2 kita sedekahkan Al Fatihah..

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

BERITA PALSU ARY MALIK MENINGGAL DUNIA

28.2.17 Suria Lekatlekit 0 Comments

BERITA PALSU ARY MALIK MENINGGAL DUNIA. Asal ada artis yang tengah sakit & kritikal sedang di rawat je macam jadi satu trend pulak mereka2 yang tidak bertanggungjawab menyebarkan berita palsu kononnya retis tu dah meninggal dunia. Yer.. betul benda tu boleh menaikkan rating post mereka tapi sila la ada rasa tanggungjawab sedikit sebelum menyebarkan apa2 berita. Yang tak sure tu tak payah jadi orang pertama share sangat la kan..


Semua orang akan mati termasuk la penyebar berita2 palsu ni. Kalau ye pun kau tak sabar nak tulis cerita pasal kematian orang lain jangan la sampai jadi fitnah. Mangsa terbaru ary Malik yang kini sedang kritikal & di rawat di hospital akibat penyakit kanser ovari tahap 4. Ternampak orang mula share cerita dia dah meninggal dunia. Tak tau la sapa yang punya angkara sebarkan fitnah macam tu.. Patutnya doa la yang terbaik untuk mereka yang sedang bertarung nyawa melawan penyakit kronik macam ni. Ni macam kau doa dia cepat mati pulak.

Ingat.. masa kita sihat, masa kita masih boleh menulis berita tentang orang lain nak2 lagi berita palsu macam tu.. Tak semestinya kita tak akan sakit & jauh sekali boleh elak dari mati. Jangan nanti tiba saat kita berada dalam situasi orang2 yang kita pernah jadikan mangsa untuk meraih  keuntungan, baru kita nak rasa betapa sakitnya dalam kondisi kita yang tidak sihat kemudian orang pulak dok sebar berita palsu konon kita dah mati.

Moral of the story.. sama2 kita doakan yang terbaik buat Ary malik. Semoga Allah permudahkan segala untuk beliau.

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

YANG TAK MINAT DENGAN APLIKASI NI MUNGKIN NAJIB RAZAK JE

28.2.17 Suria Lekatlekit 2 Comments

YANG TAK MINAT DENGAN APLIKASI NI MUNGKIN NAJIB RAZAK JE. Zaman sekarang bukan je nak makan Nasi Kak Wok kita kena fikir 18 kali.. Nak minum air kosong kat luar pun pat lima kali jugak fikir. Sebab kalau kat kedai makan, restoran mahupun kafe memang air kosong tak banyak dah bagi percuma. harga air kosong antara 30sen - 50sen. Katanya bill tetap kena bayar walau  air berperisa klorin, inikan dah siap dia tapis atau di masak. Jadi tak relevan katanya nak bagi percuma.. Tu dia.. memang zaman sekarang setiap sen tu ada nilai dah. Takde 1 sen tak cukup sejuta jugak hahahahaha


Jadi masing masing berlumba mencari yang paling murah even nak mengisi permintaan anak tekak sekalipun. Sapa tak nak bayar murah beb! Najib je suka bayar mahal.. Rakyat Malaysia yang lain majoriti lebih suka harga murah ok! Sebab tu sekarang macam2 protes jalanan di buat sebab tak tahan dengan kos sara hidup yang semakin tak masuk akal dengan gaji yang di terima. Kenapa Najib je suka yang mahal - mahal.. Alahai bukti dah nampak terang terangan. Sejak pemerintahan dia jarang yang turun semua naik jer. Turun sposen.. Naik doploh sen katanya. Hahahahahaha. Jadi kat situ Najib je suka benda mahal sebab tu semua benda dia nak kenakan cukai & naikkan harga. hahahaha

Jadi mungkin Najib je tak suka benda ni sebab dia tak memerlukan.. Rakyat Malaysia yang lain mungkin sangat sangat memerlukan sebab boleh jimat belanja katanya. Najib buat apa la dia nak guna semua benda2 ni kan.. Duit dia berkepok kepok lagipun dia guna highway bukan kena bayar tol.. Dah jimat tang tu. Dia pergi makan kat mana2 mungkin tak payah bayar duit poket sendiri.. Kita ni rakyat marhaen katanya.. Nak berak pun kena bayar apatah lagi nak menghasilkan taik.. Harus la kena bayar. Apa ingat ada ke orang nak bagi makan free. tak makan macam mana nak terhasilnya tahi, kan? hahahahaha

Pejadah pulak cakap pasal taik... Ok.. Ok.. kembali kepada topik sebenar. memandangkan zaman sekarang serba serbi mahal jadi atas keprihatinan aku yang juga tergolong dalam golongan rakyat yang terbeban dengan kos sara hidup yang semakin tinggi.. Maka meh aku perkenalkan kat hangpa satu aplikasi ni yang boleh jimat belanja hangpa. Tak caya ada aplikasi boleh jimat belanja? tak caya tengok kat sini >> Macam macam benda boleh Jimat dengan hanya guna Aplikasi ni sampai nak makan nasi kak wok pun anda boleh guna jugak <<

Jadi.. Kalau rasa nak kurangkan kos belanja boleh la guna aplikasi ni. Mana tau lepas guna aplikasi ni boleh menabung seterusnya beli banglo Dato Aliff Syukri.. Tu dia.. Dia punya perancangan masa depan. Orang kata impian tu langkah pertama sebuah kejayaan. So tak salah ber impian besar. hehehehehehe

Moral of the story.. Jimat cermat amalan mulia. Ok Bai..

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

PEJUANG SEJATI PAPAN KUNCI.. DI AMBANG MAUT PUN MASIH MAMPU UPDATE STATUS

28.2.17 Suria Lekatlekit 2 Comments

PEJUANG SEJATI PAPAN KUNCI.. DI AMBANG MAUT PUN MASIH MAMPU UPDATE STATUS. Media sosial ni tak semuanya bawa keburukkan.. Banyak juga kebaikkannya. Salah satu satu medium menyampaikan informasi paling pantas. Berita terkini TV3 pun tak boleh lawan kepantasan media sosial dalam menyebarkan berita & cerita cuma tu la.. keburukkan dia banyak sangat berita tak sahih, cerita dogeng, cerita dari mulut ke mulut yang tak tau hujung pangkal di share seolah - olah yang dok pakat share tu nampak perkara atau kejadian tu berlaku depan mata depa.. Tapi tu la.. Tetap ada kebaikkan & kepentingan juga media sosial ni.


Bukan sahaja menjadi medium penyebar maklumat paling pantas malah Media sosial ni menjadikan manusia semakin kuat, tabah, bermotivasi, berinspirasi, penuh cita cita & sentiasa ada niat untuk berubah kearah lebih baik katanya. Tak caya kau tengok la kengkawan kau kat media sosial.. Kata2 motivasi penuh semangat.. Hari2 share resepi dari group masak masak, hari2 share cerita orang berjaya.. hari2 share petikan ayat2 al Quran & terjemahan untuk di jadikan panduan. Dari situ boleh nampak betapa positifnya mereka.. Kita pun membayangkan betapa berwawasannya hidup mereka & betapa terdidiknya mereka dengan Al Quran & Hadis di media sosial. Sebab orang kita ni memang rajin share.. hahahaha. Mempratikkan belum tentu. Tak payah ambil benda2 berat la.. Contoh share resepi, dapur dia belum tentu berasap katanya. hahahahaha. Jangan marah gurau je ok! Tak salah share benda baik.. ye dak! maybe kita tukang share je tapi orang lain yang baca mengambil sebagai satu ilmu yang baik untuk di amalkan. hehehehe

Tapi yang tu semua tak boleh lawan golongan yang satu ni. Golongan yang satu ni bagi aku patut kita kagumi. Sebab depa lebih tabah, kuat & seorang pejuang sejati.. Leftenan Adnan pun tak boleh lawan jiwa perwira dalam diri depa ni.. Gila kau! Depa ni golongan yang boleh di kira golongan berjuang hingga ke sedutan udara yang terakhir... Nak tau golongan apa?.. Baca caption kat bawah ni....

Kadang2 aku pelik & cuba bayangkan
Orang yang tengah sakit umpama nyawa hujung rambut dia punya cerita
Nak bernafas pun katanya dah tak lepas
Tapi masih terfikir & ada mood nak up status kat Facebook
Selalu aku bayangkan.. depa ni dalam keadaan kritikan. Kalau kat wad tu maybe zon merah la.. Tapi sempat capai hp & taip status sambil tercungap cungap dalam nyawa nyawa ikan. Terus aku rasa kagum.. Kuat betul semangat depa untuk teruskan hidup di media sosial hingga nafas terakhir hahahahaha -Facebook-

Kan? Tak terbayang aku situasi depa masa tengah menaip status FB dalam keadaan yang kesakitan yang amat sangat.. seolah olah malaikat maut dah get ready kat sebelah tapi masih mampu taip status & post kat FB. Sungguh golongan ni patut korang jadikan Idola ok! Aku sakit perut sikit pun menyampah dah nak tengok Facebook.. Sebab satgi ada je aku rasa nak marah dengan post2 orang lain. Almaklum la tengah sakit.. Tapi depa ni serius bukan setakat on FB malah mampu lagi menceritakan keadaan mereka yang sangat - sangat sakit waktu tu sampai kita yang baca pun boleh membayangkan & merasai sakit tu. Kira memang sampai ke hati la penceritaan depa tu... Yang paling win tanpa typo ok! Kita kalau sakit serius rasa gigil juga jari nak menaip nak2 lagi nak kena tekan key key yang kotak dia kecik ikut size jari baby tu.. Maunya nak taip babai jadi babi je hahahahaha

Jadi siapa kata pejuang papan kunci adalah mereka2 yang outspoken di media sosial. Yang outspoken ni tak berapa kuat,tabah & pejuang sangat berbanding golongan yang dari ceritanya macam dah di ambang maut tapi masih mampu update status kat media sosial. hehehehe

Macam macam kita boleh tengok & baca kat media sosial.. Ada yang buat kita marah, ada yang buat kita sedih, ada yang buat kita meluat, ada yang buat kita tergelak macam benda ni >> 14 Plot secara rawak yang lawak kita boleh jumpa di Internet. Wajib Tengok << memang dunia maya betul2 memberi warna juga dalam kehidupan kita. hehehehe

Moral of the story.. Bagus bagi mereka yang kuat macam ni walau di uji dengan kesakitan. Terus berjuang selagi mampu cuma tu la perjuangan yang sebenar adalah dari dalam diri kita sendiri bukan atas papan kunci. Adakah dalam diri kita kuat? Tepuk dada tanya selera. Peace Yo!

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

KOMEN MINGGU PERTAMA PENTAS MENTOR MILENIA 2017

27.2.17 Suria Lekatlekit 3 Comments

KOMEN MINGGU PERTAMA PENTAS MENTOR MILENIA 2017. Alahai usop.. Kerana hang la usop ramai yang tengok mentor milenia tahun ni selain tahun ni takde muka Dato Vida yang over expose kat dalam rancangan tu. Nasib baik penaja utama tahun ni tak letak syarat atau nak enter frame sangat dalam rancangan mentor milenia tahun ni macam tahun tahun lepas. Hope TV3 insaf lepas ni ambil penaja macam dato vida untuk rancangan realiti hiburan takut satgi orang tak boleh beza rancangan realiti nyanyian dengan rancangan Jom singgah je. hahahahaa. Aku pun rasa sungguh tenang & bahagia nak menontonnya juga.


Jadi sebab semalam sempat menonton mentor milenia untuk minggu pertama.. Maka selaku juri tak bertauliah & di iktiraf harus la aku ada komen2 aku sendiri. Komen aku tak semestinya berkaitan vokal & persembahan je.. suka hati aku je la nak komen pasal apapun. Dah nama pun juri tak bertauliah & di iktiraf katanya. hahahaha

Aku dah draft & post komen2 aku kat FB maka kat blog ni aku just attach balik la kan... Korang boleh baca kat bawah ni..

Protege tomok yang sabah tu teruk kena hentam. Bila usop nak nyanyi ni wei #mentormilenia2017 #mentormilenia #teamusop

Maaf huduh pulak baju protege akim icha ke hapa nama dia ni. Di tambah dok tongek2 atas pentas. Lagi bertambah buruk hahaha#mentormilenia2017 #mentormilenia #teamusop

Protege perempuan suara takde keunikkan. Suara yang biasa kita dengar menyanyi kat mana2. Memang la boleh nyanyi tapi ntah la rasa tipikal jer semua suara2 tu hahaha. Ok jangan suruh aku nyanyi. Bukan apa takut bukan dapat jadi protege terus jadi mentor hahaha. So biarlah aku jadi pengkritik tak bertauliah ikut halwa telinga aku je hahaha#mentormilenia2017 #mentormilenia #teamusop

Usop nyanyi lagu selamat. Mentor dia bijak x buat eksperimen cuba cuba macam tomok hahaha. #mentormilenia2017 #mentormilenia #teamusop

Ok la protege black shira mendapat pujian melambung dari dato hattan & azlan typewriter tapi aku rasa serabut dengar dia nyanyi hahaha#mentormilenia2017 #mentormilenia #teamusop

Kesian balqis protege hazama nampak penat bawa lagu Aida jebat tu. Macam putus nafas je nyanyi. Tapi better la kan dari penyanyi asal.#mentormilenia2017 #mentormilenia #teamusop

Dah agak juara mingguan minggu ni #mentormilenia pasti #usop. Minggu pertama takde penyingkiran. Biasa la kena bagi peluang dulu

Ada protege yang aku tak komen sebab ntah la tak rasa nak komen.. macam protege Tomok, Along anak sedara kepada penyanyi Ezad Lazim @ Ezad Exist tu.. Tak tau nak komen apa. Tengok persembahan dia macam janggal.. Nampak dia tak selesa bawa lagu tu. Kena menari bagai.. Tomok ni terlampau ber eksperimen dengan protege dia.. Agak bahaya dalam sesebuah pertandingan. Tak salah.. cuma bila peserta bawa lagu yang mereka nampak tak selesa & tak sesuai dengan vokal depa benda tu akan mempengaruhi undi. Nampak macam protege Tomok berisiko akan keluar awal jer...

Protege Akim pulak.. Rasa macam tipikal sangat la cara nyanyi, vokal & persembahan walaupun vokal tu memang power cuma bagi aku takde keunikkan maka aku nampak persembahan depa biasa biasa saja. hahahaha

Protege Black pun aku rasa biasa biasa saja jugak. Protege Hazama.. Masih di zon selamat. Sebab Mentor depa hazama nampak bijak. Minggu pertama dia bagi protege dia nyanyi lagu2 yang memang dalam kepakaran depa bawa. Lagipun hazama ada usop yang sejak awal lagi memang berjaya meraih ramai penyokong. So, nampak besar peluang yang hazama ada untuk menang.. hehehehe

Usop Mentor milenia 2017 Minggu pertama

walaupun sebelum ni serius aku kurang layan rancangan realiti TV. Aku selalu layan benda benda ni je >> 14 Plot secara rawak yang lawak kita boleh tengok di Internet << Kat online. Kadang2 benda macam ni boleh release tension katanya walau hanya dengan slot pendek yang di rakam secara tak sengaja. Tapi di sebabkan usop yang memang macam magnet termelekat pulak aku dengan mentor milenia tahun ni. Hahahaha.

Sekian saja komen aku untuk minggu pertama mentor milenia 2017. Minggu kedua belum tentu aku tengok.. Kalau aku tengok maka ada la komen2 bajet juri profiesional dari aku hahahaha.

Moral of the story.. Mentor milenia kali ni nampak balck, Akim menyesal sebab reject Usop masa audition sebab maybe dia takde rupa kan.. Tapi kena ingat peminat Malaysia sekarang nakkan keunikkan bukan rupa semata mata. Usop ni unik sebab dia ada identiti dia tersendiri walaupun dia lurus bendul.. Tapi benda tu yang menjadi kelebihan yang buat orang suka dia.

3 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

AWAS! INI SEBAB TIDAK BOLEH SIMPAN TOMATO,BAWANG & UBI KENTANG DALAM PETI SEJUK

26.2.17 Suria Lekatlekit 1 Comments

AWAS! INI SEBAB TIDAK BOLEH SIMPAN TOMATO,BAWANG & UBI KENTANG DALAM PETI SEJUK. Rumah sapa yang tak ada peti sejuk zaman sekarang.. Majoriti setiap rumah pasti ada peti sejuk sebab dah jadi keperluan bukan lagi lambang kemewahan cuma membezakan peti sejuk orang susah, golongan sederhana & golongan kaya berbeza jenama & saiz je la. Macam aku ni golongan sederhana jadi peti sejuk pun sederhana la jenama & size dia. Ok la tu kan.. Asalkan beli cash bukan hutang. Kau nak peti ais sama besar dengan almari dua pintu.. Make sure pendapatan kau pun kena setaraf juga la dengan selera kau. hehehehe


Taki kisah la berapa pintu peti sejuk kat rumah kita kebanyakkan fungsi dia sama jer. Untuk simpan bahan bahan mentah & banyak lagi la fungsi lain. Malas pulak aku nak senaraikan satu persatu.. Pepaham sendiri je la.. Tapi yang penting bahan mentah tu la. Nak2 lagi bahan basah ni.. Untuk pastikan dia tahan lama kena la letak dalam peti sejuk. Boleh la tahan seminggu.. ye dak.. Dulu masa aku & adik beradik masih bawah tanggungan mak ayah.. Setiap seminggu sekali mak & arwah ayah akan keluar pergi beli stok lauk & sayur untuk seminggu sebab mak ayah aku kerja. Bila balik kerja atau sebelum pergi kerja boleh masak siap siap.

Walaupun peti sejuk ni untuk menyimpan bahan bahan basah & bahan mentah tak semua benda kau boleh sumbat dalam peti ais. Peti kau bukan perigi buta ok! Ada benda yang kita tak di galakkan untuk simpan dalam peti ais. Tapi ada bahan bahan mentah yang kita biasa simpan dalam peti ais tapi sebenarnya tidak di galakkan & tidak sesuai di simpan dalam peti ais. Contoh Buah tomato, bawang & ubi kentang.. Ubi kentang & bawang tu mungkin tak ramai yang simpan dalam peti ais tapi tomato.. Rasanya majoriti suka simpan dalam peti ais. Betul tak? Nak tau kenapa tak boleh simpan dalam peti ais meh baca kat sini >> 7 Kesilapan Yang Anda Buat Ketika Menyimpan Bahan - bahan mentah dalam Peti Sejuk << Baca yang nombor dua tu yer kalau nak tahu kenapa tak boleh simpan buah tomato, bawang & ubi kentang.

Lepas dah baca info pasal peti sejuk tu korang tahu la kan nak manage peti sejuk sendiri. Tak semua benda boleh sumbat dalam peti sejuk tu.. Peti sejuk kita bukan mini market ok! hehehehe..

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

RUPANYA SERBUK PENCUCI BOLEH MEROSAKKAN MESIN BASUH

25.2.17 Suria Lekatlekit 0 Comments

RUPANYA SERBUK PENCUCI BOLEH MEROSAKKAN MESIN BASUH. Zaman sekarang dah tak ramai basuh pakaian pakai tangan.. memberus bagai. Kebanyakkan hampir setiap rumah ada mesin basuh. Yang takde pun kadang2 tak basuh baju pakai tangan jugak.. Dia pergi self service dobi atau dia hantar je dobi. Ni kebanyakkan orang2 bujang la. Aku masa duduk rumah bujang masa baru2 sampai tu memberus juga la sebab tak ada washing machine. Tapi bila sampai aku tinggal sorang2.. semakin jarang aku melekat kat rumah time tu la aku berjinak jinak dengan dobi. Yelah.. sebelum kawen aku pernah menyewa sorang2. Malas nak ambil housemate..


Tapi bila dah kawen.. Benda utama aku minta kat laki aku washing machine la. Walaupun masa mula2 kawen sempat la memberus baju kami dua laki bini. Laki aku memang ada mesin basuh dia beli masa bujang dulu. Dia simpan kat rumah mak bapak dia. Bila aku nak dia angkut je la kan.. Lagipun mesin basuh tu memang tak ada sapa guna pun. Tak sampai dua tahun kot guna dia rosak. Kena pula rosak time aku dalam pantang masa tu. Dalam pantang jugak aku gigih memberus baju anak laki aku.. Tapi nak ampai je aku suruh laki aku buat bila dia balik kerja. Tak sampai hati pulak nak suruh mak aku basuh kain baju aku walau dia jaga aku sampai habis pantang. Mak aku memang la tegah tak bagi aku buat sebab dalam pantang.. Tapi tu la. Tak sampai hati pulak. Nak suruh laki kesian pagi keluar kerja dekat malam baru balik. Kadang2 tengah malam.. Takpe la.. aku bersalin normal. Lepas seminggu tu dah  boleh la buat kerja kerja rumah yang ringan2.

Sebab tu penting jugak kita tahu untuk jaga mesin basuh supaya jangka hayat dia panjang. Kita ni kadang2 main sumbat jer on suis.. biar je dia basuh. Tak pernah langsung nak ambil tahu apa yang boleh & tidak kita sumbat dalam washing machine tu. Selama ni sebab kita rasa dia mesin basuh of course la kita nak cuci kena ada guna serbuk pencuci tanpa kita tahu sebenarnya serbuk pencuci tu pun boleh boleh merosakkan mesin basuh kita. Nak tau macam mana serbuk pencuci tu merosakkan mesin basuh boleh baca kat sini >> Mesin Basuh Korang Confirm Akan Tahan Lama Kalau Ikut 3 Tips Mudah Ini << So lepas ni korang akan tahu kenapa serbuk pencuci boleh merosakkan mesin basuh korang & macam mana korang nak jaga mesin basuh korang untuk panjangkan jangka hayat dia.

moga lepas ni korang tahu la kan macam mana nak jaga mesin basuh korang. Jangan sampai jadi macam aku dulu.. tengah2 memerlukan khidmat dia tetiba dia arwah. Sementara nak beli baru merasa la memberus baju bajan sebaldi dalam pantang. Almaklum la masa baru2 kawen & ada anak..  ekonomi pun tak berapa stabil. Lepas ada anak jer rasa boleh la bernafas dengan tenang. Sungguh la kan.. Anak tu pembawa rezeki.

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

SARI YANTI & JEP SEPAHTU KAWEN SENYAP SENYAP

25.2.17 Suria Lekatlekit 0 Comments

SARI YANTI & JEP SEPAHTU KAWEN SENYAP SENYAP. Mula dah viral kat media sosial pasal pernikahan pasangan retis kita ni.. semua orang sedia maklum depa memang pasangan bercinta jadi kalau kawen tu bukan benda pelik atau mengejutkan sangat la. Dah suka sama suka kan.. Cuma tu la tak ada angin tak ada ribut.. tak dengar pun planning nak kawen yang di gembar gemburkan di media tetiba selamat dah menikah depa hari ni. Alhamdulillah..


Tak salah pun depa nak kawen senyap senyap.. Sebab apa depa buat perkara baik. Mendirikan rumahtangga tu umpama membina masjid besar pahalanya cuma dalam Islam ni bila nak nikah ni di galakkan kita me war war kan perkahwinan tersebut supaya tidak timbul fitnah. Nak - nak lagi retis la.. Jangan sorok benda ni bakal mencetuskan kontroversi & fitnah terhadap diri anda jugak. Kawen senyap senyap tetiba orang tahu korang tinggal serumah.. nak di jadikan kesah hangat lagi tup tup kau termengandung bagai.. Orang tak tau kau dah nikah sebab konon tak privacy bagai... Kan dah jadi fitnah yang maha besar.


Sebab tu la apa yang Islam galakkan kita buat ada sebab & kebaikkan dia. Takde sesaja dia nak suruh hangpa war war kan perkahwinan sebab nak suruh menunjuk nunjuk kat orang hangpa dah kawen. Bukan itu sebabnya yer adik adik. Sekadar untuk mengelak fitnah sahaja.


Tapi Jep & Sari Yanti ni tak di kira kawen senyap senyap dah sebab semua orang dah tau. So, takde la berlaku fitnah apa - apa kan. Maybe bukan perancangan depa nak kawen senyap senyap kot cuma depa nak buat suprise je kat peminat & wartawan. Kalau betul depa nak kawen sembunyi sembunyi takde la gambar depa nikah tersebar ke serata alam maya sekarang ni kan? Rasanya gimik je kot ni... Sekadar meraih publisiti katanya hahahaha

Video semasa akad nikah Jep Sepahtu & Sari Yanti

Apapun selamat pengantin baru buat mereka. Semoga perkahwinan antara mereka kekal hingga ke syurga.

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

AKIBAT GANGGUAN MISTIK PACIFIC MALL JOHOR BAHRU DI TUTUP

24.2.17 Suria Lekatlekit 0 Comments

AKIBAT GANGGUAN MISTIK PACIFIC MALL JOHOR BAHRU DI TUTUP. Bersiaran lagi segmen seram serik lekatlekit malam ni. Meriah pulak cerita seram kat blog lekatlekit sejak dua menjak ni kan? Tu pun rezeki jugak katanya. Apa hangpa ingat rezeki tu kalau duit masuk berkepok kepok dalam account je ke? Rezeki ni datang dalam pelbagai bentuk..


Rezeki malam ni terserempak dengan satu kisah yang ada unsur seram & mistik. Actually aku orang kedah memang la tak tau sangat pasal Mall kat johor ni. Johor pun jarang pergi. Rasanya last pergi ntah tahun bila. Tu pun macam transit nak ke singapore je. Kalau tahun ni pergi singapore lagi.. Maybe singgah la johor. Sebab ada juga la plan nak ke singapore tu cuma tengok la kalau ada rezeki lebih lebih kan.. Maka sila tadah tangan & berdoa untuk aku supaya rezeki melimpah ruah. hehehehe

Pacific Mall ni terletak di Jalan Storey, Johor bahru. Katanya bangunan Mall ni di tutup selepas setahun beroperasi so dia bukan bangunan yang tak siap sebab kontraktor lari ke hapa kan. Lokasi dia di tengah tengah pusat bandar. Bila di tutup & terabai maka bangunan tu jadi usang & timbul la macam macam kisah seram selain di jadikan port untuk aktiviti yang kurang sihat. Katanya di tutup sebab bankrup tapi sebalik tabir cerita tu sebaliknya.. Tapi kalau dah jadi bangunan tinggal ni confirm banyak jerangkung buat port. Jerangkung apa.. Alah jerangkung yang feeling doktor suka suntik diri sendiri tu.. cari la sendiri siapa jerangkung tu. hahahaha

Pacific Mall Johor Bahru

Katanya semasa mall ni masih beroperasi ada gangguan mistik di setiap tingkat dalam bangunan tu. Menurut sumber yang aku baca katanya tapak yang di bina pacific mall tu dulu ada kubur lama. tapi masa projek pembangunan nak di jalankan kubur2 tu tidak di alihkan. Sungguh kurang adab kan buat pembinaan atas kubur. Umpama kau menghempap sesuatu yang berat atas mayat orang dah mati.. Tapi Awas! Betulkan kepercayaan & pemahaman anda. Bukan roh pemilik kubur tu yang jadi hantu ganggu mall tersebut.. Kalau ada pun benda ni di sebabkan gangguan jin & syaitan yang nak menyesatkan manusia. Kena mention jugak walaupun benda ni banyak kali kot aku sebut dalam beberapa entri cerita seram aku. Bukan apa.. Masih ada orang yang percaya roh orang mati boleh jadi hantu... Kuno sangat kepercayaan tu tau! So ubah mulai sekarang.. sematkan di hati orang yang dah mati tidak boleh kembali ke dunia dalam apa cara & bentuk sekalipun. Itu yang agama kita ajar.. Jangan ikut & percaya ajaran agama lain yang percaya roh boleh merayap & melancong ke serata tempat di dunia ni lepas mati.

Di sebabkan gangguan tersebut tidak berjaya di pulihkan & menyebabkan kacau bilau berlaku dalam mall tersebut maka ia terpaksa di tutup.. Gitulah kesahnya. Aku cuba cari juga kisah2 seram yang pernah berlaku dalam Pacific Mall tapi tak jumpa pulak. Memang spoil sungguh la.. Nak tahu jugak gangguan macam mana berlaku dalam mall tersebut. Pontianak datang shopping ke.. penanggal muncul nak buat rambut kat salon dalam Mall tu ke atau pocong menjelma dalam toilet terlompat lompat sebab nak buka kain kafan tak boleh tapi tak tahan nak terkencing... Tapi takde pulak. Cuma yang ada semua cerita yang sama di copy paste je hahahaha

Kalau ada yang tahu kisah2 mistik & seram pernah berlaku dalam pacific mall tu sila la email aku di lekatlekitgurl@yahoo.com yer.. Boleh jugak share dengan peminat2 cerita seram kat blog lekatlekit ni. Sharing is caring katanya.. hehehehe

Sebab takde kisah seram di sebalik Pacific Mall ni.. Korang baca cerita ni sudah >> 4 Benda Pelik Yang Buat Orang Tertanya-Tanya Pasal Wolverine Baru Ini << Pun penuh misteri jugak katanya hahahaha.

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

HATI HATI.. PANGGIL ORANG TIDAK DI KENALI 'KAKAK' DI ANGGAP TIADA ADAB

24.2.17 Suria Lekatlekit 3 Comments

HATI HATI.. PANGGIL ORANG TIDAK DI KENALI 'KAKAK' DI ANGGAP TIADA ADAB. Ingat tu jangan sesapa berani panggil lekatlekit kakak ok! Nak2 lagi yang lahir sebelum tahun 2000an. I kan generasi yang lahir tahun 2000an katanya... hahahaha. Aloooo.. Gurau sikit pun dah muntah2 macam orang morning sickness. Yelah.. yelah.. I dah kertua tapi jangan sesekali berani panggil I kakak. I tak suka ok!


Apa kes pulak tetiba lekatlekit meroyan tak bagi orang panggil dia kakak ni. Perasan awet muda sangat ke camna?? Erkk... bukan I yang tak bagi orang panggil I kakak cuma I akan rasa janggal bila orang sebaya atau lebih tua panggil I kakak.. Kang I hadik hadikkan dia nampak biadap pulak. Tapi bila I kakak kakak kan dia.. dia marah jugak. Habis tu apa I perlu panggil dia. Kena ikut bahasa rasmi ke? Cik, Miss, Puan.. Sis .. erkk.. sis tu panggilan hispter sikit. Tapi orang lebih suka di panggil sis dari kakak katanya.

Alkisahnya terbaca satu post seorang perempuan, isteri & ibu ni tak puas hati katanya ada satu pasangan yang pada pandangan mata kasar dia lebih tua dari dia tapi panggil dia kakak. Dia rasa macam benda tu kurang adab. Dia lebih selesa orang panggil dia cik, puan atau sis jer... Kakak ni bagi dia panggilan yang tak sesuai untuk di panggil pada orang yang kita tak kenali. Yelah masing - masing tak tau umur berapa ye dak.. So dia isukan benda ni kat satu support group di facebook.

Bagi aku la.. Benda ni bukan isu adab ke hapa. Isunya kau tak suka orang anggap kau lebih tua dari kau jer. Padahal panggilan macam tu panggilan atas rasa hormat jugak. Kalau dia tak respek kau.. dia hoi hoi kan kau jer. Lagi sakit hati dari di kakak kan kau. Dari kena hoi better la kakak kan.. Kadang2 panggilan kakak ni bukan sebab dia rasa kau lebih tua dari kau. Aku pun biasa pakcik & makcik penjaja panggil kakak.. Bukan la depa rasa depa lagi muda walau terang terang depa pun ada anak sebaya atau lebih tua dari aku. Cuma panggilan tu panggilan yang orang kata lebih mesra. Untuk buat orang rasa senang nak berurusan dengan depa. Tu untuk urusan tak rasmi la. Banyak faktor & sebab orang panggil kita kakak tak semestinya sebab orang rasa kita lebih tua dari dia. Bergantung pada situasi jugak.

Memang ada orang tak suka orang kakak kan dia walau dia level kakak.. Jadi bila jumpa dengan orang yang baru kenal kalau dia tak bahasakan diri dia kakak so kalau tak nak formal sangat panggil cik atau puan.. Just sebut Sis sudah. Sis ni boleh jadi adik boleh jadi kakak.. So, terpulang la pada orang tu nak anggap dia kakak ke adik dengan kita. Kang kau kakak kan dia.. Terus dia rasa tak puas hati tak pepasal la pulak dia benci kau & tak selesa berurusan dengan kau.

Walaupun kadang2 aku ni dari belakang nampak macam budak sekolah rendah katanya.. tapi sedar diri dah masuk zon kertu. So, aku malas nak feelling adik adik sangat. Kalau orang panggil aku kakak.. aku kakak kan jer. Pernah ada perempuan umur 40 tahun kat facebook panggil aku kakak.. Yelah.. aku kakak kan je la diri aku. Atau aku bahasakan diri saya jer. Settle. Kau berangan la adik adik kat situ takde sapa nak layan hahahahaa

Kalau untuk urusan formal.. Biasakan diri guna bahasa ganti diri yang formal. Cik, Puan,Miss, Madam.. Aku memang dah biasa untuk urusan rasmi tak kira tua muda miskin kaya.. Aku akan guna kata ganti diri yang formal. Puan, Cik, Miss macam tu.. Even dengan therapist anak aku yang kalau kat UKM clinic tu kebanyakkan semua student dok practical.. still aku panggil dorang Miss.. Tak pernah aku panggil nama dorang. Sebab tak kena pulak aku nak adik adikkan depa. Rasa macam orang tak sekolah la pulak. Tapi kalau jumpa parents yang sama2 hantar anak terapi kat situ.. Memang la jarang nak sebut puan ke hapa.. Kalau orang bahasakan diri dia kakak.. aku panggil la kakak. Kalau depa cakap guna bahasa formal, aku pun ikut je la rentak dorang.. Tanda aku pun pernah pergi sekolah. hahahaha

Biasa la perempuan kan.. masa remaja belasan tahun dia tak sabar nak jadi dewasa. Bila nampak lebih dewasa dari umur itulah jadi kebanggan dia. Bila dia mula masuk 25 tahun ke atas time tu dia suka feelling muka dia konon macam awet muda sangat macam remaja belasan tahun katanya. Jadi dia memang rasa down bila orang panggil dia kakak apatah lagi acik. hahahahah. So korang kat luar sana kena alert pasal ni ok! Mengembirakan hati orang tu kadang2 boleh bagi banyak keuntungan pada diri kita terutama bila kita adik adik kan mereka yang jelas terpancar ketuan di wajah tu. Mesti depa suka punya hahahahaha

Moral of the story... Orang dewasa ni tak boleh terima kenyataan orang kakak kan dia.Jadi bila kita berdepan dengan orang dewasa.. kau hadik hadikkan la dia.. Insya Allah mesti dia terus mesra dengan kau. Hahahahaha

3 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

JANGAN TUTUP LAMPU SURIAFM KONGSI KISAH SERAM DARI BLOG LEKATLEKIT

24.2.17 Suria Lekatlekit 0 Comments

JANGAN TUTUP LAMPU SURIAFM KONGSI KISAH SERAM DARI BLOG LEKATLEKIT. Masa mula2 tulis blog serius tak terlintas dalam hati aku akan di kenali dengan blog cerita seram ni. Sebab masa mula2 tulis blog lebih kepada personal & kisah2 berkisarkan aktiviti aku dengan online radio jer.. Almaklum la time tu sibuk dok bercinta katanya hahahaha.. Lepas tu aktif ber DJ kat radio online. So, kisah2 hidup cheq ja jadi inspirasi cheq menulis. Masa bujang pergerakkan tak terbatas.. Masa banyak habis kat luar dari dalam rumah berbanding sekarang masa banyak habis kat rumah berbanding di luar. Jadi aku terpaksa lebih kreatif untuk mengisi kekosongan di blog katanya.. hehehehehe


Dulu aku banyak mengupas kupis isu2 semasa.. isu2 yang berlaku di media sosial.. Lepas ada anak aku tak dapat lagi nak tengok wayang so aku mula berjinak jinak jadi collector dvd filem seram sebab aku memang suka tengok filem seram berbanding genre lain. Contoh filem yang aku tak minat nak tonton, filem2 macam ni >> 4 Benda Pelik Yang Buat Orang Tertanya-Tanya Pasal Wolverine Baru Ini<< aku Kurang minat sikit la walau ramai orang suka. sebab cerita2 aksi & fiksyen macam ni.. bukan selera aku sangat. Aku suka filem2 seram yang natural. Cerita pontianak.. hantu raya... saka bla.. bla.. bagai macam tu. Tapi kalau filem Resident Evil tu aku suka la pulak. Maybe sebab ada zombie. Yang mula2 la.. Yang baru2 ni.. tak tau la taste ke tidak. hahahahaha

Dari situ timbul idea nak berkongsi review filem seram, kisah seram bagai kat blog. Tercetus ni bukan dari inspirasi sesiapa la.. Tapi dari minat aku sendiri & aku manafaatkan benda tu dalam blog. Walaupun dah ramai blogger buat blog cerita seram ni. Aku bukan pencetusnya tapi tetap apa yang aku buat bukan ter inspirasi dari mana mana blog, ok!

Sedar tak sedar blog lekatlekit sekarang dah terkenal dengan cerita seram. Walaupun blog aku bukan sekadar kongsi kisah seram je. Macam2 aku sumbat dalam blog ni. Segala review produk skincare, kosmetik, service, isu semasa,gosip,hiburan,review drama & filem.. pendek kata baca blog lekatlekit ni dah macam surat khabar. Macam macam ada. Astro pun jatuh ranking no 2 ok! hahahahaha. Memang rojak habis la kan.. Cuma sebab mungkin bila semakin banyak kisah seram dalam blog ni dia jadi macam satu trademark pulak untuk blog lekatlekit. Lagipun penulisan aku memang dah berpuaka kalau tak tulis cerita seram pun. Tu ramai haters hahahaha...

Semalam perasan satu entri kisah seram dari blog aku tetiba dapat view yang agak banyak. Tak tau siapa yang share.. Cuma pagi ni perasan Page Jangan Tutup Lampu SuriaFM mention aku kat post share entri tu. Maybe Page Jangan Tutup Lampu yang menyumbangkan traffic ke blog lekatlekit la kot.. Viral kecil kecilan je la entri tu.. Untuk 1 malam yang tak sampai 24 jam tu.. Cecah 4 angka pageviews jugak la. Ok la kan.. menyumbang traffic di blog lekatlekit katanya. Terima kasih yang berkongsi & sudi baca entri tu yer... rerajin la korang mentelaah cerita2 kat blog ni selalu ok supaya hidup anda di selungi misteri.... hahahahaha

Peminat Cerita Seram Meh Like Ramai Ramai Page ni

Sebenarnya apapun kita nak buat make sure kena istiqomah.. Jangan guna asyik meniru je. kena kreatif dalam penulisan blog ni. Dalam berblog kita kena cari sesuatu yang boleh buat orang kenal blog kita. Tak semestinya hangpa kena tulis cerita seram jugak & belum tentu hangpa tulis cerita seram blog hangpa akan di kenali sebagai blog cerita seram. Tak kira la apa konsep atau genre atau niche yang hangpa nak ketengahkan.. Yang penting create benda tu sampai jadi identiti. Identiti tu la yang membantu blog kita lebih menyerlah.. jangan hangat hangat taik ayam jer.. kalau hangat hangat taik ayam je maka yang kau dapat taik je la. Bila dapat taik jangan sedih yang busuk2 je kau dapat hidu.. hehehehe


Satgi ada pulak dok muncung2 tepi telinga.. Macam la hebat sangat blog lekatlekit tu. Kalau nak kata hebat ada yang lebih hebat tapi biaq pi la aku nak rasa blog aku hebat jugak. Sebab rasa tu kadang2 membantu memberi motivasi kepada diri sendiri ok!. Hahahahaha.. At least tak ada rasa down sangat nak terus berblog kan.. Ni aku belajar dari blogger Kak Diana Rashid. Kita kena angkat blog sendiri.. Istilah blog tepian longkang yang aku suka guna dulu, aku cuba hapuskan dalam diari seorang blogger. Harus sentiasa cakap blog kita hebat.. Sebab kata2 tu pun satu doa. Jadi tiap2 hari buka je blog niat dalam hati.. "Nak update blog paling hebat di dunia." hahahaha... Insya Allah.. dalam banyak2 doa, mana tau ada satu hari Tuhan Makbulkan.. siapa tahu.

Moral of the story.. Tulis la apa yang kita tahu, kita suka, kita minat & kita selesa. Insya Allah benda tu membantu penulisan kita lebih menyerlah & nampak natural. Tak nampak la sangat kau sekadar ikut je apa orang buat padahal kau sebenarnya tak berbakat pun hahahahaha.

P/S : Sesiapa ada kisah seram yang nak di kongskikan di blog lekatlekit boleh email lekatlekitgurl@yahoo.com

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

FUNGSI BARU YANG ADA DI WHATSAPP PERLU ANDA TAHU

24.2.17 Suria Lekatlekit 3 Comments

FUNGSI BARU YANG ADA DI WHATSAPP PERLU ANDA TAHU. Mula kecoh kat media sosial katanya whatsapp dah bertukar jadi ala2 facebook bagai. Boleh update status.. Maka aku pun bukan la whatsapp kat sematpon aku ni nak tengok apa yang baru & best tu walaupun aku ni bukan pengguna tegar aplikasi whatsapp ni.. Kalau ada masa & ada keperluan je aku buka whatsapp... Almaklum la aku ni busy mengalahkan bini perdana menteri katanya..

Maka pagi ni terungkai la misteri yang sedang di kecoh kecohkan kat media sosial konon whatsapp berwajah baru. Ada fungsi - baru baru yang korang boleh guna. Maka lepas ni whatsapp akan jadi lebih meriah & sematpon korang pun akan jadi lebih berat la kan.. hahahaha

Nak tau apa yang baru di whatsapp.. Meh nak tunjuk secara bergambar


Lepas ni dah boleh dok update status pulak kat whatsapp kan... Masing2 berlumba lumba nak ikut trend katanya. hahahaha... Apapun semoga gunakan kemudahan teknologi kepada perkara yang bermanafaat.

3 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

MAID AGENCY MALAYSIA ADA 6 BULAN JAMINAN SEKIRANYA ORANG GAJI LARI

23.2.17 Suria Lekatlekit 0 Comments

MAID AGENCY MALAYSIA ADA 6 BULAN JAMINAN SEKIRANYA ORANG GAJI LARI. Sekarang ni orang gaji dah jadi satu keperluan bagi golongan yang bekerjaya. Lebih lebih lagi yang mempunyai lebih dari seorang anak untuk di jaga. Kos taska pun sekarang semakin tinggi.. Kalau dua tiga orang anak hantar taska untuk 1 hari kos dia memang dah boleh bayar seorang pembantu rumah. Sebab tu ada yang memilih untuk mengajikan pembantu rumah dari menghantar anak ke taska.


Tapi tu la.. Kadang2 ambil pembantu rumah ni jadi macam macam masalah pulak. Pernah jugak aku dengar luahan perasaan mereka mereka tentang masalah pembantu rumah warga asing yang tak dengar arahan, melawan, tak tahu buat kerja rumah, tak ada etika bekerja, menganiaya majikan, berlaku kasar dengan anak anak majikan ketika ketiadaan ibu bapa mereka & macam - macam lagi la masalah. Benda - benda macam ni sememangnya merisaukan sesiapa saja. Bila di tegur terus lari dari rumah majikan. Walau ada yang kerja tak sampai 6 bulan pun. Ada juga yang sebelum melarikan diri habis di curi barang2 berharga di rumah majikan. So, nak cari pembantu rumah ni jangan main ambik je sebarangan. Nak - nak lagi yang jenis ambil dari kawan la.. ambil warga asing yang datang ke Malaysia tanpa melalui apa2 Agent yang sah. Sangat berisiko. Jangan nak jimat dua tiga ringgit kita menyesal seumur hidup. Sebab tu penting kalau nak ambil pembantu rumah kena melalui Agent yang sah & berlesen supaya sekiranya berlaku apa - apa.. Kita boleh merujuk dengan pihak Agent tersebut.

Nak cari orang tempatan untuk di jadikan pembantu rumah bukan senang nak dapat. Mana ada orang tempatan nak kerja jadi orang gaji kat rumah orang dah zaman sekarang. Kebanyakkan pembantu rumah adalah di kalangan warganegara asing. Tapi tu la.. Bila terbaca berita tentang kejahatan pembantu rumah warga asing ni.. Kita pun rasa cuak. Kalau tak jahat pun takut kerja tak sampai sebulan dua lari pulak. Dah la bayar agent mahal2.. Rugi la kalau tetiba orang gaji lari kan.


Nak ambil orang gaji ni kena teliti supaya kita tak rugi. Kalau ambil yang tak reti buat kerja pun susah jugak. Dah satu hal kita pulak nak kena ajar semua perkara. Jangan sebab orang gaji tak tau buat kerja kita pulak jadi lebih penat dari sebelum ada orang gaji kat rumah. Yelah.. semua benda dia buat tak betul & kita nak kena betulkan balik. Tu pun salah satu masalah besar jugak. Sebab kita ambil pembantu rumah untuk membantu ringankan kerja kita kat rumah.. Kalau menyusahkan lagi tak ada fungsi la pembantu rumah tu.

Satu lagi.. tentang kesihatan. Yang ni sangat penting. Sebab dah banyak kes kat Malaysia ada majikan terambil pembantu rumah yang ada mental problem walau secara fizikal & mata kasar nampak normal. Maka berlaku bila di tinggalkan anak pada mereka.. anak tu di lambung lambung macam bola. Di campak campak macam bantal. Sebab tu penting mencari Agent pembantu rumah yang bagi jaminan pembantu rumah yang mereka bekalkan sihat mental & fizikal.


Pembantu rumah selain yang boleh buat kerja & tak gila.. Ni pun penting. Yang ada rasa perikemanusiaan tinggi & penyayang bukan saja kepada bayi & kanak kanak malah kepada warga emas nak2 lagi kita yang ada ibu bapa yang dah tua.. maybe dah uzur tinggal dengan kita. Perlukan pembantu rumah untuk menjaga sementara kita keluar bekerja. Aku pernah tengok pembantu rumah yang sayangkan anak anak majikan macam anak sendiri.. sayangkan ibu bapa majikan macam ibu bapa dia sendiri. So, dia jaga dengan baik. Ada juga yang baik kat depan.. Belakang di tunjal2nya kepala mak bapak kita yang dah tua. Di sepak2 dengan kaki. So, salah satu ciri yang perlu kita titik beratkan dalam memilih pembantu rumah.

Kadang2 pembantu rumah yang tak faham dengan tugasan mereka pun boleh menyebabkan mereka memberontak seterusnya melakukan benda yang tak baik di belakang kita. Sebab mereka tak di beritahu atau di latih buat perkara perkara tu. Yang mereka tahu.. hanya jaga rumah, kemas rumah jer.. Bila terpaksa buat kerja yang di luar jangkaan mereka itu juga menjadi salah satu punca kenapa pembantu rumah ni buat perkara perkara yang tak di ingini.

Maka sebab tu kenapa anda perlu mengambil pembantu rumah dengan Maid Agency Malaysia ni. Agensi Pekerjaan Cempaka Allied Sdn Bhd merupakan adalah agensi yang membekakan pembantu rumah terlatih secara profesional di Malaysia. Mereka melatih & menyediakan sumber pembantu rumah dari Filiphina, Indonesia & dari beberapa negara di rantau ini termasuklah orang tempatan.


Maid Agency Malaysia tak perlu di ragui kerana sebagai agensi pembantu rumah  profesional di Malaysia mereka menyediakan standard etika kerja yang tinggi & boleh di percayai. Mereka menawarkan jaminan perkhidmatan yang berkualiti. Di tubuhkan sejak 2003 & dan didaftarkan oleh Puan Siti Zarina selaku Presiden Persatuan Kebangsaan Sumber Tenaga Malaysia dan Presiden Koperasi Tenaga Kerja Wilayah Persekutuan Berhad Malaysia

Kakitangan mereka jugak terlatih sepenuhnya untuk memilih pembantu rumah yang sesuai untuk memastikan pelanggan tidak rasa was was untuk meletakkan pembantu rumah dari Maid Agency Malaysia di rumah mereka. Mereka Berpengalaman 20 tahun berkhidmat dalam bidang masing2.

Perkhidmatan yang di sediakan adalah..

☺Menawarkan pekerja asing / pembantu rumah asing dan domestik
☺Memperbaharui passport pekerja asing
☺Pemeriksaan kesihatan dan latihan pekerja asing / maid
☺Pengurusan tiket dan penghantaran pulang
☺Jaminan 6 bulan hanya untuk permohonan sah
☺Latihan dan orientasi untuk pekerja / maid dan sebagainya

Ada juga perkhidmatan peribadi yang di sediakan bagi majikan yang memerlukan khidmat untuk mengatur jadual kerja pembantu rumah. Senang kan... Kita tak payah nak pening - pening kepala nak bagi tugas apa kat pembantu rumah. Dah di sediakan senarai tugasan untuk mereka buat mengikut keperluan kita. Tak semua agensi pembantu rumah menyediakan perkhidmatan macam ni ok!

Kenapa ramai memilih Maid Agency Malaysia...

1. Pembantu rumah telah di latih untuk memahami arahan majikannya. So, tak ada masalah bila ambil pembantu rumah.. Pembantu rumah bebal, tak dengar cakap bagai.

2. Ada 6 bulan jaminan sekiranya pembantu rumah anda lari. So kat sini tak perlu risau tentang kos yang dah anda keluarkan untuk dapatkan pembantu rumah.

3. Maid Agency Malaysia syarikat yang berlesen, di percayai &Amanah. Dapat melakukan tugas baik

4. Menyediakan khidmat kaunseling percuma untuk majikan yang memerlukan nasihat & pandangan tentang cara mendapatkan pembantu rumah.

5. Menyediakan pembantu rumah yang terlatih & sihat mengikut undang undang.

6. Pembantu rumah yang di sediakan telah di latih untuk memahami keperluan majikan sebelum mereka di ambil bekerja.

Dari semua aspek nampaknya Maid Agency Malaysia memenuhi ciri ciri Agent yang membekalkan pembantu rumah yang sangat berkualiti selain ada jaminan sekiranya pembantu rumah lari. Sekiranya anda tercari cari pembantu rumah.. cuba la merujuk dengan Maid Agency Malaysia. Mana tahu pembantu rumah yang di sediakan menetapi keperluan anda. Sekiranya ingin info yang lebih lanjut berkenaan Maid Agency Malaysia anda boleh layari

Instagram : https://www.instagram.com/MaidAgencyMalaysia/
Page / FB : https://www.facebook.com/cempakaalliedsdnbhd/
Hubungi : ( whatsapps) 012 6667524 
Alamat : No 12-B , Jalan Kenari 11,
Bandar Puchong Jaya, Puchong, 47100 Puchong, Selangor, Malaysia


Apapun.. Bekerja dengan manusia memang ada risikonya tapi carilah yang di berdaftar & sah untuk mengurangkan risiko perkara buruk tu berlaku. At least kalau berlaku perkara tak di ingini kita ada tempat untuk mendapatkan maklumat tentang pembantu rumah tersebut untuk di ambil tindakkan.

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

KISAH SERAM! SENTIASA NAMPAK KELIBAT KEKASIH, RUPANYA HANTU RAYA

23.2.17 Suria Lekatlekit 1 Comments

KISAH SERAM! SENTIASA NAMPAK KELIBAT KEKASIH, RUPANYA HANTU RAYA. Di sebabkan ada sumber cerita seram maka hari ni segmen seram serik lekatlekit kembali bersiaran di blog lekatlekit.com. Semua orang sedia maklum hantu raya ni adalah spesis jin belaan. Dia boleh menyerupai Orang yang membela dia. Sebab tu la.. kadang2 orang yang membela hantu raya ni walau dia tak ada kat sesuatu tempat tu.. Orang boleh nampak kelibat dia kat tempat yang dia tak ada. Hantu raya ni pun kategori saka juga. Kalau tak di buang atau di warisi sebelum Tuan dia mati.. Maka dia akan menganggu kaum keluarga orang tersebut yang masih hidup.


Tu kira secara ringkas tentang hantu raya bagi yang tak tahu. Gelaran hantu tu cuma istilah masyarakat melayu je.. Semua spesis2 makhluk ghaib yang berdampingan dengan manusia ni kebanyakkan memang jin. Jadi hari ni aku nak share dengan hangpa semua satu kisah benar yang berlaku sekitar tahun 2000, dimana seorang perempuan ni berkenalan dengan seorang lelaki yang pada mulanya dia tak tau pun lelaki tu di dampingi hantu raya..

Nak di jadikan cerita.. bila hubungan mereka semakin serius so depa pun declare la sebagai pasangan bercinta walau pada mulanya sekadar kawan biasa je. Jarak usia antara perempuan & lelaki tu.. yang perempuan time tu 20 tahun & lelaki 23 tahun. Permulaan hubungan cinta tu sama je la macam pasangan lain yang dalam proses 'dating'. Sekali sekali keluar.. berjumpa.

Selepas setahun depa ni bercinta.. si perempuan ni mula rasa sesuatu yang pelik. Rasa macam ada tak kena sebab dia sentiasa rasa ada sesuatu yang memerhatikan dia tapi tak nampak siapa. Di tambah lagi bila tidur dia sering mengalami situasi 'di tindih'. Kalau tak faham di tindih tu macam mana.. Tengah2 tidur kita rasa ada sesuatu yang berat menghimpit atas badan kita sampai kita rasa tak boleh bergerak tapi boleh buka mata. Cuma tak boleh bersuara & gerakkan badan. Time tu kita akan rasa macam antara tidur & jaga. Kita macam mamai.. nak kata mimpi bukan mimpi. Nak kata real sangat pun tak pasti.

Pernah juga katanya pada satu malam tu dia kena tindih & dia nampak satu lembaga hitam seperti seorang nenek tua sedang merangkak atas badan dia. Sejak dari malam tu.. memang kerap berlaku kejadian yang menyeramkan pada diri dia. Sehinggakan masa dia mandi pun dia rasa macam ada lembaga hitam tu berdiri belakang dia tapi bila di toleh tak ada sesiapa. Nak kata mainan perasaan sebab dia takut pun tak pasti. tapi tu antara tanda2 gangguan makhluk halus. memang kita akan rasa seperti ada sesuatu yang memerhatikan kita bila kita bersendirian.

Dia pernah la cerita perkara tu kat boyfriend dia tapi boyfriend just suruh dia doa & solat jer. Dia pun tak ada la syak apa2 atau ada sesiapa yang buat benda2 ni kat dia sebab dia anggap mungkin faktor usia dia.. akan berlaku gangguan macam ni. Almaklum la usia 20 tahun tu kira macam anak dara tengah hot & spicy la. Bukan je manusia.. Jin pun suka. hehehe...

Selepas 2 tahun mereka bercinta.. Dia pun di terima baik oleh keluarga boyfriend dia tu. Pernah satu hari tu mak kepada boyfriend dia ajak dia kerumah & bermalam kat rumah depa. Sebab boyfriend dia outstation masa tu. Kat rumah keluarga boyfriend dia.. dia di beri satu bilik paling depan sebab bilik tu kosong. Nak di jadikan kisah seram lagi.. tengah nyenyak tidur tetiba dia dengar suara lelaki berbisik panggil nama dia. Suara tu memang betul2 tepi telinga dia. Suara tu panggil nama dia berulang kali. Sebab terlampau takut dia tak berani buka mata sampai suara tu hilang baru dia buka mata & tengok sekeliling bilik tetapi tak ada sesapapun. Makin cuak la sebab dalam rumah tu cuma mak & boyfriend dia je tinggal. Bermakna cuma ada seorang lelaki tapi malam tu boyfriend dia tak ada kat rumah.. Jadi Suara siapa yang berbisik tepi telinga dia kalau bukan boyfriend dia? Jeng jeng jeng.. nak - nak lagi  Time tu katanya dah pukul 2 pagi.

Lebih kurang pukul 4 pagi dia terbangun untuk ke blik air. Kedudukan bilik dia tu betul2 mengadap meja makan di dapur. Bila dia buka pintu.. tetiba dia nampak kelibat yang saling tak tumpah dengan boyfriend dia sedangkan boyfriend dia tak ada kat rumah. Kelibat tu duduk cara membelakangi perempuan tu so muka tak nampak. Berderau darah bila berdepan dengan situasi macam tu di kala orang masih nyenyak tidur & suasana masih gelap. Siapakah yang dia nampak? jeng jeng jeng... Sebab takut terus dia tutup pintu bilik. Sampai ke pagi dia tak boleh tidur.

Esok tu dia call & cerita kat boyfriend dia. Boyfriend dia cuma kata dia mengigau.. Tapi yang lebih menyeramkan lagi. Selang sehari selepas kejadian kat rumah boyfriend dia.. Kawan sebilik dia tanya pada dia kenapa biar boyfriend dia masuk rumah bujang perempuan. terkejut la dia.. selama ni memang boyfriend dia tak pernah masuk rumah depa.. selalunya kalau datang ambil dia pun.. sekadar tunggu dalam kereta. Dengan yakin kawan sebilik dia kata.. memang dia nampak boyfriend perempuan tu dalam rumah. Bukan tu je siap senyum & tegur lagi kawan sebilik dia. Mak Aii.. Siap beramah mesra. Gila kau tak meremang segala bulu yang ada.

Untuk kepastian depa dua orang ni keluar nak tengok samada betul atau tak boyfriend minah ni ada kat dalam rumah tapi malangnya masa tu dah tak ada. Tapi kawan sebilik dia betul2 yakin nampak boyfriend dia tengah tengok tv dalam rumah tadi. Dia pun rasa tak berapa sedap hati sebab banyak sangat kejadian pelik berlaku pada diri dia so dia cerita la dengan kawan dia tu. Rupanya bukan dia seorang je kena kacau.. malah kawan dia pun sama sebab selalu nampak kelibat boyfriend dia di belakang rumah cuma tak berani nak bagitau jer risau minah ni kecik hati pulak.

Masing2 jadi pelik.. kenapa kelibat boyfriend minah ni selalu je ternampak time2 yang tak sepatutnya. Kadang2 pukul 5 pagi. Kerja gila datang rumah makwe time macam tu. Kadang2 pukul 11 pagi.. Time tu normally boyfriend dia kat tempat kerja. Dia mula curiga apa yang mereka nampak bukan teman lelaki dia. Mula rasa sesuatu yang mistik sedang berlaku.

Atas nasihat kawan dia mereka merujuk kepada seorang bergelar ustaz untuk mendapat kepastian & penjelasan kepada semua perkara pelik yang mereka alami berkaitan dengan teman lelaki dia tu. Macam nak tercabut jantung bila ustaz tu cakap boyfriend dia memang ada di dampingi hantu raya. Hantu Raya kot.. Bukan kucing ke hapa. Dia mula jadi tak tentu arah. Tak tau nak buat apa. Dari cerita ustaz tu hantu raya tu pun suka kat dia sama macam boyfriend dia sayang kat dia. So, dia sentiasa menjaga minah ni bila di rumah ketika tak bersama teman lelaki dia. Kira hantu raya ni boleh jadi macam bodyguard jugak la..Apa yang paling dia kecewa boyfriend dia sebenarnya tahu hantu raya tu ada. So kat situ dia rasa macam kena tipu & teraniaya jugak la.

Ustaz tu cuma nasihat supaya dia cari jalan untuk tinggalkan kekasih dia sebelum perkara tu jadi lebih memudaratkan. Tapi tak boleh tinggal on the spot macam tu takut lain pulak jadinya. Hampir 3 bulan dia cuba cari alasan untuk berpisah. Sepanjang tempoh tu memang perasaan sayang tu dah tak ada cuma yang ada perasaan takut je. Yelah.. dia ada hantu raya kan. Sapa tak cuak, ye dak?? Kebetulan time tu pulak ada seorang perempuan warga asing selalu hubungi kekasih dia.. Maka dia jadikan perkara tu alasan untuk berpisah. Syukur Alhamdulillah dia berjaya menjauhkan diri dari lelaki bersama hantu raya. Tak tergamak pulak nanti terpaksa hidup dengan hantu raya. dah macam ada 2 suami pulak. Satu manusia satu lagi jin. Lepas beberapa tahun.. dia pun kahwin & mempunyai 2 orang anak. Tapi yang pasti dengan lelaki tak bela hantu raya, ok!

Moral of the story kisah ni.. Hantu raya memang bernafsu dengan perempuan & boleh melakukan hubungan seksual dengan manusia. Pada lelaki di luar sana.. Please la kalau korang tak nak bermadu dengan hantu raya, elakkan membela hantu raya. Bela hantu raya ni korang kena bagi makan.. Baik bela ayam korang boleh jugak makan tak pun jual. Lagi satu ayam confirm la tak rogol anak bini korang berbanding hantu raya.. Peace Yo!

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

D'HERBS TERLAJAK LARIS DI DAPATI BERSALAH KERANA MENGIKLAN PRODUK DENGAN AKUAN KESIHATAN YANG MENYALAHI UNDANG UNDANG

22.2.17 Suria Lekatlekit 0 Comments

D'HERBS TERLAJAK LARIS DI DAPATI BERSALAH KERANA MENGIKLAN PRODUK DENGAN AKUAN KESIHATAN YANG MENYALAHI UNDANG UNDANG. Semua orang tahu kot pemilik syarikat D'Herbs Ni adalah Dato Aliff Syukri Terlajak laris tu. Yang selalu mencetuskan kontroversi dengan perangai perangai tak semegah dia kat media sosial atau media elektronik. Pun macam tu walau nampak macam lemah lembut orangnya sangat kental sehingga mampu membuka sebuah empayarnya sendiri dengan jenama D'Herbs & tagline dia Terlajak Laris. Bagus dia buat tagline macam tu sebab kata2 tu kan satu doa. Bila orang sebut jadi la doa2 yang baik melariskan jualan produk dia. heheheehe


Terbaca kat astro awani katanya Syarikat D'Herbs di denda RM11,000 oleh mahkamah majistret atas kesalahan mengiklankan kenyataan yang mempunyai akuan kesihatan yang bertentangan dengan akta makanan. Ada 2 produk dari syarikat D'herbs ni di saman..

Yang pertama produk Jus perawan Gold di mana dia menggukan kenyataan iklan 'Membantu meningkatkan sistem Imuniasasi. Di denda sebanyak RM5,000. Yang kedua Air Masyur dengan menggunakan kenyataan iklan membantu meningkatkan peredaran darah" dan "membantu melancarkan peredaran darah dan oksigen dalam badan kerana terdapat gingko biloba di dalam madu. Di denda sebanyak RM6,000.


Pengeluar produk kesihatan atau apa2 produk makanan ni sila ambil perhatian yer... tak boleh simply2 nak buat kenyataan iklan macam tu. Macam Dato Terlajak laris ni apalah sangat RM11,000 dia nak bayar katanya. Dia duit berkepok kepok.. kalau yang usahawan kecil baru nak menapak dalam dunia perniagaan tu please la penting untuk anda tahu garis panduan sebelum membuat sebarang kenyataan iklan.

Moral of the story.. Ambil je apa2 moral yang korang rasa baik. Ok bai... hahahaha

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

PENGALAMAN SERAM BERJIRAN DENGAN KELUARGA MISTERI KAWASAN RUMAH TERES DI PERAK

22.2.17 Suria Lekatlekit 2 Comments

PENGALAMAN SERAM BERJIRAN DENGAN KELUARGA MISTERI KAWASAN RUMAH TERES DI PERAK. Dimana ada cerita seram, misteri & mistik di situ juga ada blogger puaka lekatlekit. Aku pun mistik & misteri jugak. Boleh menjelma macam2.. kejab macam wartawan, kejab jadi chef kejab macam ahli paranormal katanya.. Di sebab tu blog lekat lekit ni banyak segmen.. Sekarang kita di segmen seram serik lekatlekit yer.. Dimana hari ni aku nak share satu kisah seram. Yang berlaku pada seorang surirumah yang tinggal di kawasan rumah teres dekat perak.


Alkisahnya seorang perempuan ni.. Merangkap seorang isteri & ibu yang tidak bekerja. Macam aku juga la surirumah cuma beza aku  bekerja juga melalui blog ni.. dia tak tau ada tak buat kerja2 sampingan tambah pendapatan di rumah.. Tak kenal pulak aku nak interview lebih2 pasal dia kan. Semua tu tak penting.. Yang penting dia ada kisah seram yang boleh di isi dalam segmen seram serik lekatlekit ni..

Dia ni takde masalah apa apa cuma masalah dia dengan jiran misteri yang menyeramkan je. Dia tinggal di kawasan rumah teres kat perak. Taman perumahan apa jangan tanya ok! Cheq tak tau.. Laki dia ni kerja pagi balik malam. Almaklum la zaman Ah Nang Jib kena kerja kuat kalau tak memang tak cukup nak menampung apa2 yang bocor.

Tapi yang buat dia rasa seram, takut, gigil & kawasan sewaktu dengan dia adalah jiran sebelah rumah dia. Jiran dia ni laki bini tak kerja secara apa yang dia nampak dengan mata kasar la. Kot2 depa kerja secara online & beroperasi dalam rumah je pun tak tau la kan. Wallahualam. Tapi yang misterinya depa ni jarang keluar rumah. Memasing bertapa dalam rumah 24 jam sehari. Erk... aku pun sama suka terperap dalam rumah. gamaknya jiran2 aku rasa aku pun misteri & menakutkan tak? hahahaha.. Jangan judge sesuatu yang kita tak tahu.. Boleh jadi yang berlaku tak sama apa yang kita fikirkan. Macam aku.. orang memang rasa aku terperap dalam rumah tapi sebenarnya aku bekerja dari rumah. Opis dalam rumah katanya.. Jadi waktu Office hour takkan nak merayap kot. hehehehe. Tapi jiran dia ni memang lain macam...

Pernah sekali perempuan ni tegur isteri jiran dia tapi bukan di balas teguran tu malah dia memberi reaksi yang menakutkan pulak. Dia cuma beliakkan mata & jalan terus masuk rumah. Sampai dah masuk dalam rumah.. depan pintu still mata dia tak lepas pandang perempuan yang tegur dia tu. Berdiri habis bulu2 yang ada bila di pandang macam tu. Memang kalau aku pun rasa pelik, seram,misteri & mistik jugak

Lepas dari kejadian tu dia memang tak berani lagi tegur jiran dia.. Tapi nak di jadikan kisah seram pada satu petang yang dah dekat nak masuk maghrib. Dia nak angkat kain kat jemuran tetiba dia nampak jiran dia (suami isteri) macam sedang bercakap dengan seseorang dekat buaian rumah depa. Bila dia tengok atas buaian tu tak ada sesapa dia jadi pelik. Tapi dia cuba juga berbaik sangka.. Maybe cakap guna hand free yang letak kat telinga tu.. Dalam berbaik sangka tetap ada rasa buruk sangka. Sebab jiran dia tu pun perangai pelik. So cepat2 dia masuk rumah

Lepas dah siap uruskan anak dia pun ambil wuduk & solat maghrib. Lepas solat tu tetiba rasa nak jenguk keluar dari tingkap. Dia selak la langsir tengok rumah jiran sebelah. Alangkah terkejut beruk mak yeh kategori pop yeh yeh.. bila secara tak sengaja dia ternampak ada satu lembaga berdiri tegak tanpa gerak walau seinci. Fizikal & rupa dia katanya sama macam pontinak yang selalu dia tengok dalam filem seram. Dengan Pakaian dia putih lusuh, rambut panjang smpai lutut. Lembaga tu memerhatikan dia macam tau tau je orang tengok tengok dia. Habis longgar semua skru kepala,bahu,lutut kaki.. lutut kaki. Ops.. sorry ternyanyi lagu didi & friends pulak. Gigil baqhang! Gila kau tak seram kalau dah nampak dengan mata kasar macam tu... Boleh kena strok ok! hehehehe

Dalam keadaam menggigil & terketar dia cari phone nak call suami dia suruh balik cepat. Apa lagi malam tu meracau tak ingat la perempuan tu jadinya. Semenjak kejadian tu rumah dia selalu sangat terbau bangkai yang terlalu busuk selepas suami dia pergi kerja. Tiap kali tidur dia akan terkejut. Anak dia pun kerap menangis. Suami dia jadi panas baran. Katanya sebelum dia nampak lembaga tu.. pagi sebelum tu dia nampak jiran dia macam sedang berzikir dengan kepala tersengguk sengguk belakang rumah. Dia sempat rakam guna phone bila dia tunjuk kat suami dia.. lepas tengok muka suami dia jadi pucat & suruh dia padam video tu. Suami dia taknak jadi bukan2 kalau dia simpan video tu. Apa yang suami dia nampak dalam video tu? jeng jeng jeng.. aku pun tak tau. Mungkin something yang menyeramkan...

Tiap2 malam katanya dia dengar bunyi ketawa yang bukan ketawa manusia dekat dengan tingkap bilik tidur dia. Suara dia sayup sayup jer... tapi bila dia kejutkan suami dia minta tolong tengok tengokkan siapa yang ketawa.. bunyi ketawa tu hilang. Bila suami dia tidur, bunyi ketawa tu kembali. lepas puas ketawa dia ketuk tingkap guna kuku pulak. Serius seram katanya..

Yang paling tak boleh blah.. Lepas semua kejadian tu tetiba isteri jiran dia datang rumah bagi bubur kacang sambil melemparkan sebuah senyuman yang sangat menakutkan. Mengucap panjang la cik akak tu. Nak jamah bubur kacang tu? Kirim salam la.. kalau aku pun tak makan. Entah apa yang di hembus & letak dalam tu.. Bab ni kalau aku pun susah nak berbaik sangka dah.

Gila beb kalau dapat jiran penuh misteri & mistik macam ni.. Nak tuduh membela saka ke hapa tak boleh sebab kita tak ada bukti. Boleh jadi dia pun terkena gangguan & sedang berusaha menghalau gangguan tersebut.. tu dia punya baik sangka kan aku. hahahaha. Kalau duduk rumah sewa boleh la cari rumah lain kalau rumah sendiri takkan nak jual rumah tu beli rumah lain. Nak2 rumah yang ada pun belum habis bayar. Rumah sekarang mahal nak mampus katanya. Nak2 lagi area lembah klang ni.. Tapi kan ada jugak la rumah2 kat area lembah klang ni kategori mungkin masih mampu milik bagi sesetengah orang. Kalau nak tengok rumah2 tu boleh tengok kat sini >> Teringin milik rumah di Lembah Klang tapi risau terlalu mahal? Boleh je, tengok ni! <<

Apapun.. semua yang berlaku dengan izin Allah.. Maka kepada Allah juga kita perlu memohon pertolongan. Tiada apa yang lebih berkuasa di dunia ini melainkan Allah yang maha besar.

Sumber asal cerita

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

RESEPI SAMBAL TERUNG PIPIT PALING MUDAH

22.2.17 Suria Lekatlekit 1 Comments

RESEPI SAMBAL TERUNG PIPIT PALING MUDAH. Kembali lagi dalam segmen Dapur sekangkang kera lekatlekit. Hari ni kita jadi chef tak bertauliah sekejab yer.. Almaklumlah housewife macam aku ni memang tak boleh lari dari buat kerja kerja kat dapur.. Tak tau la housewife lain memang tak pernah jejak dapur kecuali makan jer.. Tapi memang ada spesis macam tu tau.. Kena ingat bila jadi isteri lepas jadi ibu.. pengerat kasih sayang adalah air tangan dari seorang wanita bergelar isteri & ibu.. Tak payah la nak berkira sangat konon bukan kerja perempuan masak memasak ni.. Memasak la.. Insya Allah perkara tu mungkin menjadi asbab kebahagian rumahtangga kita.


Tak reti masak bukan alasan.. Kalau kau pandai scroll news feed FB kau boleh dapat macam - macam resepi. Siap ada tutorial dengan video lagi. Pokok pangkal kau nak buat ke tidak je. Tak cukup kat Facebook.. Kat blog melambak orang share macam2 resepi.. Ni pun aku nak share juga resepi masakan kampung.. Sambal terung pipit.. Bagi pengemar makanan jenis sambal.. Cuba la masak. Insya Allah.. berjaya menambah kilo pada berat badan anda hahahaha

Kalau tak reti masak jangan risau meh chef lekat lekit nak bagi resepi. Kita mulakan dengan bahan bahannya dulu yer tuan tuan & puan puan..

Bahan bahan

1. Terung Pipit
2. Cili kering
3. Bawang Besar
4. Bawang Putih
5. Sedikit belacan
6. Air asam jawa
7. Minyak masak
8. Garam sebagai perasa

Cara memasak

1. Buang tangkai terung pipit lepas tu cuci & toskan. Letak tepi dulu
2. Rendam cili kering dalam air panas lebih kurang sepuluh minit
3. Blend (kisar) Cili kering, Bawang Besar, Bawang putih & sedikit belacan.
4. Panaskan minyak
5. Tumiskan bahan kisar. Masak sehingga cili pecah minyak.
6. Masukkan terung pipit
7. Masukkan air asam jawa
8. Masak sekejab tambah garam.
9. Kalau dah rasa masak tutup api & hidangkan.

Boleh jugak kalau nak letak ikan bilis, ikan goreng, sotong, udang.. Tapi yang aku masak sambal kosong dengan terung pipit sebabnya takde stok bahan lauk time masak sambal terung pipit ni hahahaha. Tapi tetap sedap ok makan dengan nasi panas & ikan goreng.

Sambal terung Pipit

Jadi yang tak ada idea nak masak apa hari ni boleh cuba sambal terung pipit ni. Takpe.. diet tu postpone esok je katanya... hahahaha

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

BILA LEKATLEKIT JADI PERANCANG PERCUTIAN KELUARGA

21.2.17 Suria Lekatlekit 2 Comments

BILA LEKATLEKIT JADI PERANCANG PERCUTIAN KELUARGA. Dah lama tak pergi bercuti kemana mana. Tahun lepas tu rasanya holiday balik kampung aku je kat kedah.. Tahun ni dok plan jugak la nak pergi holiday. Semalam dok sembang santai - santai dengan asben tanya kat mana boleh pergi holiday paling bajet. Almaklum la zaman Ah Nang Jib sekarang semua kena jimat.. termasuk nak pergi holiday. Lagipun dari dulu kami suka mengamalkan percutian bajet kalau setakat kami 3 beranak jer..


Bila terlanjur sembang pasal holiday ni.. Sebagai pengamal media sosial.. memang gatai tangan jugak la nak cari tempat - tempat percutian yang bajet. Bajet bukan setakat perjalanan jer tapi kalau nak bajet semua perkara termasuk transport & penginapan. Kalau boleh dapat yang harga bajet tapi selesa & berbaloi la kan.. Biasa la sapa yang nak bayar lebih semua orang kalau boleh nak murah tapi kualiti dia terbaik.

Cuma tu la.. benda2 macam ni kena rajin survey. Gunakan kemudahan hujung jari anda tu. Jangan hanya reti scroll news feed FB, update moment kat wechat & bergosip kat Whatsapp jer.. Ada talian internet manafaatkan kepada perkara yang lebih menguntungkan. Belajar la cari tempat2 percutian menarik.. jugak.

Dalam hati memang rindu nak bercuti jenjalan tempat orang. Setahun dua ni nampak tak berpeluang pergi bercuti jadi tahun ni dah buat planning nak bercuti la. Sebelum - sebelum ni memang pergi holiday mana2 suami yang buat semua. Dari urusan perjalanan, penginapan semua dia yang buat. Rasa tahun ni nak belanja family cinonet aku ni pergi holiday guna duit sendiri. Almaklum la kan.. dah ada lebih sikit income sekarang ni tak salah nak belanja family.

Tengok juga la kat website Traveloka nak cari hotel yang best - best untuk golek golek katanya. Tapi jenis aku & suami kami kalau holiday tak suka duduk kat hotel2 mahal sangat.. Asalkan selesa tapi kalau dapat hotel yang cantik, selesa & lokasi yang strategik dengan harga yang murah memang nak sangat la kan. Gila kau tak suka yang murah tapi berkualiti...

Selama pergi holiday jarang ada planning awal macam ni kecuali kalau dengan Family besar la termasuk mak & adik beradik aku. Kalau 3 beranak kami suka meredah je tanpa planning. Tapi tahun ni memang nak percutian yang terancang sikit.. So planning tu bulan Ogos sebab bulan tu bulan kelahiran aku dengan anak aku.. heheheh. Kira macam celebrate birthday la jugak. Aku nak cari tempat ada laut.. Jadi aku rasa langkawi la kot pilihan terbaik. Sebab last aku pergi masa pregnant kan shahila & shahila merasa pergi langkawi masa usia 5 bulan dalam kandungan selain tu langkawi ada banyak tempat yang shahila boleh explore juga merangsang perkembangan otak dia.. Boleh main laut semua. Jadi aku rasa best jugak la pergi langkawi ni. Lagipun langkawi ni rasa tenang sikit. Traffic pun tak jam..

Try google hotel murah kat langkawi. Rasa macam nak try kat ab motel sebab dekat dengan pantai cenang selain antara penginapan bajet juga. Last aku pergi tak menginap kat ab motel Langkawi tapi duduk kat resort yang area2 situ jugak. Sebab kami cari yang betul2 buka pintu terus nampak laut. ab motel ni dia tak jauh dari pantai cenang jalan kaki jer. So, ok kot ab motel ni kan. Lagipun kat situ banyak kedai2 makan.. kedai souvenir. Takkan nak duduk resort yang sama.. Kita kena cuba jugak yang lain untuk cari pengalaman tu. Yang penting boleh bermalam di langkawi hotels yang selesa jer. Sebab kalau tidur tak selesa nanti ganggu aktiviti percutian di siang hari. So, bila pergi bercuti penting sangat penginapan yang selesa supaya mendapat tidur yang nyenyak. hehehehe

ab motel.. Dulu resort aku duduk kat pantai cenang pun konsep dia lebih kurang macam ni. Dapat bilik yang betul2 tepi laut memang best ok. Malam2 boleh dating dengan asben sambil kejar ketam hahahaha

Tapi macam teringin juga nak rasai pengalaman menginap bergembira di bayviews hotel tahun 2017 ni. Memandang dah 2 tahun kami skip percutian keluarga katanya. Cuma rasa macam under budget pulak. Maybe next time la kot ada rezeki. Sebab sekarang memang nak planning untuk percutian bajet jer.. Yelah.. Tunggu ekonomi dah stabil, income dah berkepuk kepok katanya kita check in kat hotel 5 bintang pulak. hahahaha


Tapi banyak jugak la hotel2 & penginapan yang best2 kat Traveloka ni. Yelah.. selama ni aku jarang ambil tahu sangat benda2 macam ni. Selalu suami aku je.. kerja aku packing barang2.. siap anak & siap diri sendiri jalan je. Kemana orang bawak.. membontot je janji dapat berjalan makan angin je. Sekali sekala jadi travel planning ni macam culture shock pulak. Semua tengok rasa macam murah & best. Tu baru traveloka.. yang lain2 belum survey lagi katanya. Doakan aku masih waras ok. Bukan apa banyak sangat dah aku tengok yang best offer ni.. Risau tak tau pilih yang mana jadi gila pulak. Hahahaha

Tu bab penginapan.. Bab nak cari tempat-tempat untuk dilawati di langkawi pun kena buat list jugak supaya boleh atur masa. Penting juga tu pengurusan masa supaya sepanjang percutian tu di isi dengan macam2 aktiviti & boleh melawat banyak tempat. Ni betul2 planning gila dah ni. Tak pernah di buatnya aku sebelum ni. Bukan apa sejak ada anak & anak dah sekolah ni memang tak boleh dah nak buat percutian tak di rancang ni. Kalau boleh memang taknak cutikan anak aku sekolah semata mata nak pergi holiday. Taknak biasakan diri dia dengan perkara macam tu. Nanti dia anggap boleh ponteng sekolah untuk berseronok pulak kan.

Pintu Masuk Taman Lagenda Langkawi. Aku pernah masuk sekali dulu tapi masa tu baru sangat buka. Tahun 1999 kalau tak silap masa aku masuk Taman Lagenda ni. Mungkin sekarang dah banyak perubahan kot

Jadi antara tempat tempat untuk di lawati kat langkawi, underwaterworld sebab rasa budak shahila suka tempat2 macam ni sambil tengok hidupan laut, makam mahsuri,cable car,dataran lang boleh pergi taman lagenda memang asyik membaca cerita2 di sebalik nama tempat2 di langkawi yang pelik pelik tu, kompleks kraft langkawi.. yang ni untuk para mak mak macam aku cuci2 mata katanya, langkawi wildlife park untuk mendekatkan anak aku mengenali alam semulajadi & haiwan.. target pun untuk anak aku explore kan.. Tu antara senarai pendek yang aku list kan la. Mungkin senarai jadi panjang kalau tempoh percutian di panjangkan hahahaha.

Bila mula planning macam ni masalahnya.. Rasa macam lambat pulak nak sampai bulan Ogos. Bukan apa tak sabar pulak nak pergi bercuti. Hope perancangan ni jadi kenyataan la.. Asyik mengadap blog je sesekali kena jauhkan diri dari pc baru boleh bercuti dari berblog katanya. Aku ni kalau selagi boleh mengadap pc memang susah nak ada istilah cuti berblog kecuali Internet takde je hahahaha.

Moral of the story.. Nak buat apapun dalam hidup memang perlu perancangan awal supaya kita boleh buat persediaan. Apapun perkara kalau buat last minute ni selalunya akan jadi kelam kabut. hehehe

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

5 LAGU SERAM MENYERU MAKHLUK HALUS TIDAK DI GALAKKAN UNTUK DI NYANYIKAN

21.2.17 Suria Lekatlekit 3 Comments

5 LAGU SERAM MENYERU MAKHLUK HALUS TIDAK DI GALAKKAN UNTUK DI NYANYIKAN.  Bukan sesuatu yang pelik sangat la kalau ada lagu2 di gunakan untuk menyeru makhluk2 halus ni.. Tu perkara yang sejak zaman dahulu kala lagi ada. Sebab tu kadang2 bila kita dengar orang baca mentera2 yang berunsur syirik & khurafat ni macam ada melodi.. Bukan je manusia, hantu pun boleh boleh terpukau juga ok dengan lagu. hahahaha.. Jadi tak pelik perkara tu ada kaitan dengan makhluk halus.


Dulu pernah terbaca satu lagu yang di katakan di nyanyikan oleh seorang penyanyi Indonesia yang dah meninggal dunia. Kononnya lagu tu di rakaman selepas di mati & rakaman tu di temui di tempat dia mati tu. Lagu tu memang agak menyeramkan sebab aku pernah dengar. lagu tu menceritakan pasal satu pontianak.. Akhir lagu tu ada suara penyanyi tu ketawa mengilai ngilai. Tu salah satu lagu yang menyeramkan pernah aku dengar. Tak tau la cerita penyanyi yang dah mati tu nyanyi betul ke tidak.. Saja je aku share nak bagi ada mood seram katanya. ahahaha

Jadi untuk lebih menaikkan mood seram meh la kita tengok carta lagu2 seram. Antara lagu lain yang di kaitkan dengan lagi menyeru syaitan atau hantu ni adalah..

Lingsir Wengi

Menurut kepercayaan sesetengah orang jawa, jika lagu ni di nyanyikan maka tunggu je la satgi Kuntilanak (Pontianak) akan datang kepada hangpa. Lagu ni juga di katakan di nyanyikan sejak turun temurun oleh orang2 jawa tapi tak ada siapa tahu siapa komposer (pencipta) lagu ni. Tak payah teka Aidit Alfian la.. Memang bukan dia. Aidit Alfiat antara lagu popular dia Kalis Rindu yang penyanyi Elyana nyanyi tu. Walaupun di kaitkan dengan perkara mistik tapi lagu ni banyak je korang boleh cari kat internet. Malah boleh download lagi.. Kalau ada nak try test power boleh la dengar & hafal kemudian nyanyi tengah2 malam. Untung datang pontianak boleh paku kemudian buat bini hahahahaha

Asereje Las Ketchup

Lagu ni pernah popular dulu. Tak kira kecik besar tua muda gemuk kurus.. Semua tahu lagu ni. Menjadi siulan muda mudi termasuk kanak kanak. Sebab lagu dia sangat catchy.. Kalau dengar mesti rasa nak hentak2 kaki hahahah... Lagu ni di katakan lagu puja setan (syaitan). Menurut info tak berapa sahih aku baca.. Lirik lagu ni kalau di terjemah dalam bahasa  Amerika Selatan & sepanyol.. ada lirik yang menyebut nama iblis. Kononnnya sapa nyanyi lagu ni akan di dekati Iblis.. Masalahnya tak nyanyi pun ramai dah manusia macam iblis jugak hahahahaha.

Malam Satu Suro

Malam satu Suro ni kalau ikut kalendar jawa.. kira macam tahun baru la. Mereka akan raikan tahun baru jawa ni selepas Maghrib sebab depa percaya hari bermula selepas matahari terbenam bukan tengah malam macam kita ni. Kita masuk pukul 12.01 minit tengah malam dah bertukar tarikh kan. Orang jawa percaya satu suro ni adalah hari keramat. Sebab tu la lagu malam satu suro di anggap mistik & boleh memanggil makhluk halus.

Nina Bobo

Ni bukan bobo si sotong yang buat video miming lagu Sayang tu yer... Jangan salah faham pulak OK! Kalau bobo made in Malaysia tu tak seram tapi gedik je lebih ahahaha. Cuma jadi seram kalau sapa terbuat bini je. hahahaha.  Ni kira macam lagu rakyat Indonesia la.. Hampir semua parents kat sana pernah nyanyikan lagu Nina Bobo ni kepada anak anak mereka. Lagu ni kisahnya bermula.. kononnya selalu di nyanyikan seorang ibu kepada anaknya yang berketurunan Indonesia - Belanda yang bernama Helenina Mustika yang susah nak tidur. Lagu ni di ciptakan oleh ibunya sendiri. Alkisahnya budak ni dah terbiasa di dodoi dengan lagu ni sebelum tidur maka setiap kali nak tidur dia kena dengar lagu ni. Budak ni mengidap penyakit kronik. So bagi menghiburkan anaknya.. si ibu menanyikan lagu Nina Bobo ni.Dijadikan kisah sedih.. si anak meninggal dunia. Tapi selepas di meninggal dunia si ibu sering dengar anaknya menangis minta di dodoikan dengan lagu tu.. Maka setiap malam si ibu akan menyanyikan lagu Nina Bobo walau anaknya dah meninggal dunia.

Malam Jelangkung

Lagu Malam Jelangkung ni di nyanyikan bila bermain sebuah permainan yang memanggil roh. Alah maybe lebih kurang macam permainan spirit of the coin tu la kot. Peralatan permainan ni menggunakan patung kayu, kertas dan pensil. Nak main permainan tu kena nyanyi lagu tu dulu. Mungkin berfungsi sebagai mentera untuk menyeru roh la kot. Tak tau la samada permainan ni betul2 boleh panggil roh.. Tapi mana ada roh orang mati balik ke dunia ye dak. Kalau yang datang tu dah tentu jin & syaitan jer. Permainan ni agak popular di Indonesia.

Kebanyakkan lagu - lagu menyeru hantu ni adalah dari negara Indonesia. Maka dengan ini Indonesia menjuari kategori lagu seram paling popular. Tahniah kepada komposer lagu2 tersebut yang tak tau ntah siapa. Walaupun lagu depa popular tapi kesian tak dapat royalti. hehehehe.

Moral of the story.. Kalau lagu2 yang ada unsur2 menyeru jin & syaitan memang tidak di galakkan di nyanyikan takut rosak akidah pulak walau sekadar suka suka pun. Alahai banyak lagi kot lagu yang best2 kau boleh nyanyi.. Takde sangat lagu nak nyanyi.. nyanyi ke lagu selimut putih. Insya Allah bukan takat seram maybe anda menggigil ketakutan & terus Insaf tak berani tinggal solat lagi. hehehehe

3 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!